Šta je novo?

Prvi OC - Šta dalje?

Waylander

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2008
Poena
319
Konačno se odlučih da klokujem procesor i posle čitanja po forumu to sam i uradio.
E4300 fabrički na 1.8Mhz i 200Mhz FSB sam klokovao tako što sam podigao FSB na 266, proc. množilac na 9, memoriju na 1066 (fsb/mem 1:2 5,5,5,18), a sve napone stavio na auto.
To sada lepo radi, a i realna dobit je značajna (Witcher FPS +35%).
Malo više se greje (idle ~48, orthos full load ~70c) pa sam poručio CM hyper 212.

Elem dopalo mi se pa bih išao malo dalje i zato mi treba savet.
Ako podignem FSB na 333, množilac ostavim na 9, memoriju na 1066, koje bi vrednosti za napon trebao da unesem ili je možda bolje da množilac vratim na 8 (2.7mhz) zbog stabilnosti.

Pije li ova moja priča vodu i kako bi vi to uradili?

Poslednja izmena:
Probaj 375 FSB i 8x multiplier za 3GHz daj mu 1.4v u biosu pa onda vidi da nadjes sto nizu stabilnu voltazu sa kojom je stabilan na 3GHz, inace citaj realnu voltazu iz CPUz-a.
Memara ti je 1066MHz ?
Probaj da stavis multiplier za RAM na 3x pa da imas 1125MHz.
Daj RAM-u 2.1v-2.2v, stavi 2.2v pa onda vidi dal oce sa nize stabilno ( trebao bi 1125MHz da oce valjda..)
I stavis ga na 5-5-5-15.

EIST - na disable
C1E - na disable

PCIe frequency na 100MHz.

Inace, sacekaj ti i na kuler posto ce se ipak grejati vise ovako.

Poslednja izmena:
Ovako je u BIOS-u. Moduli su kingmaxovi 512 1066.
Multiplier za RAM se na Asus P5K valjda automatski postavlja tako što odabereš ponuđenu brzinu.
ja sam stavio DDR2-1066, a u cpu-z piše da je 2:1.

Šta je sa ostalim naponima PLL, northbridge?

Prilozi

• DSCN5973.jpg
    DSCN5973.jpg
    178.2 KB · Pregleda: 73
  • DSCN5968.jpg
    DSCN5968.jpg
    107.3 KB · Pregleda: 70
  • cpu-2405.jpg
    cpu-2405.jpg
    64.2 KB · Pregleda: 68
  • memory-2405.jpg
    memory-2405.jpg
    45 KB · Pregleda: 63
Čitao sam po forumu da je odnos fsb/mem 1:1 najbolji, nije mi baš najjasnije kako i da li je moguće to postići, a ako ne koji odnos je za moj slučaj odgovarajući.

Pa tesko da ces ga ostvariti to znaci da ti memara bude FSB*2
Znaci za 1000MHz da ti radi memorija u 1:1 odnosu treba ti FSB od 500, sto sumljam da je moguce izvuci sa tim procesorom pa verovatno i plocom..
Inace 1:1 odnos ti i ne donosi neke performanse, mislim to ti je skroz zanemarljivo..
Ranije je bilo popularno sa DDR memarama, sad vise i ne.
Veci clock memorije ti je uvek bolji.

Znaci bilo koj odnos samo idi na veci clock memorije i na veci FSB, znaci koristi 8x multiplier ili ako moze 7x ako ima proc. i ako ga izvlaci.

Može od 6 - 9.

Fala, probaću pa javljam rezultat.

Stavio FSB na 333, množilac na 8 a vCPU na 1.375 memorija na 1066.
Dalje neću dok ne stigne kuler, ali me zanima sledeće:

cpu-z očitava 1.344V u idle, a kada pokrenem orthos padne na 1.304V uz to se čuje slab piskutav zvuk (verovatno iz napajanja). Da li je to problem i mogu li ja sa chieftec 400W uopšte da teram OC dalje?

Prilozi

• DSCN5974.jpg
    DSCN5974.jpg
    175.9 KB · Pregleda: 55
  • cpu-2671.jpg
    cpu-2671.jpg
    46.9 KB · Pregleda: 57
Ne znam sta se cuje, mozda se kuler vrti na vecem broju obrtaja pa zato ?
Chief bi trebao po meni da bude ok..
Sto se tice pada napona, to ti je normalna pojava za sve ploce, pod opterecenjem padne jos vise kao sto vidis, to ti je vdroop/drop na ploci.
Uglavnom prava voltaza na procesoru ti je ta sto pise u CPUz-u.
Tako da kad stavis recimo 1.4v on ce dobijati manje oko 1.35v i manje po ovome sudeci, tako da znas samo da ako ti recimo nije stabilan na 1.4v pri tom i tom clocku da znas da nije mnogo ako mu das 1.45v ( po biosu ) posto ce prava voltaza biti niza.

Poslednja izmena:
Ipak je napajanje, verovatno neka zavojnica jer sličan zvuk ispušta grafička kada ati tool vrti kocku. Nije bogzna kako glasno više se čuje zato što ima piskutav zvuk, ali definitivno nema veze sa OC jer se isto dešava i na defaultu.
Pustio sam i Everestov system stability test i isti zvuk samo mnogo tiši, čuje se tek kad primaknem glavu.

zasto mnozilac 8? stavi mnozilac 9x333 da ne opterecujes fsb bez potrebe, malo digni napon procu ako se buni i to je to.. da i nemoj sve napone na auto, nemas zasto

Vrti ti stabilnost sa Orthosom.. Smanjivanjem mnozica i povecanjem fsb-a smanjujes stabilnost. Tj, sam northbridge se u pozadini klokuje i ti to ne mozes da kontrolises ;) Jeste da je protok memorije veci uz veci fsb ali ako pucas na stabilnost, stavi mnozioc na max i fsb do najveceg stabilnog ;)

Vrti ti stabilnost sa Orthosom.. Smanjivanjem mnozica i povecanjem fsb-a smanjujes stabilnost. Tj, sam northbridge se u pozadini klokuje i ti to ne mozes da kontrolises ;) Jeste da je protok memorije veci uz veci fsb ali ako pucas na stabilnost, stavi mnozioc na max i fsb do najveceg stabilnog ;)
true true..;)

zasto mnozilac 8? stavi mnozilac 9x333 da ne opterecujes fsb bez potrebe, malo digni napon procu ako se buni i to je to.. da i nemoj sve napone na auto, nemas zasto

Ako ne na auto na koje vrednosti da postavim napone. Za proc i memoriju znam, ali šta sa ostalima?

Drzi na auto dok ne izvalis kolika ti otprilike treba.. Onda kada to izvalis,sam podesis u BIOS-u, pa sve manje i manje dok ne nadjes na kojoj najmanjoj voltazi ti je stabilan ;)

kojim ostalima? PCI-E, FSB, (G)MCH.. overvoltage ostavis na normal, mislim mozes dici ali nema potrebe

Kako podesiti mem latencije? Znam da je niže bolje, ali ima li pravila kako ih obarati?
Trenutno mi stoji na 5-5-5-18, a memorija je:

edit: nisam siguran koliko je tačno ovo očitavanje jer ispada da su 800 a ne 1066.

Prilozi

• spd-1.jpg
    spd-1.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Ne gledas tako latencije ;) Kliknes na memory ;) Sa smanjenjem latencija sledi povecanje napona da bi memorija bila stabilna..Bez uvrede, ali prvo se malo edukuj o OC-u.. btw,latencije se takodje podesavaju u BIOS-u..

Ma toliko znam, ima gore slicica nisam hteo da dupliram. Ovo samo da se vide specifikacije RAM-a.
U biosu sam i namestio na 5-5-5-18, a zanima me koje prvo smanjujem i na koliko je bezbedno da dignem napon.

Mozes pokusati CL4, tj 4-4-4-12 ali mislim da ce ti trebati malo veca voltaza.. Licno ne volim da przim memoriju preko 2.15v i zato drzim moju na 1150Mhz CL5 i 2.15v potpuno stabilno...

Kako mogu da vidim koji je trenutno napon na memoriji ako je u BIOS-u na auto, jel tada default napon (1.8v).

edit: ima li uopšte realne koristi dirati latencije ili ih ostaviti ovako olabavljene a gurati frekvenciju?

Poslednja izmena:
kod rama zlatno pravilo, ovim redom (uticaj na performanse): kolicina, brzina, latencija
u vezi Auto postavki, uvek bios dodeli vecu voltazu nego sto je potrebna, tako da ti je proc na voltazi recimo 1.45

Poslednja izmena:
Stavio FSB na 333, množilac na 8 a vCPU na 1.375 memorija na 1066.
Dalje neću dok ne stigne kuler, ali me zanima sledeće:

cpu-z očitava 1.344V u idle, a kada pokrenem orthos padne na 1.304V uz to se čuje slab piskutav zvuk (verovatno iz napajanja). Da li je to problem i mogu li ja sa chieftec 400W uopšte da teram OC dalje?

Cuje se da je pao na testu orthosa. Ako si uradio onako kako sam ti rekao,onda digni Vcore jos malo pa probaj opet.

Kako mogu da vidim koji je trenutno napon na memoriji ako je u BIOS-u na auto, jel tada default napon (1.8v).
Procitaj na modulu.

I bolji ti je veci fsb,znaci da ga furas negdje na 380x8 kontas,bolje je u igrama. Vece ubrzganje,bla,bla itd
Zato se i uzimaju ploce koje mogu da guraju veci fsb.

Poslednja izmena:
Load line calibration - enabled

Transaction booster - disabled :d

Peci -disabled

Ovo prvo nemam?? a ostalo je na disabled.

Posušao sam savete da množilac ostane na max (9) i trenutno teram 300FSB, memorija je na 1000 (5,5,5,18), naponi svi na auto. (slika)
temp idle 46, orthos 66

Probao sam i FSB 320, mem 1066, naponi u biosu na 1.375 i 1.384 ali oba puta je bio restart posle 10 minuta orthosa.
Neću dalje da dižem napon dok mi ne stigne novi kuler.

Posle prvog restarta sam postavio memoriju na 1.9v ali sistem nije hteo ni da se podigne, kada je na auto radi. Šta je problem?

Prilozi

• cpu-2700.jpg
    cpu-2700.jpg
    46 KB · Pregleda: 52
Ovo prvo nemam?? a ostalo je na disabled.

Posušao sam savete da množilac ostane na max (9) i trenutno teram 300FSB, memorija je na 1000 (5,5,5,18), naponi svi na auto. (slika)
temp idle 46, orthos 66

Probao sam i FSB 320, mem 1066, naponi u biosu na 1.375 i 1.384 ali oba puta je bio restart posle 10 minuta orthosa.
Neću dalje da dižem napon dok mi ne stigne novi kuler.

Posle prvog restarta sam postavio memoriju na 1.9v ali sistem nije hteo ni da se podigne, kada je na auto radi. Šta je problem?
Procitaj sa memorije,mora na njoj pisati na kojoj voltazi radi.Znaci otvoris kuciste i procitas.
Dizi napon procu,sve je uredu do nekih 1,45 za 24/7 rad ako su ti temperature uredu ! Sto se tice "load line calibration"on se na starijim verzijama bios-a zove "cpu voltage dumper",on ti ubija na mrtvo Vdroop. Moras imati tu postavku :)

I gledaj da ides na mnozilac 8,puno je finije sa vecim fsb-om.Bolje ti je npr. da radi sa vecim fsb-om na 2,8 nego na 3,0 sa manjim fsb-om :p
Sto se tice orthos-a ,priority stavi na 9 i ako prođe taj test nema frke.
BTW Ne idi u overclock meme dok ne zavrsis sa procom.

Poslednja izmena:
cpu voltage damper ima i setovan je na auto; jel to znači ako je na disable, vdrop je manji ili obrnuto?
Vidim da su nam ploče iste, vredi li stavljati noviji bios, mislim da je moja v02.58.

Ipak čekam CM212, temperature idu preko 70 sa orthosom, a za množilac ću testirati sve varijante pa doneti presudu :smash:

Poslednja izmena:
cpu voltage damper ima i setovan je na auto.
Vidim da su nam ploče iste, vredi li stavljati noviji bios, mislim da je moja v02.58.

Pa zato ti i pricam ovo sve :d

Ne znam hoce li ti se sta bitnije promijeniti sa novim biosom,mozes probati. I stavi cpu voltage dumper na enabled :) mozda te bas Vdroop zeza.

BTW Ako budes mijenjao bios,OBAVEZNO vrati na default sve postavke prije nego krenes u update biosa.

Poslednja izmena:
Montirao sam novi hladnjak i podigao magistralu na 333, proc na 2.7, mem 1066.
Razlika između nove postavke i default (200/1.8/800) je prilična.
U 3dmark-u sam imao 7679 na def, sada 9856, a kada oc grafu (740/1850/2000) dobijam 10475.
Sve ovo fino šljaka, samo što se u BIOS-u temp procesora očitava -29c, a u everestu čak 224c. Pri tome su core temp normalne ~44c.
Očigledno sam poremetio senzor, pa me zanima hoće li to imati posledice po procesor?

Poslednja izmena:
Vrh Dno