Šta je novo?

Prvi entry level Hi-Fi sistem

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Zdravo,

sad tek shvatis da sam postavio prethodnu temu na skroz pogresnom mestu (u delu sta kupiti) a radi se o necemu slicnom sto je i jedan clan trazio u ovom podforumu, sistem za muziku za laika za oko 600 - 700e.

Otprilike vec imam ideju sta bih hteo a to je DAC koji bih povezao sa zvucnom na kompjuteru, i odatle pustao FLAC, prikacio bih pojacalo na DAC i na to 2.0 zvucnike i to je to sto meni treba. Bitni su mi visoki tonovi, slusam uglavnom classic rock, solo gitara dominantna. Prostorija je mala, nekih 15ak kvadrata.

Prvo moje pitanje je da li laik moze da primeti razliku i ako da - koliku - u kvalitetu FLAC muzike 16 bit / 48khz i na primer 24 bit / 96 khz ? Na primer vidim po Rutrackeru, album Wish You Were Here u izdanjima 16/48 , 24/96, 24/192. Na ovako nekom jeftinijem sistemu da li je besmisleno pustati 24/96 i 24/192?

Pitam ovo najpre jer razmisljam o kupovini ili ovog Cambridge Audio pojacala koje ima integrisan DAC koji moze da izvuce max 16 bit / 48 khz. Cena preko mu je oko 500e.

ili o kupovini ovog zasebnog Cambridge Audio DAC-a, koji izvlaci 24 bit / 192 khz. Cena preko mu je oko 300e, ali bih onda morao da kupujem posebno pojacalo sto bi me mozda izaslo kao skuplja varijanta.

Zvucnike koji bi bili adekvatni na ovako neku varijantu bih voleo da mi neko strucniji od vas preporuci. Zapali mi za oko Monitor Audio BX2 . Preko su oko 170e.

Izvinjavam se sto sam otvorio novu temu , ali u ovoj koja je slicna mojoj se trazi ipak nesto drugacije, pa mi se cini da onda ovo zasluzuje i drugu temu.

Hvala unapred

:wave:

Poslednja izmena:
Ja bih ti samo rekao da najvise paznje posvecujes najnebitnijoj stvari - da li DAC moze da pusta 192KHz/24bit. Mnogo se ljudi hvata za ovu glupost koja nije bitna. Ja ne provaljujem razliku. Lepo je neko rekao, mnogo je bitnije kako je snimljeno, kakva je produkcija albuma, nego da li je signal 24bit ili 16bit.

Ja sam skoro uzeo Zero DAC i prezadovoljan sam. 100e. Kinez. Svira i 192KHz/24bit, ako ti je bas bitno.
Imam i zv. kartu Essence STX, ali mi se vise svidja Zero. Zvucnici i pojacala koja imam su dosta vredniji nego oni o kojima ti razmisljas, a opet ne kupujem DAC od 1000e.

Ulozi vise mozganja i novca u kutije i pojacalo. Otkud ti ideja da ulozis 300e u DAC, a u kutije 170e? Treba obrnuto. Najveci su gubici u kvalitetu zvuka prilikom elektromehanickog pretvaranja - u zvucnicima, a ne u DACu.

Pozdrav, retko postujem na forumu, ali zapadne mi nekad neka tema za oko, pa da pripomognem. Ja sam inženjer i iz hobija se bavim akustikom i izradom zvučnika.

Sve što ti je marin rekao je tačno. Evo šta imam da dodam:

Nije ti potrebno ništa više od 44 kHz - 16 bit. Ljudsko uvo čuje zvuk na max frekvenciji od 20 kHz, u praksi retko ko stariji od 20 godina čuje preko 17-18 kHz. Po nikvistovoj teoremi, sampling rate određuje maksimalnu frekvenciju semplovanog talasa, i to tako da je maksimalna frekvencija duplo niža od frekvencije semplovanja. Znači, tih 22 kHz maksimalne frekvencije zvuka je veće od onih maksimalnih 17 kHz koje se u praksi mogu čuti.
Drugo, bitovi semplovanja talasa određuju maksimalni odnos nivoa signala i šuma, otprilike 6 db za svaki bit. To bi značilo da sa 16 bit imaš maksimalni odnos signal-šum od 96 db, u praksi je verovatno nešto niže. Ti u tvojoj sobi realno teško da možeš da čuješ više od 60-70 db razlike signala i šuma, čisto sumljam da može i toliko. Ako je prozor otvoren, da ne pričam. Da bi čuo više potreban ti je neki odličan muzički studio sa gluvom sobom.
Znači, u realnim uslovima nemaš apsolutno nikakve potrebe za nečim boljim od 44 kHz 16 bit.
Što se tiče tih snimaka na netu ripovanih sa DVD audia ili ploče, oni mogu zvučati bolje ako je mastering bolje odrađen, nekada se dešava da je mastering i ekvilajzer bolje odrađen na ploči, a da su za CD produkciju korišteni prejaki filteri za šum, i to onda ubije neke visoke tonove. Zaključak, vredi skinuti te high resolution snimke sa neta, pa poslušati, ali dobra stvar je što svu razliku u potpunosti možeš da čuješ na svojoj 44 kHz 16 bit opremi, jer je razlika nastala u studiju drugačijom produkcijom. Od Pink Floyda imaš i dobre remasterovane CDove (hint: probaj npr Final Cut).

Dakle, pucanje para na DAC nema nikakvog smisla. U principu, novije integruše na novijim pločama su sasvim dobre. Najveće usko grlo tu je nivo signal / šum, ako nemaš baš neku jako tihu sobu, integruša završava posao. Ako ne, uzmi Asus STX kao što je marin preporučio, ili neke od tih DACeva u tom cenovnom rangu kao što je on rekao.

Što se pojačala tiče, na nivou glasnoće na kom ćeš ti slušati u sobi, a to je do nekoliko wati snage, i sa sobnim zvučnicima kakve ćeš kupiti, svako pojačalo će raditi i više nego dobro. Polovno recimo 70-100 eur vrednosti u potpunosti završava posao, na oglasima ima gomile pojačala poznatih proizvođača, naravno treba da ubodeš nešto što je ispravno :D Ako hoćeš novo, onda jedino smisla ima Dayens Ampino koje je nekih 200+ eur. Ništa skuplje nema smisla kupovati u tvom slučaju.

Sad dolazimo do glavnog dela, ono što u stvari nosi gotovo sav "kvalitet zvuka", a to su pozicioniranje zvučnika i mesta slušanja u prostoriji, akustična obrada prostorije, kao i sami zvučnici. O pozicioniranju mnogo toga ima na netu, neću da pišem ovde ništa jer je preobimno. To ti je domaći zadatak, prva stvar koju ćeš da uradiš - da nađeš nekoliko različitih tekstova o pozicioniranju zvučnika i slušnog mesta u sobi, pa onda razmisli kakva je trenutna situacija u tvojoj sobi, šta možeš da razmestiš i kako da namestiš sve. To je veoma važno.
Akustična obrada prostorije podrazumeva apsorbere niskih frekvencija (teško), možda visokih ili srednjih frekvencija (uglavnom lako), difuzore određenih frekvencija itd itd. To ćeš sve preskočiti jer je suviše komplikovano, zauzima prostor, možda skupo, nekad i neizvodljivo.
Zvučnici su zanimljiva tema, tu ima 100 varijanti, izbora itd itd. Uglavnom je sve stvar kompromisa, ni jedni nisu idealni, treba ih tačno uklopiti sa prostorijom i pozicioniranjem itd itd. Da ne davim više, ako hoćeš nove, moj predlog je Kef, nove uni-Q serije. Znači u tvoj bužet se uklapaju Kef Q100, Kef Q300. Njih preporučujem jer su stvarno u toj klasi bolji od konkurencije, i visokotonac i midbass su u jednoj tački, plus se membrana midbassa ponaša kao horna za visokotonac što daje konstantnu direktivnost, da ne objašnjavam šta je to. Sve u svemu imaju manje mana nego drugi zvučnici i odličan "soundstage" muzike tj realniji stereo efekat. Uglavnom, veliku većinu para treba da utucaš upravo u zvučnike jer je to mesto na kome će veće pare napraviti razliku.

Kablovi bilo kakvi.

Inače, po raznim temama i forumima možeš da pročitaš razne gluposti, često kontradiktorne.

Malo skrecem sa teme, ali ukoliko nemas pojacalo, obrati paznju da sada postoje stereo receiveri sa ugradjenim DAC-om i podrskom za mrezu (internet radio, DLNA ...). Neki od njih imaju DAC koji podrzava 24/192. Cena im je otprilike kao i CA351 ~ 500EUR. Mislim da vredi poslusati nesto od toga, pa izabrati sta je srcu (uhu) draze.

Sto se tice dileme oko ucestanosti odabiranja: zavisi i od toga kako slusas muziku. Ako imas sobu podesenu za audio uzitak, vredi dati vise para za opremu. Ako ti je ispod prozora autobuska stanica, onda daj vise para za zvucnu izolaciju prozora a manje za DAC :(

Pozdrav

@Geek master, hvala na ovako iscrpnom odgovoru, vec mi je malo jasnije u kom smeru sta da gledam.

Onda je ovo pojacalo http://www.cambridgeaudio.com/products/azur-351a-integrated-amplifier svakako bolja opcija, ali steta, i ono je oko 500e.

Imam neku supreme xi-fi zvucnu na asus gene-z ploci, ona je kao jos malo bolja od klasicne integruse, ali po netu vidjam samo komentare da je dac ipak superiorniji mnogo u odnosu na bilo koju integrisanu zvucnu, pa cak i na mnoge eksterne , sem na ove high end modele.

Svidjaju mi se ovi KEF zvucnici, upravo gledam reviews po netu.

44/16 vs 96/24 ili 192/24 ne znaci da je zvuk isti ispod 20kHz a da ostatak otapda samo na ultra frekvencije. 96/24 i na gore naziva se hi res jer kao i BluRay ima vise informacija tj detalja u odnosu na prethodnike.
U prevodu lepse zvuci, ako je produkcija ista na oba formata. Sa druge strane nizi harmonici lepse zvuce ako su tu i visi harmonici iako ih mi ne cujemo, na koncertu sa akusticnim instrumentima itekako dolazi do harmonije zvuka kada su prisutni zvuci celog spektra.
U prevodu SACD i DTS HD Master zvuk mi uvek lepse, bolje i prirodnije zvuci od Audio CD varijante.

Šta se gubi ako risiver nema 192kHz/24-bit DAC na svim izlaznim kanalima? Konkretno model Harman Kardon AVR70.

Šta se gubi ako risiver nema 192kHz/24-bit DAC na svim izlaznim kanalima? Konkretno model Harman Kardon AVR70.
Ne gubi se ništa, naročito ako ti source nije u 192/24 formatu. To je inače studijski radni format pa ga, kao takvog nećeš naći. Ono što nadješ je obično risemplovano sa nižih frekvencija. Naime, neki ljudi su ubeđeni da, kada risempluješ 44,1/16 na 192/24 on zvuči bolje. To je čista glupost ali ih to ne sprečava da to rade i kače po netu.
44/16 vs 96/24 ili 192/24 ne znaci da je zvuk isti ispod 20kHz a da ostatak otapda samo na ultra frekvencije. 96/24 i na gore naziva se hi res jer kao i BluRay ima vise informacija tj detalja u odnosu na prethodnike.
U prevodu lepse zvuci, ako je produkcija ista na oba formata. Sa druge strane nizi harmonici lepse zvuce ako su tu i visi harmonici iako ih mi ne cujemo, na koncertu sa akusticnim instrumentima itekako dolazi do harmonije zvuka kada su prisutni zvuci celog spektra.
U prevodu SACD i DTS HD Master zvuk mi uvek lepse, bolje i prirodnije zvuci od Audio CD varijante.
SACD i tzv HiRes formati koriste drugačiji master u odnosu na Audio CD pa zato i drugačije zvuče. Kada se masterizuje za Audio CD ide se na visoku dinamičku kompresiju kako bi muzika na CD-u zvučala što glasnije jer glasnija muzika ljudima zvuči bolje. A u toku je tzv. Loudness War. SACD i drugi audio formati se smatraju audiofilskim koji više cene veći dinamički opseg u pesmama pa se zato za njih drugačije masterizuje pri čemu se zadržava veća dinamika.
Ništa od toga, naravno nema veze sa karakteristikama SACD isli HiRes formatima. Takav master bi mogao da nosi i običan Audio CD. 16 bitova dozvoljava dinamički opseg od 96dB. To je više nego dovoljno za bilo koju pesmu. Imaj na umu da ljudsko uvo ne može da čuje veći dinamički opseg od 40-ak decibela. Inače, Audio CD ima veći dinamički opseg i od gramofonskih ploča za koje mnogi tvrde da su superiornije od bilo kog drugog formata a koje, zbog nivoa buke imaju dinamički opseg od 60-70dB.
44,1kHz samplerate je dovoljan da sačuva i reprezentuje zvuk do 22kHz. Kako većina ljudi čuje zvuk do 16-18kHz, retki do 20kHz nemaš nikakve koristi od viših frekvencija koje čak i mogu da ugroze reprodukciju frekevencija koje možeš da čuješ. I da, veći samplerate ne znači više detalja u nižim frekvencijama.

Edit:
Sad pročitah sve postove pažljivo. Geek_master je već napisao, manje-više, isto što i ja.

Poslednja izmena:
Evo i ja da uskocim u temu. :wave:
Vec je sve bitno receno u prethodnim postovima, jedino sto sam promenio i ja od skora misljenje sto se tice Hi-Res audio zapisa koji zaista dosta bolje zvuce od cd-a.
Na prvo slusanje deluje identicno, a kasnije je tesko vratiti se na cd kvalitet kada se ustanovi koliko je recimo srednjetonski opseg u podrucju glasova bolji.
Posto danas ima i DAC-ova sa 384kHz i 24Bit-nom konverzijom kao i sve vise Hi-Res muzike, 192/24 bi definitivno trebalo sada kupiti. Kao sto Marin rece, kinezi svasta nude za male pare. (http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=dac&catId=&initiative_id=SB_20131123145623)

Veci problem od DAC-a su zvucnici i koje odabrati za te pare, kao i pojacalo uz njih. Da ne bih savetovao koji se meni svidjaju, najbitniji savet je da odneses muziku koju volis i da slusas sto vise kombinacija u prodavnicama (ako kupujes novo).
I naravno, vec je receno, najvise para u njih treba uloziti, ali posto nije uvek pravilo koliko para toliko muzike, poslusati sto vise zvucnika. Pojacala ce manje promeniti zvuk od zvucnika, tako da je lakse njih odabrati.
Za te pare licno bih isao na kombinaciju npr. Kef Q300 ili B&W685 (malo su naglaseni visoki ali vrlo lepo sviraju) ili JBL Studio 530 uz neko polovno pojacalo za 100e sa oglasa (a ima odlicnih za te pare) i kineski DAC za ostatak love. Nisam ljubitelj zvuka monitor audia, mada nisam slusao BX2 koga hvale za tu klasu jeftinijih. Uglavnom zavisi od svacijeg ukusa i muzike koju slusa sta ce mu se dopasti.
Poz

Ljudi, iskopali ste temu iz februara meseca, valjda je čovek rešio do sada sve oko nabavke sistema.

Ljudi, iskopali ste temu iz februara meseca, valjda je čovek rešio do sada sve oko nabavke sistema.

Jes vala :D. Nema veze, mozda ce neko imati slicno pitanje pa ce pronaci bar neke smernice u ovoj temi. Ne moze da skodi...

Nazad
Vrh Dno