Šta je novo?

Prvenstvo prolaza

Saobracajna pravila, po vaznosti: saobracajac, semafor, znak, pravo desne strane, dogovor.
To sto zeleni sece plavog ne igra ulogu. Dakle, zeleni, crveni, plavi

^Ubedljivo najvise nesreca IRL bi se desilo po ovom redosledu.

U ovakvoj situaciji za sve je najbolje da zeleni propusti ove koji idu pravo, pa onda prodje.

@Avijon
Nisi u pravu za sečenje puta.

Zamisli da je bila raskrsnica u T (ista kao ova samo bez puta desno gde na slici nije bilo vozila), takođe ne regulisana kao ova. I zamisli da nema crvenog vozila, dakle samo plavi i zeleni. Identična situacija (obojica na raskrsnici, plavi ide pravo, zeleni skreće desno). Ko bi onda imao prvenstvo? :)

@nemanja123
To bi otprilike tako bilo u nekom "dogovoru" između vozača, ali je ovde pitanje ko po zakonu ima prvenstvo prolaza. Po ovom što si ti napisao pod tačkom 2, ako bi crveni krenuo i plavi ga udario ko bi bio kriv za saobraćajnu nezgodu?

Da ga udari naravno da bi "udarač" bio kriv, ali to nije problem ovde.

Ako zeleni uđe u raskrsnicu (time blokira put crvenom) onda po pravilima crveni nema pravo da krene. Ako krene to je protiv propisa, zar ne.
A mi ovde pričamo sve po pravilima kako bi trebalo :)

C, P, Z

Zar nema neko pravilo da onaj koji skreće čeka sve ostale? Ja bar tako vozim, posebno kad skrećem levo. Kad skrećeš levo najviše smaraš saobraćaj... :)

Ko bi imao pravo prolaza na ovoj raskrsnici da nema plavog automobila?

Naravno zeleni,al tu je plavi i bahati ima potpuno pravo,ako menjaš pravac,avtomatski gubiš sve prednosti

Plavi ima prednost pred zelenim,jer zeleni menja pravac u levo,avtomatski seče put plavom,a crveni ima pred plavim desno pravilo

Zeleni u ovom slučaju gubi sve ovlastice jer menja pravac!!

Edit: ne vidim logiku,onijeh koji govore da zeleni slobodno ulazi u sredinu raskrsnice i zatvara put crvenom,TI ako menjaš pravac moraš zaustavit na početku raskrsnice,i ne samo plavi već svi!!,RASKRSNICA jednako vrednih puteva se računa kao raskrsnica sa STOP znakom za svakog,i tu vredi desno pravilo

Al stime što zeleni menja pravac u levo,zatvara put plavom!!plavi ide ravno i ima prednost pred njime,ali tek posle crvenog!!

*****rija,šta je tu toliko nejasno??

Poslednja izmena:
Znači u oba slučaja (sa i bez plavog aumobila) zeleni automobil menja pravac ali samo u jednom gubi prava?
I to iz istog razloga za koji u drugom slučaju ne gubi?
Ili me nisi razumeo ili selektivno primenjuješ pravila.

Poslednja izmena:
Dajte ljudi jos ovakvih "mozgalica" (moze i saobracajnih).:D

I divno cudo,posle 3 strane niko se ne svadja,ne troluje,nema podeljenih tabora... :)

Meni glupo da svi odjednom ulecu u raskrsnicu,sta ako vozim nekog kadilaka,ni bicikl ne bi prosao poprecno a ne drugi auto....
Zadatak je u sustini glup,kao sto neko rece,u RL tesko da ces naleteti na ovakvu raskrsnicu...

Po selima ima dosta ovakvih raskrsnica. E sad da se potrefi bas kvakva situacija male su sanse, ali nije nemoguce...

Jeste glup,al na takvim zadacima ljudi padaju ispit,i u tome je poanta,da ti skapiraš saobračaj

RASKRSNICA jednako vrednih puteva se računa kao raskrsnica sa STOP znakom za svakog,i tu vredi desno pravilo

Al stime što zeleni menja pravac u levo,zatvara put plavom!!plavi ide ravno i ima prednost pred njime,ali tek posle crvenog!!
zeleni ne zatvara put plavom, jer plavi stoji i ceka crvenog da prodje, crveni stoji i ceka zelenog da prodje. tako da zeleni nikome ne zatvara put jer on ima prvenstvo. on skrene levo, zatim krene crveni ode pravo, zatim krene plavi i ode pravo.
osim ako mislis da plavi i crveni imaju pravo da ne stanu pre raskrsnice jer idu pravo?

@illidan

Ok,malko sam i ja zafrljao,u drugom slučaju crveni skreće isto levo,menja pravac i opet ima prednost pred plavim,po mojoj logiki bi trebao ovde imat plavi pa zeleni pa crveni

plavi zato šta ide ravno ne menja pravac,zeleni zaradi desnog pravila,pa tek zadnji crveni

U biti na slučaju 15 zeleni je izgubio pravo desnog pravila,al zato ima sa plavim pravilo srećanja....ne dojed mi prevod

slučaj 16: crveni ima pred plavim prednost,tj desno pravilo iako skreće levo,i seče put plavom koji ide ravno

Poslednja izmena:
zeleni ne zatvara put plavom, jer plavi stoji i ceka crvenog da prodje, crveni stoji i ceka zelenog da prodje. tako da zeleni nikome ne zatvara put jer on ima prvenstvo. on skrene levo, zatim krene crveni ode pravo, zatim krene plavi i ode pravo.
osim ako mislis da plavi i crveni imaju pravo da ne stanu pre raskrsnice jer idu pravo?

Pa tako ispadne jer si krenuo da razmisljas tim redosledom da plavi ceka crvenog pa onda zeleni moze da prodje, ali kreni od toga da zeleni mora da ceka plavog, sta onda?

Pa tako ispadne jer si krenuo da razmisljas tim redosledom da plavi ceka crvenog pa onda zeleni moze da prodje, ali kreni od toga da zeleni mora da ceka plavog, sta onda?
zeleni bi morao da ceka plavog da mu ovaj dolazi sa desne strane, ali zeleni nema nikoga da mu dolazi sa desne strane

Kojim redosledom automobili idu? Pogledajte prilog 213340

Propustili ste da primetite na slici da je zeleni ablendovao (to se vidi i na klipovima). To je uradio kako bi obavestio druge vozače da se odriče svog prava prvenstva (znači on se ovde sada ponaša kao da ima znak STOP). To je uradio upravo zbog toga što svako ima prvenstvno u odnosu na onog sa leve strane, dakle ili će stajati svi tu zauvek ili će se dogovorom jedan odreći prava prvenstva. Znači u situaciji sa slike bez ikakvih dilema idu:

1. crveni (jer dolazi sa desne strane plavom)
2. plavi
3. zeleni (ablendovao, odrekao se svog PP, ponaša se kao da ima znak STOP)

Da je na slici recimo crveni ablendovao onda bi išli (probajte sami :)):

1. plavi (jer dolazi zelenom sa desne strane kada ovaj skreće levo, a crveni se odrekao prvenstva i ponaša se kao da ima znak STOP)
2. zeleni
3. crveni

Varijanta plavi ablenduje:
1. zeleni (iako skreće levo, dolazi crvenom sa desne strane)
2. crveni
3. plavi (ablendovao, odrekao se svog PP-a, ponaša se kao da ima znak STOP)

Poslednja izmena:
Da zeleni ide pravo imao bi prednost, ali skreće u levo, pri čemu mu se plavi nalazi sa desne strane i time gubi prvenstvo. Ne gledaju se samo startne pozicije vec i putanje, inače se na testnim zadacima nebi crtale linije gde se ko kreće ( što me ovde začudilo da ne vidim).

Ovde se vidi da se zeleni prestrojio u levi deo svoje trake i da je dao levi pokazivač pravca pa je u suštini jasno, mada ovo nije klasično pitanje iz PSP testa, više kao situacija za razmišljanje. Inače odlično pitanje jer je u suštini lako, ali traži logično i fleksibilno razmišljanje, realno bi trebalo biti obavezno na testu iz PSP-a jer ako ga početnik skapira na startu nikada neće imati problema. Ovo je "zero ground" situacija, nema znakova, semafora, pandura, samo obična raskrsnica i pravila saobraćaja pa se ti snađi i ako treba odrekni se svog PP-a zarad bezbednosti svih u raskrsnici (nekada je to najteže ;)).

Poslednja izmena:
Propustili ste da primetite na slici da je zeleni ablendovao (to se vidi i na klipovima).

Stvarno,nisam primetio na slici,kada si napomenuo tek sad videh...

Ali i bez ablenda/odricanja prava je isti redosled

Sve u svemu,odlicno pitanje za obaranje na testovima :)

U realnoj životu ne dolazi do ovakvih situacija, jer svako ko daje migavac i skreće pušta one koji se kreću pravolinijski !

Sent from 640

U realnoj životu ne dolazi do ovakvih situacija, jer svako ko daje migavac i skreće pušta one koji se kreću pravolinijski !

Sent from 640

A oni koji skreću i ne daju migavac,il ga dadu već kad su skrenuli??svaki 4. je takav

Tamo na hr forumu ima jedan dobar komentar,,Vedran Zbukvić · Prigorje Brdovečko, Krapinsko-Zagorska, Croatia
Mislim da je u ovom slucaju papagaj pametniji od tebe...on bi mozda i procitao pitanje za razliku od tebe..ili si kupio vozacku u bosni pa bi skrivio sudar?,,

Kupe ljudi vozačke,i onda im datum kada su ,,kao,, napravili vozački piše neradni dan,tj nedelja....poznajem lično jenog takvog,a druga dva imam u familiji,koji su radili zidariju,da bi jedan dobio za kamion,a drugi lepio keramiku za motor :p

Ali i bez ablenda/odricanja prava je isti redosled

Bez ablenda zeleni bi ušao u raskrsnicu i onda bi se desilo ovo:

[YOUTUBE]wzViLKsvJ2E[/YOUTUBE]

Kao što se vidi na klipu ovo bi se nekako raspetljalo (tim pravilnim redosledom crveni-plavi-zeleni), ali šta bi se desilo da je umesto zelenog vozila bio autobus, šleper ili vozilo sa prikolicom (ili dve)? I onda ono uđe u raskrsnicu? Kako njega crveni da obiđe? Čovek je još na prvoj strani lepo rekao pa ga citiram opet:

Ja sam u skoli naucio da bi u ovakvim situacijama trebalo dati signal, zvucni ili svetlosni, i da treba propustiti i plavog i crvenog.

Poslednja izmena:
@illidan

Ok,malko sam i ja zafrljao,u drugom slučaju crveni skreće isto levo,menja pravac i opet ima prednost pred plavim,po mojoj logiki bi trebao ovde imat plavi pa zeleni pa crveni

plavi zato šta ide ravno ne menja pravac,zeleni zaradi desnog pravila,pa tek zadnji crveni

U biti na slučaju 15 zeleni je izgubio pravo desnog pravila,al zato ima sa plavim pravilo srećanja....ne dojed mi prevod

slučaj 16: crveni ima pred plavim prednost,tj desno pravilo iako skreće levo,i seče put plavom koji ide ravno

Ovaj drugi klip je toliko netačan da gori ne može biti.
Ovo sve kao da je pisao vlasnik crvenog vozila :)

Žmigavacem se ne odriče nikakvog prava.

Sve i da je tako, u drugom primeru i crveni i zeleni signaliziraju skretanje. U tom slučaju se obojica odriču svojih prava i trba proći prvo plavi, a onda zbog desnog pravila (obojica se odrekli) opet zeleni pa crveni.

Kako gledam snimke sve više sam siguran da je autor vozač crvenog automobila i da mu je najgori neprijatelj u plavom vozilu :D

Drugi klip je tačan da tačniji ne može biti, a ti moraš da naučiš da napraviš razliku između davanja pokazivača pravca (migavca) i ablendovanja (naizmenično paljenje i gašenje dugih svetala).

Ablendovao je zeleni, nisam primetio na slici. :)
Da sam ja u crvenom automobilu, iako automobil sa moje desne strane skrece levo, ne bih mu oduzeo prvenstvo prolaza ni u ludilu. Ovo bi vecina clanova uradila.
Druga je stvar ako je ablendovao, sto se smatra dogovorom. Ni onda nisam siguran da bih mu oduzeo prvenstvo prolaza (tu dolazi onaj deo "ni u ludilu"). :d
Otkud ja znam sta on ima u glavi i zasto ablenduje.
Kazu ovako: "Imas ti prednost, ali da li i drugi to znaju?"
Tako da,... Vozim kao bakica i svi srecni. Pa, dobro, mozda kad dodjem u Beograd, pa vozim opusteno, ne budu srecni oni iza mene, ali sta sad...

Mene zabrinjava koliko ljudi ne zna obična pravila saobraćaja. Nije mi uopšte jasno čemu ovolika polemika, kao da je neka mozgalica u pitanju. Ako se ovoliko raspravlja po internetu mogu da zamislim kako je u saobraćaju pri ovakvim situacija

Vrh Dno