"Na vecini modela mozes utvrditi na sledeci nacin:
1. staviti "contrast" i "brightnes" na 0
2. pritisnuti "menu" da bi se izaslo iz osd menija
3. pritisnuti "source" taster i drzati ga 5-6 sekundi, pojavice se na ekranu sistemski meni sa informacijama
E sada, na meniju ima nekoliko razlicitih informacija o monitoru (koliko je radio...itd), a gleda se informacija o verziji dakle, "version" i obicno se nalazi pri dnu menija (2. ili 3. odozdo)
Dalje, pod tom stavkom nalazi se niz slova i cifara, nesto slicno kao m-MY22N0CLA-1000.1.
E sada, gledas pretposlednje slovo u ovom nizu, u gornjem primeru to je slovo L.
Prema onome sto se vrti po netu, najcesce su sledece opcije (mada kod nekih novih serija i modela ima i drugih oznaka, u tom slucaju se gleda serijski broj, na nekim forumima sam nasao):
x-xxxxxxxAx-xxxx - ovo je Samsungov panel, slovo A
x-xxxxxxxLx-xxxx - AU Optronics panel, slovo L, izuzetan panel takodje,
x-xxxxxxxDx-xxxx - C panel, nesto "losiji" od gore navedenih
x-xxxxxxxIx-xxxx - CPT panel, "najgori".
E sada, sve treba uzeti sa rezervom oko toga koji je najbolji. Potvrdjeno je da je A panel najbolji, L je tik uz njega i lako se kroz osd meni ili profilima dovodi na nivo A panela, kvalitet izrade je isti. Jedino su cesto problematicni ova dva poslednja panela, ali ne mora da znaci da je uvek tako, jednostavno u tim serijama ima vise koji imaju nekih manjih anomalija, tipa boje vuku na plavo itd...ali i oni se mogu doterivati kolornim profilima, mada teze. Ima ljudi koji imaju C panel i slika je izuzetna, tako da ne mora da znaci da su to lose serije panela. Uostalom, kriterijumi su nekada i subjektivni.
Takodje, posto je ovo nov model, treba uzeti sa rezervom ovu nomenklaturu, zato sto je mozda promenjen sistem prepoznavanja...za sada nema drugih informacija, vremenom ce se to potvrditi. Ja sam kupio sa AU Optronics panelom i veoma sam zadovoljan. Za dalje videcemo.
Pozdrav.
PS. Hvala na slikama."
[URL="http://forum.benchmark.rs/showthread.php?158422-Samsung-2243nw&highlight=samsung+2243"]IZVOR[/URL]