Šta je novo?

Protok vazduha

Učlanjen(a)
13.05.2004
Poena
685
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R5 5600X + Deepcool Castle 240 RGB
Matična ploča
MSI B450M MORTAR TITANIUM
RAM
4x8 Kingston FURY Renegade CL16
GPU
MSI RTX 4070 SUPER GAMING X SLIM WHITE
Storage
KINGSTON SKC3000S 1TB
Zvuk
RealTek ALC892 @ EDEFIER R1280DB
PSU
FRACTAL DESING ION SFX-L 650W Gold
Kućište
Lian Li O11 DYNAMIC MINI White + 6x Deepcool TF120S White
Monitor
ASUS ROG STRIX Pulsar XG27AQNGV + AOC CQ27G2U
Miš & tastatura
ROCCAT KOVA AIMO & ROCCAT VULCAN 100 AIMO + ZUOYA HE 30
Ostale periferije
UPS NJOY CADU 2000
Mobilni telefon
POCO G3
Pametni uređaji
Xiaomi:
Smart Pet Fountain, Smart Air Purifier 4, Smart Evaporative Humidifier.
Pristup internetu
  1. Optički internet
CoolerMaster Case 120mm, Ultra Silent, 2 ball SuperFlo bearing, 13dBA, 720rpm

i

CoolerMaster Case 120mm LED Blue, silent, transparent, 4 svetlece diode

Koja je razlika u protoku vazduha? Da li je gornji model tiši zato što se sporije okreće? Da li možda zato ima manji protok vazduha? Trebao bih da kupim uskoro 2 komada a potrebna mi je što veća tišina i da vazduh fino cirkuliše.

:wave:

O ovome se vec dosta pisalo ali ukratko: ako imas mogucnost da stavis jedan na prednji stranu da uvlaci vazduh a drugi na zadnju da izvlaci slobodno biraj najtise sto mozes da nadjes jer ce dve tako rasporedjene 12-ice napraviti takvu promaju da ce da bude ladovina u kucistu sta god da imas unutra. Inace na svakom CM-ovom ventilatoru na kutijici su navedene vrednosti protoka. Ne znam vrednosti za konkretne koje si naveo ali svaki prodavac ce ti to reci.

Prvi sa 720rpm je praktično nečujan (13dBa), drugi na 1220rpm spada u relativno tihe (22dBa). Prvi ima duplo duži predvidjeni radni vek i nešto je skuplji. Drugi ima 3x veći protok vazduha/pritisak/potrošnju struje.

ZorMi vidim da nemate vec neko vreme te ultra silent 13dBa fanove, kako od 120cm tako i od 80cm, pa me insteresuje kada ocekujete sledecu isporuku posto sam planirao da pazarim par komada.

Mislio sam da sporiji ventilator stavim da mi duva u Zalmana 3100cu pa sam zato pitao za protok. Sada se vrti chieftec dvanaestica ispod 1300rpm (koliko ne znam jer ploča ne može da očita) i buka je ista kao kod Zalmanovog kulera od 92 mm kad se brzina smanji na ~1700-1800rpm. To mi je maksimum jer ne želim da mi temperatura procesora (2000+) prelazi 60 stepeni.
Osim Zalmana (koga nema kod nas 😡 ) zanima me koji kuler bi mi odgovarao za soket A ploču koja nema rupa oko soketa a da nije bučniji od 20 db.

Kojim budzetom raspolazes? Posto nemas rupe oko soketa suzen ti je krug raspolozivih kulera, pre svega onih iz vise klase. Mislim da, od kulera koji ovde mogu da se kupe, samo Vanesa moze da ti pomogne.

Pogledaj sledece kulere:

WhisperRock IV, ~9e [21.1 dBa]
http://www.spirecoolers.com/fcc.asp?prodid=105
GlacialTech SB-462 III, ~13e [19 dBa]
http://www.glacialtech.com/image/productsb3.jpg
GlacialTech Limba-2000, ~25e [20 dBa]
http://www.glacialtech.com/pop-productlimba2000.htm
Vanessa S-type, ~40 evra
http://www.titan-cd.com/english/vanessa_s.asp
Vanessa L-type, ~50 evra
http://www.titan-cd.com/english/vanessa_l.asp

Opet kazem ne znam koliko hoces da se otvoris za kuler, ali ako uzmes Vanesu imas kuler koji ide i na 754 i 939 i LGA775 i 478, tako da sutra kad radis upgrade kuler ti ostaje. Pored svega toga kuler se pokazao kao odlican, samo je ogroman pa ako se odlucis za njega proveri da li moze da stane na plocu.
Na drugoj strani ako hoces jeftino resenje, WR4 je standardno dobar.

Poslednja izmena:
Pre desetak dana sam kupio Chenbro koje ima onu kombinovano-providnu stranu. Ako bih kupio kuler koji ima ventilator odozgo, morao bih da bušim rupu za ventilator. Može li to lako da se iseče pošto bi ventilator bio pola na metalu a pola na providnom delu?

Mogao bih da se ispružim za Vanesu L ako prodam ovog mog Zalmana. Ali tada će kuler da duva direktno u napajanje (dvanaestica od dole). Bojim se da taj vruć vazduh baš neće prijati napajanju, ili možda grešim. Da mi je soket kao na Gigabajtovoj ploči 7n400 pro2 tj. okrenut za 90 stepeni problem bi bio bolje rešen jer bi dvanaestica od pozadi izvlačila ono što ventilator na Vanesi oduva. A 821 gram (koliko je Vanesa teška) bih morao nekako da poduprem ili da pričvrstim za kućište jer od krckanja kad se ploča ugiba počinjem da se ježim.
Upgrade na soket 939 će se desiti tek sledeće godine.
Zbunjuje me razlika u količini buke koju daje proizvođač Vanese sa podacima koje sam video na sajtu Tom's hardware-a. To ni malo nije silent.

Prilozi

• chart_noise_high.gif
    chart_noise_high.gif
    26.2 KB · Pregleda: 106
  • chart_noise_low.gif
    chart_noise_low.gif
    26.9 KB · Pregleda: 94
  • Chenmbro.webp
    Chenmbro.webp
    8.9 KB · Pregleda: 106
Nikon nemoras da se brines oko buke ovo sto je na Tom's Hardware je mereno u kucistu na samo par cm a ne van kucista tako da je i kolicina buke mnogo veca ja imam Big Typhoon i njegovih 1300 rpm su daleko od 35 db cak sta vise kad ugasim dodatne ventilatore komp je necujan tako da verujem proizvodjachu koji kaze da je 16 db.

Nemoj slijepo vjerovati podatku datom u db (decibeli) - nije svaki decibel isti.

Upravo kao sto kaze puska, nije mereno sa iste razdaljine. Covek ima Big Typhoon za koji proizvodjac kaze da pravi 16dBa sto je potpuno necujno, i kao sto kaze to je i u realnosti tako. Neka ti to bude reper pri tumacenju rezultata na Tom's hardware-u.
Sto se tice Vanese L, ja sam u dvomesecnom iscekivanju Big Typhoona da dodje kod nas, na kraju uzeo upravo nju i za sada sam zadovoljan. Kuler mi hladi AMD 3000+ s754 na najmanjem broju obrtaja, i to radi odlicno, a pri tome se i ne cuje. Sto se tice postavljanja kulera na to ne moras da brines jer Vanesu L mozes da postavis kako hoces, tj. u sva 4 polozaja, jer joj sistem kacenja to omogucava. Znaci mozes da je postavis tako da joj 12-ica duva prema napajanju, prema grafickoj, prema optickim uredjajima ili, kako je i najbolje, prema "ledjima" kucista. Proanaliziraj sistem kacenja na zvanicnom sajtu i bice ti jasno (http://www.titan-cd.com/english/Vanessa_L/K7-K8.jpg). Primetices da su 4 rupe na metalnom dodatku na koji se kuler srafi simetricne. Prilicno lepo izvedeno, za razliku od npr. Vanese S kod koje bi imao problem koji si pomenuo.
Sto se tice tezine, nije toliko strasno koliko se cini na prvi pogled (bar meni). Samo se ti potrudi da plocu dobro zasrafis za kucise na svim mestima gde je to moguce i da zatim i sam kuler dobro zasrafis za soket i bice sve ok. Eventualno na sta trebas da pazis je neko zesce pomeranje kucista (tipa transport i sl.).
I najbitnije na kraju, proveri da li kuler moze da ti stane u kuciste, tj. da li ces moci da zatvoris vrata kucista nakon montaze. Sto se tice ploce, kuler je izdignut nesto malo vise od visine memorijskog modula, tako da ti sigurno nece kaciti neke delove ploce, osim eventalno nekog veceg pasivnog hladnjaka u blizini (za chipset npr).

Proverio sam da li može da stane. Visina nije problem ali mi smeta napajanje. Kada bi stojao tako da ventilator duva u nazad na ventilator ispod napajanja rebra bi udarala u napajanje, tj. mogao bih da stavim ali samo ako skratim rebra. A ako bih ga stavio da ventilator duva u napajanje onda bi možda i moglo da stane ali i to je pitanje. Soket je podignut maksimalno do ivice.

Kad nisam obraćao pažnju na raspored na ploči kada sam je kupovao... :wall:

Najverovatnije ću uzeti Sonic Tower kad uradim upgrade. :eyebrows:

Kada bih mogao negde da nabavim Zalmana 6000 cu... Zna li neko kako doći do Zalmana a ne cimati rodbinu u inostranstvu?

CM ULTRA SILENT 12025 system fan 120 mm
Speed:720 rpm
Air flow:11.27cfm
Air presure:057 mmH2O
Noise:13 dB-A
Ja sam uzeo skoro gore navedeni model (nisam siguran da li se raspitujes bas za ovaj model).Bas mi se nesto i ne svidja kako radi.Jeste tih ali mali je protok vazduha.

ja sam uzeo CM 12-icu koja se vrti na 1220 rpm
Air presure 1.557 mmH2O
Air flow 42.734 CFM

Na papiru skoro 4 puta veci protok,ali i dalje nije impresivno.Slaba promajica, ali prilicno mala buka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno