Šta je novo?

prvi overclock

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
1. nashao sam tutorijale na netu ali oni se svi svode na onaj kit za overklokovanje ... kako ja to mogu uraditi bez tog kita ... znam shta treba da spojim samo mi recite chime?

2. do koliko je sigurno da dizhem napon na amd xp1500+?... nemam nikakvo strashno hladjenje ...

3. koji bi cooler trebao da uzmem pa da mogu da ga kloknem poshteno?

4. koju memoriju da uzmem?

ploca je epox 8rda+pro

bice josh pitanja verovatno ...

Poslednja izmena:
pazi fora OC nije da kupis nesto da bi OC vec postojece stvari da ubrzas...za neki solidan oc ti ne treba dizanje napona dok ne vidis da sistem nije stabilan...jednostavno dizi za pocetak FSB i gledaj rezultate 🙂 nije to nikakva nauka 🙂

to sam uradio .... digao sam na 170 fsb ... ali memorije su em razlichite ... jedna je NCP a druga je kingston ... em mislim da ne mogu da izdrzhe 200 ... uzeo bih neke koje mogu da rade na 200 ili da uzmem neke slabije?

ja mislim da su ove 133 ... "davno" sam ih kupio ...

i kako da podesim setovanja memorije? shta da stavim u one brojeve?

Poslednja izmena:
digao sam ja njega sa 1300 na 1700 bez ichega samo sa fsb-om i coolerom koji se vrti na 2700 a temperatura je 48 stepeni ... ali je mnozilac zakljuchan ... a i memorije su cini mi se slabe ... kada krenem da dizem preko 170 sistem se rushi ...

ma ebes memorije... nemo da se opterecujes kupovinom...48 stepeni je tu negde..nije ni mnogo ni malo 🙂 meni je otprilike takva temp. sa northwoodom tako da se ne brini... digni malkice napon i ako oces teraj dalje... do 2GHz sa tim procom bi trebalo da dodjes.... nezna sta da ti kazem..sacekaj malo iskusniji da odgovore pa vidi sta ces.

to i ocu ... ali ocu da mi meorija i procesor rade sinhrono ... poshto prochitah da je tako bolje ... a svakako sam planirao upgrade pa mi nije problem da odvojim kesh za nove memorije ...

a za dizanje napona mi treba jachi cooler pa sam pitao i koji cooler da uzmem?

48 stepeni nije uopeste mnogo 🙂

Uzmi CoolerMaster XDreamIII, ladi ko blesav, ultra tih (20db) i lepo izgleda (i svetli) 🙂

cm1.jpg

ja imam ovaj cooler sad sam malo citao o njemu ... mozda mi i ne treba nishta jache?

btw ... digao sam napon na 1.90 ali mashina nije htela da se digne na sve preko 175 fsb ... a na toliko se dize i sa 1.75 ... jel to do procesora ili do memorije?

pa probaj memoriju da stavis na 83% iliti asinhrono kako to ide na Epoxu, vec sam zaboravio pa proveri. Ako i onda nece, mislim da ti proc nije raspolozen za dalje

P.S. Pogledaj ovo:

Prilozi

• 0b8ab4b7d5def5d18ed8f8a39c7ef77e.webp
    0b8ab4b7d5def5d18ed8f8a39c7ef77e.webp
    19.8 KB · Pregleda: 130
  • 44a30c1543b3acdc275e5c4209430d4b.webp
    44a30c1543b3acdc275e5c4209430d4b.webp
    8.2 KB · Pregleda: 126
  • running.webp
    running.webp
    17 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
stavio sam memoriju na by spd ... shta gpd to znachilo ... digao cpu voltage na 2 volta ... ali on preko 1.75 nece ...

znaci procesor 🙁 *** ... temperatura nije visoka ... negde oko 52 stepena ...

memorije sam stavio na agressive setovanja shta god to znachilo ... idu 5; 2; 2; 2.5 ... el to ok tako?

vule85 je napisao(la):
P.S. Pogledaj ovo:

da da video sam slike te ... samo ja nemam providno kucishte pa mi ne treba ...

smorio me procesor :wall:

SumAnuT je napisao(la):
stavio sam memoriju na by spd ... shta gpd to znachilo ... digao cpu voltage na 2 volta ... ali on preko 1.75 nece ...

znaci procesor 🙁 *** ... temperatura nije visoka ... negde oko 52 stepena ...

memorije sam stavio na agressive setovanja shta god to znachilo ... idu 5; 2; 2; 2.5 ... el to ok tako?

Cekaj cekaj... Stavi System Perfomance na "Expert" i onda memoriju na 83% pa probaj. Ona ce ti onda raditi na 83% od 175FSB-a na koliko ti je procesor, a tu radi sigurno tako da ces tada znati da li si stigao do maximuma proca. I nemoj stavljati na Aggresive setovanja nego npr. na CL2.5-3-3-11 i onda probaj

P.S. Nemoj bre tako da se igras sa voltazama 😀 2V bre!

sve uradio kako kazesh ... chak sam memoriju spustio na 75% ... ali nece procesor preko 175 ni sa 2 volta ...

sad gledam dokle ce memorija doci ... pa cu onda videti dal da uzimam memoriju novu ili novi procesor ...

samo mi recite bili dobio neshto mnogo otkljuchavanjem mnozhioca?

Ako mozes nabavi novi procesor I novu memoriju 😉

I spustaj tu voltazu! 😀

ovaaaj ... nije se ni memorija pokazala ... ona je josh slabija ... tj ide do 150 fsb ... preko nece ni da chuje ...

e sad ... ja kad sam na 150 ostavio i stavio agresive setings .... sve se opet srushilo ... tj dobio sam plavi ekran na sec ... pa sam vratio na ona setovanja shto si rekao CL2.5-3-3-11 ... jel treba da josh spustim fsb da bi setovanja stavio na agresivna ili da ostavim ovako kako je sad?

odo da izvadim ovaj npc iz slota pa da probam samo sa kingstonom ...

Koji je Kingston? Meni je DDR333 isao 'ladno na 400Mhz na 2.77V 100% stabilno.

Pa uzmi lepo stavi kingstona, udari 166FSB i na procu i na memoriji (2.5-3-3-11) i ostavi ga tako, bice bolje nego na 133. I OBAVEZNO spusti voltazu na najnizu mogucu, testiraj proc sa 166FSB kako radi, tj. da li je stabilan na npr. 1.7V ili 1.75V i tako ga ostavi. Barem dok ne kupis nesto bolje.

pa evo ... kingston radi trenutno na 175 ... vide od toga ne mogu zbog procesora ... mislim da bi best buy bio procesor koji moze malo vishe i josh 256 rama iste ove memorije 😉

i posle kazhu kingston ne valja :-devil-:

Poslednja izmena:
Kupi Semprona 2400+ ili 2500+, doplati za 2x256 DDR400 Corsair ili Kingston kako hoces (moja preporuka Corsair) i uzivaj. Semproni se klokuju kao blesavi, barem svi koje sam ja dosad probao, sve jedan je isao na 200 magistralu bez dizanja napona, pa ti vidi sta ti je najbolja kombinacija...

ok i nije toliko dobar 🙂 ... nagurao sam ga na 175 preko toga nije hteo ...

a kad ubacim ncp nece ni preko 150 ...

elem ok sad bar znam granice svega ... tako da slazem se sa tobom ... ako ne kupim i novu memoriju i novi procesor nishta nisam napravio ...

ostavio sam setovanja memorije na 7; 3; 3; 2.5 to je agresive ... kad stavim turbo onda dobijem plavi ekran ...

e, kupi Athlon64 S939, tek se on klokuje k'o blesav.. :beat: :laugh:
e, ovi klinci.. samo bi kupovali novo, a ne znaju ni staro da iskoriste.. ili pre, nemaju strpljenja, zzelje.. valjda su mislili, OC-ovati je mnogo lako :-devil-:

@Sumanut: by SPD znachi 'po fabrichkim setovanjima' , dakle default takt memorije
prvo proveri koji BIOS imash u toj 8RDA+; najnoviji je 4729, ali je poslednji izashao 4518, modovan; daje bolje napone, stabilniji je u OC-u, pravilnije prepoznaje Semprone i ostale novije CPU-e, itd.
onda, probaj da poveccash napon na chipset-u (Vdd), ali samo za jedan stepen vishe, ostalo je sve kontraproduktivno, pogotovo nemoj da se igrash kao sa CPU-om do 2V!!
ako ccesh vecc da kupujesh, nadji Bartona 2500+, otkljuchanog, naravno polovnog

toliko za sad, polako pa ccesh nauchiti..

pozdrav

a koji je to jedan stepen vihse koliko bi trebalo to da bude? poshto meni to stoji na auto pa kad krenem da menja ne znam koji je efault napon bio?

dzhaba ... nece preko 150 pa nece ... memoriju sam ostavio na sdp njega krenuo da digne i digao napon chipsetu na 1.8 ... i beeeeeeeeep ...

*** ... izgleda barton ne gine ...

ali to sa polovnim bartonom mi zvuchi sumanuto ... zar bi iko normalan prodavao dobrog bartona koji mohe mnogo da se klokne?

Poslednja izmena:
1. default napon na chipset-u (Vdd) je 1.6V

2. pitanje je na koliko su deklarisani jedan i drugi modul... ako su razlichiti, eto problema.. s druge strane, ako su na 333MHz oba, probaj sa magistralom od 166 ( 166*2=333), pa mozzda morash da spustish malo takt memorije, da bude sync sa CPU..
jednostavno, stavi Expert setovanja sa 100% za RAM i onda vidi koliko mozze, sa najoshtrijim tajminzima, uz dodavanje pomalo napona na Vcore i Vdimm, a probaj i sa Vdd do 1.8V.. ako hoccesh vecci takt, olabavi tajminge
ali, prvo flash-uj BIOS sa onom verzijom koju sam pomenuo ( koristi search na forumu, member je post-ovao link za skidanje istog)

3.Sumanuto? pa, to se bash lepi za tebe😉
pa, prodavao bi, ako nabavi josh bolji primerak ili jachu platformu ( meni stizzu 2 2500+ 45W XP-M iz shvabije, a lik koga znam hocce da proda svog otkljuchanog Desktop Bartona 2500+ i da naruchi i on jednog 'mobilca'...; a tu su i kupovine A64 platformi)

bottom line: ima ih i bicce😀

pozdrav

Poslednja izmena:
:wall:

nemam flopi ... a online se ne moze updateovati ...

bash sam profi overkloker :wall:

boot-uj u DOS sa CD-a, pa flash-uj sa neke FAT32 particije..😛

ee, da... profi..😀

pozdrav

Nazad
Vrh Dno