Šta je novo?

prva srpska selfmade kompresija , monteboy did it again

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
Nakon dugo vremena odlucih se da krenem sa izradom single stage faznog promenljivog sistema

Komponente :

Kompresor Danfoss NL11F
Kondensator : Noname ND50F
Evaporator Chilly one clone by iceman
Ventilator Scythe Ultra Kaze 3000
Freon : R507

Poceo sam tako sto sam nabavio MDF drvenu plocu 50 x25 cm , odredio pozicije za kondenzator i kompresor i onda formirao cev visokog pritiska u obliku spirale.
Spirala ima dve funkcije prva i ona vaznija je da prihvati vibracije kompresora i ublazi opterecenje na lemljenim tackama.
Druga funkcija je da ohladi vreli komprimirani gas koji dolazi iz kompresora zato je spirala pozicionirana tako da primi veliki deo vazdusne struje ventilatora.

imgp2954desktopauflsun0n2e.jpg

Nakon savijanja cevi i zalemio sam istu zajedno sa srader ventilom odmah na gornji ulaz kondenzatora.
Moram napomenuti da je pri svakom lemljenju koriscen zastitni gas Argon 4.6 cija je fukcija da potisne kiseonik iz cevi da nebi doslo do oksidacije u cevima.
To je veoma vazno za dug vek trajanja i dobre performanse sistema

Sledeci korak je bio pricvrscivanje kompresora za MDF dasku sa Gumicama i sarafima (gumice imaju funkciju smanjivanja vibracija)
Onda sam savio izlaznu cev kondenzatora u obliku slova "S". To se radi da bi filter/isusivac koji se kasnije lemi na istu imao vertikalni polozaj sto dodatno poboljsava performanse kao
i olaksava evakuiranje sistema.

phase2961w.jpg

Sledeci korak je bio lemljenje schrader ventila na service prikljucak kompresora kao i zatvaranje svih otvorenih cevi da nebi usla vlaga ili prljavstina u iste

imgp2962desktopauflsunn6mo.jpg

Ovdje treba napomenuti da sam odmah nakon lemenja schrader ventila na service prikljucak evakuirao kompresor od prilike nekih 10 minuta.
Kompresor kad je nov kao u ovom slucaju ima u sebi zastitni gas i hermeticki je zatvoren da se nebi ulje pokvarilo (ukiselilo)
Sto znaci nakon otvaranja kompresora sto je bilo neminovno sobzirom da sam lemio srader ventil na service prikljucak morao se vazduh izbaciti napolje a to se radi pomocu vakum pumpe.

nastavice se ..... :)

Poslednja izmena:
Naravno, ali znas da volim da vidim kad ti to onako kao Njemac na kraju sredis ko iz fabrike da je izaslo ;)

Njemacka disciplina ...... :) + srpska tvrdoglavost = kvalitet :)
Kompresiju sam mogao fuserski napraviti pre par godina kao sto su neki radili.

Ali to mi nije bio cilj hteo sam da krenem lagano , sigurno i dobro :)

Poslednja izmena:
Extra!
Par pitanja :)
Ochekivane performanse pri disipaciji?
Pretpostavljam da ce ti ovo sluziti kao priprema za DI i LN2?
Jesi li joj dao ime? :D
:wave:

Poslednja izmena:
Fino, fino. Bilo bi dobro kada bi imao veci kondenzator. Ovako kako je sada trebace ti snazniji ventilator da ne bi gubio na performansama.

Poslednja izmena:
Fino, fino. Bilo bi dobro kada bi imao veci kondenzator. Ovako kako je sada trebace ti snazniji ventilator da ne bi gubio na performansama.

Tacno tako gorane sa malo vecim ventilatorom se daju izvuci dobre performanse.
Kondezator sam uzeo jos odavno od iceman'a i stoji mi tu tako da sam ga iskoristio.

Sa jednim 38mm fanom mogu lepe performance da se izvucu.
Jacu koristiti Scythe Ultra Kaze 3000 koji je veoma jak na 12V ali ugraditi potenciometar na kucistu tako da ce moci da se regulise od 4V-12V :)
Pa kad zatreba odvrni brate

sinoc sam bas bio vredan ......

zalemio sve ......

imgp2965desktopauflsundoqn.jpg

imgp2966desktopauflsun2lom.jpg

a i prve performanse nisu lose

-61,8° C u idle ......

imgp2985desktopauflsun1kr2.jpg

niski pritisak : -0,5 Bar
visoki pritisak : 13,5 Bar

imgp2982desktopauflsundu3j.jpg

Videcu koliko budem imao volje i vremena danas ili sledecih dana izradicu load tester na 230W da optimizujemo ovu masinu
za Quad :)

Poslednja izmena:
Vidim ja da ce to biti OK. Potis ti je preko 13 bara sto znaci da je sistem dovoljno napunjen, a i pored toga uspeva da izvuce -0.5bar na usisu. Bice to prava stvar. Koliko ti je dugacka kapilara i kog je precnika? Koliki ti je staticki pritisak i pri kojoj temperaturi, bara i C? :)

Poslednja izmena od urednika:
Vidim ja da ce to biti OK. Potis ti je preko 13 bara sto znaci da je sistem dovoljno napunjen, a i pored toga uspeva da izvuce -0.5bar na usisu. Bice to prava stvar. Koliko ti je dugacka kapilara i kog je precnika? Koliki ti je staticki pritisak i pri kojoj temperaturi, bara i C? :)

Kapilara , 215cm precnik 0,7mm
staticki pritisak nisam sinoc merio jer sam zavrsio u 6 u jutro i samo sam ugasio kompresiju i panuo u krevet :)

potis je 13,5 u idle kad bude sistem pod load bice verovatno i preko 15 ....
Preko 16 bari ovom kompresoru ako covek zeli duze da ima radosti sa istim ne treba dati.

Poslednja izmena:
Extra!
Par pitanja :)
Ochekivane performanse pri disipaciji?
Pretpostavljam da ce ti ovo sluziti kao priprema za DI i LN2?
Jesi li joj dao ime? :D

Brate Dusane hvala na cestitkama...
Ocekujem ako sve bude islo po planu nekih -30°C na 230W disipacije.... mozda i bolje :)

Sto znaci da bi se quad mogao lepo drzati pod minus sa ovom malom kompresijom :)

Sobzirom da ce izrada load testera potrajati testiracu malkice veceras moj E8600 pa da vidimo mozemo li mu sto ?

Poslednja izmena:
Pazi da se ne pojave crne rupe :d:d:d.A mogu li da pitam nesto? Za sta sluzi ta masina,mislim koja joj je primena u kompjuterskom svetu?

Pazi da se ne pojave crne rupe :d:d:d.A mogu li da pitam nesto? Za sta sluzi ta masina,mislim koja joj je primena u kompjuterskom svetu?

Kao sto koristis vazdusni kuler da bi ohladio procesor tako se koristi ova masina da ga malkice bolje ohladi :) A razlog su bolje frikvencije procesora.

Ili jednostavnio receno napravio sam frizider za procesor :D :)

Primer na vazduhu jedan E8600 moze stabilno da radi na 4400MHz sa ovom masinom ce mo ga poterati i preko 5000 MHz za svaki dan :)

Samo kao posjetnik default frikvencija je 3300 MHz :D

Poslednja izmena:
Kapilara , 215cm precnik 0,7mm
staticki pritisak nisam sinoc merio jer sam zavrsio u 6 u jutro i samo sam ugasio kompresiju i panuo u krevet :)

potis je 13,5 u idle kad bude sistem pod load bice verovatno i preko 15 ....
Preko 16 bari ovom kompresoru ako covek zeli duze da ima radosti sa istim ne treba dati.

Treba, treba, samo stavi jaci ventilaotr i ima da opadne pritisak. Hajde molim te ako ti nije problem kada ga lepo napunis i podesis da podelis sa nama vrednost statickog pritiska :)
ja onako odokativnom metodom cenim jedno 5bara.

Poslednja izmena:
Stavi veci kondenzator imaces bolje hladjenje, ali moras staviti presostat visokog pritiska da pali i gasi ventilator.
Zavisi koliko ti se isplati da ulozis u veci kondenzator i presostat ovde je kp5 oko 30e.

I ja sam planirao da skarabudzim taku stvarcicu ali si me ti preduhitrio.

Poslednja izmena:
Ova zverka ce dobro posluziti.

Prilozi

• Mali kompresor.JPG
    Mali kompresor.JPG
    274.2 KB · Pregleda: 284
Stavi veci kondenzator imaces bolje hladjenje, ali moras staviti presostat visokog pritiska da pali i gasi ventilator.
Zavisi koliko ti se isplati da ulozis u veci kondenzator i presostat ovde je kp5 oko 30e.

****m li ga ..... -> Monteboy , the Art of overclocking :)

Treba, treba, samo stavi jaci ventilaotr i ima da opadne pritisak. Hajde molim te ako ti nije problem kada ga lepo napunis i podesis da podelis sa nama vrednost statickog pritiska :)
ja onako odokativnom metodom cenim jedno 5bara.

A ja odokativno cenim daleko nizi :)
Evo ceo dan nije radila kompresija i cim stignem kuci javljam ti pritisak i sobnu temperaturu :)

Poslednja izmena:

elegantnija varijanta jer Thermocontroller kao sto ih recimo proizvodi firma Eliwell
Controller ID 961 NTC 12V/8A Eliwell

Kontrolise rad Ventilator u zavisnosti temperature na evaporatoru :)

Poslednja izmena:
elegantnija varijanta jer Thermocontroller kao sto ih recimo proizvodi firma Eliwell
Controller ID 961 NTC 12V/8A Eliwell

Kontrolise brzinu Ventilator u zavisnosti temperature na evaporatoru :)

Koliko kosta 961?
Eliwell-i su mi se lose pokazali ne trpe pad napona brljave, pogotovu 974, TEHNOLOGIC radi sjajno jeftinije je 30% od eliwella.
Uvek stavnjam vece kondenzatore, uglavno 2x vece nego sto su potrebni.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ti se sa opremom spremas napasti na Devil-ove modele :)
PS
Jedva cekam da vidim neki test na procesoru :wave:

Ti se sa opremom spremas napasti na Devil-ove modele :)
PS
Jedva cekam da vidim neki test na procesoru :wave:

bice bice ....

Svaka cast malome , znam da je klinjo :)
Ipak uporedi njegovu prvu kompresiju na XS sa ovom mojom :)

Razlika i po optici i po lemovima i po performansama ......
Veoma malo je NL11F kompresija koje voze -62°C u idle i to na 22°C sobne temperature :)

Poslednja izmena:
mislim da je nekih 60€
Samo ima lep display i korisnik moze da utice na performanse sistema

4861_1.jpg

Kaci se NTC termoelement na njega a ima i PT100 varijanti

Bolje resenje od preostata za tvoje hladjenje, regulise 12v ventialtor, ne moze 220v ili 380v.
Rade sa NTC i PTC sondama bez problema.

bice ovo dobro :)
Nego monte onu crnu cev isparavac ili kako se vec zove jel si pravio sam ili si kupio?

Vrh Dno