Šta je novo?

ps3 i 720p

MrSa

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
O ovome se verovatno pricalo u nekoj od onih kilometarskih tema, ali stvarno je to nemoguce sada naci :) Zanima me kako se ponasa ps3 sa 720p rezolucijom, koliko sam shvatio on downsEJkuje na tu rez? Kako izgledaju igre tada? Planiram da uzmem jefitniji lcd tv pa bi bio osudjen na 720p rezolucuju, pa me zanima da li me to ogranicava kasnije vezano za ps3. Hvala!

Koliko znam većina trenutnih igara za PS3 radi u 720p, a u slučaju da imaš 1080 TV, tad se razvlači na veću.

Koliko znam većina trenutnih igara za PS3 radi u 720p, a u slučaju da imaš 1080 TV, tad se razvlači na veću.

To vidis nisam znao, ali pretpostavljam da ce tendencija biti da rade igre u 1080, bar je tako najavljivano ako se dobro secam, pa me zanima zbog buducnosti kako ce se sve desavati...

to je samo vezano za upscale, odnosno za televizore koji su 1080, iz cele price ispade da je najbolje imati 720p, sto je sigurno tacno i za tv signal i dvd... odnosno nije potreban 1080, ali se pitam sta ce se desiti kada se za godinu 2 omasovi 1080p/i sadrzaj i kada pocnu da izlaze *ne znam dali ih vec ima zaista igre za ps3 u punoj 1080 rezoluciju, kako konzola resava downscaliranje u tom slucaju, da li uopste resava, koliko se gubi na detaljima i da li se treba mucito ovakvim razmisljanjem uopste? :)

Moje mišljenje je...

Pošto je standard Evropske unije (EBU - European Broadcast Union) za sad 720p za HDTV (za razliku od SAD-a i Japana gde je 1080p) verovatno neće biti ni potrebe za većom rezolucijom monitora.

Ne znam odakle ti to da je standard za SAD 1080p kada tamo ima tv stanica koje emituju i u 720p i u 1080i. Mozda ce da bude standard u blizoj buducnosti ali jos uvek nije, pa cak ni u SAD.

Znači da ne moramo da se previše žurimo ...
Kažu da je prva igra koja je podržala neku HD rezoluciju na PS2 - Gran Turismo 4, i to 1080i, pa me baš interesuje da li je to neko proverio u praksi kako izgleda.
Da li treba uzeti "trojku" samo zbog Gran Turisma HD koji je jedan od retkih naslova koji podržava 1080p? Znači, još uvek je rano za razmišljanje o nekom ulaganju dok se stvari malo ne slegnu, a naročito astronomske cene HD televizora?
Trenutno i XBOX 360 podržava720p, a da li podržava veće rezolucije - ne znam!

Poslednja izmena:
pazite, moje pitanje je samo kako izgleda downscale sa 1080 na 720, odnosno, da li to radi tv, konzola, plejer, ili kakogod, cisto da znam ulazeci u investiciju za novi tv da ulozim ako zaista ima razloga tih koliko vec para za punu hd rezoluciju, ilijednostavno to nije ni potrebno i prikaz pune 1080 moze da se tera i na 720, konkretno me zanima za ps3 jer se najavljivalo za buducnost dosta "punokrvnih" hd naslova, a planiram kad malo pojeftini da uzmem konzolu, pa zbog toga ovaj thread u konzolama :)

Kažu da su ubacili upscale u najnovijem firmveru koji je izašao pre neki dan.

1.8 firmware podrzava upscale na 1080p kako igara (deluje bolje nego inace na lcd ekranima) tako i dvd filmova (deluje fantasticno sa originalnim dvd-ovima ili full kopijama). Jedino sto sam do sada od 1080p probao je pored br filmova NBA 2K7 i sve perfektno radi i na 720p.

U 1080p za sada ide i virtua tenis a uskoro izlazi i lair kao i jeos nekoliko aaa naslova do kraja godine sa podrskom za full hd.

Poslednja izmena:
1.8 firmware podrzava upscale na 1080p kako igara (deluje bolje nego inace na lcd ekranima) tako i dvd filmova (deluje fantasticno sa originalnim dvd-ovima ili full kopijama). Jedino sto sam do sada od 1080p probao je pored br filmova NBA 2K7 i sve perfektno radi i na 720p.

Cekaj, NBA 2K7 podrzava native 720p pa si probao upscale na 1080p TV-u ?

Na netu sam citao da je NBA 2k7 1080p ( http://www.gamepro.com/sony/ps3/games/reviews/89368.shtml ) a i na kutiji od NBA 2K7 pise "supported HD video output : 1080p" dok recimo na motostormu stoji 720p. Dakle nba 2k7 je 1080p i kao takvu sam je bez problema igrao na 720p ekranu sto je odgovor na mrsino pitanje.

Poslednja izmena:
Razlika između PAL i NTSC ?

Da li postoji razlika u podržanim HD rezolucijama između PAL i NTSC verzija što se tiče same konzole? Interesuje me da li i PAL naslovi podržavaju veće rezolucije od 720p (ili samo tzv. upscale) ili samo NTSC verzije tih naslova podržavaju full 1080p? Pozdrav svima!

U HD rezolucijama nema PAL/NTSC, sve rade u istoj rez. i sa istim osvežavanjem. PAL/NTSC je samo za stare katodaše.

Po meni je u ovom trenutku bolje imati 720p TV, zato sto je ogromna vecina igara upravo u toj rezoluciji (a iskreno mislim da se na ovoj generaciji konzola necemo nagledati 1080p naslova). Na TV-u koji je 720p sve igre izgledaju fenomenalno, i 720p i 1080p kad se downscale-uju, dok na 1080p tv-u samo igre u 1080p izgledaju fenomenalno, a 720p (znaci sve:)) izgledaju samo "ok" jer se upscale-uju i gubi se na kvalitetu. Nisam se nagledao uzivo 1080p tv-ova, ali ovo je otprilike moja logika...

Sve to zavisi i od kvaliteta scalinga na TV-u, naravno, ali ipak je 1080 u odnosu na 720 linija dosta velika razlika - nije to samo malo kao 1280*720 u 1366*768.

Sigurno ne izgleda lose, ali takodje ne izgleda ni dobro kao 720p i 1080p na 720p televizorima.

Malo sam smrsio, ali to je to :)

Poslednja izmena:
Po meni je u ovom trenutku bolje imati 720p TV, zato sto je ogromna vecina igara upravo u toj rezoluciji (a iskreno mislim da se na ovoj generaciji konzola necemo nagledati 1080p naslova). Na TV-u koji je 720p sve igre izgledaju fenomenalno, i 720p i 1080p kad se downscale-uju, dok na 1080p tv-u samo igre u 1080p izgledaju fenomenalno, a 720p (znaci sve:)) izgledaju samo "ok" jer se upscale-uju i gubi se na kvalitetu. Nisam se nagledao uzivo 1080p tv-ova, ali ovo je otprilike moja logika...

Sve to zavisi i od kvaliteta scalinga na TV-u, naravno, ali ipak je 1080 u odnosu na 720 linija dosta velika razlika - nije to samo malo kao 1280*720 u 1366*768.

Sigurno ne izgleda lose, ali takodje ne izgleda ni dobro kao 720p i 1080p na 720p televizorima.

Malo sam smrsio, ali to je to :)

Ajde ali samo kratko mi napisi za koje ti modele 720p TV LCD ili plazme znas.

Bolji je 1080p jer na njemu sve deluje ostrije pa i igre u 720p dok hidef filmovi i web browser tek dolaze do izrazaja (40w2000 pored 40v2500 sa poslednjim james bondom koji sam uporedo gledao na oba ekrana me je ubedio da 1080p kod br filmova pravi itekakvu razliku). Mada kod 1080p je najbitnija velicina ekrana kao i udaljenost ekrana od gledaoca.

Ajde ali samo kratko mi napisi za koje ti modele 720p TV LCD ili plazme znas.

Jel to neka prozivka/flame ili sta? Ako jeste, nisam bas covek za to ;)
Ako sam pogresio ili mi je logika potpuno pogresna, pisi zasto, da ne grese i drugi.

Sve sto sam gore pomenuo, mislio sam iskljucivo za igranje PS3 igara... A 720p lcd-ova i plazme, naravno, nema - kad to kazem mislim na standardnu ne1080p rezoluciju 1366*768.

Poslednja izmena:
Bolji je 1080p jer na njemu sve deluje ostrije pa i igre u 720p dok hidef filmovi i web browser tek dolaze do izrazaja (40w2000 pored 40v2500 sa poslednjim james bondom koji sam uporedo gledao na oba ekrana me je ubedio da 1080p kod br filmova pravi itekakvu razliku). Mada kod 1080p je najbitnija velicina ekrana kao i udaljenost ekrana od gledaoca.

Naravno da pravi razliku kad je film u 1080p...BTW taj 40w2000 mi je bio TAKO dobar, da zamalo da padnem u nesvest.

Sve sto sam gore pomenuo, mislio sam iskljucivo za igranje PS3 igara...

Pikao sam motorstorm i VF5 na 1080p i 720p/1080p ekranu i na 1080p je slika ostrija al ko i sve drugo - pre kupovine svako treba da pogleda sta kupuje i proceni vredi li to razlike u ceni.

Naravno da pravi razliku kad je film u 1080p...BTW taj 40w2000 mi je bio TAKO dobar, da zamalo da padnem u nesvest.

Sacekaj tek w3000 i x3000 serije pred kraj godine za 1080p kao i d3000 koji je po prvim ocenama fantastican za 720p ekran ( http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL32D3000 ) pa cemo tek imati razloga za padanje u nesvest :,,:

Vrh Dno