Šta je novo?

Prvi susret: Android Ice Cream Sandwich

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Prvi susret: Android Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich - najnoviji Android operativni sistem koji je nedavno zvanično predstavljen zajedno sa Samsung Galaxy Nexus modelom telefona, trenutno jedini model koji ga zvanično poseduje. Zahvaljujući tome što je Google ispunio svoje obećanje da će pustiti njegov izvorni kod u javnost, u kombinaciji sa ogromnim trudom developera sa XDA foruma, nismo čak ni morali da čekamo Galaxy Nexus kako bi smo ga isprobali. Iako je ovo nezvanična beta verzija ROM-a koju ćemo vam pokazati, ona poseduje skoro pa potpunu funkcionalnost koju nudi zvanična verzija. Mi smo tu da vam istaknemo novine i poslastice koje Ice Cream Sandwich donosi...

Google_Ice_Cream_sandwich_logo-resize.jpg

Google je odlučio da napravi jednu verziju operativnog sistema, koja će biti upotrebljena i na smartfonovima i na tablet uređajima, a to rešenje upravo nudi Ice Cream Sandwich. Dakle, može se reći da je Ice Cream Sandwich zapravo spoj Gingerbread-a i Honeycomb-a, uzimajući sve pozitivne stvari koje oba sistema nude i kombinujući ih u jedan operativni sistem, čime je dobijeno zaista odlično iskustvo korišćenja. Mi smo bili previše nestrpljivi da sačekamo uređaje koji će zvanično nuditi to iskustvo, tako da smo uz pomoć developera sa XDA foruma, dobili mogućnost da flešujemo ICS (popularna skraćenica za Ice Cream Sandwich) na Samsung Galaxy S model smartfona.

15.jpg

Ovakav poduhvat flešovanja nije za svakoga, ipak se mora posedovati određeno znanje i iskustvo na tom polju, ali ipak, postoje vodiči na XDA developers forumu, koji vam mogu pomoći u ovom procesu.

4.jpg

Ako smatrate da ste spremni za ovakav poduhvat, možete pratiti napredak nezvaničnog prilagođavanja Ice Cream Sandwich verzije raznim modelima i proveriti da li je vaš model telefona u spisku na ovoj stranici. Sve što vam je zapravo potrebno je znanje engleskog jezika, vreme potrebno za čitanje i izvršavanje uputstava (pomaže ako ste imali iskustvo u flešovanju drugih rom-ova) i strpljenje. Sve pohvale idu developeru Onecosmic sa XDA foruma, čiji rad pratimo još od rane Alpha verzije, koji nam je zapravo omogućio da vam danas prikažemo mogućnosti Ice Cream Sandwich-a. Pogledajmo napokon šta je tu sve novo.

http://mobile.benchmark.rs/softver_za_mobilne_telefone/prvi_susret_android_ice_cream_sandwich

koji je link odakle mogu da ga skinem, sa ove stranice sto je na kraju posta ne znam koji je link za skidanje rom-a?

Greška u tekstu pod pattern otključavanje

Drugi način otključavanja telefona vam je sigurno poznat ako posedujete Samsung smartfon, a to je ujedno i stvar koju je Samsung nedavno patentirao - Pattern

Treba da stoji google

Da li moze neko da napise neke utisike, na koji je telefon instalirao, kako radi, da li sve radi.....

Greška u tekstu pod pattern otključavanje

Drugi način otključavanja telefona vam je sigurno poznat ako posedujete Samsung smartfon, a to je ujedno i stvar koju je Samsung nedavno patentirao - Pattern

Treba da stoji google

Ispravih.

@ostali

A bre, kako ne možete da se snađete to je strašno :) . Ostavio sam vam link ka svim romovima na dva mesta u tekstu. Uđete u odgovarajuću temu za vaš telefon i u prvom postu stoje linkovi za download, konkretno za SGS je okačeno na Google code http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1338636

@drdekzar

Radi savršeno u slučaju porta za SGS. Veoma je smooth i radi sve osim video snimanja i par sitnih bug-ova. Odličan napredak i nemam nameru da se vraćam na Gingerbread, što je i logično.

Evo sta ne radi:

Known Issues
The UI is a little bit laggy (due to lack of hardware composition).
Video recording does not work.
Video playback is not hardware-accelerated.
The front camera produces distorted preview.
Photo taking does not work with the front camera.
Some camera options FC. (The camera is a temporary hack, when the Nexus S ICS source is released, there will be a proper fix.)
Movie Studio does not work.
FM Radio does not work.
USB Tethering on Windows requires the user go to to driver update and manually select the RNDIS driver.
Sometimes wifi strength won't show after boot if wifi is enabled. Toggle once to fix.
Large photos cannot be edited.
Can select widget on launcher without being on the widget screen *
Persistent "Removed SD card" message on external sd card removal.
Download icon gets stuck in phone signal.
Phone unnecessarily gets data connection on device encryption password enter screen.
WiFi automatically turns on after quitting airplane mode if WiFi was used during airplane mode.
WiFi DNS does not update properly (unverified)
Data Roaming is enabled by default
Alarm Icon does not come up on boot (unverified)
Screen appearing for a split second after screen off animation
Bluetooth Reverse Tether does not work
Wi-Fi Direct not supported (our chipset supports it)

Inace moze da se svakodnevno koristi ako je covek spreman da 'oprosti' po neko kucanje aplikacija i nedostatke koji su pomenut.

Poslednja izmena:
pa to nije za SGS :)

Kako bre nije? :) Preneto sa xda-developers.

Sredice se vecina, ako ne i sve, kada izadje ICS makar za SGS II pa se odatle skinu binarni drajveri za kameru, fm radio i sl.

Known Issues

The UI is a little bit laggy (due to lack of hardware composition).
Video recording does not work.
Video playback is not hardware-accelerated.
The front camera produces distorted preview.
Photo taking does not work with the front camera.
Some camera options FC. (The camera is a temporary hack, when the Nexus S ICS source is released, there will be a proper fix.)
Movie Studio does not work.
FM Radio does not work.
USB Tethering on Windows requires the user go to to driver update and manually select the RNDIS driver.
Can select widget on launcher without being on the widget screen *
Data activity icon sometimes gets stuck even data is off.
Phone unnecessarily gets data connection on device encryption password enter screen.
WiFi automatically turns on after quitting airplane mode if WiFi was used during airplane mode.
WiFi DNS does not update properly (unverified)
Data Roaming is enabled by default
Screen appearing for a split second after screen off animation
Installation errors with external sd plugged in (unverified)
Market download temporarily goes to /datadata (not ideal)
Cannot format external SD *

Thread: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1363593

Yep, zabuna je proizisla iz toga sto postoje dva porta ICS-a na SGS. Iako razliciti, prakticno su isti, a mislim da ova duza lista sa vise non-working stvari jeste postenija i tacnija od one prve. Uostalom koristi se isti kernel sto znaci da ako nesto ne radi u jednom portu, nece da radi ni u drugom jer hardver nije podrzan do kraja ili nije uopste podrzan.

Možda da pročitaš tekst, pa da saznaš i sam :)

Možda da pročitaš tekst, pa da saznaš i sam :)

Ma vidim da ima 60 strana :) ja mislio da covek u 2-3 recenice napise sta i kako :) eventualno da li se isplati da se instalira, ili da cekamo finalnu verziju...

dajte direktal link za Desire.

Ja sam na desire probao alpha 0.3.3 i bio je spor toliko da ga u ovoj fazi ne vredi koristiti, ne znam da li je za tu sporost zasluzan nedostatak "hardware acceleration" implementacije

Za SGS se pojavio ICS port gde kamere potpuno rade kao i 2d hardverska akceleracija; uz to je poubijano dosta pocetnih bagova, neki su ostali, a bogami pojavili su se i neki novi :) Tu i tamo FC-uju kamera i galerija, ali generalno radi dosta dobro.

nazalost, to nam je sudjeno, posto je Samsung potvrdio da za SGS nece izbacivati ICS.

nazalost, to nam je sudjeno, posto je Samsung potvrdio da za SGS nece izbacivati ICS.

Ah, pa zar si ocekivao nesto drugo od samsunga? :) Njima bre i normalni update-ovi dolaze sa visemesecnim zakasnjenjem u odnosu na neke druge proizvodjace.

Bitno je da su tu drajveri za kamere i za GPU, ove ostale stvari ce se srediti pre ili kasnije. Naravno, i dalje nema FM radija, sto je jedini drajver koji i dalje nedostaje. Radio nikad u zivotu nisam koristio pa mi i ne fali, ali kapiram da ima ljudi kojima ce to biti veliki drawback.

Da raščistimo stvari. Na Galaxy S ICS build 10 teamhacksunga kamera radi ali ne kao i kod stock romova. Za sada nema scenskih modova, a kamera i u 480p nema dovoljno frejmova. I kao kod cyanogenmoda, i dalje baterija slabije traje. Tako da ogorčenje na Samsung ostaje.

Da raščistimo stvari. Na Galaxy S ICS build 10 teamhacksunga kamera radi ali ne kao i kod stock romova. Za sada nema scenskih modova, a kamera i u 480p nema dovoljno frejmova. I kao kod cyanogenmoda, i dalje baterija slabije traje. Tako da ogorčenje na Samsung ostaje.

To ce sigurno da bude ispeglano, kao sto rekoh bitno je da su drajveri tu. Problemi koje opisujes su vezani za aplikacije (konkretno - camera app) a ne vise za sam hardver. Ne radi jos sto-sta, a ceo spisak je na xda. Baterija je generalno problem androida 4.0.3 posto je i google povukao update za ICS za nexus iz istog razloga (a na 4.0.3 se bazira teamhackung rom), tako da se meni cini da je pre problem u ICS-u nego samom rom-u.

@telep
Nisam stekao takav utisak, ali priznajem da to moze biti i nije krivica samo samsunga vec i mobilnih operatera (recimo srpski VIP galaxy je uvek debelo zaostajao). A sto se tableta tice, tu je Samsung zaista spor u odnosu na Asus i Motorolu.

Čekaj, na motoroline tablete?! Reci mi da se šališ, jer od svih premijum tableta, motorolini su najskljuplji i najgori za te pare.

---
desire

Ne salim se, procitaj pazljivo o cemu se radi :) Ne poredimo tablete vec brzinu kojom se update-ovi pojavljuju za doticne.

Vrh Dno