Freak_Power je napisao(la):lol o ovome govorim vec danima. GFX je novo Nvidia ******. Ta papanska firma drzi trziste sa svojim shit chipovima samo zato sto nisu imali konkurenta. Smijesno sta radi Ati Radeon 9700Pro sa samo 325mhz core speed.
6 mjeseci kasne za Ati, a to na u pc industriji znaci mnogo, a zatim izbacuju chip koji je u perfoamance do 5% razlike, i kosta 500 $.
Ati chip ima daleko bolju arhitekturu, bojim se da GFX nece biti totalno sporiji kad dodje DX 9.0 BENCH!!!
Freak_Power je napisao(la):Ok sorry, nisam mislio nista lose, nego samo ne posteno je kad neko ljudima izvlaci 400 ili 500 dolara za nista, samo propaganda![]()
kUdtiHaEX je napisao(la):Polako ima josh vremena....:beat:
Nedjo je napisao(la):NV30 je zesci promasaj, kako god da se gleda.
Skup za proizvodnju, neefikasan u konkretnoj primeni, skup za implementaciju (covece treba mu 12 slojna ploca i giga-mega kuler) U svakom slucaju nVidija se zestoko zeznula sa ovim cipom (bolje da nisu kupili one neefikasne 3dfx-ove inzenjere!)
Pa gde si bre ti covece?Nedjo je napisao(la):NV30 je zesci promasaj, kako god da se gleda.
Skup za proizvodnju, neefikasan u konkretnoj primeni, skup za implementaciju (covece treba mu 12 slojna ploca i giga-mega kuler) U svakom slucaju nVidija se zestoko zeznula sa ovim cipom (bolje da nisu kupili one neefikasne 3dfx-ove inzenjere!)
Nedjo je napisao(la):NV30 je zesci promasaj, kako god da se gleda.
Stitnici, kapa za skijanje, carape, poster i pepeljara, sta ces vise?Marti Misterija je napisao(la):... jos ce nV isporucivati stitnike za usi uz karticu. 70 i kusur decibela !! ej bre!!!!
MAD_MUzzY je napisao(la):Drajveri, deco... drajveri.
Ali i bez toga Fx je nazalost u globalu losa krta.
Nego imajte na umu da je Ne Ultra verzija karte 299$ ili ti nesto vise od 280e ... znajuci kako cene brzo padaju...![]()
silverglider je napisao(la):Ni ja nisam odusevljen. Izgleda da je nVidia svoj razvojni tim A prebacila u sektor cipsetova :d
Sto se FX-a tice, izgleda da je sve ispalo debelo "na misice" - ogromna, ubakrena, sa turbinom sa nekog DC-9, silovana megahercaza, a sve da bi se dobila tako neka manja prednost. Cene necu da komentarisem - kad smo dosli to toga da non-profi mainstream karta kosta kao ceo racunar, svaki entuzijazam dobija granice. Izgleda kao neki ragbi igrac napumpan konjskim stereoidima (na racun IQ-a, naravno).
Od obecanih 40-50% prednosti nad 9700Pro nema nista - tesko da ce poboljsanje drajvera doneti dodatnih 20-30% performansi. Uostalom, nVidia ima odlican razvojni tim za drajvere, zasto ocekivati da su ovi odjednom ocajno losi, pa da se ce poboljsanjem nesto mnogo preporoditi ?
Uostalom - ATI je izbacio R300 i nastavio sa daljim razvojem - to znaci da su x meseci vec u prednosti sa novim modelom i ako su nastavili dobar rad baziran na R300, da sa tim novim nedovrsenim proizvodom izadju sada napolje, izgleda kao da bi mogli da se shamaraju sa FXom bez problema. Bar je to moj feeling.
... dakle ovo je da ne poverujes!!!!! ... hehe.. Broz ona majica sluzi da je omotas oko usiju a piksla da se zveknes u glavu od besa kad cujes kakvu si ves masinu na centrifugi stavio u kucisteBroz je napisao(la):E ljudi skinite ovaj drugi fajl da cujete kako nV ubrzava kad se pusti 3D i kako usporava!!! Necete verovati!...
Hvala na pozdravima prijatelju, dragi!Broz je napisao(la):Pa gde si bre ti covece?
Citao sam pre neki dan ne mogu da se setim gde da je nV u zadnjem momentu promenila koncept gffx jer ono sto su oni hteli da izbace je bilo do 60% brzze od gf4 a kad su videli radeta odlucili su da nafiluju vpu sa raznim stvarima da nasviraju klokove i da stave ddr2...
nV je propale dve transhe slanja finalnog blue-printa. Prvi jer su u poslednjem momentu odlucili da VPu ima 8 a ne 6 pipeline-ova, a drugi jer su imali yield od 10%!
Koliko sam sznao PCB je osmoslojan a ne kako se mislilo da ce biti 14 ili 16 slojan, sto opet pojeftinjuje proces.
Kuriozitet je da se CEO nV ponosi time sto je njihov cip drugi najskuplji u istoriji(razvoj itaniuma je kostao oko 4,2 mlrd$, prodato je oko 3500 komada)?!
NV30 je ustvari NV35 jer se petcovani GF4 u vidu prvobitno zammisljenog NV30 jednostavno nije mogao suprotstaviti R300.
Ono sto prosto "fascinira" je memorijski kontroler koji je fizicki ISTI kao kod GF3!!! Naravno tu su optimizacije za rad sa ddr2 i visoki radni taktovi da vade fleke...
Ono cime se nVB najvise hvali su VShaderi i PShaderi. Po njihovoj racunici VS Array ima 2,5 puta vecu snagu od 3DLAbsovog P10(135GFLOPSa prema 310GFLOPSa)!
Inzenjeri kazu da gffx ne moze da iskoristi ddr2 i da u slucaju arhitekture nV30 memorija radi nista vise nego da je na njenom mestu ddr1.
Now something completely different
Rade vari 32bajta a memorija je na 620 sto daje 19.84GB/sec
FX vari 16bajtova a memorija radi na 1000 sto daje okruglo 16GB/sec i sad stize specijalitet kuce - optimizacija u kompresiji boja i rezultat toga je 48-64GB/SEC(kompresija nije vise 4:1 nego 8:1)!!!!!! - kazu u nV a ja im nista ne vrujem jer to dodje 3x vise od radeta a to bi se itekako osetilo u testovima....
A onda sledi fil na tortu:
1. blend shape
2. translucent shaderi
3. branching skeletal
4. specular, blood, color characteristics i
5. lighting subtiles
i rezultat svega je ona fenomenalna vila tj demo DOWN. E sad koliko demo znaci igracima koji su cilja grupa nV to je drugo pitanje...
Sve u svemu veoma kontroverzni rezultati u odnosu na papirne karakteristike, videcemo ali cini mi se da fx mora(treba) da pokaze bolje rezultate...Ipak u ATi kompaniji su procenili da jos nema potrebe da stavljaju ddr2, vec ce samo da osveze liniju sa 0.13 mikrona i da podignu klokove - e ovo je za razmisljanje...
To sto VS nadmasuju specifikaciju dx9 ne znaci mnogo jer je to vise od dx9 ali opet nije dx10 a do pojave dx10 ce izaci rade r4XX i to je ono sto se zove "tehnoloski tajming". Meni se ova strategija svidja jer karta tj hardver treba da daje uvek knap - ni manje ni vise nego sto treba ako vece ne moze da generacijski dostigne sledeci tehnoloski nivo...
pozdrav svima a posebno Nedeljku - najboljem piscu digitala
:wave;
Mislim ovo je strasno a jos taj pistav zvukBroz je napisao(la):E ljudi skinite ovaj drugi fajl da cujete kako nV ubrzava kad se pusti 3D i kako usporava!!! Necete verovati!
http://www.tomshardware.com/graphic/20030127/geforce_fx-06.html
PS nije veliki ima ~450k
Kokos je napisao(la):Mislim ovo je strasno a jos taj pistav zvuk![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari