Šta je novo?

Prvo kliktanje HDD pri boot-u, a posle samo Read radi, Write ~0.0Mb/S

zokocx

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5900X & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte X570 AORUS Ultra
RAM
G.Skill Trident Z Neo DDR4 2x16GB 3600Mhz 16-16-16-36 1T
GPU
MSI RTX 4080 16GB Suprim X
Storage
Samsung 980 Pro 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Intel 545s 512GB SSD, Seagate 2TB HDD
Zvuk
Creative Inspire 5.1 P580
PSU
Corsair RM1000x
Kućište
Fractal Design Torrent RGB (Black TG Light Tint)
Monitor
LG 38GN950-B
Miš & tastatura
Logitech G402, ASUS ROG Strix Flare II Animate | Glorious Model O
Mobilni telefon
Realme GT2
Pametni uređaji
Kindle Paperwhite 11th gen.
Steam
https://steamcommunity.com/id/slayer987/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Stari hard WD2500KS iz 2006 prvo poceo da skoljoca/klikće par puta kad se bootovao komp hladan i tako radio par dana a sad mu samo Read radi, Write rucno u WinXP, u HDTune, HDSentinel se vuce na minimum.
Podatke sam backup-ova na vreme, ali i sad ka nije hteo da upisuje mogao je da cita i brzina mu je bila normalna ~60Mb/s.
Hard je bio cisto za buckup, i da se nađe.

Ali cudo jedno nije imao bad sectore, izlgeda mehanika otkazuje i jos ga sistem pravnilno prijavljuje.

Da li je neko ima slicno iskustvo, i koji je savet. Da ga prodam u rezervne delove :d ?

Sa cime si proveravao bad sectore ?

Prvo sam odradio sa Hirens.BootCD Extended Test sa WD Data Lifeguard Diagnostic kao ipak je to WD-ov software, ali posle sam hteo da odradim sa HDD Regeneratorom.

Mada moguce da je Write otkazao cim je pocelo sklocanje, jer nisam nista upisivao na hard a par dana pre sam odradio ovaj test.

Evo sad bas testiram hoce da upisuje male faljove <10MB i ispravni su, ali .avi fajl od 700MB pokaze da mu treba 100+ sati ili bilo koji veci fajl.

Sa kaze hd tune pro i sentinel u health statusima (okaci ss ) . Jesi li error scan preko hd tune . Skini poslednju verziju pa vidi healt status i odradi error scan ali ne quick ...

Evo iz HDTune:
hdtune-smart.jpg

a posle sam odradio full error scan
full-scan.jpg

Pre jedno nedelju dana kada je pocelo kliktanje odradio sam full error scan i nije bilo bad sectora, i tada je samo kliknuo par puta pri boot i lepo se culo kako ploce ubrzavaju, sad se cuje kliktanje (4-5 puta) pa kako ubrzava pa uspori malo opet klikta i na kraju ubrza.

Evo iz Hard Disk Sentinel smart ocitavanja posle danasnjeg full scana:
hdd-sentinel-smart.jpg

I evo sta kaze HD sentinel overview:
hdd-sentinel-overview.jpg

I nema sanse da se nesto kopira na hard a da je vece od par desetina MB, vreme kopiranja win prijavljuje od 5min do 50min i vise.

Poslednja izmena:
Proveri kablove i vidi da li bolje radi mada u svakom slucaju ces morati raditi full format ili ti zero fill preko hd tune pro i posle nanovo error scan

Menjao sam kabal a probacu i jos jedan da zamenim. Ali ovaj hard od samog pocetka se dosta grejao, temp mu je bila oko 40C, a nedavno sam ga stavio u 2. kutiste gde bas nije tolko efikasno hlađenje (tj. prednji vent je izbacivao vazduh umesto da ubacuje) i primetio sam da mu je temp isla do ~55C.

Da li je mogao od toga da rikne ?

+1 najcesce crkavaju zbog temperature

Na limunu valjaju mnogo gore diskove, sa takvim kao tvojim health statusom ili i losijim za 25-30e.

Ta serija ima temperaturu u provetrenom kucistu leti od 38-42C..malo vise nego samsung ili neki drugi...

Moguce, mada čudo jedno, Read mu radi recimo ako pustim da trazi obrisane particije ili surface test to ide normlanom brzinom ali fromat nema sanse da se odradi, evo sta je uradio za sat vremena upisivanja nula, nema sanse da ovako sporo.
untitled.jpg

Od sama pocetka bio je hladen, ali izgleda da su ga ove vrucine nekako dokrajcile tj. sto u tom drugom kucistu nije bio bas ohladen... sta da se radio sluzio je OK 6 godina, vecim delom kao sporedni storage disk.

Poslednja izmena:
Definitivno je vrisnula mehanika ...

Nazad
Vrh Dno