Šta je novo?

Prvi pravi review Canona A510/520

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
http://dcresource.com/reviews/canon/powershot_a510_a520-review/index.shtml

Naravno, slike su odlicne, rekao bih i bolje nego sa A75/85, a pomenute mane su slabiji ucinak AF svetla, jace crvene oci i isto slab video mod kao ranije.
Nije mi jasno sto uopste stavljaju AF svetlo ako je JOS slabije nego ranije. Takodje sad nema razloga za los video mod - presli su na SD, zna se da je memorija brza, svi ostali idu NAJMANJE 320x240x30 do kapaciteta kartice. To je vec malo sramno.

Ipak, sigurno se radi o buducim hitovima, verovatno najbolji za svoju kintu.

E jes, evo baš čitam review (dobro, prelistavam :)). Što se fokusiranja i AF lampe tiče, davno sam stao iza toga da je to mlaćenje prazne slame, bez obzira što su cifre na dpreview govorile drugačije :). Naravno da mi nije drago što sam u pravu, jer bi se mnogih stvari odrekao, zarad dobrog fokusiranja na mainstream kamerama, a to nije nemoguće (nedajte da vas lažu :)).
A510/520 po meni mogu samo da budu dobri onome ko nema nikakav aparat ili ima neki mustek od 50e, previše je ničega unapređeno da bi se vlasnici A60/70/75/85 cimali oko upgradea. Ne kažem nigde da su to loši aparati i da ne vrede za svoje novce, ali se šminkanje aparata od Canona nastavlja, mora to malo bolje - jednom godišnje po malo je bolje nego tri puta godišnje po ništa poboljšanja. Čim prestane prodaja digitalaca na šlepere, počeće malo kristalizacija modela i klasa, a onda i pravi kvalitet, bez obzira što se neko ne bi složio da dobar hardver može da se stavi na aparat od 250e... Konkurencija je čudo, a mislim da sada ne postoji... svako proda onoliko kolko napravi, zato se i pojavljuju ovakvi "naslednici"...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
jer bi se mnogih stvari odrekao, zarad dobrog fokusiranja na mainstream kamerama, a to nije nemoguće (nedajte da vas lažu :)).

kako? :D

Slazem se sa Banetom, obican face lift. Po meni su unapredjenje napravili sa novim Ixusima 500 i 700. 700-tka ima cak i veci CCD, pa nece imati srazmerno vise suma od 500-tke, a tu je i video mod kao kod S1 IS (mozda bez zuma, ali opet VGA, beskonacno + 30fps!). Voleo bih da vidim kako rade...

Ja ipak mislim da ixus 700 ima 1/1.8 senzor, a toliki ima i ixus 500, kao i Ixus 430 i 400. Ixus 50 (ovaj što je zajedno izašao sa 700-kom) ima 1/2.5 senzor. Ako sam nešto permutovao, oprostite mi :)...

byMaX je napisao(la):
... obican face lift...

Moze i tako da se kaze,ali ja bih pre rekao odlican face lift.

A75 je inace nudio mnogo za svoje pare,pa zasto bi onda bilo lose da za iste te pare dobijemo i jos nesto? I to bas ono sto je nedostajalo.
Cak i pod uslovom da kvalitet fotografija nije znacajno bolji,cini mi se da smo konacno dobili jeftin full manuel aparat koji se moze nazvati i kompaktnim.
Sta je tu lose?

Hmm...da,dobro...los je video :S:

Kritikuje li se kritikuje... ;)

...ali ja i dalje zelim da mi neko pokaze aparat sa boljim slikama i full-manual kontrolama (i fokusom) za 200 EUR.. :trust:

Zdravo Nebojsa, nema te dugo!

Niko ovde ne spori da se radi o verovatno best-buy aparatima u klasi. Ali je Canon mogao da ucini i malo vise. Nema mnogo konkurencije, pa zabusavaju. Kako da ne kritikujes to sto nov aparat losije fokusira od starog :s?
U svakom slucaju najvece poboljsanje je objektiv, konacno je redizajniran (krajnje vreme) i meni se cini da ima manje CA i ravnomerniju ostrinu po kadru. Veci opseg baska.
Ne bih rekao da imaju bolje slike, ali jedina konkurencija 510/520 su Fuji E500/510. Inace, zanimljiv marketing - Canoni imaju oznaku za po 10 vecu iako imaju za po 1MP manje :). Slucajnost? Fuji par odgovara po ceni, slike jesu nesto slabije, ali vise piksela (reskalirati), parira mogucnostima, nisu losi uopste, a nude 28mm siroki ugao. Vrlo zanimljiva opcija. Da, imaju i full kontrole, fokus takodje :).
Videcemo kad stigne naslednik A95 gde Canon ide, A95 ima sjajnog konkurenta u klasi - Fuji E550.

A jel vi imate A510 pa iz iskustva znate da losije fokusira od A75? ;)

Ja imam i nisam primetio nikakve razlike u fokusiranju u odnosu na A75 kojeg sam takodje imao. Cak stavise, lakse fokusira u uslovima slabog osvetljenja, a sto se tice kvaliteta slika, blago su bolje u odnosu na A75, a to se narocito primeti opet u uslovima slabog osvetljenja - zrnatost fotografija je manja.

Po meni, glavne prednosti u odnosu na A75 su:

- bolja optika i blago bolje fotografije u svim uslovima snimanja, narocito u uslovima slabog osvetljenja

- povecan opticki zum sa 3x na 4x

- izvlaci otprilike isti broj fotografija (oko 300) sa dve baterije manje

- kompaktniji i laksi

Glavna mana je punjenje blica koje traje od 2-5 sekundi, sto nekome moze da smeta (Nedjo), a i ne mora. Dok se puni blic, nije moguce snimiti sledecu fotografiju, a to je tako zbog ustede energije, posto se preslo sa 4 na 2 baterije.

S obzirom da i A510 koristi DIGIC procesor, video mod je isti kao i kod A75. Po meni bi prava stvar bila da je Canon stavio Digic II procesor, pa da imamo video u 640x480 sa 30fps, ali onda aparat ne bi bio ovako jeftin, no ionako je apsolutni best buy u svojoj klasi. Za bolji video mod (ali bez detaljnih manuelnih kontrola), tu je recimo Ixus 30 koji je 50% skuplji.

Sve u svemu, zamenio sam A75 za A510 i nisam se pokajao ni jednog trenutka.

Hvala Ashley za utiske iz prve ruke.
Losije fokusiranje se odnosilo zapravo na slabiji efekat AF lampe, kako je prijavljeno u navedenom prikazu. Kakva su tvoja iskustva sa time?
Ja sam na S45 iskljucio to AF svetlo posto usporava fokusiranje, a retko zaista pomaze, najvise pomaze da sam smestis nesto kontrastno u AF tacku, naravno i da se koristi centralna tacka, ne AiAF.

Ashley, ima li razlike u fokusiranju pri obicnom svetlu (u odnosu na A75, jasno)? Takodje, ima li razlike u kvalitetu izrade kucista, displeju i sl? Rukovanju?

Evo, procitao sam taj prikaz, i ne primecujem slicna ponasanja kod mene. Ono sa cim se patio A75, pati se i A510, kao sto je npr. autofokusiranje difenbahije u mracnom cosku sobe, a svetlo gori samo u hodniku :) No, pretpostavljam da bi se sa tim patio svaki aparat. Uglavnom, posle nekih 2.000 okinutih fotki od kojih je bar 2/3 bilo u uslovima slabijeg osvetljenja (dakle, u zatvorenim prostorijama sa vestackim osvetljenjem tipa sijalice, neonke...) nisam primetio da teze ili sporije fokusira u odnosu na A75. Mislim, sve su to subjektivni utisci, a za pravi test bi trebalo staviti A75 i A510 jedan pored drugog, pa jednom rukom pritiskati shutter dugme do pola, a drugom stopericu :) Isto vazi i za fokusiranje pri obicnom svetlu - sve to brzo, lepo i precizno radi kao i na A75.

Ajd sad malo o kvalitetu izrade. Pre svega, onaj preklopnik izmedju playback i rec moda je bitno robusniji - daje veci otpor i deluje da se nece rasklimati, skrljati... kao sto je to bilo na prvoj seriji A75, pa onda malo popravljeno na narednoj seriji. Generalno, sva vratanca i dugmici su malo cvrsci u odnosu na A75, narocito vratanca za memorijsku karticu koja kad otvaras, nemas vise utisak da nesto lomis i krljas.

Ergonomija koriscenja je na nivou A75, s tim da je sada zbog manjih dimenzija malo lakse palcem desne ruke dohvacati dugmice sa zadnje strane, a i lepse lezi u ruci kad ga drzis za onaj zaobljeni i zakrivljeni deo (grip, rukohvat, kako se vec kaze...). Recimo, na A75 sam posle duzeg drzanja aparata obicno nazuljavao domali prst desne ruke, dok sa A510 to nije slucaj. Opet, zum prsten na okidacu je sada izradjen od nekog glatkog materijala, pa malo hoce prst da sklizne ako su ti ruke oznojane, a pipas taj prsten vrhom jagodice umesto da ko covek za'itis po njemu :).

Sto se displeja tice, iako u specifikacijama pise da ima nesto vise piksela nego na A75, ni tu nisam primetio nikakve razlike. Nit je losiji, nit je bolji.

Ono sto me je najvise odusevilo po pitanju izrade jeste da sam napokon na nekom uredjaju procitao Made in Japan :) Ako me secanje ne vara, A75 je bio Made in Malasya ili pak China. Mozda je ovo samo prva serija koju prave u Japanu, pa ce posle da prebace proizvodnju tamo gde je radna snaga jeftinija, no pouzdano znam da su svi A510/520 koji su do sada legalno uvezeni u zemlju Made in Japan.

Kako jeftiniji?! Najjeftinije sto sam nasao A510 (MP cena) je 214€. Zar A75 nije oko 200-210€?

Al si našao gde ćeš da gledaš cene.. 18843.51 = 232 €, a ortak uzeo A75 za 190 € pre mesec dana..

Vrh Dno