Šta je novo?

prosvetlite me!!!

joskaananas

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2004
Poena
619
ok. Definitivno sam odluchio da se bavim web programiranjem, ili bar jako da se potrudim da neshto nauchim. I sad svi kazhu da treba da se krene od html-a preko php-a do jave. Prochitao sam neki tutorial iz html-a i kao neshto skontao, ali pretpostavljam da to verovatno ne predstavlja nishta. Shta sad? Da zaista uchim i php i javu? Jel se mozhe programirati samo u jednom? Shta je najbolje nauchiti/najupotrebljivije? Iz chega da uchim?Da kupim neke knjige(koje) ili ako imaju neki tutoriali na netu?

Web programiranje obicno podrazumeva znanje HTML-a, JavaScripta, CSS-a, PHP-a i SQL-a.
HTML, CSS i JavaScript na klijentskoj stani i PHP i neka baza (MySQL) na serveru.
Na serveru se osim PHP-a cesto koristi i ASP ili JSP (java).

Funkcionise tako sto php na osnovu podataka iz baze generise stranicu, koju prosledi browseru (firefox). Stranica se sastoji od HTML-a (kostur), CSS-a koji definise dizajn i JavaScripta koji omogucava toj stranici da ne bude samo mrtvo slovo na ekranu, vec i da ima mnoge druge mogucnosti (npr neka animacija, validacija i sl...).

Moguce je napraviti i staticnu stranicu koristenjem samo HTML-a, ali to se danas obicno smatra zastarelim jer nema nikakve mogucnosti interakcije... Tj, klijenti ce ti sigurno traziti vise od toga.

e super.sad si mi vec malo pojasnio.Jel bi onda bilo izvodljivo da jedna osoba uchi html css i javu a druga php i sql, pa da se uortache.? btw. odakle bi se to dalo uchiti(najbolje ako ima na netu, jer mi se bash ne daje mnogo kesha za knjige :))

jel mogu nekako da se skinu zajeno lessons+examples.Izludeci dok mi otvara svaki sledeci korak.

naravno

e super.sad si mi vec malo pojasnio.Jel bi onda bilo izvodljivo da jedna osoba uchi html css i javu a druga php i sql, pa da se uortache.? btw. odakle bi se to dalo uchiti(najbolje ako ima na netu, jer mi se bash ne daje mnogo kesha za knjige :))

Sve bolje firme koje se bave izradom dinamicnih sajtova su bas ovako podeljene. Dizajniranje HTML/CSS jedan deo, PHP/MYSQL drugi deo i funkcionisu kao totalno odvojene celine. Svaka treba da odradi svoj deo posla i eto web aplikacije. Taman posla da sve treba da se drzi u glavi, a i vreme implementacije bi bilo mnogo vece.

preporucujem ti kurs koji smo imali na fakultetu (ETF). Predmet se zove Programiranje internet apllikacija i radi se html, JS, servleti, JSP i STRUTS... sve je veoma dobro objasnjeno a imas i primere. preporucujem ti da odradish i projekat koji je zadat tamo jer ces tako puno nauciti...
vise o tome i kompletna literatura za download se nalaze na http://rti.etf.bg.ac.yu/rti/ir4pia/

pozdrav i sretno

Bez obzira da li imas linux ili windows, ja ti preporucujem .NET i MSSQL. Sem toga, u svim web aplikacijama koje sam do sada radio bilo mi je potrebno i znanje javascrpta, HTML-a, a bogme i CSS-a, naravno C# i SQL se podrazumevaju. Mada ja sebe nisam ogranicio samo na web, ima i desktop svojih cari. Npr. ne mislis toliko o UI-ju. PHP i MySQL sam nekako uvek vise gledao kao sirotinjsku varijantu, ali to je moje licno misljenje...

Verovatno zato ni jedna banka na primer nema MySQL bazu. A takodje (bar iz mojih saznanja) i plate za developere na tim platformama su manje. Ne bih znao u procentima da se izrazim...

Poslednja izmena:
Ako nisam zakasnio onda bih i ja imao jedan predlog...
Cenim da treba da se opredelis za ASP.NET ukoliko zelis da pravis poslovne aplikacije, a PHP ukoliko zelis da se bavis izradom prezentacija i manje slozenih sajtova...

Cenim da ,ako vec ucis i jos nisi poceo da zaradjujes od tog zanata, moraces da se opredelis za free razvojni softver tako da ti ne ginu PHP ili Java.

Nauči ti KAKO TREBA I KOLIKO TREBA MySQL i PHP, a kasnije ćeš lako da pređeš na M$SQL i Oracle kad te neka banka potraži.

Poenta je raditi i zarađivati non-stop, ne ulazi se u ozbiljne dev. firme niti banke tek tako, moraćeš da priložiš neke reference kao dokaze o svom znanju.

ok. Definitivno sam odluchio da se bavim web programiranjem, ili bar jako da se potrudim da neshto nauchim. I sad svi kazhu da treba da se krene od html-a preko php-a do jave. Prochitao sam neki tutorial iz html-a i kao neshto skontao, ali pretpostavljam da to verovatno ne predstavlja nishta. Shta sad? Da zaista uchim i php i javu? Jel se mozhe programirati samo u jednom? Shta je najbolje nauchiti/najupotrebljivije? Iz chega da uchim?Da kupim neke knjige(koje) ili ako imaju neki tutoriali na netu?

za sve novajlije preporucujem:

1. prvo nabaci Total Training for Dreamweaver CS3
2. pa onda baci pogled na Lynda.com Dreamweaver CS3 Essential Training
3. kad savladas html+css iz ovih extra video tutorijala pokusaj sa Lynda.com PHP with MySQL Essential Training da konacno uoblicis svoje znanje iz ove oblasti

kad si poptuni pocetnik nikakve knjige i pisanije ti ne mogu pomoci da savladas bilo sta sto se tice web design-a, kolko ti najlakse mogu pomoci ovi video tutorijali :)

p.s za sve ovo ce ti po mojoj proceni trebati oko 30 dana (kapiram da si prosecnog iq ko ja :D) i jos plus 7 dana da napravis svoj prvi profesionalni sajt, naravno najteze je osmisliti sajt a kad odradis tutorijale programiranje ce biti najlaksi deo, a onda se ponudis u par firmica da za njih napravis potpuno besplatno sajtove i to ce ti biti recimo reference :) i onda... :)

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da savladas HTML i CSS, a kasnije da guras PHP i MySQL. Jos jedna tehnologija koja mi se jako svidja je FLEX. Pogledaj nesto vise o tome, kao i o flash programiranju. Cini mi se da kada Flex povezes sa php-om ili bilo kojom drugom serverskom tehnologijom dobijes veoma, veoma mocnu stvar.

A sada odgovor na mozda zasto PHP a ne ASP. Iako ja radim vise ASP a manje PHP, nekako mi se cini da je prednost zato sto je PHP besplatan i postoji daleko vise hostova cak i besplatnih na kojima mozes da se igras sa ovim stvarima. Sve u svemu neces pogresiti ni sa jednom tehnologijom, ali hoces ako odugovlacis sa ucenjem. :) Pozz.

Djape1, si siguran da bi bilo pametno da se covek aktivira sa Dreamweaver-om ? ja znam brdo ljudi koji su tako krenuli, pa ne stignu da nauche osnovne stvari iz HTML-a, i onda me zivkaju da im objasnim glupave input naredbe, i zashto je bitno da stoji name="name" naprimer ...

kako ja radim HTML - Word sa predefinisanim makro funkcijama (ctrl+a = <a1>xxx</a1>) i cenim da mi je efikasnije nego sa DW, jer sam totalno u kontroli onog shto pishem

odma preporuka tvojim prijateljima za ove video tutorijale i nece te vise spopadati u to sam siguran
ne bih opisivao same tutorijale sada zbog vremena i prostora ali jasno je da ce ultra brzo savladati wd ako se potrude makar 5% i vezbaju zajedno sa naratorom (da ne bude zabune sad mora da naglasim: savladace napredan web design) :)
mislim ultra je laganica i zato odma svi na dreamweaver ko god moze, ne treba se plasiti kompleksnosti dw-a posto je ultra fantasticno organizovan i kad se nauci kako se podesi prema potrebi vise se bez istog nece moci
ne bih sad naglasavao prednosti i mane dw-a u odnosu na neke alternative ali posle ovih videa nece ni znati sta je input, name... a naucice da napravi moderan web site, mislim bas sam banalan ali tako je to, samo hrabro i dajte da vidimo neke sajtove koje odradite

p.s. ako zafale hostovi gde ce da kacite sajtove javite se i ja cu predlozim par komada na kojima drzim sve i svasta (naravno free hostovi bez ijedne reklame) :D

Poslednja izmena:
ali posle ovih videa nece ni znati sta je input, name... a naucice da napravi moderan web site

uh ... eto, vidish, ja mislim da web dizajner ne moze da bude dobar, makar najbolje programe koristio , ako ne zna kod ... ovakve izjave su mi apsurdne, ali ako ti kazesh ...

nijedan program ne moze da ti da toliku kontrolu nad web sajtom, koliko kodiranje rukom!

vidi, buraz, da se razumemo, krecem od posta n1, gde coek kaze da je odlucio se bavi web programiranjem, i shodno tome preporucio svim novajlijama najlaksi nacin da se savladaju osnove naprednog web designa na najlaksi moguci nacin po meni uz naravno potunu kontrolu web sajta, znaci ne samo da naprave "hello world" i par strana texta i slika u par tabelica, sto je naravno odavno prevazidjeno (pogotovo to sa tabelama, gde imamo tipican primer gore na ovoj strani u 4 kolone) vec potuni web multimedialni dozivljaj sa sve audio video sadrzajem
naravno da ce nauciti i osnove kodiranja paralelno sa izradom sajta, a web design developere ne treba izjednacavati sa ljudima koji rade u c, c++, perl, vbasic i ostalim programskim jezicima gde se inace bukvalno od prvih koraka mora uciti sintaksa :)

vidi, buraz, da se razumemo, krecem od posta n1, gde coek kaze da je odlucio se bavi web programiranjem, i shodno tome preporucio svim novajlijama najlaksi nacin da se savladaju osnove naprednog web designa na najlaksi moguci nacin po meni uz naravno potunu kontrolu web sajta, znaci ne samo da naprave "hello world" i par strana texta i slika u par tabelica, sto je naravno odavno prevazidjeno (pogotovo to sa tabelama, gde imamo tipican primer gore na ovoj strani u 4 kolone) vec potuni web multimedialni dozivljaj sa sve audio video sadrzajem
naravno da ce nauciti i osnove kodiranja paralelno sa izradom sajta, a web design developere ne treba izjednacavati sa ljudima koji rade u c, c++, perl, vbasic i ostalim programskim jezicima gde se inace bukvalno od prvih koraka mora uciti sintaksa :)

dobro dobro, poenta je da ja propagiram tezi put, shto ima i loshe i dobre strane ;)

eto, ja sad zavrshavam PHP, Flash poznajem podosta dobro (intefracija slichnih komandi u svim CS3 proizvodima), josh javu da nauchim, i ima da se satirem od para, sudeci po ponudama na boljiposao.com i infostud-u, jer kolko vidim, svaki treci oglas je za web dizajn, ili neki od besplatnih jezika (HTML/CSS, PHP, Java, AJAX, Flash ... )

evo ti moj primer zashto mislim da je koriscenje pomocnih aplikacija loshe -

onaj ivan.co.yu tvrdi da je najbolji web dizajner u srbiji, a pritom, jedino shto on zna da radi je simpatichan flesh, ne dobar, nego simpatichan ...

Vrh Dno