Da ne bude da pričam glupost, pa neću da ih pričam jer nisam baš toliko upućen u kvaliet/nekvalitet teleskopa, samo znam da su to skupe igračke tj. uređaji.
Čitao sam dosta o njima ali to nikako ne znači da ti mogu preporučiti, sem možda marku teleskopa. Ako si čuo za firmu CELESTRON, oni su zaista kvalitetni i sa njima nema greške, ali naravno i sa cenom nema greške(podrazumeva se da je skuplje). Firma Celestron je Američka firma koja se bavi proizvodnjom dvogleda, monogleda i teleskopa, kao i mikroskopa ako se ne varam.
Pogledaj im sajt, možda nešto nađeš za sebe, iz njihove ponude, što je malo jeftinije.
http://www.celestron.com/astronomy/telescopes.html ovde imaš PUNO kategorija teleskopa, a ne bi bilo loše kada bi izdvojio nekoliko sati i proučio tuđa iskustva sa interneta i šta možeš a šta ne možeš da očekuješ od njih.
Pretpostavljam da bi voleo da tvoj budući teleskop ima navoj za fotoaparat pa da možeš da sa njim fotografišeš noćno nebo bez problema, da li sam u pravu ?
Ja inače punooo volim astronomiju i nažalost samo sam jednom u životu imao prilike da gledam kroz teleskop, još kao 18-godišnjak na jednom astronomskom skupu u Nišu.
Ja bih zaista voleo kad bih mogao da ti prenesem neka iskustva, ali eto, ovo je sve. Znam da ima puno raznih sistema i da ima puno modela na koje mogu da se kače fotoaparati. Takođe imaš i teleskope sa kompjuterskom opremom i bez opreme, precizne teleskope i manje precizne.
Ovaj teleskop koji si dao na linku deluje mi kao prilično amaterski i nema navoj za fotoaparat...jesi li siguran da baš želiš tako mali teleskop ? Ovo mi izgleda manje-više kao igračka za malu decu, možda grešim ali tako mi izgleda.
P.S. Ajde sada reci malo detaljnije kako ti zamišljaš tvoju upotrebu teleskopa, za koje svrhe bi ga tačno koristio(za duboko noćno nebo, samo za Mesec, za osmatranje planeta i kometa itd itd...) kako bismo znali kako da te dalje savetujemo. Budi što detaljniji ako možeš.