Šta je novo?

Prvi re-install WinXPa na SATA disk

IsrealYates

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2005
Poena
304
Hey guyz!
Odlagala sam i odlagala, ali me sačekalo iza ćoška.. treba odraditi reinstall. Mrzi me za sve pare, ali kad se mora....:wall:
LM, evo šta bih ja vas pitala. Od floppyija vajde nikakve već godinama, ne stoji mi u kućištu, a htela bih da izvedem to (znači instaliram SATA drajvere i sve ostalo) bez kacenja istog. Jurcala sam i našla uputstva za slipstreamovanje i "peške" i sa nLiteom, tako da to ne bi trebalo da je frka. Ono što mene interesju je sledeće:
Pošto mi je hardić od 160 giga, a desi se da ne slipstreamujem kako treba iz prve, pa se ne prekopiraju dobro SATA drajveri... šta se onda dešava? Ok, pročitaće onih 120 i kusur giga, ali šta biva sa ostatkom? Jel tih 30ak giga fajlova ostaju na hardiću dok se SATA drajveri ne istaliraju kako treba ili se jednostavno brišu u nepovrat?
Ja se izvinjavam za tupavo pitanje, ali se nerviram i grizem zbog ovoga danima (mesecima).
Hvala unapred.

P.S.
E, da.. imam dva hardića.. jedan SATA od 160 i jedan ATA od 80. Trenutna instalacija Wina je na jednoj od particija SATA diska i tu bih volela i da ostane.

OK... Ali prvi put kad sam instalirala Win na taj hard, potpuno sam zaboravila da napravim disketu uz pomoć diska koji sam dobila uz ploču. Rezultat je bio da je hdd prepoznat, ali samo 120 i kusur giga (onda sam naravno prekinula, napravila disketu kod ortaka i počela ponovo). Tako da kontam da XP u sebi već ima neke SATA drajvere koje treba zameniti onim koji se dobiju uz ploču. To je moje pitanje, ako se zeznem s tim, pa Win prepozna samo 120 giga, šta biva sa ostatkom?

IsrealYates je napisao(la):
OK... Ali prvi put kad sam instalirala Win na taj hard, potpuno sam zaboravila da napravim disketu uz pomoć diska koji sam dobila uz ploču. Rezultat je bio da je hdd prepoznat, ali samo 120 i kusur giga (onda sam naravno prekinula, napravila disketu kod ortaka i počela ponovo). Tako da kontam da XP u sebi već ima neke SATA drajvere koje treba zameniti onim koji se dobiju uz ploču. To je moje pitanje, ako se zeznem s tim, pa Win prepozna samo 120 giga, šta biva sa ostatkom?

pa to sto se tebi desilo je jako neobicno tako da i dalje sta se desi moze da bude jako neobicno, opcija ima dosta, da ce ostatak biti prepoznat po instalaciji, da ce ti hard biti formatiran na 120GB, da ce ispravni driveri resiti problem...

sve u svemu definitivno ne bi trebalo to tako da radis, ispravne drivere u ruke i install :)

-=crusader=- je napisao(la):
pa to sto se tebi desilo je jako neobicno tako da i dalje sta se desi moze da bude jako neobicno, opcija ima dosta, da ce ostatak biti prepoznat po instalaciji, da ce ti hard biti formatiran na 120GB, da ce ispravni driveri resiti problem...

sve u svemu definitivno ne bi trebalo to tako da radis, ispravne drivere u ruke i install :)

To i hoću da radim. Kao što rekoh, planiram da slipstreamujem drajvere koje sam dobila uz ploču u instalaciju Windowsa, tako da ne moram da se bakćem s floppyijem. Ali uvek kad radim nešto na kompu prvi put volim da znam što je moguće više o tome.. Pa me interesuje ako slipovanje ne uspe iz prve da li mogu da izgubim podatke sa tog sata diska ili jednostavno neće prepoznati hdd (ceo ili deo nebitno), a podaci će ostati da čekaju da se SATA drajveri instaliraju kako treaba?

Ja se izvinjavam ako smaram, ali informacije o konkretno ovome nisam uspela da nađem ni ovde na forumu niti googlovanjem.

Neće bez sata drajvera da ti vidi Hdd a samim tim neće ni da ti instalira win. Dokle ti još internet radi skini drajvre za satu od proizvođača tvoje matične, nabavi negde fdd i odradi, a posle izvadi fdd i vrati odakle si pozajmila ;)

Sata driveri trebaju ne vezano da li je ploca Intel, VIA ili nVidia. Slobodno odradi sleepstream WinXPa sa nLite-om. A to sto kazes da je HDD od 160GB, a Win ga vidi kao 120GB, to mi vise lici na onaj stari problem za korisnike (koji imaju WinXP SP1) sa HDDom vecim od 134GB. Taj problem nepravilnog prepoznavanja HDDa se javlja kod korisnika koji imaju veci HDD od 134GB. Skini SATA drivere sa sajta proizvodjaca maticnih ploca (obrati paznju na model ploce; zbog sata kontrolera, nemaju sve isti). Odradi sleepstream, instaliraj Win i nema nikakvih problema. Uputstvo za sleepstream imas na sajtu nLite-a. Tesko da ce ti poci za rukom da lose odradis sleepstream ako se budes pridrzavala uputstva.

Hvala svima na odgovorima. Slipovacu sa nLiteom XP + SP2 + SATA drajveri koje sam dobila uz plocu (A8N-E) i koje sam vec koristila pri prvoj instalaciji, pa cemo videti. Za svaki slucaj cu da poskidam sto je moguce vise sa to hard diska.. i onako je preostala paticija (koja nije C: ) pretrpana filmovima i serijama.
Tnx, jos jednom. :wave:

Poslednja izmena:
ja mislim da ti uopste nece ni trebati dikseta ako inastaliras win XP SP2. Jer koliko vidim imas nForce plocu. Probao sam na bezbroj ploca i nikad nisam stavljao disketu i uvek je radilo kako treba jer je bespotrebna skoro za sve ploce osim za one sa Intelovim cipsetom

Sta sve ovde pisete....

Ako stavljas win na plocu koja ima sata u bios-u ploce onda ti ne trebaju driveri sa strane radice sa generickim od win-a, i nebitno je da li je nvidia/intel/via/.... ako je sata kontoler zaseban kao u vidu pci kartice, samo zalemljen na plocu (npr. Abit NF7-S, koja ima zaseban silicon sata kontoler) znaci prvo ide bios maticne, pa posle bios kontolera onda moras da naznacis prilikom instalacije win-a taj kontoler aka turis mu drivere sa flopija. Koju plocu imas?

Mislim da za tim sto radis nema potrebe. Samu instalaciju na datoj ploci mozes da zavrsis bez svega toga. Nabavi win xp sa integrisanim sp2 i problem sa velicinom hdd-a ce biti resen kao sto su ti ljudi i rekli. Sto se tice drajvera ja mislim da su ti oni potrebni samo u slucaju da zelis da kreiras raid ili kad na ploci imas jos i dodatni sata kontroler sto na tvojoj ploci nije slucaj.

sata

jednostavno tvoja ploca nevidi 160g vec samo 120 kao da je HDD 120
i to je kraj cele price.:-devil-:

goksi je napisao(la):
jednostavno tvoja ploca nevidi 160g vec samo 120 kao da je HDD 120
i to je kraj cele price.:-devil-:

Njena ploca mora da vidi 160GB, jer je nf4, znaci ne vidi ga zbog win-a, ili nije lepo formatiran disk, do ploce nije.

Vrh Dno