Šta je novo?

Przenje, Nero i files are different

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Przenje fajlova sa hd-a, Nero i files are different

Dakle, desi se, da Nero (5.5.10.0 enterprise) nakon przenja podataka sa HD-a ~ 702 MB (mislim da popunjenost nema veze), nakon zavrsene verifikacije prijavi da je par fajlova razlicito (files are different). Disk je rezan na 8x, rezac je teac w540e.
Meni se cini da sve to ima veze sa time sto je spor hd sa koga se reze (quantum bigfoot), i/ili nije defragmentisan, a moguce je i zato sto rezac radi u PIO modu (winXP), kao i bigfoot. (vec sam objasnjavao da na mojoj konfiguraciji ne moze drugacije da radi, ako bi neko opet da postavi pitanje...)

Interesantna je cinjenica, da proverom fajlova izgleda kao da nema razlike.
Naime, kada mi je nero jednom prijavio razliku izmedju .JPG fajla na hd-u i na cd-u, uspostavilo se da originalni fajl (na hd-u) ima distorzirano par piksela (slicno kod prekinutog downloada za .jpg), a fajl koji je nero naprzio na cd to nije imao - odnosno izgledao je savrsen. Kao da se za vreme przenja uradila i neka "pametna" error korekcija. Kada nero izbaci nakon verifikacije gresku (zaboravih da sacuvam .log) ona otprilike lici na 00< >00, hocu da kazem da kad prikazuje (kao) numericke vrednosti vezane za oba fajla, brojevi su isti (u bilo kom slucaju su u pitanju nule).

Sad naprzih jednu kompilaciju raznog sw-a koji mi cuci na hd-u, i nakon verifikacije nero mi prijavi da se jedan fajl (od oko 1000 koliko ih ima) razlikuje, inace fajl iz Open Office-u instalacije. Da bih bio siguran da li je nesto problematicno, pokrenem instalaciju OO-a (sve aplikacije) i bez problema se instaliraju (i startuju). Onda pokrenem Total(win)Commander i u opciji synchronize odaberem samo Compare, i uporedim sve fajlove iz OO na hd-u i cd-u. Svi su isti.

U medjuvremenu, obrisah neke fajlove na hd-u sa koga se przi, pa ponovih przenje diska (treba mi u 2kom). Verifikacija prosla bez ikakve prijave greske.

Ima li neko objasnjenje&savet (ne racunajuci preporuke o defragmentaciji hda ili upgrade-u racunara)

Hvala

Veoma interesantno. Mozda su ti usli Gremlini u hard ctp;
Nego, jesi li proverio sve te fajlove koji se razlikuju po sadrzaju (Compare by content u WinCmd-u) ?

`fala,
upravo to sam u sustini trebao da uradim, ali kako sam zatvorio nero a nisam sacuvao log fajl, zaboravih koji je fajl u pitanju, pa sam onda isao sa onim sto mi omogucava selektovanje celog dir-a(u kojima se nalaze "razliciti" fajlovi. U svakom slucaju, sledeci put to necu da izostavim.

sve sve, ali zasto dozvoljavas da ti rezac radi u PIO modu???

Ja sam se jos davno jednom opekao, pa sam od tada oprezan (neki bi rekli paranoican :)) kad god rezem nesto bitno. Prvo proverim da li je sve dobro narezano, pa tek onda brisem sa harda.
Fora je bila u tome sto sam narezao par diskova pre par godina sa Easy CD Creatorom na SCSI Yamahom (u to vreme je to bio zakon) i sve je proslo OK bez ikakvih gresaka ili problema. Ja samouvereno da je sve ok pobrisem sve sa harda i lupim format po particiji posto se nakupilo raznog djubreta, pa je bilo vreme za reinstall. E, kad sam hteo da instaliram nesto sa tih diskova najstrasnije sam se iznenadio kad sam ukapirao da je od 6 komada 3 osteceno ctp; i to bas na njima su mi bile najbitnije stvari.
Onda sam poceo da se ceskam po glavi pokusavajuci da se prisetim gde sam i od koga sta nabavio, pa udri po telefonu, mail-u i narednih nedelju dana skupljao i skidao sa neta...
Od tada vise volim da budem ako treba i paranoican nego da se posle :hump: danima pokusavajuci da iskopam nesto sto sam skupljao sa trista strana.
:wave;

Crni je napisao(la):
Ja sam se jos davno jednom opekao, pa sam od tada oprezan (neki bi rekli paranoican :)) kad god rezem nesto bitno. Prvo proverim da li je sve dobro narezano, pa tek onda brisem sa harda.
Nazalost nista ti to ne vredi - jer disk koji proveris i bude ispravan danas za tri meseca moze da ne bude vise ispravan.

O tome je bilo mnogo pisanija na forumu, potrazi malo - problem je i u samom kvalitetu diska i u uslovima skladistenja.

Laza je napisao(la):
sve sve, ali zasto dozvoljavas da ti rezac radi u PIO modu???

Postacu dosadan posto mal`ne u svakom svom threadu odgovaram na ovo pitanje (nema veze).
TXpro ploca koju imam (pcchips m560) ima neispravan southbridge (karakteristicno za ove ploce) ALI iV+ chipseta i to ne dozvoljava korektan (udma, mwdma 2) mod uredjaja koji ga podrzava. Posledica toga je da realan transfer odnosno przenje diska ne moze da bude veci od oko 16x. Bilo koji raspored IDE ne moze da resi ovo.

drapin je napisao(la):
Nazalost nista ti to ne vredi - jer disk koji proveris i bude ispravan danas za tri meseca moze da ne bude vise ispravan.

O tome je bilo mnogo pisanija na forumu, potrazi malo - problem je i u samom kvalitetu diska i u uslovima skladistenja.
Pa to jeste vec neka druga rasprava, ali s obzirom da bitne stvari rezem iskljucivo na boljim diskovima i na manjim brzinama (da bi bio sto bolje narezan), a cuvam ih ko oci u glavi jos mi se nije desilo da neki nece da mi procita :)
Opet, s druge strane za 3 meseca ce valjda izaci i novije verzije, pa ako i crkne prezivecu, mada napominjem jos jednom da mi jos ni jedan posle uspesnog rezanja nije otkazao poslusnost. Zato je gomila raznoraznih "Brand" i "NoBrand" NoName-ova sa mp3, divx i raznoraznim dzidza-bidzama posle odredjenog vremena pocela da stuca ctp;

Da se vratimo na pricu oko "razlicitih" fajlova.
Elem, ponovih rezanje jedne kompilacije, nero prijavi da se jedan fajl razlikuje, odem u windows commander, uradim compare by content ta dva fajla - isti su.
Dok sam przio na 8x, vezem se za mrezu pustim download za par fajlova sa getrightom, i startujem word jer njega primarno koristim.
Jedino sto mi pada na pamet je eventualno nesto oko transfera diska al` i pored toga ostaje sumnja u to sto nero prijavljuje da je nesto problematicno, sto u stvari nije.
Taodje, zvuk koji nero daje pri zavrsetku verifikacije, je onaj zvuk koji je oznacava uspesno kreiran disk, pa se "problem" registruje tek ako se pogleda krajnja poruka koju izbaci, ili log fajl ako se sacuva.

Mislim da cu malo da pogledam na mrezi dal` je neko ovo detaljnije objasnjavao.

Vrh Dno