Šta je novo?

Prvi Lap-Top odabir.

Rasputin

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2003
Poena
604
Pozdrav svima, imam zadatak za sve koji zele i mogu da pomognu. Zadatak nece biti lak jer trazim nesto specificno ali svaka pomoc je dobrodosla.

Ovako, treba mi laptop za posao, ali imam malo specificne zahteve, generalno vazno mi je da:
- Bude lagan
- Da se ne pregreva (sto hladniji to bolje.
- Baterija traje sto vise pri normalnom radu (verovatno su ga uvek koristiti sa adapretom ali i ovo mi je jako bitno)
- 14" ili 15" monitor ne vise mozda moze manje ali nisam raspolozen da za posao koristim netbooks.
- Touchpad da ima vise funkcija (recimo prepoznavanje gestikulacije i sl) jer bi mi koristilo u odsustvu misa (ne nameravam da nosim isti van kuce).
- Procesor i grafika ne moraju da budu jaki, tj ne treba mi gaming masina jer to iskljucuje gore napisano.
- 3GB memorije je pozeljno.
- HDD sto veci.

E sada sve gore je podlozno promenama, tako preporuke za sve sto zadovoljava barem neke od prva 3,4 uslova. Cena za sada nije ogranicena, mada moram da napomenem, da bilo kakvu verziju MACBOOK-a necu kupovati posto je po mom misljenju cena za njih zaista previsoka.
Nesto sto bi odgovaralo bi bilo ACER Timeline ali buduci da se jos ne prodaje, molim predloge sa next best choice.

Ako treba vise informacija pitajte. Hvala unapred.

Poslednja izmena:
HP EliteBook, Lenovo ThinkPad T-serija, Dell Latitude i Toshiba Tecra su pojam za vrhunski business notebook, sto svakako ima i svoju cenu (65000-140000RSD). Mislim da ni sa jednim od pobrojanih ne mozes da pogresis.

Medjutim, ako hoces za male pare da kupis jedan solidan notebook, TOSHIBA SATELLITE PRO M300 (C2D T8100, HDD 250GB, 2GB RAM, X3100 grafika, 14.1"...) za 47000RSD je odlicna kupovina.

Memorija je toliko pojeftinila da ne bi trebalo da ti predstavlja ogranicavajuci faktor pri izboru.

Poslednja izmena:
Hvala, na zaista sjajvim predlozima, otvorio si mi oci za neke modele za koje nisam ni znao da postoje (kao da ih kriju :)) svejedno, uporedjivao sam karakteristike svih modela koje si mi poslao pa i par onih koje sam ja nasao da bi mi odgovarali. Zakljucak, gde god da nadjem nesto sto bi mi priblizno jako odgovaralo, cena je takodje nerealno jaka. Radim pa nije veliki problem za cenu, medjutim nisam pristalica kupovanja brenda i zaista ne bi platio recimo 2000e za macbook pro kada isto to imam za 1000e kod drugih proizvodjaca(ovo je primer mada isti vazi i za neke Dell-ove modele laptopovaa primetio sam da su cene za ASUS i MSI laptopove prilicno korektne). Nijedno ime firme ne bi trebalo da kosta 1000e (inace moj burazer je kupio ASUS N50VN, extra lap top, po performansama jaci i vrlo funkcionalniji za svega cinimi se 700-800e nisam siguran koja je tacno cena bila).

Svejedno da skratim pricu kada zaokruzim utiske i izbacim iz razmatranja sve modele kojima je cena (po mom misljenju nerealno visoka) sve se o5 svodi na Acer Timeline seriju, koju nazalost moram da cekam, ali po onome sto sam video vredi je cekati ...

http://www.acer.com/timeline/home.html

Svestan sam da ce cena mozda i probiti 1000e nakon sto ga optimizujem za moje potrebe (15" model zbog numericke tastature uz 80GB SSD, a za kucne potrebe cu da koristim externe USB ili eSATA hard diskove, mozda svih 8GB RAM memorije jer imas poentu za jeftinocu memorije a nameravam da se bavim i 3D-om, upgrade sa VISTA na Windows 7, i ako pruze opciju da se doda dedicated grafika to bi zaokruzilo kompletnu pricu oko laptopova za duzi vremenski period)

I sve ostalo sto Timeline pruza mi samo dolazi ko poruceno: Specifikacija

Kakva su vasa iskustva sa acer laptopovima? Koliko je otprilike potrebno da se najnoviji model nadje i u nasoj zemlji od pocetka prodaje u inostranstvu? Da li su obicno upgrade opcije (kao nadogradnja hard diska ili memorije) odmah dostupne?
I na kraju osim samo jednogodisnje garancije i tezine 2.4 kg za 15" model ima li jos negativnih osobina ovog modela?(po specifikaciji, ne razumem se dovoljno za znam uporedne karakteristike komponenti za laptopove)

Poslednja izmena:
moj burazer je kupio ASUS N50VN, extra lap top, po performansama jaci i vrlo funkcionalniji za svega cinimi se 700-800e nisam siguran koja je tacno cena bila
Evo, ja bih ti predložio da pogledaš i sličan, a ipak jeftiniji model Asusa, M51Va - ja sam ga uzeo skoro i za sad mi deluje vrlo ok.

Ukratko: Core2Duo 2GHz, 3GB DDR2 800 (valjda je 6 max), Ati Radeon HD3650 512MB DDR2, 320GB Seagate SATA HDD, 15.4" 1440x900, numerička tastatura, vrlo malo se greje - i sve to za malo ispod 600 evra.

Uz to sam ja uzeo i mali laserski miš (Logitech NX50) - vrlo je precizan, ima kratak, a tanak kabl (što je meni extra za "žični" laptop miš), koji se lako namota oko miša (pogledaj slike na Netu, da bi skontao kako se to fino namesti: slika 1, slika 2).

@ZoNi:
Primetio sam da su ASUS N i M serije jako dobre, okrenute su multimediji sto je otprilike ono sto i zelim a ni onaj burazerov nije los uopste, cak stavise po specifikacijama moze komotno da spada u gaming kategoriju medjutim kada pomislim na laptop iako nije nebitna stavka o5 igranje mi je poslednje na umu, ako ispostuje sto vise sto se tice mobilnosti, komfornosti u radu, lakoce koriscenja kvaliteta,... dodati ili ne dodat kasnije grafiku je najmanji problem.

Nekako sada jos naginjem i na 15" modele jer mi ipak treba solidna velicina ekrana zbog preglednosti i numericka tastatura(vrlo bitno ali 14"laptopovi je nemaju) ali to ne sme da ide na 17 inca jer onda mogu da se oprostim od mobilnosti, ionako 2.4 kg je dovoljno tesko (15" ASUS burazerov model) a da ne kazem da mi ni glomaznije od toga ne treba.

Na kraju posto ce mi to biti business laptop ne gledam da ustedim vec da pruzim sebi mobilnost i komfor u radu gde god da krenem i sta god da radim. Ono sto me najvise brine je kako ce se ponasati posle visecasovnog rada i za to gledam:
- Sopstveni zamor (tastatura ne sme biti mala i sa nedovoljnom i nepristupacnim funkcijama(po iskustvu ne manje od 13" a verovatno ne ni to), kompjuter ne sme da bude pretezak za slucaj da moram da ga nosim/koristim gde nema stolova, takodje ne bi trebalo da piljim u ekran pokusavajuci da razaznam sta je napisano, Bez pregrevanja jer topla tastatura utice na moju sposobnost za rad,...)
- Trajanje baterije (u extremnim situacijama ipak mora da mi pruzi sto vise vremena kada nisam u mogucnosti da koristim strujni adapter)
- Iako nameravam da u kucnim uslovima koristim externu/usb tastaturu, misa i monitor ne nameravam da nosim ista od dodataka van kuce tako da i touchpad mora biti dovoljan mada mi se svidja tvoj predlog za mis jer ako je zaista mali vredi razmotriti kupovinu istog.
- Tisina u radu je takodje jako vazna

Dosta stvari koje su mi prioritet su medjusobno iskljucive i zahtevaju kompromis, te sam odlucio da je bolje mozda da se pomirim sa dva kg teskim topom i nesto gabaritnijim ako je sve ostalo u opticaju ipak preostaje mi jos istrazivanja.

Vrh Dno