Šta je novo?

Pucaju mi NTFS particije?

petri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2000
Poena
619
Pre nekih 10-ak dana, lepo uvece ugasio komp i otiso da spavam.
Ujutru kad sam upalio, ni jedna ziva aplikacija (koja se startuje uz win) nije uspela da se podigne, kao i mnogi servisi, sa porukom write delay failed. I jos par poruka kao sto su unable to write data to X..data has been lost...
gde je X neki direktorijum na D particiji od 40 giga, NTFS. Poruka se pojavljivala cesce, recimo D:\Igre\CivIII i tako jos gomila nekih dir-a sa kojima sav taj softver nema veze. Podigo sam sistem u safe mode with networking (kao sada) i prekopirao nekih 10-ak giga na drugi komp preko mreze. Takodje sam odradio chkdsk D: /f i nije prijavljenja nikakva greska. Skinuo sam program za proveru diska (WD-ov utility), takodje nikakva greska sa diskom. Posle restarta sve je radilo normalno. Onda, pre par dana, pri svakom bootovanju windowsa, scandisk skenira particiju F: i ne nalazi nikakvu gresku (tako ispise na ekranu, vidi dno posta) (particija takodje 40 giga, ntfs). Da bi se jutros ponovila ista prica, ovog puta su u pitanju i D i F particije, a prethodni zahvati ne pomazu.
E da.. takodje se pojavljuje poruka kako win ne moze da upise podatke u D:\$Mft i F:\$Mft
sto je najcudnije, sa particijama radim potpuno normalno iz safe mode-a.
Kada se podigne windows sa svim tim greskama, vidi se uredno desktop sa svim ikonicama ali jednostavno NISTA nece da se startuje, cak ni klikom na My Computer dobijam samo prozorce sa onom lupom koja trazi sadrzaj beskonacno dugo (sve drugo sto pokusam da startujem, izbaci gresku). Ali device manager u saef modu kaze da je hardver potpuno OK.

Event Viewer je pun sledecih error-a:

The COM+ Event System detected an unexpected error from a Win32 API call at line 495 of d:\nt\com\com1x\src\events\tier2\notify.cpp. A call to MsgWaitForMultipleObjects failed with error code 8: "Not enough storage is available to process this command. " Please contact Microsoft Product Support Services to report this error.

ili:

The following boot-start or system-start driver(s) failed to load:
BANTExt
FileDisk
Fips
Processor

ili:

The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume F:.

ili:

Volume Shadow Copy Service error: Unexpected error calling routine CoCreateInstance. hr = 0x80040206.

Scandisk iako posle skeniranja ne prijavi nikakvu gresku, zabelezi sledece u logovima:

Correcting errors in the master file table's (MFT) BITMAP attribute.
Correcting errors in the Volume Bitmap.
Windows has made corrections to the file system.

ili:

Cleaning up 1 unused index entries from index $SII of file 0x9.
Cleaning up 1 unused index entries from index $SDH of file 0x9.
Cleaning up 1 unused security descriptors.

Ljudi, sta da radim? :wall: Poceo sam da rezem diskove i da prebacujem stvari na drugi komp, razmisljam se da nuliram disk. Sta vi mislite? Hitno mi treba odgovor

Izvinjavam se ako sam smorio nekog s ovolikim threadom

Pozdrav

Poslednja izmena:
Prilicno neobicno, ali je particija krahirala, backup, klasican full format (ako je XP preskoci onaj quick format), pa vidi sta se dogadja. Nulovanje, tj. zezanje sa programima proizvodjaca ostavi kao bas krajnju instancu.

A sta mislis da nije mozda "prso" disk.
Mislim da nije jednostavno crko

Poslednja izmena:
Bas sam i ja bio ubedjen da je particija prsla nacisto, ali mi je strasno cudno kako onda mogu s njom da radim apsolutno bez greske. Kopiram, pomeram.. ma sta god pozelim iz safe moda. Nisam ni primetio da radi nesto sporije.
Disk sam testirao par puta (full test) i ni jedan jedini bad sector nema, niti ima bilo kakvih naznaka da disk riknjava.. Jos cudnije je sto FAT particije rade bez ikakve greske takodje.

problem mi je da napravim backup za oko 110GB podataka, jer nemam toliko mesta na grugoj masini.. pa ipak moram da se ubijem od rezanja :(

Pokusacu prvo format da vidim sta ce da se desi

Kao da su ti prsli oni security protokoli u OS-u (nisi naveo koji je), imam utisak da ti win javlja da "nema kontrolu" nad particijama (sigurnosnu, koja prati NTFS). Krajnje neobican problem, takav da bi prvi put u zivotu iskoristio ono g**** iz XP-a i uradio Send Report M$-u :).

nesharm je napisao(la):
Kao da su ti prsli oni security protokoli u OS-u (nisi naveo koji je), imam utisak da ti win javlja da "nema kontrolu" nad particijama (sigurnosnu, koja prati NTFS). Krajnje neobican problem, takav da bi prvi put u zivotu iskoristio ono g**** iz XP-a i uradio Send Report M$-u :).

Eto, isformatirao sam obe NTFS particije sinoc, full format, restartujem windows i OPET ISTO :mad: :exploder: :wall:
Doduse nije prijavio da ne moze da pise po ovim particijama, ali start je bio potpuno isti - DU izjavljuje da ne moze da se podigne jer nije naso nikakve network konekcije, silni moduli prave greske na nekim adresama, nista ne moze da se startuje...
Cak nisam mogo ni komp da ugasim kako treba, ne reaguje nista.
Tu mi je puko film pa sam ga ugasio drzeci power dugme neko vreme i otiso da spavam. I evo probudim se jutros, upalim masinu rekoh ajd da vidim bas sta ce da se desi.. opet pocinje scandisk da skenira D i F particije, i na kraju se windows podigo sasvim normalno kao da nista nije bilo :wall: :wall:
Ljudi, pa ja ne mogu da vam opisem koliko sam besan :-devil-: :mad:

A, da.. u pitanju je winXP, sa svim zivim update-ima od MS-a

Poslednja izmena:
Ti bi trebao da "ubijes" windows,i celu particiju gde se taj windows nalazi,i lepo da ga reinstaliras.........mozda je po sredi i neki virus,a mozda pak i sam windows.....
Ako ti ni to ne resi problem,onda je moguce i da ti je sam IDE kontroler na ploci otisao.......(ista stvar mi se desavala sa jednim laptop-om i winxp-om,pa je na kraju ustanovljen kvar na ide kontroleru).......

Vrlo je moguce i da imas probleme sa memorijom !
Ako si u mogucnosti , probaj neki drugi/e modul/e .
Mozda ce biti dovoljno i da izvadis/stavis memoriju ponovo ako je u pitanju los kontakt .
Ako to nije slucaj , mozda da probas da delete-ujes particije i opet ih formiras i formatiras ?
Ajd' pa sretno .

Pozdrav , Misa...

E da, promeni i kabl za HDD, vrlo lako moze i on da brljavi. Ako je Parallel ATA disk, pogledaj mu i pinove, da nije neki od njih uvucen.

petri je napisao(la):
Pre nekih 10-ak dana, lepo uvece ugasio komp i otiso da spavam.
Ujutru kad sam upalio, ni jedna ziva aplikacija (koja se startuje uz win) nije uspela da se podigne, kao i mnogi servisi, sa porukom write delay failed. I jos par poruka ...

Pozdrav

Vidim da pominjes D:\$Mft i F:\$Mft. Naime, meni je jedno vreme Win prijavljivao da ima nekih problema sa D:\$Mft, sobzirom da mi je samo D: particija NTFS. Mozda je prijavljivao, kao i kod tebe, da ne moze da nista upise na tu particiju, vise se ne secam, tako da me ne pitaj sta je tacno bilo napisano, samo znam da je to stalno iskakalo ali da pri tome nisam imao (vecih) problema sa citanjem-pisanjem na tu particiju. Ono sto sam jedino uspeo da zakljucim a to je da mi je MFT postao fragmentovan (prevelik). Ima nekih programa koji to sredjuju (mislim da je jedan od njih program Large Drive Tools), ali da ne bih previse cackao, ja sam napravio backup celog harda, isfilovao ga sa nulama (obe particije, i C: i D:), i lepo opet napravio particije. Posle toga je bilo sve u redu. Da jos napomenem, da "filovanje" samo D: particije nije pomoglo, kao ni njeno formatiranje ( greska je i posle toga ostajala). Dakle, licno mislim da kod tebe nije u pitanju crkavanje harda.

Evo linka o MFT-u:

http://www.ntfs.com/ntfs-mft.htm

Zaboravih... ti problemi koji su mi se javljali, su uzrokovali da se pri svakom resetu-butovanju pokrece ScanDisk koji pri tom nista nije prijavljivao tj. prolazio je kao da je sve u redu, i Win bi se normalno podigao.

Nulirao sam disk, podelio na particije ponovo i podigo windows... i prosto ne mogu da se nacudim koliko brzo radi :banana:
U odnosu na ranije formatiranje/instalaciju win-a, ovde stvarno moze da se primeti i te kako razlika.Hard prosto kao da je dobio dusu!
Long live nulovanje! :party:

Boooki, izgleda da smo imali potpuno isti problem :trust:

resio sam isti problem...

Kod mene se potpuno isto desavalo. Necete mi verovati, ali problem je bio u Windows update-u. Naime kada sam uradio Windows update update-ovao se i drajver za graficku i tada je to i pocelo. Instalirao sam nove drajvere i problem je nestao. Radi se o Ati kartici ali to mozda i nije bitno. Od tada samo radim security update a drajvere jok. XP od tada stabilno radi.

Ma kakav NTFS

To sto se tebi desava meni se desavalo skoro mesec dana dok nisam provalio foru. Jedno deset puta sam potpuno formatirao HARD, brisao MBR i ko zna sta sve jos. Problem je poceo promenom graficke karte sa Gforce -a na ATI-ja. Tako da nije hard disk u pitanju vec graficka karta. Imam ATI 9200 i asus a7v133, ocigledno imaju zesci konflit. Problem sam resio iskljucivsi par stvari u biosu kao sto fast write, bios shadow, itd... Poznato je da se ATI ne slaze bas najbolje sa VIA cipsetom.
Zato ti u safe modu sve radi kako treba. Jer kao sto znas sve sto radi hardware-ski u safe modu a neradi u normal modu, upitanju su driver-i. Moguce da ti pravi problem i driver-i 4in1. Meni komp radi vec dva meseca bez problema.
A pre toga izlude...
Pozdrav!

cvx je napisao(la):
To sto se tebi desava meni se desavalo skoro mesec dana dok nisam provalio foru. Jedno deset puta sam potpuno formatirao HARD, brisao MBR i ko zna sta sve jos. Problem je poceo promenom graficke karte sa Gforce -a na ATI-ja. Tako da nije hard disk u pitanju vec graficka karta. Imam ATI 9200 i asus a7v133, ocigledno imaju zesci konflit. Problem sam resio iskljucivsi par stvari u biosu kao sto fast write, bios shadow, itd... Poznato je da se ATI ne slaze bas najbolje sa VIA cipsetom.
Zato ti u safe modu sve radi kako treba. Jer kao sto znas sve sto radi hardware-ski u safe modu a neradi u normal modu, upitanju su driver-i. Moguce da ti pravi problem i driver-i 4in1. Meni komp radi vec dva meseca bez problema.
A pre toga izlude...
Pozdrav!
Nisam menjao nista od hardvera, niti sam neposredno pred pojavljivanje problema menjao neki drajver, a nemam ni VIA chipset...sta vise nemam uopste AMD konfiguraciju. Doduse imam ati-ja :p

cvx je napisao(la):
Poznato je da se ATI ne slaze bas najbolje sa VIA cipsetom.

Pozdrav!

Kakva netacna izjava...znam bar 10 ljudi pored sebe koji su imali i imaju VIA/ATI kombinaciju i sve to radi besprekorno...

Tacna info

Posto sam kupio ATI -ja, komp mi je radio normalno jedno dve nedelje -besprekorno. Onda je krenulo isto sto je opisano, prvo sam mislio da je virus, pa da je hard, ram i tako dalje. Sve dok nisam shvati vrlo bitnu cinjenicu da komp odlicno radi bez drivera grafike. Znaci, bez driver-a radi super instaliram bilo koji driver od catalista 3.7, 3.8, 3.9, 4.10 itd... Ista prica. Znaci deset dana sam ubijao WIN, formatirao hard, menjao memorije.... Nista sve dok nisam vratio BIOS na default. Istog trenutka, kako sam BIOS vratio on je presta sa izbacivavnjem D:\$Mft -Master file table. I dan danas kada vratim (video shadow) ili stavim da mi je frst (init agp a ne pci kako mi sada stoji) on poludi. Svaka konfiguracija je prica za sebe. Na nekima konfiguracijama radi sve odlicno a negde ne. Doduse imam stariju plocu a instaliran hyperion- (nisam siguran kako se pise) 4 in 1, koji su navodno za ploce od kt400 cipovima. Probao sam bio i sa via 4 in 1 za starije modele i nista. Uostalom bio je topic na ovu temu da li ATI ima problema sa VIA-cipovima, tako sam i saznao. Da li si radi OC kartice?
U svako slucaju nemam vise problema, sa racunarom.
Ti probaj pa javi.
Pozdrav!

Dakle isto ili slicno se i meni desilo pre neki dan, znaci konkretno pojavio se problem sa podizanjem Windowsa uz navedene poruke, cak poruke o brisanju tih direktorijuma koje kao ne moze da procita, a zatim pri sledecim podizanjima problem sa stalnim pokretanjem checkdiska pri svakom boot-u, a nakon redovnog gasenja, i pri tome doticni ne pronalazi nista pogresno.

Problem jeste na neki nacin do memorije i jeste vezan za ATI, ali ne u smislu da je memorija pokvarena ili se pokvarila, nego su pogresno podesene opcije "managment-a" memorije. Pri tome se sve desava na Intel platformi, atko da mislim da VIA ovde nema znacaja.

Tacno znam sta sam uradio i nakon cega se problem poceo javljati: promenio sam podesavanje "Memory usage" sa "Programs" na "System cache" i jos neke od kljuceva u HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management. Nakon toga sistem je poludeo kao sto je opisano. LargeSystemCache setovanja za memoriju su APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVa za ATI, o cemu postoje razna obavestenja i upozorenja na netu, gde se lepo kaze da to nanosi nepopravljivu stetu OS-u. Zanimljivo je sledece: posto imam dual boot i iako sam podesavanja promenio samo u jednom sistemu, problem pokretanja checkdiska se javljao i pri boot-ovanju drugog sistema koji nije diran, sto znaci da nije stradao sam OS nego master table samih particija, i sistemskih i nesistemskih.

Problem sam zasada resio vracanjem svih tih setovanja na default i popravkom svih particija ( 8 njih ) Norton DiscDoctor-om. Disc Doctor je dovoljno pokrenuti sa CD-a, ali treba ga podesiti da odradi SVE testove i cekirati "Fix errors". Za sada se problem ne vraca.

Nazad
Vrh Dno