Šta je novo?

Prva klima, pomoć pri kupovini?

prolicJ

Cenjen
Učlanjen(a)
19.05.2015
Poena
155
Pozdrav forumaši,

Odmah da se izvinem ako postujem na pogrešnom mjestu, obzirom da pišem sa Androida i jako mi je nepregledno.

Da pređem na stvar, došao sam do trenutka da kupim svoju prvu klimu, obzirom da kući gdje sam odrastao nismo je nikada imali, na fakultetu po domovima takođe kao ni po stanovima nakon završenog fakulteta.

U pitanju je kuća koju smo sagradili, trenutno je bez spoljne izolacije, ali je u pitanju termoblok debljine 25cm sa 11 komora kao i PVC stolarija, sljedeće ljeto bi trebali raditi fasadu 10cm stiropor.

Visina stropa je 2.75m i klima bi prvenstveno hladila, ali bih volio i dogrijati ako nekada zatreba. Prostor se odnosi na kuhinju koja je zajedno sa dnevnim boravkom te otprilike 40m2.

Pišem Vam iz Republike Srpske i šaljem Vam ponude klima uređaja koje imam od ovlaštenih servisa. Nemam budžet, ali recimo da se u ovom trenutku najviše mogu protegnuti do nekih 800€.

CIJENE PONUDA SA UGRADNJOM:

Azzuri NaturaLux 12 - 3.5kw/3.8kw scop seer 7.1/4.1 - 720€

Haier Pearl 12 - 3.5kw/3.5kw scop seer 6.1/4.0 720€

Gree Cosmo Economical 12 - 3.2kw/3.4kw 6.0/4.1 650€

Haier Tundra Green 12 - 3.6kw/3.7kw 6.4/4.0 620€

Maxon Comfort 12 - 3.5kw/3.8kw 8.5/4.6 720€

LG S12EC - 3.5kw/4kw 6.6/4.0 770€

Gree Cosmo Regular 12 - 3.5kw/3.8kw 7.1/4.1 770€

Iščitao sam dosta toga i tek sada mi ništa nije jasno, zato šaljem ovo što sam "odabrao" nakon čitanja...

Slušam vaše prijedloge, kritike, koliko je moj odabir dobar ili loš, to jeste, da li vrijede tih para i da li će služiti svrsi.

Jovan

P. S. Grijanje je pelet, kombinacija podno i radijatori. Spavaće sobe i dnevna su radijatori a kuhinja, kupatilo, wc i hodnik - podno ispod keramike.

Uvek bih poceo od toga koji brend ima najbolju i najpouzadniju servisnu mrezu, daj Boze da ti ne zatreba. Sledece je naravno zahtev koji imas od uredjaja, da li je konacan, hladjenje i potencijalno dogrevanje. Iz jako bliskog primera sam iskusio da je klime+pelet smislena kombinacija (klime se koriste za grejanje do spoljnih nekih 0C kada pelet skace upomoc). Eto teme za razmisljanje.
Dalje, koji su zahtevi, da je tiha, da li je bitno da ima aplikaciju, estetika, stagod.
Ovako na prvu, sve su to slicni izbori i jedan set kompromisa menjas sa drugim, no kada razradis "projektni zahtev" cesto se odogovr sam napise.

Pozdrav forumaši,

Odmah da se izvinem ako postujem na pogrešnom mjestu, obzirom da pišem sa Androida i jako mi je nepregledno.

Da pređem na stvar, došao sam do trenutka da kupim svoju prvu klimu, obzirom da kući gdje sam odrastao nismo je nikada imali, na fakultetu po domovima takođe kao ni po stanovima nakon završenog fakulteta.

U pitanju je kuća koju smo sagradili, trenutno je bez spoljne izolacije, ali je u pitanju termoblok debljine 25cm sa 11 komora kao i PVC stolarija, sljedeće ljeto bi trebali raditi fasadu 10cm stiropor.

Visina stropa je 2.75m i klima bi prvenstveno hladila, ali bih volio i dogrijati ako nekada zatreba. Prostor se odnosi na kuhinju koja je zajedno sa dnevnim boravkom te otprilike 40m2.

Pišem Vam iz Republike Srpske i šaljem Vam ponude klima uređaja koje imam od ovlaštenih servisa. Nemam budžet, ali recimo da se u ovom trenutku najviše mogu protegnuti do nekih 800€.

CIJENE PONUDA SA UGRADNJOM:

Azzuri NaturaLux 12 - 3.5kw/3.8kw scop seer 7.1/4.1 - 720€

Haier Pearl 12 - 3.5kw/3.5kw scop seer 6.1/4.0 720€

Gree Cosmo Economical 12 - 3.2kw/3.4kw 6.0/4.1 650€

Haier Tundra Green 12 - 3.6kw/3.7kw 6.4/4.0 620€

Maxon Comfort 12 - 3.5kw/3.8kw 8.5/4.6 720€

LG S12EC - 3.5kw/4kw 6.6/4.0 770€

Gree Cosmo Regular 12 - 3.5kw/3.8kw 7.1/4.1 770€

Iščitao sam dosta toga i tek sada mi ništa nije jasno, zato šaljem ovo što sam "odabrao" nakon čitanja...

Slušam vaše prijedloge, kritike, koliko je moj odabir dobar ili loš, to jeste, da li vrijede tih para i da li će služiti svrsi.

Jovan
Haier Pearl 12 pun pogodak. Osim nje, fino ce te posluziti i Gree Cosmo Economical, nema potrebe ici na Regular jer nije primaran izvor grejanja. Za LG i Maxon to je prevelika kvadratura, kao i za Haier Tundru, a Perla ima tu malu rezervu snage dovoljnu da pokrije sve to..

Argumentovano se ne slažem sa izrečenim za LG.

Argumentovano se ne slažem sa izrečenim za LG.
Prenosim licno iskustvo i iskustvo mnogih drugih korisnika LG uredjaja. Nisu to uređaji za veću kvadraturu, bar sa moje tačke gledišta, pogotovo za neizolovan prostor. Drago mi je da tebe fino sluzi, i pisao si dosta o njima pa znam da si zadovoljan. Ne mrzim brend ili nesto slicno, da ne pomislis.

Navedeno je da planira da izoluje prostor i da će koristiti za hlađenje i dogrevanje 40 mkv.
No, bez obzira na to, twin rotary kompresor i Tbiv na -10 pri čemu daje 2.5 kW nikako nije loše u ulaznom segmentu LG uređaja.
Tu je upravo jača od Pearl 12 kojoj je Tbiv na -7 gde daje malo ispod 2.5 kW, dok na -10 daje 2.34 kW ali uz malu pomoć "prijatelja".

Haier Pearl 12 pun pogodak. Osim nje, fino ce te posluziti i Gree Cosmo Economical, nema potrebe ici na Regular jer nije primaran izvor grejanja. Za LG i Maxon to je prevelika kvadratura, kao i za Haier Tundru, a Perla ima tu malu rezervu snage dovoljnu da pokrije sve to..
Sad sam skroz zbunjen 😅na koji način je ovo velika kvadratura za LG i Maxon a nije za Pearl 12, ako mi je za LG i Maxon navedeno 3.5/4.0kw i 3.5/3.8kw a za Pearl 3.5/3.5kw... Ufff

Primera radi, Vivax Aemi je klima deklarisana do max 4.22kW dok je Gree Cosmo Economical max 3.8kW na grejanju. Pritom Gree jede tu aemi, u svakom mogucem pogledu. Jednostavno ulazni modeli kod Midee nisu ni do kolena nekim ulaznim modelima drugih brendova. Tu usporedbu sam napravio tek tako primera radi. Opet, ni papir nije sve, najbolje je kada se uredjaj isproba uzivo u realnim uslovima pa se vidi s cime se raspolaze. Recimo drugar ima Cosmo Eco i sa njom pokriva 40m2 otvorenog prostora u neizolovanoj kuci, uspeva da zagreje ali vec kad krenu minusi mora da se pripomogne vatricom. Ta klima ne moze biti primaran izvor grejanja za toliku kvadraturu npr. Tu bi morala pasti neka ozbiljnija masina ako bi bez izolacije hteli grejati toliku kvadraturu samo klimom tokom cele zime (sto je skoro pa neisplativo). Mada to kod tebe nije slucaj. Ali cisto da znas da te nominalne deklaracije snage ne moraju da znace apsolutno nista.

Clan maxy je argumentovano odgovarao gore vezano za LG, po faktima sa euroventa i drugih sertifikata, doduse praksa kaze drugacije. Nemaju bas neki narocit kapacitet na minusu (u realnosti, ne pricam o kW i atestu) i sklone su zamrzavanju i cestom odlasku u defrostove, naravno u zavisnosti od termalnih potreba objekta koji se greje. Ali da kazemo da je to najcesca praksa, mada ima stvarno slucajeva gde odlicno rade ali to su mahom objekti manje kvadrature.

Poslednja izmena:
Evo npr otprilike u isto vrijeme stavljena Mitsubishi SF35 i Vivax Aeri 35.
Mitsu cc 900 eura sa ugradnjom, Vivax cc 600. Obe su odradile sezonu zadovoljavajuce. Vivax je grijao dosta manji prostor.
Evo gledam vanjske. Na vivaxu na sastavu nogica vanjske i nosaca se pojavila korozija. Na Mitsu ni packe nigdje.

Vrh Dno