Šta je novo?

PTT ADSL - Modem Vs. Router

Učlanjen(a)
18.09.2007
Poena
309
Treba da potpisem ugovor kod Ptt pa me zanima da li da se opredelim za Adsl Modem ili za Router. Nude neki Asus-ov modem, a router je neki Sagem model.

Ovo pitam iz razloga sto mi je drugar rekao da mi sa router-om nece raditi torrent-i onako kako bi mi radili sa obicnim adsl modemom. To tvrdi zbog zaobilazenja nekog firewall-a u router-u ili tako nekako.

Odmah da kazem da se ne razumem u tematiku,pa ako sam nesto "lupio" -> nema ljutnje.

Router sam hteo da uzmem zato sto imam 2 racunara koja bi povezao na internet, ali ako cu stvarno imati problema sa torrenti nije mi problem i da uzmem modem.

Jel ima neko ko je skoro uzimao internet u PTT pa zna kakva je oprema koju nude?

pozdrav

Pa sada, imaćeš problem ako ga ne podesiš. tj. ne podesiš Port Forward, trebalo bi da ovde imaš sve objašnjeno: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=138714&highlight=port+forward
Ja imam Sagem 1200 router od PTT i ako koristiš Win Vistu znaj da nećeš moći da nađeš drivere za isti, tako da možeš da zaboraviš da ga koristiš na dva kompa. Ima jednu USB i jednu LAN konekciju.
E sada šta pre da uzmeš, pa po meni je u oba slučaja bolje uzeti router, pitanje je dali taj ASUSov modem ima FireWall? Ako ni zbog čega, ono zbog njega.

U svakom slučaju uzmi ruter. Za ruter nisu potrebni nikakvi drajveri. Potreban ti je mrežni switch sa bar 3 porta. U jedan port ide ruter, a u druga dva tvoja 2 računara. Na oba računara samo treba da podesiš default gateway da bude adresa rutera (obično je 192.168.1.1) i nećeš imati nikakvih glavobolja bez obzira na OS koji koristiš ili naknadne potrebe da proširiš kućnu mrežu. Ruter se jednom zakači i dok god ga ne resetuješ ili te provajder na isključi imaš non-stop vezu sa Internetom. Kod modema, svako resetovanje računara povlači za sobom ponovno konektovanje.
Takođe, ako koristiš modem jedan računar mora stalno da bude uključen da bi drugi mogao da pristupa netu. Ruter se ustvari ponaša kao poseban računar (ima svoju IP adresu u okviru lokalne mreže) čiji je zadatak da bude "prozor u svet" ostalim računarima u lokalnoj mreži.
Da bi mogao nesmetano da koristiš torrente nekada je potrebno podesiti opciju "port forwarding" u konfiguracionom meniju rutera, što je trivijalno (potraži malo po netu, brzo ćeš skapirati).

Poslednja izmena:
U svakom slučaju uzmi ruter. Za ruter nisu potrebni nikakvi drajveri. Potreban ti je mrežni switch sa bar 3 porta. U jedan port ide ruter, a u druga dva tvoja 2 računara. Na oba računara samo treba da podesiš default gateway da bude adresa rutera (obično je 192.168.1.1) i nećeš imati nikakvih glavobolja bez obzira na OS koji koristiš ili naknadne potrebe da proširiš kućnu mrežu. Ruter se jednom zakači i dok god ga ne resetuješ ili te provajder na isključi imaš non-stop vezu sa Internetom. Kod modema, svako resetovanje računara povlači za sobom ponovno konektovanje.
Takođe, ako koristiš modem jedan računar mora stalno da bude uključen da bi drugi mogao da pristupa netu. Ruter se ustvari ponaša kao poseban računar (ima svoju IP adresu u okviru lokalne mreže) čiji je zadatak da bude "prozor u svet" ostalim računarima u lokalnoj mreži.
Da bi mogao nesmetano da koristiš torrente nekada je potrebno podesiti opciju "port forwarding" u konfiguracionom meniju rutera, što je trivijalno (potraži malo po netu, brzo ćeš skapirati).

Ej thanks mnogo si mi pomogao sa ovim post-om. I definitivno ubedio da uzmem router. :) E sad samo jos jedno malo pitanjce.

Ako povezem racunare na nacin koji si napomenuo (sa switchem) kako se inicijalno router povezuje sa internet-om?

Ja sam imao njihov Asus model, pa usled jednog kvara (ne na modemu, vec na telefonskoj liniji) kako bi otklonili sumnju da je modem dali su mi Sagem 800. Dakle, kvar nije bio do PTT-a, vec na drugom mestu, potpuni prekid telefonskog saobracaja.

I sa jednim i sa drugim sam zadovoljan. Uz njih ide disk sa drajverima koji pritom kreira i podesava konekciju. Dovoljno je da ubacite disk 3x next, ushtekate modem i vi ste na interentu. Oba imaju samo USB prikljucak, i nije im potrebno dodatno napajanje, ide preko USB-a.

Inace miljan trajkovic je rekao sta treba da se uradi da bi torrenti radili sa ruterom, sa modemom naravno da rade, po defaultu :) .

Aha, znaci ja da bi sherovao to preko TP-Link -ovog rutera wr-542g moram da imam adsl router, jer modem ima samo usb? Kapiram da bi onda to moglo da ne bi bilo dvostruko rutiranje, da se on koristi kao switch onda? Tj, adsl ruter ustekam u lan port tp-link-a, i on ce to da sheruje preko wirelessa i lan-a? Ako neko ima ovakvu konfiguraciju neka napise kako je on to resio, dakle treba mi za komp i wireless za laptop. Kod PTT-a znaci moze da se dobije adsl ruter umesto modema?

@SomiKnight
Ocigledno da tvoj ruter ne moze da radi sa DSL linijom, tako da izgleda da je to jedino resenje, ili modem koji ima ethernet izlaz pored USB.

Ja se izvinjavam na ovom topicu ali morao sam

Naime takvu bandu lopova i prevaranata jos nisam video

PTT ovamo kao jeftino sto vise koristite sve je jeftinije
a brzina katasrofa na 1024/128 meni download sa rapida jedva dodje na 80kb/s
a pride ume da seta i da ode i ispod 50 jel sam ja zato uzeo 1m da se ponasa kao 512
i to kao moze da se raskine ugovor kad ocete ja otisao da raskinem posle 3 dana
ono kao e pa nemoze to tako mora da prodje bar mesec dana tj celih 5 nedelja
sramota kod telekoma bre ne pada ispod 100 uglavnom je i preko 110

to su najveci lopovi

u zivotu nisam bio vise ponizen strasno.
e cim prodje tih 5 nedelja ima da uzem telekom oni su najbolji

^^ Ja se taman istripovao da mi je obrisan post ili nisam lepo poslao, kad tek onda vidim da si postovao duplo i u ovoj temi, ovde ti je totalni offtopic, ali ajde ispravi to i napisi koji ti je model modema ili rutera kod ptt-a , da makar malo doprineses temi :wave:.

Ja se izvinjavam na ovom topicu ali morao sam

Naime takvu bandu lopova i prevaranata jos nisam video

PTT ovamo kao jeftino sto vise koristite sve je jeftinije
a brzina katasrofa na 1024/128 meni download sa rapida jedva dodje na 80kb/s
a pride ume da seta i da ode i ispod 50 jel sam ja zato uzeo 1m da se ponasa kao 512
i to kao moze da se raskine ugovor kad ocete ja otisao da raskinem posle 3 dana
ono kao e pa nemoze to tako mora da prodje bar mesec dana tj celih 5 nedelja
sramota kod telekoma bre ne pada ispod 100 uglavnom je i preko 110

to su najveci lopovi

u zivotu nisam bio vise ponizen strasno.
e cim prodje tih 5 nedelja ima da uzem telekom oni su najbolji

Pre nego što ospeš drvlje i kamenje na nekoga, proveri prethodno da problem nije do tebe (kompjutera, adsl modema) ili tvoje tel. linije. (SNR margin, Attenuation, BER). Takođe je moguće i da je problem do loše konfigurisanog porta na centrali (to radi Telekom).
Do sada nisam primetio da se iko bunio zbog brzine na ptt-u. Što se toga tiče nemam nikakvih primedbi.

Ljudi na PTT-u su se stvarno zalili na sve i svasta, ali na brzinu...
Megabit kod PTT-a bez problema bije preko 110, provereno na vise mesta :) . Meni na 512 sa Rapida skida oko 55-56.

dag ti je lepo rekao gde sve moze da bude problem, zato prvo progutaj nesto dok razmisljas, a onda pljuj.

PTT 512 paket nisam primetio probleme sa brzinom, ping jeste slabiji ako je ~110 slabo. Ne igram se pa nemam pojma. Sa RSa konstantno >53kB/s

Do Googla.
Minimum = 76ms, Maximum = 84ms, Average = 80ms

Do Google-a 77ms. Ono gore je bio ping sa speedtestnet-a. Tamo mi je redovno oko 110ms.

kod mene u stanu imam ptt 512kbit a dl je 52kB. Ping do google ~80ms

@pharaoh.master aj javi ako uzmes ruter da li si doplacivao nesto za njega.

imam ASUS router zadnje tri godine na ptt al ni to vise ne pomaze
al kako im je nesto "puklo" u februaru
vecinom dana netgraph izgleda kao na prilozenoj slici
smiri se samo nocu pred zoru
isti problem ima i ortak koji je na drugoj centrali na ISDN

Prilozi

• ptt_pl.jpg
    ptt_pl.jpg
    6.3 KB · Pregleda: 64
Nazad
Vrh Dno