Šta je novo?

Prvenstvo prolaza

Nema šanse da bude ovakva raskrsnica, obavezno mora biti neđe znak stop da se ne bi desilo da budu svi na raskrsnici pa svako ima nekog sa desne strane

Opet se ponavljam, al shvatite da ima i drugih zemalja, gradova, raskrsnica, saobracaja... Nemojte tako tvrdoglavo da tvrdite neke stvari.

Kad zeleni nema nikoga sa desne strane, nema dogovora (u situaciji bez ablendovanja), nego bas on ide prvi, jer plavi MORA da propusti crvenog.
Ne razumem kako ovo nije svima jasno.
Neka mi kaze ko bi krenuo u ovakvu raskrsnicu, da mu se sa desne strane pojavi automobil. Hajde, ako sme. :d

Nisi u pravu jer zeleni ima plavog sa desne strane zato što zeleni skreće levo. Da zeleni nastavlja pravo onda ne bi imao nikoga sa desne strane i onda nema potrebe za nikakvim dogovorom/ablendom/blicanjem. U toj situaciji bez ikakve dileme idu redom po PP zeleni - crveni - plavi. Ali ovo u prvom postu nije takva situacija, već svako svakom dolazi sa desne i leve strane u isto vreme i niko nema i svi imaju prednost u isto vreme. U teoriji u takvoj situaciji oni moraju da ostanu na raskrsnici zauvek zaglavljeni. Zato se primenjuje ablendovanje tj. dogovor. Onaj ko ablenduje odriče se svog prava prvenstva i ponaša se kao da ima znak STOP, a ostali idu dalje po pravilu saobraćaja i tako se stvar raspetljava. Zeleni nema pravo da uđe u raskrsnicu jer postoji mogućnost da je blokira (već sam ranije naveo primer ako je umesto zelenog auta autobus, šleper, vozilo sa jednom ili dve prikolice).
Ovo je klasičan primer Gordijevog čvora u saobraćaju, a ablendovanje/blicanje je mač Aleksandra Makedonskog.

Opet se ponavljam, al shvatite da ima i drugih zemalja, gradova, raskrsnica, saobracaja... Nemojte tako tvrdoglavo da tvrdite neke stvari.
Aj nadji na google maps i postavi realnu sliku/link do neke ovakve raskrsnice, za nas što sveta videli nismo.

Dakle, dva identična puta po važnosti/izgledu/karakteristikama da se ovako ukrštaju bez ikakvog znaka.

Poslednja izmena:
Čemu onda služi ovaj znak?
9T82KLn.jpg

Označava blizinu ukrštanja puteva od kojih nijedan put nije put sa prvenstvom prolaza. Taj znak spada u znakove opasnosti i postavlja se na 150 do 250 metara od mesta opasnosti na putu van naselja, u naselju može i bliže. Na slici i na klipovima se ne vidi da li je prisutan ili ne, ali čim na raskrsnici nema oznaka na kolovozu, a ni znakova, ni semafora, ni pandura sve ukazuje da je ovo situacija gde taj znak važi.

Poslednja izmena:
evo procitaj zakon, pa se vrati u autoskolu

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.html

znaci zeleni bi morao da propusti plavog, ali plavi ne sme da krene jer mora da propusti crvenog, a crveni ima sa desne strane zelenog. znaci zeleni, crveni, pa plavi

Svaka cast na citatu...ali i na nerazumevanju istog...nadam se da jednog dana necemo citati o nesreci u kojoj si ucestvovao posle nepoznavanja pravila prolaza...zeleni je levi skretac...te prema tome MORA da propusti plavog....plavi dolazi sa leve strane crvenom...znaci...jednom za svagda.....crveni...plavi...zeleni...
pamet u glavu...a ablendovanje...sviranje i ostale "pomocne" znake...ne koristite nikako izvan granica Srbije...jer slede kazne od kojih se dize kosa na glavi....

Evo, pošto nisam u pravu (Z,C,P), vi nastavite po svom, a ja se nadam da u svom zelenom automobilu neću nikada naići sa vaše desne desne strane, pošto me nećete propustiti u ovakvoj raskrsnici, kakvih, baj d vej, ima po belom svetu, a verovatno i kod nas.
Da je neko od vas u crvenom automobilu, da li bi propustio zelenog ili bi krenuo pre njega? Samo me to zanima. Ustvari, ne zanima me...
Zeleni nema nikoga sa desne strane, plavi je ispred njega.
Doviđenja.

Svaka cast na citatu...ali i na nerazumevanju istog...nadam se da jednog dana necemo citati o nesreci u kojoj si ucestvovao posle nepoznavanja pravila prolaza...zeleni je levi skretac...te prema tome MORA da propusti plavog....plavi dolazi sa leve strane crvenom...znaci...jednom za svagda.....crveni...plavi...zeleni...
pamet u glavu...a ablendovanje...sviranje i ostale "pomocne" znake...ne koristite nikako izvan granica Srbije...jer slede kazne od kojih se dize kosa na glavi....

Grešite obojica. Koristeći logiku u tvom postu kako bi se rešila situacija gde nema plavog? Znači samo crveni koji ide pravo (zadržava pravac kretanja) i zeleni koji skreće levo? Budi ljubazan alekiq pa napiši odgovor (može i illidan ako želi).

Takođe molim objašnjenje za sledeću situaciju od obojice:

[YOUTUBE]rVIfwPniNOU[/YOUTUBE]

Evo, pošto nisam u pravu (Z,C,P), vi nastavite po svom, a ja se nadam da u svom zelenom automobilu neću nikada naići sa vaše desne desne strane, pošto me nećete propustiti u ovakvoj raskrsnici, kakvih, baj d vej, ima po belom svetu, a verovatno i kod nas.
Da je neko od vas u crvenom automobilu, da li bi propustio zelenog ili bi krenuo pre njega? Samo me to zanima. Ustvari, ne zanima me...
Zeleni nema nikoga sa desne strane, plavi je ispred njega.
Doviđenja.

Druže zeleni ima plavog sa desne strane zato što zeleni skreće levo i plavi mu dolazi sa desne strane u tom trenutku i on mora da ga propusti. Da zeleni ne menja svoj smer kretanja i da nastavlja pravo onda bi bilo kako ti kažeš (da nema nikoga sa desne strane). Nema razloga da se ljutiš, evo molim i tebe za tumačenje gornjeg klipa ako imaš vremena.

edit
I da dodam na komentar da se ablendovanje ne koristi van granica Srbije, ovi klipovi (koji su btw tačni) su iz Slovenije koja je u EU, a i kod nas se tako uči u auto školama (već pomenuo jedan od učesnika u ovoj diskusiji), tako da ta primedba nije na mestu. Naravno ne treba zloubotrebljavati ablendovanje za druge stvari, ali to nije predmet ove analize.

edit2:
Naravno otvoren poziv za sve da daju svoje mišljenje za gornji klip :)

Poslednja izmena:

In this case, the intersection drivers adhere to the rule of the meeting and the right-hand rule.

Law on road traffic rules reads as follows:

"Rule meetings" governs the priority of the relationship between two vehicles in traffic and applies when their paths intersect, if the same priority level, and if you lead from the opposite direction;

"Right rule" governs the priority of the relationship between two vehicles in traffic and applies when their paths intersect, if the same priority level, and if you bring the side;

Among the drivers of green-Citroen and a red BMW applies the right rule. Between the driver of the red BMW and a gray Citroen-apply the right rule. Among the drivers gray Citroen and a green Citroen a rule meeting.

In this case, the driver of the green Citroen withdraws advantage of the driver of the red BMW, as it would otherwise upon entering the intersection, because of the small junction disabled driving a red vehicle. The first leaves the intersection of the red BMW, the other leaves the intersection of gray Citroen and the last to leave the intersection green Citroen.

A sad lepo zatvorite temu :)

mogu da odgovorim :)

da nema plavog, crveni mora da pusti zelenog koji mu je sa desne strane.

ovo na videu, svako ima desnog. kamion daje znak crvenom da ga pusta, tj prepusta mu prednost jer crveni ceka na njega zbog pravila desne strane.crveni je prosao posle njega plavi jer on ceka crvenog, zatim autobus jer on ceka plavog.

sto se tice one slike iz prvog posta, zeleni nema plavog sa desne strane, plavi je naspram zelenog i oni se mimoilaze. zeleni sa desne strane nema nikoga. ne mozes da gledas sta se desava kad udjes u raskrnicu vec pre raskrnice. kad svi dodju na rasksnicu i stanu vidi se da zeleni nema nikoga sa desne strane, dok druga dva imaju i moraju da cekaju. zar ne?

edit: jeli davanje zmigavca znaci prepustanje prvenstva drugom vozilu? ne znam za to.

moze onda objasnjenje citata iz zakona, pogotovo taj boldovani deo i objasnjenje kako to crveni dolazi u susret zelenom ako mu je on sa leve strane, a ne ispred njega? da plavi dolazi u susret zlenom, ali pre raskrnice staje jer mora da pusti crvenog, crveni dolazi do raskrnice i staje jer mora da popusti zelenog i sta onda? zeleni stoji i ceka da propusti plavog? i svi stoje i dolazimo na pocetak. jeli to znaci da prvenstvo prolaza odlucujemo kad udjemo svi u raskrsnicu ili pre ulaska u raskrsnicu?

a sto se tice ovoga o nesreci...pa jedino ako naletim na tebe...

Poslednja izmena:
Zeleni ide prvi, ako ne blica. :D
ALI, zeleni je blicao (što nisam video na slici, dok bih u stvarnosti primetio, naravno). :D
Bukvalno svi van foruma, koje sam pitao šta bi radili da su u crvenom automobilu u ovoj situaciji, bi pustili zelenog, što je i jedino ispravno.
Na snimku se zeleni odriče prvenstva, pa je zaista tačno da crveni ide prvi, a nakon njega, naravno plavi, dok zeleni ide poslednji.
Preterujem i stvarno više neću da se petljam.
:)

P.S. Ako dođe do nekog čukanja, ko će dokazati da je zeleni blicao? (pitanje za advokate :d )

Poslednja izmena:
Zivim u Norveskoj, ima dosta bas ovakvih raskrnica, mnogo njih su prometne. Ovakve situacije su svakodnevnica.
Ovo vam pricam iz iskustva. Nijedan vozac ne zna ko treba da ide prvi. Svi stanu, neko nekog propusti, posle je lako. Nikada se bilo kakvo nepotrebno zadrzavanje nije desilo, prolazim tamo svaki dan, i uvek je guzva. I da, ne postoji nikakav znak, snimicu vam raskrsnicu sa saobracajem sutra da vidite kako izgleda.

Mozete slobodno da uporedite ovo sa kretanjem pesaka po trotoaru. Toliko je spontatno zaobilazenje (ako se pesak krece jedan prema drugom) da se ni ne razmislja mnogo o tome. Nema tu nista komplikovano, sve sto je potrebno je zemlja u kojoj ljudi nisu kompletni retardi i nema problema.

Poslednja izmena:
Aj nadji na google maps i postavi realnu sliku/link do neke ovakve raskrsnice, za nas što sveta videli nismo.

Dakle, dva identična puta po važnosti/izgledu/karakteristikama da se ovako ukrštaju bez ikakvog znaka.

Ilion,castis ako sutra prosetam i slikam ti u potezu od (cek da vidim na gmaps...) od 500m nekoliko ovakvih raskrsnica?

da nema plavog, crveni mora da pusti zelenog koji mu je sa desne strane.

Upravo tako.

ovo na videu, svako ima desnog. kamion daje znak crvenom da ga pusta, tj prepusta mu prednost jer crveni ceka na njega zbog pravila desne strane.crveni je prosao posle njega plavi jer on ceka crvenog, zatim autobus jer on ceka plavog.

Upravo tako. A šta kažeš na sliku iz prvog posta? Zar nema i tamo svako desnog? I zar zeleni ne daje znak crvenom da ga pušta (obrati pažnju na farove tj. blicanje na slici)? Zar ti ne deluje kao identična situacija samo što ih ima 3 umesto 4?

sto se tice one slike iz prvog posta, zeleni nema plavog sa desne strane, plavi je naspram zelenog i oni se mimoilaze. zeleni sa desne strane nema nikoga. ne mozes da gledas sta se desava kad udjes u raskrnicu vec pre raskrnice. kad svi dodju na rasksnicu i stanu vidi se da zeleni nema nikoga sa desne strane, dok druga dva imaju i moraju da cekaju. zar ne?

edit: jeli davanje zmigavca znaci prepustanje prvenstva drugom vozilu? ne znam za to.

Ovo je greška koju i Serveto pravi, obojica ne uočavate da zeleni pri skretanju ima plavog sa desne strane i da mora da mu prepusti pravo prvenstva. Čim je zeleni dao migavac da skreće levo on predaje prednost plavom i on ne bi trebao da uđe u raskrsnicu jer postoji mogućnost da je blokira. Zamisli da je zeleni autobus i da je ušao u raskrsnicu, kako onda crveni da izađe? Kako bilo ko da izađe, a da ne napravi prekršaj? Nikako, ostaju tu zaglavljeni zauvek (u teoriji). Dakle kao što rekoh gore Gordijev čvor u saobraćaju koji se rešava prepuštanjem prvenstva (bilo ko to može da uradi, ne mora zeleni i ne mora da blica, može da mahne rukom, ali na slici u prvom postu se vidi blicanje pa idemo od toga). Taj ko je prepustio PP ponaša se kao da ima znak STOP i dalje se sve odmotava po pravilima saobraćaja.

Zeleni ide prvi, ako ne blica. :D

Ako ne blica ne ide niko nigde, ostaju tu zauvek (u teoriji). Ali ajde da prihvatimo da ide zeleni i uđe u raskrsnicu i sad mora da propusti plavog jer mu dolazi sa desne strane, a plavi crvenog jer mu dolazi sa desne. I recimo da je zeleni dupli autobus. Kako crveni da izađe kad je zeleni blokirao raskrsnicu? Tada će ili plavi da se odrekne prvenstva i pusti zelenog, pa onda ide crveni pa na kraju plavi, ili će crveni da se odrekne prvenstva pa ide plavi, pa zeleni pa na kraju crveni.

Evo čovek iz Norveške objasnio, prolazi se na prepuštanje prava prvenstva i to je suština priče. I garantujem da neko u tom propuštanju nekad blicne, a nekad mahne rukom (na slici u prvom postu se jasno vidi blicanje po stoti put ponavljam :)).

Poslednja izmena:
Vozim automobil 25 godina, i nikada nisam, (niti ću) ušao u raskrsnicu ako vidim da ću pri skretanju u levo seći put vozaču koji mi dolazi u susret. Kad tako postavimo stvari sve ostalo je lako.

Poslednja izmena:
^Upravo tako, svako ko vozi auto uradice isto.

Ilion,castis ako sutra prosetam i slikam ti u potezu od (cek da vidim na gmaps...) od 500m nekoliko ovakvih raskrsnica?

Nego reci ti nama jel u Svabiji kada se blicne nekome znaci da mu se daje prolaz? :D Imao sam situaciju da na autoban-u u dva navrata blicnem ljudima pri oblizanju da se ne bi ukljucili naglo kad ono obojica se naglo ukljucise posto sam blicnuo. Kod nas ima suprotno znacenje, bar na auto-putu.

Poslednja izmena:
Naravno. Mada kada si ti u pitanju, verujem unapred i častim prvom prilikom. [emoji2]

:)

Nego reci ti nama jel u Svabiji kada se blicne nekome znaci da mu se daje prolaz? :D Imao sam situaciju da na autoban-u u dva navrata blicnem ljudima pri oblizanju da se ne bi ukljucili naglo kad ono obojica se naglo ukljucise posto sam blicnuo. Kod nas ima suprotno znacenje, bar na auto-putu.

Blicanje/ablendovanje u normalnim okolnostima/naseljima znaci uznemiravanje i ugrozavanje saobracaja,kao i sirena i kaznjivo je.
Ne retko ces videti ogranicenje 50 i kolonu auta koja ide 30 jer prvi u koloni tako vozi.I niko ne ablenduje ili svira,jer je definisana max brzina a ne minimalna.

Ako si ti nekom ablendovao na auto putu,javljas mu da ga pustas ispred sebe.Obrati paznju na kamiondzije kada se obilaze,cim kamion koji se obilazi vidi da kamion koji ga obilazi moze da stane ispred njega,sledi ablend...
Inace ne vidim logiku sto bi blicao nekom da ti dolazis/prolazis? Prvi put cujem za ovo... Tvoje je da prodjes/drzis se svoje trake,njegovo da gleda da nikog ne ugrozi ako hoce da menja traku...

Pa to je valjda ono naše ja šibam sklanjate se svi s puta :) Meni je jedino logično ako mi neko ablenduje da me nešto pušta, i tako i sam koristim ako neko npr hoce da skrene levo ja nailazim u raskrsnicu i vidim da je gužva napred i da nema smisla da raskrsnicu prelazim...

Kada su u pitanju ljudi da, ali kada je u pitanju stoka ne...

Vozim automobil 25 godina, i nikada nisam, (niti ću) ušao u raskrsnicu ako vidim da ću pri skretanju u levo seći put vozaču koji mi dolazi u susret. Kad tako postavimo stvari sve ostalo je lako.
upravo, tako i zakon kaze. samo ovde taj auto koji treba da ti dodje u susret nece doci jer ima drugi auto sa desne strane i ceka njega

Fali neki matori MiG :)

Lada,jer ako stane,gotova je,oma zaglavi u blatu...

Nazad
Vrh Dno