Šta je novo?

PS3 E3 info...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nedjo, a gde pishe da konzole (bar PS3) nece moci takve efekte da radi softverski ? U krajnjem sluchaju, PS3 ima gomilu stvari koje PC samo sanja, a ti gurash par nekih efekata u prvi plan, kao i uvek uostalom.

Da pratish PS2, video bi shta on sve moze grafichki, shto ta grafichka ni u ludilu ne moze fizichki. U jednoj poseti razvojnom timu igre Shadow of Colossus u toku izrade igre, sam Kutaragi koji sve drzi u malom prstu, zachudio se kada je video beta verziju i rekao "pa ovo je nemoguce".

Nadam se da ce PS3 pogurati i PC da vishe batali grafiku i krene da radi na unapredjenju nechega shto ima veze sa gameplay-em, grafiku je vec neko vreme moguce uraditi i za najizbirljivije, problem je u tome shto nema mnogo razvojnih timova koji to iskorishcavaju, pa je dzabe PCu i DX20.

Inache, direktan prenos ce moci da se prati ovde, for free.

Poslednja izmena:
driver je 100% u pravu! koliko su do sada programeri za PS1 i PS2 pokazali nema sumnje da ce ista stvar biti i sa PS3 tj. da ce dugo drzati korak sa 5x ~"mocnijim" grafickim karticama za PrC.

Jeste, držaće korak :) Baš me zanima kako će sada to da se "drži korak" za PCem kada će ovaj put prikaz biti high-res LCDovi a ne mutnjikavi bljutavi televizori. Sve igre bi letele na 512x384 na PC računarima starim 3-4 godine bez ikakvih problema, i još sa ponekim efektom, onako, fore radi. Mislim, biće to sve sa dovoljno dobrom grafikom i igrivo, ali nema šanse da će najlepše igre na next-genu parirati PCu kvalitetom grafike već kroz godinu dana. Xbox 360 je već sada isti :d

x-box je mikrosoftov produkt, a zna se kakvi proizvodi izlaze iz mikrosofta :d Pogledaj trailer za killzone npr, pa mi reci kakav ce ti PC trebati da gura tako nesto ;) oces za 400$ moci da uzmes graficku koja ce ti ono gurati ?

da se razumemo, pocece da izlaze igre na Unreal 3 engine-u i bice do 00, cak ce biti (ili vec ima) unreal 3 engine za PS3, ali brate, PS3 ce to da gura, a moj PC koji kosta mnogo vise od 400 nece moci, naravno moj PC radi i druge stvari, ali nekom klincu PC vise nece ni trebati, pa cak ni za surf netom.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Nedjo, a gde pishe da konzole (bar PS3) nece moci takve efekte da radi softverski ? U krajnjem sluchaju, PS3 ima gomilu stvari koje PC samo sanja, a ti gurash par nekih efekata u prvi plan, kao i uvek uostalom.
U prvih par godina PS3 ce moci samo ono sto RSX bude mogao, a DX10 generacija GPU-ova ce biti daleko iznad RSX-a. Moguce je da ce u drugom delu trzisnog zivota developeri stici znanje neophodno da iz CELL-a izvuku vise nego iz RSX-a i da preko njega postignu ono sto ce posveceni graficki akceleratori raditi na PC-u, ali to je vec u domenu nadanja.

Koja je to gomila stvari koje PS3 ima (ili da budemo potpuno precizni - treba da ima) i koje PC nikada nece imati (ako tako protumacim "sanja") ;)

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Jeste, držaće korak :) Baš me zanima kako će sada to da se "drži korak" za PCem kada će ovaj put prikaz biti high-res LCDovi a ne mutnjikavi bljutavi televizori. Sve igre bi letele na 512x384 na PC računarima starim 3-4 godine bez ikakvih problema, i još sa ponekim efektom, onako, fore radi. Mislim, biće to sve sa dovoljno dobrom grafikom i igrivo, ali nema šanse da će najlepše igre na next-genu parirati PCu kvalitetom grafike već kroz godinu dana. Xbox 360 je već sada isti :d

A rezolucija se pomera sa svakom generacijom ? PS2 je izashao bash u pogreshno vreme shto se tiche tehnologije, tako da se sve u narednih godinu-dve dana posle njegovog izlaska izdeshavalo, i onda 3-4 godine stoji u mestu, odnosno povecavaju broj tranzistora i smanjuju im povrshinu. Niko se nije setio da napravi procesor na principu Cella, a kada smo vec kod toga, da li ti znash koliko je Cell jachi od najjacheg procesora danas ? Da li znash koliko je memorija u PS3 jacha, magistrala, koliko uopshte ceo sistem ima iskorishcene snage ? PC je "razbacivach" snage, mora da bude 5x jachi da bi postigao planirano, pa je isti hardver u konzoli vishestruko jachi u praksi nego u PCu (shto je do sada puno puta pokazano, ali valjda nisi video konzolu uzivo).

Ono shto ce se desiti je da prve igre izgledaju kao najlepshe igre na PCu (ako prichamo o grafici), a onda ce kako napreduju developeri, pratiti hardver PCa bar nekoliko godina, i na kraju svog veka PS3 nema shanse da bude toliko inferiorniji u odnosu na PC, kao shto je PS2 sada (grafichki).

Kad tad grafika vishe nece biti bitna, a onda ne znam shta ce se igrati na PCu.

gx-x je napisao(la):
x-box je mikrosoftov produkt, a zna se kakvi proizvodi izlaze iz mikrosofta :d Pogledaj trailer za killzone npr, pa mi reci kakav ce ti PC trebati da gura tako nesto ;) oces za 400$ moci da uzmes graficku koja ce ti ono gurati ?

da se razumemo, pocece da izlaze igre na Unreal 3 engine-u i bice do 00, cak ce biti (ili vec ima) unreal 3 engine za PS3, ali brate, PS3 ce to da gura, a moj PC koji kosta mnogo vise od 400 nece moci, naravno moj PC radi i druge stvari, ali nekom klincu PC vise nece ni trebati, pa cak ni za surf netom.
Koji bre "TREJLER" za KZ?? Ti ocigledno nisi cuo da je ono bio offline rendering (Driver ga je krstio kao "real time sa 5fps" :d
I cemu sada mesanje XB360-ke u ovu pricu?!
Pa jesam li lepo rekao da je pitanjce cene potpuno druga ravan potencijalne rasprave, koju sam ja zeleo da ostavim na tehnoloskom nivou!?

driver je napisao(la):
WoT?! Grafika nece biti bitna?!

Pa ako je to tako sto i Sony jednostavno nije uradio ono sto je uradio Nintendo - stavio cipove iz PS2 u PS3, samo na duplo vecem kloku i eventualno samo pridodao BR drajv?!

Nadam se da kontas koliko ti je smesna ovo izjava od gore?!
:wave:

Mozda zato PS2 igre drze sve rekorde u prodaji, a sama konzola se i dan danas prodaje vishe od X360 ? Teshko da je grafika bitna ako su igre krsh.

Grafika je vec danas dovoljna za bilo kakve potrebe, ali hocu bre da vidim sveze igre, ne josh jednu igru sa lepshom grafikom i novim nivoima u editoru. Ako se ti time zadovoljavash ok, ali ti nisi nikakav igrach, ti pratish tehnologiju, pa te razumem.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
U prvih par godina PS3 ce moci samo ono sto RSX bude mogao, a DX10 generacija GPU-ova ce biti daleko iznad RSX-a. Moguce je da ce u drugom delu trzisnog zivota developeri stici znanje neophodno da iz CELL-a izvuku vise nego iz RSX-a i da preko njega postignu ono sto ce posveceni graficki akceleratori raditi na PC-u, ali to je vec u domenu nadanja.
ono najbitnije: programeri koji iz PS1/2 izvlace maximum su mahom ljudi sa demo scene i to iz vremena C64/Atarija/Amige. oni jednostavno ne rade sa M$ DirectX sranjima i svaka im cast sta sve izvlace iz PS-a. sve dok PS nema DirectX nema problema.
@filipenko sto se rezolucije tice: koja to PC karta gura nove igre u 1920*1080??? koliko sam upucen ovo ce biti default rezolucija za PS3 igre. a i sumnjam da ce se menjati rezolucija TV-a narednih xx godina...

driver je napisao(la):
Ono što mi je neverovatno jeste da korisnici platformi na kojima su moguće jedino arkade i igranje arkadnih igara k*njaju kako na PCu nije sve u grafici. Što kaže Neđo, što onda pravite moćnu konzolu? I dajte prvo da vidimo sveto, pustite te priče "jao jel znaš koliko je Cell jači od ovoga ili onoga". Ne kažem ja da je sve u grafici, naprotiv, ali kod vas niti je u grafici niti u simulaciji. Sve je u arkadi, i drugačijem kontrolnom sistemu, pa onda developeri ni nemaju kuda nego da se dovijaju smišljajući kojekakve polunebulozne ideje koje će uvek imati publiku zbog velike rasprostranjenosti samog ps2 - uvek će se naći dovoljan broj klinaca da pokrije troškove. Dosta je bilo te priče. Sačekajmo da dođe ps3 i vidimo da li će doneti iole ozbiljnije igre, a ne ove trange-frange kakve sada ima, samo sa napucanom grafikom. Mislim, ko se još loži da rola lepljivi toalet papir, u koji se zabada prašina, trotoar, kola, prolaznici i slično, i posle se kao od toga prave sažvežđa jer je mračni princ ugasio sve zvezde na nebu?

kovacm je napisao(la):
@filipenko sto se rezolucije tice: koja to PC karta gura nove igre u 1920*1080??? koliko sam upucen ovo ce biti default rezolucija za PS3 igre. a i sumnjam da ce se menjati rezolucija TV-a narednih xx godina...
Nije to default, nego najveća podržana (sama tehnologija podržava maks. tu rezoluciju, a npr. sada na 7800/7900 GT/X i X1800/X1900XTX sve sasvim lepo radi. Mislim, Max upravo i ima monitor sa tom rezolucijom i sve radi super. Inače, može igra da dođe i da ti nudi maksimalno 720p rezoluciju, koliko sam ja shvatio, baš kao što može da dođe nešto na PC pa ti nudi 1024x768.

A shta kada te tvoje geekovske igre krenu na PS3 mishem i tastaturom ali bez debilnog frameratea i godishnjeg upgradea ? :)

driver je napisao(la):
A shta kada te tvoje geekovske igre krenu na PS3 mishem i tastaturom ali bez debilnog frameratea i godishnjeg upgradea ? :)
geekovske? :trust:

Citava poenta price je da PC + Win = Gomila neiskoriscenog hardvera sa labilnim softverom...

driver je napisao(la):
Ja ću onda sa zadovoljstvom kupiti ps3. Pod uslovom da mi ponudi igre kakve ja želim istog kvaliteta kao one na PCu i sa podjednako kvalitetnim online igranjem.
Pazi, ne kažem ja da su Sony igre loše, naprotiv, ali to su jednostavno drugačiji pristupi. Nije to ni izbliza "ma na pcu je samo grafika, a konzolaši se cimaju da prave zanimljive stvari" kao što to želiš da predstaviš, stvari su mnogo komplikovanije od toga. Od toga je 80% vezano za kontrolni sistem. Hebeš grafiku, meni je sve dobro od System Shocka 2 naovamo. Ako je ostatak igre dobar, grafika mi je zaista u drugom planu. Ali kompleksni brzi potezi koji se ne mogu napraviti bez tastature i miša su glavna stvar. Ništa mi ne znači ako ps3 bude posedovao podršku za njih (i ps2 poseduje podršku za miša i tastaturolike kontrolere) ako se igre za njih jednostavno ne budu pravile.
Ona, na konzolama će se pojaviti problem od kog sada manje-više pati PC, a to je da je jako malo razvojnih timova sposobno da isprati sve mogućnosti hardvera. Na PCu ima npr. 6-7 igara koje prate hardver u iole nekom smislu, na ps3 će ih biti 15. Neka ih bude i 20, opet isto. To se sada ne oseća jer oko igara na ps2 kad je grafika u pitanju maltene nema posla, ali videće se kada bude počela potražnja za modeliranjem tone objekata, to je posao i po.
itd. itd. itd.

@all, and filipenko

nemojte da se ljutite ali zar morate svaki tread da unistite, eto mene npr zanima sony3, kupio bi ga ali nikada se ne bi svajdao i pametovao drugima sta ce ti to, nemoj ovo itd.. itd... ovde je problem sto su vi tako pametni da im nema ravnih, pominjes kako Max ima neku tamo graficku od 400+ eura ne znam ni koliko kosta niti me zanima, pa za te pare treba dok radi da peche jaja na oko na onom masivnom hladnjaku....ako ne igras sony, ne postujes njihov trud ne razumem zasto se stalno protivis i kritikujes ako nisi ni probao, ne mislim na mesec, dva vec dug niz godina, a verovatno zbog toga sto to nije "lepo na oko"

Svaka cast Agr3ssore,dobro si rekao!

Poslednja izmena:
zaxxon je napisao(la):
Citava poenta price je da PC + Win = Gomila neiskoriscenog hardvera sa labilnim softverom...
respect 2 Newcomer ;)
and 2 Agr3ssor - svaka cast! evo i ja prestajem sa spamom :)

Poslednja izmena:
@Nedjo:

da se ne lazemo, po sadasnjem toku stvari DX10 nece doneti nista novo sem kompleksnijih i duzih shader programa, efekti ce ostati isti, programeri su zatupljeni i sa ovim sto sada imaju, ukratko - nista novo necemo videti, bas kako sto ni windows vista nisto novo nece doneti. Pogledaj CoD2, to je jedan remake starog engina i radi isto sto i novi engine-i, mi cemo na PC-u biti vezani za U3 engine, sto je dobro, engine je jak i sve zavisi od maste, a budimo realni ta masta ce da nas kosta u vidu novih grafickih, dok PS3 isto tako nista bolje nece imati od U3 za pocetak, a nece ti trebati nova graficka.

I nemojte se ljudi vise tako svadjati, ja sam pljuvao i pljuvacu i dalje po PS2 jer su igre IMO za decu 90% (jeste, sa tacke gledista PC gamera) . ALI PS3 ce imati i OS i tastaturu i misa i sve sto hocete, bice prava desktop masina u mnogim stvarima, ako vam komp treba da slusate mp3, gledate filmove, svlacite stosta sa neta, igrate igre - fakat PC vam nece trebati. Jedino sto cete morati da kupujete original igre (fakat da se ova stavka u ovakvoj temi ne moze zaobici, zao mi je, ali to je istina jer vecina ljudi ovde to zna, ali namerno ne pominje, ali bice 1000000% razbijena i BR zastita kad tad, ne bi me cudilo kad bi se igre i sa DVD-a mogle pokretati. Developeri 10000% nece imati cime da napune 40GB na BR-u, bar ne u vecini slucajeva, treba i napraviti 40GB sadrzaja...kamo srece da ga ima na svakoj igri).

I ja se slazem sa agresorom, nemojmo zagaditi jos jedan topik. Kome PC treba za nesto vise od samog igranja i filmova muzike itd, super, ali mislim da je pametno imati solidan PC sa integrisanom grafikom i PS3 pored toga, JER CETE IMATI I MIS I TASTATURU NA PS3 po ko zna koji put ali treba ovo napominjati jer nekima to ne ulazi u glavu.

I jos jedna stvar - please ppl, pricamo o ps3, zaj**** X-box360, to su dva razlicita sveta, m$ je hteo da na frku navata sta moze, imaju neki ljudi para kupice i x-box360 i PS3 i na to i M$ racuna i ispaltice im se, ne brinite, ali manite vise X-Box360 iz ove price, ne moze da se poredi sa PS3, pa oblivion na X-Boxu izgleda ok ali ga vec danasnje graficke nadmasuju, a za godinu dana ce izaci x-box 460 i dosta vise o njemu, x-box ce ici putem razvoja i strategije kao i graficke karte, par hit naslova da prodaju robu i kraj. Imaju ljudi po 2000$ plate i dace deci da se igraju...

e smorili su... ajd pa neka sutra neko napishe sta je bilo na e3...

Znaci impresiran sam... Menjam misljenje u vezi ps3 vs pc ... pc ovo nece stici godinama .... neka opise neko ko je imao bolju vezu ...
cena za evropu 499evra za ps3 sa 20g hd i 599e za ps3 sa 60 g hardom ..

upravo sam odgledao.....

NIKAD....ali apsolutno NIKAD u zivotu nisam gledao goru sony konferenciju.

Jos uvek ne mogu da dodjem sebi.... ZLI, ne znam samo sta to ovde PC nece stici godinama???

Kvalitet pirkazanih igara, kontroler, kopiranje Nintendo-a, CENA...ljudi, cena!!!!!

Nigde tastature i misa i jasno se vidi da ce tako i ostati (ni jedna prica o tome kako ovo jos nije final ne prolazi)..... Definitivno ne kupujem ni jednu next-gen konzolu, a kad bih i hteo, to bi DEFINITIVNO bio Xbox 360.....

Prosto ne mogu da verujem da su ovako to zamislili. A verujem da ce mnogi i dalje kupovati playstation, zato nemojmo o tome kako ce se prodavati itd.

Definitivno sam razocaran, najblaze receno. I najiskrenije.

E sada mozete da me ubijete :)

Poslednja izmena:
Ivan® je napisao(la):
upravo sam odgledao.....

NIKAD....ali apsolutno NIKAD u zivotu nisam gledao goru sony konferenciju.

Jos uvek ne mogu da dodjem sebi....

Kvalitet pirkazanih igara, kontroler, kopiranje Nintendo-a, CENA...ljudi, cena!!!!!

Nigde tastature i misa i jasno se vidi da ce tako i ostati (ni jedna prica o tome kako ovo jos nije final ne prolazi)..... Definitivno ne kupujem ni jednu next-gen konzolu, a kad bih i hteo, to bi DEFINITIVNO bio Xbox 360.....

Prosto ne mogu da verujem da su ovako to zamislili. A verujem da ce mnogi i dalje kupovati playstation, zato nemojmo o tome kako ce se prodavati itd.

Definitivno sam razocaran, najblaze receno. I najiskrenije.

E sada mozete da me ubijete :)

Izgleda mi nismo gledali istu konferenciju... meni se kontroler bas svideo,ne zanm o kakvom kopiranju nintenda pricas, a cena je ocekivana...

ZLI je napisao(la):
Izgleda mi nismo gledali istu konferenciju... meni se kontroler bas svideo,ne zanm o kakvom kopiranju nintenda pricas, a cena je ocekivana...

Morali smo da gledamo istu....pa kako ti nije jasno na sta mislim pod kopiranje nintenda u kontroleru?

Sta nitendo ima onakav kontroler?:) Nisam znao.. sto se igara tice meni vecina deluje impresivno...

Ako ne vidis u cemu je slicnost, necu se ni truditi da ti objasnjavam....
I ok, ti si impresioniran, ja nisam. Valjda je normalno da moze i tako da bude ;)

Necu mnogo da filozofiram, jednostavno - kompletan utisak posle prezentacije mi je katasrtrofalan kad se sve uzme u obzir.

Poslednja izmena:
Agr3ssor je napisao(la):
@all, and filipenko

nemojte da se ljutite ali zar morate svaki tread da unistite, eto mene npr zanima sony3, kupio bi ga ali nikada se ne bi svajdao i pametovao drugima sta ce ti to, nemoj ovo itd.. itd... ovde je problem sto su vi tako pametni da im nema ravnih, pominjes kako Max ima neku tamo graficku od 400+ eura ne znam ni koliko kosta niti me zanima, pa za te pare treba dok radi da peche jaja na oko na onom masivnom hladnjaku....ako ne igras sony, ne postujes njihov trud ne razumem zasto se stalno protivis i kritikujes ako nisi ni probao, ne mislim na mesec, dva vec dug niz godina, a verovatno zbog toga sto to nije "lepo na oko"
Još mi kao uništavamo topik :trust: Ajmo redom.
I mene zanima Sony ps3, ali samo pod uslovom da igre počnu da nalikuju na one sa PC-a, a ne na ovo što je sada tamo. Trke ne igram, sportske igre su mi dosadne, platforme i slično su mi smešne, šta ostaje? Poneka dobra akciona avantura i to je to.
Oko Maxove grafičke - 7900 GT košta tačno 300 dolara u svetu. Naravno, ne neki ultrasuperclocked edition, ali difolt karta je takva. To je ipak drastično drugačije od tvojih pominjanih 400+ evra koje treba izdvojiti i ekvivalentno je kao kada bih ti ja pominjao cenu Sony ps3 na našem tržištu koja sigurno neće biti ispod 600 evra, a za te pare mogu 3 godine da apgrejdujem komp - to je otprilike taj nivo diskusije.
Šta ti znači "ako ne igram Sony, i to ne par dana, već nekoliko godina..."? Šta, trebam kao nekoliko godina da provedem igrajući? :trust:
I još jednom, rasprava nije krenula kada smo mi kao nešto uleteli, već kada je driver krenuo da k*nja kako ps3 ima "sve što pc nikada neće imati niti moći da ima". Što se mene tiče pc ima nešto što sony nikada nije imao - ozbiljne igre - a meni preostaje da se nadam da će takve igre novi Sony imati.

ZLI je napisao(la):
Znaci impresiran sam... Menjam misljenje u vezi ps3 vs pc ... pc ovo nece stici godinama .... neka opise neko ko je imao bolju vezu ...
cena za evropu 499evra za ps3 sa 20g hd i 599e za ps3 sa 60 g hardom ..
Do moga:zgran: ...kod nas odmah treba dodati 100-150 evra, "da uvoznici jedva pokriju troškove...":smash:
Koji moj uopšte nude verziju sa hardom manjim od jednog BD diska?

Ja cak i ne pricam o igrama - to je posebna prica i mislim da i nije ni cilj da sony ima "te" igre sa PC-a. Pricao sam samo o tehnikalijama i, naravno, ceni.

Iskreno, sve mi je bilo manje vise jasno, samo sam cekao da vidim da li ce biti reci o misu i tastaturi.

Ali prosto mi je cudno koliko je sve bilo neubedljivo.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno