Šta je novo?

Pucanje CD-a

stefan2

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
620
Znam da ste po ovoj temi vec raspravljali,ali mi je neki dan pukao cd u Teacu ko lubenica u nekih 30-tak komadica pa sam sve zivo morao rastavljati da bih ga ocistio(Teac W540).Obicno koristim TDK sa stapa i
nisam imao problema sa njima,a ovo su bili neki no-name.A ustvari me interesuje kakve su posledice pucanja i kolike stete mogu praviti u CD drajverima ili pisacima.HVALA
Prvo je bilo :boom: ,pa ctp; i na kraju cheers

U većini slučajeva pucanje CD-a se završava fatalno po uređaj.

Sta je ustvari razlog pucanja CD-a??? :confused:

Mom drugu je pukao jedan noname cd i najveci deo je bio nekih 2cm. :) Nazalos njegov Nec nije preziveo. :crash:

Nemojte koristiti brzinu pisanja vecu od 16x :
prvo, nema nikakve potrebe za tim, drugo, stedite elektroniku
i mehaniku vaseg lepog uredjaja (duzi vek trajanja) i trece, snimljeni
diskovi su citljiviji.

Cini mi se da do lomljenja diskova dolazi ne zato sto su uredjaji krdze, vec zato sto se u njih stavljaju mediji koji su previse tanki Ako uz to imaju neku pukotinu u podlozi, onda se to moze ocekivati.

Neki "verbatimi" koji su mi u zadnje vreme dosli u ruke su primetno tanji od npr. tdk color d-view (Ritek) ili verbatima koji ima Mitsubishi-jev atip.
Vrlo mi je ineresantno to sto su ti verbatimi po boji "pigmenta" i slovcima koja im pisu oko rupe identicni nekim kineskim za koje mi neko rece da ih je placao po 15din po komadu (a covek uzeo par komada, ne rece mi samo gde). Izgleda da se nekom dosta isplati da ih okreci u belo (kao je je verbatim 4xRW) tako da pise datalife (dobro je odstampan, ali je losiji kvalitet stampe i secenja propratnog papirceta koje dolazi u celofanskom slim pakovanju).

DS9 je napisao(la):
Cini mi se da do lomljenja diskova dolazi ne zato sto su uredjaji krdze, vec zato sto se u njih stavljaju mediji koji su previse tanki Ako uz to imaju neku pukotinu u podlozi, onda se to moze ocekivati.

Neki "verbatimi" koji su mi u zadnje vreme dosli u ruke su primetno tanji od npr. tdk color d-view (Ritek) ili verbatima koji ima Mitsubishi-jev atip.
Vrlo mi je ineresantno to sto su ti verbatimi po boji "pigmenta" i slovcima koja im pisu oko rupe identicni nekim kineskim za koje mi neko rece da ih je placao po 15din po komadu (a covek uzeo par komada, ne rece mi samo gde). Izgleda da se nekom dosta isplati da ih okreci u belo (kao je je verbatim 4xRW) tako da pise datalife (dobro je odstampan, ali je losiji kvalitet stampe i secenja propratnog papirceta koje dolazi u celofanskom slim pakovanju).
Najveci krivac za takve nezgode su sami diskovi, a primetno je da im opada kvalitet (raste brzina rezanja za koju su sertifikovani, a pada cena :)). Medjutim na to utice i sam citac/rezac i njegov mehanizam za amortizaciju vibracija koje nastaju usled prevelikih brzina rotacije iovako losih diskova (narocito NoName chuda)...

Uzmite ljudi cd indetifier i videcete da su ti belo ofarbani verbatimi
na stapu ustvari prepoznati kao proizvod firme moiser baer(ili vec nesto slicno) made in india, kao vec neki duplo jeftiniji no name.
Sito stampa je oduvek bila unosan posao, zar ne?

@Crni
u pravu si, s tim sto koliko se secam, jedini uredjaj za koji je vise ljudi prijavilo da zvace losije diskove je (bio) neki od LGjevih brzih citaca (48 il` 52x) jer je u zaustavljanju diska ucestvovao i deo koji je od malo krtije plastike (bar su tako prijavili ljudi na benchmarku) pa je umeo da u sitan shoder pretvori CD, i na smrt preplasi onog ko se nadje u blizini.

@boza
atip citaci (info tool, cdr atip reader, cdr identifier...) vide ovaj beli "verbatim" (koji sam ja nabavio, u slim pakovanju zapakovan) kao unknown, a pigment je ftalocijanin (koji verbatim nikad nije koristio).

DS9 je napisao(la):
@Crni
u pravu si, s tim sto koliko se secam, jedini uredjaj za koji je vise ljudi prijavilo da zvace losije diskove je (bio) neki od LGjevih brzih citaca (48 il` 52x) jer je u zaustavljanju diska ucestvovao i deo koji je od malo krtije plastike (bar su tako prijavili ljudi na benchmarku) pa je umeo da u sitan shoder pretvori CD, i na smrt preplasi onog ko se nadje u blizini.

@boza
atip citaci (info tool, cdr atip reader, cdr identifier...) vide ovaj beli "verbatim" (koji sam ja nabavio, u slim pakovanju zapakovan) kao unknown, a pigment je ftalocijanin (koji verbatim nikad nije koristio).
Ma video sam ja NEC52x, Delta (neka matorija 48x), MSI52x, LG52x, TEAC52x, Aopen52x, Sony52x kojima je pukao disk za vreme rada, dakle nije do drajva vec do losih CD-ova, ali je u 2/3 slucajeva pukao Verbatim!!! Mislim da su svi ti verbatimi ustvari falsifikati, a bilo ih je i slim i normalnih, onih belih i kristal...

boza je napisao(la):
Uzmite ljudi cd indetifier i videcete da su ti belo ofarbani

Daj molim te neku adresu odakle mogu da skinem pomenuti program.

Pucaju i tzv. "originali" iliti fabrički CD-i !!!

Imali smo sreće na poslu pa nam je CDROM preživeo. Ukratko,
posle nestanka napajanja u mašini je ostao originalni CD iz najnovijeg časopisa "Mikro".

Prilikom dolaska struje i ponovnog uključenja mašine, čulo se samo jako pucanje nalik pucanju monitora (ko je taj zvuk čuo zna o čemu pričam).

Dugo nismo ukapirali o čemu je reč. Posle pola sata kad smo otvorili vratanca imali smo šta da vidimo: radijalno razbucan CD na 4-5 parčića koji se još zajedno drže na središnjem prstenu. Još uvek bio srećom u jednom komadu, ali nalik veliom ventilatoru. Kako je sočivo preživelo ovaj "propeler " nemamo pojma.

PS
Inače mašina je "renomirana" HP Vectra 420, a CD 48X je potpisao HP sa mehanizmom koji proizvodi GoldStar.

Eeee, a kako se to uopste desi? Jel' delici poskoce il' puknu u sirinu? Sta se smatra nekim opstim razlogom za pucanje cd-a?
I, da li brand utice na broj delica?
Dobro, ovo poslednje jeste zezanje ;P .

ivo.r je napisao(la):
...

Daj molim te neku adresu odakle mogu da skinem pomenuti program.

koliko se secam cdr identifier je prilicno star program , mislim da ce ti informativniji biti cdr atip reader (v0.92)

http://w510.tm.odessa.ua/soft/cdr_atip/cdr_atip_read.zip

Opstim razlogom se smatraju lose balansirani diskovi koji kada se zavrte na 10000+ o/min usled dejstva ugaonih sila pucaju. Verovatno da na to utiče i loš supstrat i temperatura koja se u uredjaju stvara posle duzeg rada na tim brzinama.

soulfly je napisao(la):
I, da li brand utice na broj delica?
Dobro, ovo poslednje jeste zezanje ;P .

Kad covek vise razmisli to tvoje pitanje i nije zezanje uopste. Neki u nedostatku adekvatnijeg metoda za ispitivanje medija (raslicitih brand-ova) koriste mikrotalasni sporet, pa (izmedju ostalog) mere vreme za koje neki brand napravi sitan vatromet.
Predpostavljam da bi neko inventivan sa bencha (medju populacijom sklonom case moding-u) umeo da napravi komoru (od npr. debelog pleksiglasa) u kojoj bi se na 10k RPM krckali diskovi (i plasila okolina).

DS9 je napisao(la):
...

Kad covek vise razmisli to tvoje pitanje i nije zezanje uopste. Neki u nedostatku adekvatnijeg metoda za ispitivanje medija (raslicitih brand-ova) koriste mikrotalasni sporet, pa (izmedju ostalog) mere vreme za koje neki brand napravi sitan vatromet.
Predpostavljam da bi neko inventivan sa bencha (medju populacijom sklonom case moding-u) umeo da napravi komoru (od npr. debelog pleksiglasa) u kojoj bi se na 10k RPM krckali diskovi (i plasila okolina).
Dao si mi dobru ideju, krecem u realizaciju, a maksimum cu da projektujem oko 20000 o/min (sa finom kontrolom uz pomoc potenciometra), ko prezivi pricace! :mrgreen:

soulfly je napisao(la):
...

http://www.cdmediaworld.com/hardware/cdrom/cd_utils_2.shtml

Hvala za link, ali izgleda da ne prepoznaje mog Ricoha :(

E da se ukljucim i ja :)

Jesam nov u kompjuterskim vodama (ma bre moru) ali sam skoro na brzaka kupio u jednoj prodavnici nekoliko Verbatim diskova, mislim 48x, i fino sam ih platio. Belo ofarbani, natpis Verbatim, njihova kutijica i omot. Nisu, dakle, sa stapa. Odnesem ih kod drugara kad ono uvaljotka. Nero nam je ponudio najvise 8x rezanje. On ima potpuno iste takve sa stapa i rezali su se na vecoj brzini.
Inace moj drugar ima LG.

CUO SAM DA SU NEC 48X NAJBOLJI REZACI. POSTO SADA KUPUJEM STA VI MISLITE ?

Iz svega ovoga zakljucujem da nisu u pitanju rezaci vec shugavi diskovi. Sada vise covek ne moze da zna sta je original a sta ne!!!
Da li postoji neko pravilo prilikom kupovine diskova, sta se gleda. Boja? Cuo sam da sifra oko rupice na Princo diskovima pocinje sa "P". Pa nek je i Princo samo da nije "Verbatim".

ivo.r je napisao(la):
Ricoh??
Mene je iznenadilo to sto su oni svetloplavi SmartBuy u stvari ko-zna-sta, a recimo oni kristalni Verbatimi iz Indije su skroz ok.
Probao sam paralelno i cdr identifier i atip reader i dali su mi u nekoliko slucajeva potpuno iste rezultate...
A za krckanje, ako bi se stvarno ozbiljno dogovorili, ja bih npr mogao potrazim na netu par izvora rezultata za uporedjivanje, drugi da kupi par uzoraka, a neko treci da obezbedi komoru pa da vidimo. I imamo sve :rtfm:

ne je napisao(la):
E da se ukljucim i ja :)

Jesam nov u kompjuterskim vodama (ma bre moru) ali sam skoro na brzaka kupio u jednoj prodavnici nekoliko Verbatim diskova, mislim 48x, i fino sam ih platio. Belo ofarbani, natpis Verbatim, njihova kutijica i omot. Nisu, dakle, sa stapa. Odnesem ih kod drugara kad ono uvaljotka. Nero nam je ponudio najvise 8x rezanje. On ima potpuno iste takve sa stapa i rezali su se na vecoj brzini.
Inace moj drugar ima LG.

CUO SAM DA SU NEC 48X NAJBOLJI REZACI. POSTO SADA KUPUJEM STA VI MISLITE ?

Iz svega ovoga zakljucujem da nisu u pitanju rezaci vec shugavi diskovi. Sada vise covek ne moze da zna sta je original a sta ne!!!
Da li postoji neko pravilo prilikom kupovine diskova, sta se gleda. Boja? Cuo sam da sifra oko rupice na Princo diskovima pocinje sa "P". Pa nek je i Princo samo da nije "Verbatim".

Verovatno si citao i ostale threadove koji pominju novi nec. Ako covek koji pise za pcpress kaze da je to nabolja kupovina, ja bih mu verovao.

Kod cd medija boja nije bitna. Najbolje ces proci ako uzimas diskove koji sa gornje strane imaju zastitu odnosno da su label-ovani (imaju stampu preko celog diska). Mislim da je najsigurnije kupovati tdk color d-view. Sa njima nikada nisam imao problema. Princo koji je labelovan (ima sedefastu stampu sa gornje strane) je takodje dobar. Platinum sa sedefastom stampom isto - proizvodi ga ista firma kao i za tdk (Ritek). Verbatimi su svi dobri za koje preko cdr_atip_reader programa ustanovis da ih je proizveo Mitsubishi.
Oni diskovi koji nisu labelovani (pa izgledaju kao no name) mogu da budu dobri sto se tice najvecih brzina upisivanja, manjeg broja gresaka, kompatibilnosti u razlicitim citacima i sl. - ali meni ne odgovaraju jer kada ih nosim u torbici za cdove - pokazuju tendenciju da nakon nekog vremena (~godinu dana) pocne da im se ljusti folija (koja je nosilac podataka) jer nemaju zastitu. Ako ces da budes pazljiv sa njima i drzis ih u kutiji onda mogu da budu ok. Ja licno biram one sa zastitom (npr. sedefastom stampom).
Potrazi u zemunu generalnog zastupnika za tdk (prodavnica antika). Ako budes uzimao kolicine preko 120 kom cena ce im biti oko 34din/kom. Za te pare dobijas svaki disk zapakovan u slim kutijici, dupli papir za upis sadrzaja i celofan koji moras da razčemandrljaš kada hoces da narezes disk. Dvadeset takvih diskova se pakuju u jednu kutiju, a 6 takvih kutija cini tzv. transport pack. U njemu se dakle nalaze po 2 kutije od svake boje (na gornjoj strani) posto ima tri boje. Donja (data) strana je svetlije zelenkasta jer su na bazi pigmenta ftalocijanina.

GoranM je napisao(la):
...

Dao si mi dobru ideju, krecem u realizaciju, a maksimum cu da projektujem oko 20000 o/min (sa finom kontrolom uz pomoc potenciometra), ko prezivi pricace! :mrgreen:

Svaka cast Gorane, tvoja iskustva ce biti vrlo korisna, s obzirom na brzine koje mogu da postignu danasnji cd uredjaji. Nisam verovao ce neko zaista ozbiljno uzeti moj komentar u obzir, pa sam malo iznenadjen ali i ponosan.

Pretpostavljam da ce jedna od vecih zvrcka oko ovoga biti to da se uzmu u obzir razlicita kontstruktorska resenja (razlicitih citaca/rezaca) koja sprecavaju/doprinose da dolazi do pucanja diskova.
Takodje pretpostavljam da bi bilo fino da se na mestu koje je zgodno nadje i temperaturna sonda, ukoliko bi nekak moglo da se izvede da se ocita T bri velikim brzinama.

Samo mala digresija, oko T. Ultracentrifuge (koje se koriste u bioloskim/medicinskim istrazivanjima) mogu da se obrcu i na 100k RPM, medjutim posto se povecava T pri takvim brzinama i dolazi do deformacije materijala, onda se nosaci kiveta (epruvetica) za ogromne brzine prave i od legure koja ima titan (koji se ne deformise). Takvi nosaci (koji su u sustini samo dobro izdubljene parce (kocka) metala tesko do desetak kg., umeju da kostaju i do 20000$.
Ovim sam hteo da kazem da jeftini diskovi u uredjajima koji se takodje jeftini, imaju poprilicno sanse da na 10k rpm zbog raznoraznih razloga odu piz** mat***nu.

Pa srecno, nadam se da nece proci previse vremena od kako cemo dobiti neki tvoj test. Mislim da bilo ok da te deo populacije koje bi ovo interesovalo sa bencha, dotira sa (raznim) cd-ovima za testiranje. Koliko ko moze.

ivo.r je napisao(la):
...

Ako dobro shvatam, ne radi se o mediju nego o rezacu (program ne vidi richoh rezac).
Uglavnom, da bi atip citaci korektno radili potrebno je instalirati ASPI. Potrazi na netu i skini aspi4all (kada ga instaliras svi aspi fajlovi ce biti v4.60)
Pokreni instalaciju, klikni na ok, restratuj masinu i to je to. Ako kojim slucajem programce opet ne vidi rezac, potrazi u system ili system32 folderu one fajlove koje aspi prikazuje pri startovanju aspichk, pa ih kopiraj u folder gde se nalazi atip citac (npr. cdr atip reader), tada ne bi trebalo vise da imas problem.

Meni ne vidi Pioneer DVD 116, a vidi stari Teac rezac 4X.
Bas sam se pitao sta bih radio da ne vidi ni ovog drugog... :)

DS9 je napisao(la):
...

Svaka cast Gorane, tvoja iskustva ce biti vrlo korisna, s obzirom na brzine koje mogu da postignu danasnji cd uredjaji. Nisam verovao ce neko zaista ozbiljno uzeti moj komentar u obzir, pa sam malo iznenadjen ali i ponosan.

Pretpostavljam da ce jedna od vecih zvrcka oko ovoga biti to da se uzmu u obzir razlicita kontstruktorska resenja (razlicitih citaca/rezaca) koja sprecavaju/doprinose da dolazi do pucanja diskova.
Takodje pretpostavljam da bi bilo fino da se na mestu koje je zgodno nadje i temperaturna sonda, ukoliko bi nekak moglo da se izvede da se ocita T bri velikim brzinama.

Samo mala digresija, oko T. Ultracentrifuge (koje se koriste u bioloskim/medicinskim istrazivanjima) mogu da se obrcu i na 100k RPM, medjutim posto se povecava T pri takvim brzinama i dolazi do deformacije materijala, onda se nosaci kiveta (epruvetica) za ogromne brzine prave i od legure koja ima titan (koji se ne deformise). Takvi nosaci (koji su u sustini samo dobro izdubljene parce (kocka) metala tesko do desetak kg., umeju da kostaju i do 20000$.
Ovim sam hteo da kazem da jeftini diskovi u uredjajima koji se takodje jeftini, imaju poprilicno sanse da na 10k rpm zbog raznoraznih razloga odu piz** mat***nu.

Pa srecno, nadam se da nece proci previse vremena od kako cemo dobiti neki tvoj test. Mislim da bilo ok da te deo populacije koje bi ovo interesovalo sa bencha, dotira sa (raznim) cd-ovima za testiranje. Koliko ko moze.
Ma nema frke imam ja dosta "materijala" za krckanje, ali uvek je dobrodoslo nesto novo :)
Mislim da cu u narednih nedelju dve realizovati uredjaj, nadam se da su naci dobar pleksiglas ili cu uzeti kaljeno staklo oko 15mm, nema sanse da pukne :)

Nazad
Vrh Dno