Šta je novo?

Prva iskustva sa DSLR i sa novim Fuji S100FS + pomoc!

noMad

Čuven
Učlanjen(a)
25.10.2003
Poena
615
Dakle, pre nekih mesec dana sam ovde postavio temu u vezi kupovine digitalca sa 18x zoomom... Hvala na korisnim savetima i misljenjima!!!
U medjuvremenu se desilo par interesantih stvari; uzeo sam na probu dva aparata:

1. "Matori" Nikon D50 sa (osnovnim) kit objektivom 18-55
i
2. Najnovije "cudo tehnike" Fuji F100FS (11Mpx, 14.3 opticki manuelni zoom, veliki senzor, nezvanicni naslednik 6500/9600 linije)

Sta mislite koji aparat mi je bio bolji???

Znaci Nikon kao najosnovniji (ili najeftiniji) DSLR shisha ovog hiper modernog Fuji-jevog digitalca kao od sale!!! Pretpostavio sam da ce biti blizo jedan drugog po svemu (ipak je Fuji u ovom momentu bez dileme najbolji foto aparat u non-DSLR svetu), ali rezultat me je stvarno zapanjio...
Stvarno sad verujem svima vama koji hvalite DSLR aparate. Jednostavno dok nisam probao, mislio sam da se tu preteruje i zaista nisam kapirao u cemu je stos... Jednostavna ta brzina fokusiranja i samog snimanja kao prvo ne moze nikako da se uporedi... Zatim me je odusevilo sto umesto EVF imate "normalan" viewfinder koji takodje nije za poredjenje. Mislio sam da ce mi nedostajati live view na displeju, ali zaista ni jednom mi zaista nije bio neophodan. Slike u losim svetlosnim uslovima necu ni pominjati - jednostavno to su "babe i zabe" bez obzira na velicinu i kvalitet Fuji-jevog senzora!

Nemojte me lose shvatiti - S100FS je zaista najbolja non-DSLR kamera sa kojom sa se susreo i iako je JAKO skupa, zaista zauzvrat pruza mnogo! Ako je ne poredimo sa DSLR-om, moja najveca zamerka je velika tezina (1kg). To ne zvuci tako strasno, ali posle celog popodneva balansiranja i pokusaja (manuelnog) zumiranja zaista mi se smucilo! Na Nikonu ovaj manuelni zum je nekako gladak i funcionise bez nekog napora. Moguce je da Fuji-ja treba razraditi, posto je u pitanju bio potpuno nov aparat :p
Dalje, moj subjektivni utisak je na da Fuji-ju opticka stabilizacija nije najsrecnije resena... Jako me zanima kad bude najzad uradjen neki test na nekom renomiranom sajtu, kakvo ce njihovo misljenje biti o tome... Simulacija filma (otud FS iz naziva aparata) je zanimljiva opcija, ali meni licno to nista nije znacilo... Pretpostavljam da za nekoga ovo moze da bude i glavni razlog kupovine ove kamere...

Pre nego sto me neko isproziva da sam otkrio toplu vodu :D ovo sam sve napisao zato sto pretpostavljam da ima mnogo ljudi kojima jednostavno nije jasno zbog cega se tolika potencira DSLR, i ovim putem sam samo hteo da iznesem svoje (amaterske) utiske.

E sad mala pomoc: koji DSLR da kupim???

U opticaju su:
1. Sony Alfa 200
2. Nikon D40(x)
3. Canon E400 (doduse sa navodno losim osnovnim kit-om)
4. Olympus E510

POMAGAJTE DRUGOVI! :D

uvek mi je drago kad se neko oduševi kad pređe na dSLR. ljudi obično misle da je jedina prednost bolje slike na visokim ISO vrednostima, a niko ne spominje brzinu i preciznost fokusa, optičko tražilo, pouzdanost....
od pobrojanih aparata ja ne bih uzeo ni jedan, a evo i zašto:
1. za Sony ti je jaako sužen izbor objektiva. ima malo kvalitetnih, a od njih otpadaju uši.
2. Nikon je solidan, ali pre 2 meseca je izašao D60. unapređen taman koliko treba i još ide sa novim objektivom sa VR
3. Canon je dobar, ali je kit objektiv užas. a i danas je izašao 450D sa novim ODLIČNIM objektivom 18-55 IS
4. Olympus ima jednu veliku manu, a to je mali dinamički raspon, pogodovo u svetlom delu. ako to možeš da preživiš, imaš dobre objektive (recimo Zuiko 12-60)

da sam na tvom mestu, bez razmišljanja bih uzeo Canon 450D. za sada, čekam naslednika Nikona D80.

Chekaj da probash neki bolji objektiv... tek onda cesh da padnesh na dupe. Prema tome i savet planiraj veca ulaganja u objektive nego u tela. Kod nas ima smisla uzeti samo Canona ili Nikona. Ovo zbog dostupnosti objektiva, tela, servisa itd. Odluchi za jedan brend, i furaj sa njim.

Ja bih savetovao da probash 350D i 30D (ako ne mozesh, idi u radnju i probaj nove 40D i 400D) ovo pricham zbog velichine tela, morash da osetish koji ce ti bolje lezati u ruci. Onda uzmi polovno telo sa oglasa i za ostatak budzeta uzmi shto bolje staklo. I za stakla savetujem polovna, ushteda je velika a razlika u funkcionalnosti izmedju novog i polovnog ne postoji. Javi budzet i shta bi prvenstveno voleo da fotkash pa cemo ti reci shta je best buy za to.

samo nemoj da kupuješ Canon 105mm f2,8 macro, jer ćeš da pobacaš sve ostalo :D
a svakako da prvo treba da vidiš ti treba od objektiva i šta možeš da nabaviš. lako je uzeti telo kad odabereš objektive

samo nemoj da kupuješ Canon 105mm f2,8 macro, jer ćeš da pobacaš sve ostalo :D
a svakako da prvo treba da vidiš ti treba od objektiva i šta možeš da nabaviš. lako je uzeti telo kad odabereš objektive

Misliš 100 2.8 Macro?:D
Nemoj, proćićeš kao ja, sva ostala stakla su mi.... pa, ni za prineti (18-55 IS, 50 1.4, 55-250 IS).

kako stoji pentax 10d i 100k?

Preporucio bih ti:

3. Canon 400D

Opcija bi bio i Nikon D40 ali mislim da on nema "srafciger" za pogon objektiva tako da ti je izbor istih dosta suzen.

Olympus je fin aparat, ima opcija vise nego ovi svi zajedno, sve je to lepo, ali sto bi jedan kolega fotograf rekao: "odlicno telo, neverovatne opcije, ma ko bombona je, samo jos da pravi dobre fotke" :) Njega bih poslednjeg uzeo u razmatranje.

Sony nisam probao nikad, ali bih se dvoumio izmedju C ili N ako nista onda jer su najzastupljeniji kod nas sto znaci da je izbor objektiva i ostalih dodataka velik.

ni Nikon D40 ni Canon 400D nemaju AF motor u telu, ali to i nije problem. svi novi objektivi imaju svoj AF motor, a čovek sigurno da nema objektive od pre 30 godina.
moja definitivna preporuka je novi Canon 450D. stiže kod nas za par dana, a po svemu je odličan mali dSLR. još uz njega ide odličan objektiv.

moja definitivna preporuka je novi Canon 450D. stiže kod nas za par dana, a po svemu je odličan mali dSLR. još uz njega ide odličan objektiv.

Ne bih se slozio. To je nov model, prema tome bice dosta skuplji od starog 400D, a o polovnima (chak i 350D) da ne prichamo. Zna se da te stvarchice budu najskuplje kada se tek pojave. Za tu razliku u ceni on nece doneti nishta shto bi moglo pochetniku da bude korisno da tu razliku opravda. Ja bi te pare ulozio u objektiv(e). I ne treba bezati od polovnog, ako ti trebaju saveti gde/kako/shta da se gleda pitaj.

poz

niko nista ne rece za Pentax...

ni Nikon D40 ni Canon 400D nemaju AF motor u telu, ali to i nije problem. svi novi objektivi imaju svoj AF motor, a čovek sigurno da nema objektive od pre 30 godina.

Nisam ni rekao da imaju AF motor u telu :S Jesi li upoznat sa "srafciger" sistemom kod Nikona uopste?

Egzotika :)

Poslednja izmena:
taj šrfaciger ili "mechanical focus drive pin" je povezan sa AF motorom u telu aparata i služi za pokretanje AF kod objektiva koji nemaju svoj AF motor, znači to je mehanička veza između aparat i objektiva.
kod aparata koji nemaju taj "šrafciger" AF je moguć samo sa AF-S i AF-I objektivima, odnosno objektivima koji imaju svoj AF motor (Silent wave motor) i gde je dovoljna samo elektronska veza aparat-objektiv. sa ostalim objektivima se može fokusirati samo ručno.
koliko ja znam svi noviji objektivi su AF-S.
ispravite me ako sam negde pogrešio.

Pentax je kod nas slabo zastupljen, tako da ako idesh u inostranstvo chesto onda ga uzmi u razmatranje, inache je bolje da se orijentishesh na C ili N...

da,da, na 100mm. sorry.
RingeRaja, kako si zadovoljan sa 55-250 IS?

Staklo je odlično (za onoliko koliko sam ga platio), lagano, IS radi posao, prilično je oštar i preko 200, solidne brzine fokusiranja.
Sve u svemu za ~ 280e (toliko me izašao sve sa troškovima) jako dobar objektiv.
Ipak, prodajem ga pošto bih da kupim nešto mnooogo kraće i šire, skapirao sam da su mi potrebe za širokougaonim staklom veće od UZ-a.

Kome je namanjena ova tema?
Oni koji bas vole fotografiju, verovatno imaju neki slr, a ostalih 95% ljudi, koji slikaju u A modu, nemaju, i ne treba da imaju te aparate jer nisu njima ni namenjeni.
Prvo zamerka, poredi se stari model nikona sa novim fuji-ja, i kao prva stavka treba uporediti cene ta dva modela, nije dato... i treba imati u vidu da je fuji nov model te je verovatno precenjen trenutno.
Drugo, fale primeri, dobro za udobnost u koriscenju to je subjektivno, ali za kvalitet fotografija, pa dajte okacite par uporednih slika, ovako kako pricate ispada da fuji daje lose fotografije.
Ne pisem ovo da bih vas kritikovao, nego me stvarno interesuje, dajte 2 fotografije iz identicnih uslova, pa da lepo moze da se vidi, i da ljudi ne kupuju dzaba slr ako im to nije potrebno. Ovo je stota tema o dslr vs non-dlsr, i svi se samo prepucavaju, prost primer sa par slika bi razresio nedoumice kod mnogo ljudi, aj okacite koju, mene stvarno interesuju konkretne razlike u fotografijama, hvala unapred.

Pa nisu svi "crno belo" podeljeni na one koji "bash vole" i na one koji pucaju u A modu. Ovo je tema za one koji vole fotografiju, do sada su koristili kompakte i prosumere, a nemaju iskustva sa dSLR mashinama.

Cene ova dva uredjaja su slichne (chak je Fuji skuplji od D50 sa kit-staklom), mada se dSLR ne posmatra kao telo+kit objektiv nego kao sistem, tako da ce uvek imati vecu cenu nego bilo koji aparat sa fiksnim objektivom. Kvalitet fotografija ce uvek biti na strani dSLR-a, mada je to tek jedna od kategorija u kojima ce se osetiti "kvantni skok" kada se predje sa kompakta/prosumera na dSLR.

I josh jedna stvar, udobnost u korishcenju ne moze biti subjektivna, to je apsolutno na strani dSLR-a. Subjektivno moze biti da li je neko spreman da vuche toliki aparat sa sobom.

Pa znam, zato i pitam jer i ja volim fotografiju, nemam trenutno, ali zeleo sam da kupim s6500, i pratio par tema o njemu i s9600, i vecina koji imaju dslr i kazu da je bolji, jedino sto mene tu zanima je da li je to bolje i za mene, i niko ne postavi uporedne slike iz kojih to moze da se vidi. Mozda ti nemas prosumer neki, ako imas uslikaj par slika jednim i drugim i postavi. Mozda NoMad ima nesto slika ako ih je uporedjivao i ostalo mu usnimljenih, bilo bi lepo pogledati ih.
Ako me razumes, vi imate dslr i znate u cemu je razlika, mi koji jos nemamo, bi voleli da vidimo neki primer, pa ako nam se svidi onda da pocne da se stedi :) ako ne onda neki prosumer i gotova stvar.
Evo na primer, s9600 i 40d su negde u istom cenovnom rangu, sa tim da uz s9600 ide i fina kartica, punjac, torbica, ali nebitno, sta bi vi pre kupili? Samo nemojte da kazete pa naravno 40d i onda dokupis neki objektiv... znaci jedan od ta dva, ali da 40d ostaje sa kit objektivom... ne znam, ja bi pre kupio s9600, jedino da vidim da 40d bas pravi bolje slike, dajte ako neko ima nesto slicno nek okaci. Mene interesuje, vide li se te razlike na monitoru u full screenu na primer? Vide li se u fotografijama 10x15 u kojoj vecina ljudi izradjuje?

Evo na primer, s9600 i 40d su negde u istom cenovnom rangu, sa tim da uz s9600 ide i fina kartica, punjac, torbica, ali nebitno, sta bi vi pre kupili?

Kako bre u istom cenovnom rangu... o_O

Evo sada gledam cenovnik:

Kod:
Fujifilm
FinePix S100FS    550
FinePix S5600      215
FinePix S5700 	   185
Finepix S5800 	   170
FinePix S6500fd    265
FinePix S9600      335

Pa s9600 sa punjacem, karticom, torbicom je 390e, koliko sam video D40 je kit 410e, to je slicno, pa sam tako i napisao, i naveo sam sta ide uz s9600 za tu cenu,

Poslednja izmena:
nisam znao da je S100FS toliko "pojeftinio", pa imao je cenu oko 800$ kad sam gledao na dpreview. znači čekaću još, da mu spadne cena i taman kad stignu besplatne akcije :d da ga kupim

i kad će neki test u domaćem izdanju (BM Foto, Axel?)

Pošto već oko godinu dana imam K10D (odnosno Samsung GX-10, pošto su Pentax i Samsung partneri u DSLR biznisu) aparat kao aparat mogu samo da pohvalim. Manje-više je u rangu sa Canon-om 30D, negde je i u prednosti (IS u telu, full zaptiveno telo, izmenljiv focusing screen, itd...) a negde je malko lošiji (samo 3fps i za oko 1 stop lošije ISO performanse na primer).

Kao što je već spomenuto, naročito kod nas je Pentax sistem slabo zastupljen prvenstveno zaslugom izuzetno agresivnog marketinga Canon-a i Nikon-a a slabog marketinga Pentax-a. Dakle, teže se nabavlja oprema nego za C ili N, ali bože moj, pa ne kupuju se objektivi i blicevi tako često, a za one kojima nije poznato, Axel po porudžbini može svaki Sigma objektiv da nabavi i u Pentax mount-u, po istoj ceni kao i za Canon ili Nikon, samo treba sačekati određeno vreme za isporuku. Dakle uopšte nije toliko strašno...

Inače, u novom K20D se koristi odličan Samsung-ov 14mpix CMOS senzor, u klasi i po kvalitetu sasvim uporediv sa Canon-ovim APS-C senzorima. Da, da... Dakle, Samsung, a sa njim i Pentax, ima ozbiljne namere i mislim da Pentax (Samsung) nije sistem bez budućnosti, već samo u senci C&N.

Za kraj trač da Samsung samo što nije izašao i sa FF senzorom i da će uskoro zajedno sa Pentax-om izaći da odgovorom na D3 i budući novi 5D. Nije nelogično, postoji veliki broj dobrix FF objektiva za Pentax iz prošlih vremena...

Sve u svemu, za one koji vole da menjaju objektive i opremu kao čarape, i/ili vole sportsku fotografiju, Pentax nije za njih. Za ostale, ukoliko im ne smeta da budu opozicija i pritom nađu K10D ili K20D telo za pristojne pare, što da ne...

Poslednja izmena:
a koliko košta K20D? Kakav je izbor objektiva za njega i kakvog su kvaliteta?
jeste da ne kupuješ objektive svaka 2 meseca, ali ne možeš ni svake godine da pališ u Nemačku/Švajcarsku/gde god da kupuješ objektive.

K20D košta puno (otprilike koliko i Canon 40D) i koliko znam još ga nema kod nas. Najiskrenije, da sada, ovde kod nas biram da kupim novi sistem, uzeo bih 40D.

Objektivi su po klasični Pentax mount i po kvalitetu a naročito odnosu cena/kvalitet ne zaostaju za Canon i Nikon objektivima. Inače, prima sve od 20-25 god starih Pentax objektiva, pa do najnovijih "supersonic" Pentax objektiva, i naravno Sigma i Tamron objektiva za "Pentax mount" (nema rezlike u kvalitetu među različitim sistemima). Kod nas je naravno izbor relativno skroman , ali napolju se mnogo lakše nađu. A ne kupuju je baš svaki dan...

Iskreno, pošto nisam jedan od onih koji nešto kupuju/prodaju često već mi treba dobar aparat koji ću sa uživanjem koristiti a ne samo razmišljati kako da bacim još para za aparat, i koga ću zadržati duže vreme bez obzira što će se pojavljivati noviji modela sa kojekavim novim đakonijama (te LiveView, te dva megapiksela više i sl.), da mi neko ponudi "malo voženi" K10D za sitne pare (reda 400-450e na primer), ne bih mnogo dvoumio i zagrizao bih udicu...

U suprotnom, bolje se okreni ka Canon-u ili Nikon-u. Platićeš nešto više, ali ćeš lakše menjati "opremu"...

P.S. Zašto bi i svake godine palio po nove objektive? Kupi par solidnih i uživaj godinama. Menjaj tek kada ti ZAISTA treba bolji, a ne kada ti se neki dopadne jer je 0.2% bolji... U suprotnom, DSLR je bunar bez dna.

Npr, za skromniji budžet preporuka bi bila:
Sigma 17-70/F2.8-4.5; Cena oko 300e max
Sigma 70-300/F4-5.6; Cena oko 200e max
Pentax 50/1.4 uskoro u supersonic varijanti, za portete i low-light; Cena se pretpostavlja da će biti oko 250-300e

Prva dva bi se verovatno dala poručiti i kod Axel-a.

Ne zaboravi, da zbog stabilizacije u telu, SVAKI objektiv na Pentax-ima postaje stabilisan, čak i onaj 25 god star. Npr, dobar primerak A50/1.7, na ebay-u može da se nađe za 50-tak evra. Čak ni za Canon ne možeš nabaviti bolji objektiv za te pare, naročito ne "stabilisan".

Poslednja izmena:
Vrh Dno