Šta je novo?

Prosumer Round Up

DeepBlue

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
319
Evo ovako...nisam hteo ovu temu da postavljam u deo koji se odnosi na kupovinu jer o tome zasad ne razmisljam....mozda u nekoj (relativnoj) buducnosti, ali me zivo interesuje vase misljenje o ovim aparatima i koji je onako ponajbolji:

1. Fujifim Finepix S9500
2. Panasonic Lumix DMC-FZ30
3. Panasonic Lumix DMC-FZ7
4. Sony DSC-R1
5. Samsung Pro815

Pretpostavljam u startu da ce najvise glasova ici Soniju, ali mi kod njega jedino smeta sto nema taj ultrazoom kao ostali konkurenti. Meni je trenutno nekako najblizi Lumix FZ30 pa odmah posle njega Sony, ali ne bih mogao da budem pametan i kazem koji bih eventualno uzeo....Od svih jedino oba panasonica imaju opticku stabilizaciju slike, to mi se bas svidja. Sony je doduse i najskuplji od svih, ne znam je li opravdano....Kakvi su svi sto se tice optike? Vrlo lepo zvuci leica lens kod panasonica...Nisam pametan...svi imaju lepe cene (osim sonija :trust: )....ajde...ako mozete malo da me prosvetlite :)

Sony uopshte nije u klasi ostalih aparata. To je aparat sa mnogo vecim senzorom, boljom optikom i fotografijama u klasi dSLR aparata.

Od ovih ostalih S9500 i FZ30 se kolju, dok FZ7 opet nije u klasi, a samsunga preskochi.

Složio bih se driverom. Pogledaj sample slike svih pomenutih aparata na www.steve-digicams.com . Napomena - S9500 se u Americi vodi kao S9000.

S9500 košta oko 450€, R1 oko 700€. R1 pravi brutalne fotografije, moje skromno mišljenje je da vredi svakog evra.

driver je napisao(la):
Sony uopshte nije u klasi ostalih aparata. To je aparat sa mnogo vecim senzorom, boljom optikom i fotografijama u klasi dSLR aparata.

Od ovih ostalih S9500 i FZ30 se kolju, dok FZ7 opet nije u klasi, a samsunga preskochi.

To sam video da je nekako mrtva trka izmedju S9500 i FZ30, ali mi se ne svidja sto su u review-ima (koja ono bese rec na srpskom za ovo?? :d ) oba ocenjena da imaju i previse suma cak i na ISO80.

Koja onda dodje klasa aparata FZ7???

Kao sto i rekos...znam da je Sony bolji od svih ostalih, ali me bas nervira sto nema taj "ultrazoom" :trust: niti opticku stabilizaciju (ja nemam bas mirnu ruku kad pokusavam nesto da slikam :) )

FZ7 je ultramali ultrazoom :)

svetlosno prilicno jak objektiv R1 i njegov veliki senzor ti omogucavaju savrsenu slobodu, pa prakticno neces osetiti da fali stabilizacija. [u prevodu, bice moguce dovoljno kratke ekspozicije]

Deepblue, neshto si izmeshao ovo oko shuma :) FZ30 ima problema sa shumom, dok je S9500 prosumer sa ubedljivo najmanje shuma ikada i s obzirom da FZ30 ima shuma i na najmanjoj vrednosti, S9500 je upotrebljiviji aparat po loshijim svetlosnim uslovima.

Shto se tiche zuma, 120mm je dovoljno za vecinu stvari, tako da to ne treba nikako da bude razlog "nekupovine" R1. Najveci razlog zashto nekupiti R1 je zbog toga shto za iste pare mozesh da dobijesh 350XT kit ili D50 kit i neogranichene mogucnosti za upgrade.

Ako vec gledash R1 i tu cenu aparata, kapiram da hocesh neshto ozbiljnije, a dSLR je tu najozbiljnija stvar i daleko ispred R1.

Poslednja izmena:
Mnogo je price oko suma. FZ30 ima vise suma od S9000, ali se manje cisti u JPG-u, tj. u RAW-u je manja razlika. Ima FZ30 svojih prednosti, S9500 svojih.
Za konacno poredjenje ova dva aparata, pogledati sledece Ruske linkove (jeste Ruski, ali ima MASA razumljivih primera):
http://videozona.ru/photo_tests/Reviews/FujiFilmS9500/FujiFilmS9500_page00.asp
http://videozona.ru/photo_tests/Reviews/PanasonicFZ30/PanasonicFZ30_page00.asp

Update: Ima i odlican uporedan test na Srpskom, manje detaljan, ali obavezno pogledaj:
http://www.axelfoto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=30

dSLR je tu najozbiljnija stvar i daleko ispred R1.
Mhhh, ispred sa fokusiranjem. I fleksibilniji. I skuplji, za isti rezultat. Ali iza u nekim drugim stvarima, recimo kadriranju sa stativa. Ne potcenjuj R1. Ima dobar senzor i odlican objektiv. Treba dosta para da bi se dobili priblizni rezultati sa DSLR-om, posebno kod slikanja pejsaza. 350D/D50 sa kit objektivom jednostavno ne mogu da postignu R1 rezultat, posebno na ISO 100-400. Ja i daje vise volim DSLR, ali R1 je sve, samo ne neozbiljan.
Evo, saberi cenu A100 i Zeiss 16-80 objektiva. Tacno, dobices mnogo fleksibilniji i brzi siste, ali za duplu lovu.

Poslednja izmena:
Pa kada se jednom naviknesh na brzinu, velichinu i drzanje, vishe ne mozesh da se vratish ni na sporiji/manji dslr a kamoli prosumer :) Probao vishe puta i osecaj je uzasan.

driver je napisao(la):
Deepblue, neshto si izmeshao ovo oko shuma :) FZ30 ima problema sa shumom, dok je S9500 prosumer sa ubedljivo najmanje shuma ikada i s obzirom da FZ30 ima shuma i na najmanjoj vrednosti, S9500 je upotrebljiviji aparat po loshijim svetlosnim uslovima.

Shto se tiche zuma, 120mm je dovoljno za vecinu stvari, tako da to ne treba nikako da bude razlog "nekupovine" R1. Najveci razlog zashto nekupiti R1 je zbog toga shto za iste pare mozesh da dobijesh 350XT kit ili D50 kit i neogranichene mogucnosti za upgrade.

Ako vec gledash R1 i tu cenu aparata, kapiram da hocesh neshto ozbiljnije, a dSLR je tu najozbiljnija stvar i daleko ispred R1.

Da, u pravu si, pomesao sam nesto, nema 9500 problema sa sumom, panasonic ima...my mistake

Nego bih ja nesto drugo da vi recem....znam da je dslr najozbiljnije sto moze da se uzima, ali s obzirom da bi me u startu nervirala cinjenica da moram da kupujem dodatne objektive za posebne namene za bilo koji od ta 2 dslr-a, moram da se slozim sa Aleksandrom. Cini mi se da je on rekao da se kod R1 dobija prilicno toga sa njegovim all round objektivom nego sa par dodatnih objektiva za canona ili nikona (a da ne pominjemo ulozene pare u to sve :D sto na kraju uvek i presudjuje :D )

Nekako sto vise citam, sve vise mi se taj R1 svidja i doimlje me se :d ali nikako ne mogu da zanemarim tu cinjenicu da kosta skoro duplo vise od fudzike i panasonika......hmmmmm....majku mu boziju nikako covek da bude pametan kad gleda ove spravice....do skora sam glavu lomio oko obicnog digitalca, sad sam njega malo izgustirao pa hocu nesto drugo (a uvek sam potajno i zeleo, gledao, sanjao o necemu vecem :D ) pa sad kad mi se mozda pruzila prilika da biram...opet lomim glavu....pih bre...

A mora se priznati da Sony mnogo opako izgleda ,)

Procitao sam ja sve te kritike ovih aparata, ali nikako ne mogu da ubodem koja je razlika u kvalitetu snimaka....ako sam dobro primetio, fudzika ima nekako mekse slike...sto se meni nekako bas i ne dopada...kakvi su ovi ostali sto se toga tice????

sensorscompared.jpg

imaj na umu da su senzori u s9500 i FZ30 jos manji nego onaj na F828.

kvalitet objektiva je takodje razlicit, a ovaj na R1 spada u sam vrh ukljucujuci tu i dSLR klasu.

Deep: Ne znam sta da ti kazem, to je stara nedoumica i zaista ces morati nekako da prelomis. Izbor S9500/FZ30 je sve, samo ne trivijalan. Obrati paznju na razliku u objektivima i odatle pocni da poredis. Slike su odlicne na oba, ali razlicite i cela prica dobija dimenziju kao - sta je bolje P4 ili Athlon?
R1, pa DSLR kad se ubace u pricu.. Svaki izbor ima svoje prednosti, a i mane, cene su drugacije..
Sta uopste nameravas da slikas i da radis sa fotkama?

Naravno niko nije otišao da pogleda sample fotografije. Sa S9500 ćeš moći "da se slikaš" čim svetlosni uslovi budu malo slabiji. Ne daj bože da ti još pri tom padne napamet da zumiraš...

Najvažnije pitanje je postavio Aleksandar u postu iznad: "Šta ćeš da slikaš?". Nemoj da ti se desi da ti ni 300€ doplate za S9500 u odnosu na jedan A510 ne donese nikakvu korist, sem vucaranja velikog tereta, dok 250€ doplate u odnosu na S9500 (pričam o R1) može da ti donese dobitak koloselnih razmera.

A što se tiče zagovornika dSLR-a, činjenica je da je moguće sklopiti dSLR komplet sa dobrim staklom i sahraniti R1, ali bojim se da će to koštati barem duplo više novca.

Pogledajte sample slike svih aparata na ISO800 recimo - ništa ne košta, samo malo strpljenja pošto su ogromne.

Ovaj thread me i lično dotiče pošto ozbiljno razmišljam o kupovini kvalitetnijeg aparata - dobar dSLR je još uvek preskup, kompakt već imam - ne treba mi još jedan, prosumeri postaju polako ultrazoom, ali još uvek su previše daleko od dSLR, a pri tome uopšte nisu jeftini u odnosu na ono što pružaju.

Pitam se da li je uopšte moguće da jedan tako idealan kompromis za naprednog amatera kao što je R1 spada u klasu koja nestaje? Sa onakvim fotografijama kakve sam imao prilike da nađem na netu može slobodno da se nosi sa svim budžet dSLR-ovima, čak kad im se namontira vrlo moćno staklo, sa tom razlikom da budžet dSLR uglavnom nemaju adekvatan CMOS senzor kojim mogu da pariraju R1.

Želim da čujem još mišljenja, thread je odličan.

nidzo, mislim da si prakticno vec odgovorio na svoje pitanje.

odluci samo sta ti je vaznije, brzina koju nudi dSLR varijanta ili izuzetan objektiv koji dolazi sa R1.

Aleksandar je napisao(la):
Deep: Ne znam sta da ti kazem, to je stara nedoumica i zaista ces morati nekako da prelomis. Izbor S9500/FZ30 je sve, samo ne trivijalan. Obrati paznju na razliku u objektivima i odatle pocni da poredis. Slike su odlicne na oba, ali razlicite i cela prica dobija dimenziju kao - sta je bolje P4 ili Athlon?
R1, pa DSLR kad se ubace u pricu.. Svaki izbor ima svoje prednosti, a i mane, cene su drugacije..
Sta uopste nameravas da slikas i da radis sa fotkama?

Pa evo ovako...posto sam relativno skoro kupio obicni mali ultrakompakt sa ultra giga mega cenom, nije mi puno trebalo da shvatim da sam mogao za te pare da uzmem i nesto drugo, ali mi je na prvom mestu, tada bila velicina aparata, tj. da moze svuda da se ponese i da ne zauzima mesta. E sad...slikajuci tim aparatom (Nikon P1 je u pitanju) video sam sta meni u stvari tu nedostaje, a to je da ja manuelno odredjujem duzinu ekspozicije. Sad da ne bude da se ja zalim na aparata...njime sam prezadovoljan s obzirom na velicinu samog aparata. No....vise puta sam se nasao u situacijama kada mi je trebalo malo jos zuma i vlast nad ekspozicijom....E sad sta bih ja radio sa slikama...pa nista posebno...cisto sam poklonik lepih fotografija, hocu da ucim o fotografiji radeci sa nekom malo naprednijom spravicom (iz tog razloga nisam jos spreman za dslr, a i cena im nije trenutno bas prihvatljiva) pa je nekako neki prosumer bio sledeci logican korak, ultra kompakt sam izgustirao pa sad hocu nesto malo naprednije. Bas imam zelju da eksperimentisem sa nekim setovanjima, svasta da probam. Cesto sam u prirodi, nadjem se u nekim situacijama kad bi mi bas godio takav jedan aparat pa tako...krenuo malo da razgledam i dosao do ovog izbora....Jedna od stvari recimo koje mi se i dalje ne svidjaju na Nikonu mom je taj neki soft efekat na slikama...kao da im treba malo vise ostrine...mozda gresim, ali tako mi se cini. Uglavnom ne planiram da se posvetim profesionalno tome....nego sam cisto amater zaljubljenik u aparate :)

nidza je napisao(la):
Naravno niko nije otišao da pogleda sample fotografije. Sa S9500 ćeš moći "da se slikaš" čim svetlosni uslovi budu malo slabiji. Ne daj bože da ti još pri tom padne napamet da zumiraš....

Nisam ovde bas razumeo na sta mislis? Da 9500 ne valja pri slabim svetlosnim uslovima???

nidza je napisao(la):
A što se tiče zagovornika dSLR-a, činjenica je da je moguće sklopiti dSLR komplet sa dobrim staklom i sahraniti R1, ali bojim se da će to koštati barem duplo više novca.....

Naravno...ta mi opcija jos nije dostupna

nidza je napisao(la):
Pogledajte sample slike svih aparata na ISO800 recimo - ništa ne košta, samo malo strpljenja pošto su ogromne......

To cu da uradim cim nadjem vremena....sad ga bas nesto i nemam

nidza je napisao(la):
Ovaj thread me i lično dotiče pošto ozbiljno razmišljam o kupovini kvalitetnijeg aparata - dobar dSLR je još uvek preskup, kompakt već imam - ne treba mi još jedan, prosumeri postaju polako ultrazoom, ali još uvek su previše daleko od dSLR, a pri tome uopšte nisu jeftini u odnosu na ono što pružaju.

Pitam se da li je uopšte moguće da jedan tako idealan kompromis za naprednog amatera kao što je R1 spada u klasu koja nestaje? Sa onakvim fotografijama kakve sam imao prilike da nađem na netu može slobodno da se nosi sa svim budžet dSLR-ovima, čak kad im se namontira vrlo moćno staklo, sa tom razlikom da budžet dSLR uglavnom nemaju adekvatan CMOS senzor kojim mogu da pariraju R1.

Želim da čujem još mišljenja, thread je odličan.

I mene bas interesuje kako ce se ova tema razviti :D

pa tema ce se razvijati u pravcu da vam dSLR ovisnici pricaju o vrlinama i manama obicnih aparata koje sami ne bi kupili ne zato sto im je ispod casti, vec zbog toga sto nemaju para - sve smo potrosili na objektive :D

mislim da ti a 620 za 240e u amaterskim uslovima potpuno zavrsava posao....za to sto si ti opisao....

majka je napisao(la):

Kako sad snob, a na istom ovom forumu me za*ebavash za objektiv od pre 20 godina :D

edit: A, sad vidim da sam ti prozvao poklopac za objektiv :D:D

nidza je napisao(la):
Naravno niko nije otišao da pogleda sample fotografije. Sa S9500 ćeš moći "da se slikaš" čim svetlosni uslovi budu malo slabiji. Ne daj bože da ti još pri tom padne napamet da zumiraš...

Kako si sad doshao do tog zakljuchka ? :)

Fuji nema stabilizaciju, ali ima "odlichan ISO", dok FZ30 ima stabilizaciju a ima katastrofalan ISO. U realnom radu, aparati su podjednaki shto se tiche low light uslova, sa tim da Fuji moze da slika i pokrete, dok FZ30 moze da se slika :D

ISO je ispred stabilizacije shto se tiche upotrebljivosti, a ako bi gledali FZ30 vs R1, Sony moze da slika u daleko loshijim uslovima, a kako to kad nema stabilizaciju ? :)

Poslednja izmena:
A što se tiče zagovornika dSLR-a, činjenica je da je moguće sklopiti dSLR komplet sa dobrim staklom i sahraniti R1, ali bojim se da će to koštati barem duplo više novca.
Da sahrani R1? Da bi se R1 "sahranio" sto se tice rezultata potreban je bar Canon 5D, a i onda tek na vecim uvecanjima i kada je visi ISO. A i onda ce da pruzi dobru borbu. Najveca razlika izmedju R1 i recimo 350D/50D je u nacinu koriscenja, brzini fokusa i ergonomiji (EVF, ali zato pokretni LCD). R1 je jako povoljan za ono sto pruza, ali ponavljam da je DRUGACIJI nego DSLR. Za neke primene je zgodniji (pejsazi ili rad u studiju sa stativa), za neke losiji, a za neke tesko upotrebljiv (sport). Ali kvalitet fotki je besprekoran, tu nema sta da se diskutuje. Zahvaljujuci i senzoru i odlicnom objektivu.
Pitam se da li je uopšte moguće da jedan tako idealan kompromis za naprednog amatera kao što je R1 spada u klasu koja nestaje?
Spanski predstavnik Sony-a je izjavio da trenutno nema planova za naslednika R1. Sony ce vise zaraditi od Alphe. R1 ima isuvise dobrih stvari u sebi da bi postigao neku vecu marginu zarade.

@DeepBlue:
Ako ne zelis da opteretis budzet, a zelis mocan aparat uz koga ces napredovati, razmisli i o Fujiu S5600. Mnostvo opcija i dobar kvalitet za malo para. U odnosu na jacu kategoriju fali mu spoljni blic ili makar kontrola ugradjenog, takodje objektiv pocinje od nesto duzih 38mm, ali odnos mogucnosti/lova je sjajan. Takodje je mozda i najjeftiniji aparat sa RAW-om, sto isto vredi nauciti. Najvise mu fali IS, ali to kompenzuje nizom cenom.
Korak iznad bi bio FZ7. S5600 ima mozda i vise mogucnosti (RAW recimo), a FZ7 ima onaj divan objektiv (svetao, ostar + IS) i veoma je brz.
S9500,FZ30 i 815 Pro (koga ne znam mozes li i naci) su sledeca grupa. Donose bolju ergonomiju (krupniji, objektivi sa mehanickim zumiranjem, spoljni blic podrska, itd.), kvalitetniju izradu, vise mogucnosti i nesto detaljnije slike. Sva tri su prilicno blizu, svaki sa svojim prednostima i manama i slicno upotrebljivi i kvalitetni.
Iznad toga su R1 i sijaset DSLR aparata. To je tek posebna prica, ali smo dosta govorili o tome do sada.

Ispruzi se koliki ti je guber i kolika su ti interesovanja.

dok FZ30 ima stabilizaciju a ima katastrofalan ISO
Jesi ti pogledao uopste one Ruske linkove koje sam ostavio? Gde su poredili sum na JPG i RAW slikama? Tu se u RAW slikama lepo vidi da Fuji senzor ima prednost od najvise jednog koraka blende, a ja bih rekao blize 2/3. A na JPG-ovima se vidi da je prednost Fuji-a oko korak i po. Znaci prednost je dobijena pola na senzor, a pola na boljoj NR unutar aparata. Fuji je tu postao majstor (slicno vazi i za F10 i S5600) i ima najbolje algoritme za NR. Pomaze i izgled suma Fuji senzora. Panasonic je ranije nespretno i lose cistio sum (cuveni patelni izgled). Kad vec ne umeju bolje, sada su (ispravno) odlucili da ga manje ciste. Onda mnogo bolje reaguje na naknadnu NR (Noise Ninja, Neat Image). Pogledaj i ovo poredjenje:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms9000/page10.asp
S9500 izgleda bolje, bez pogovora, ali pogledaj kako je FZ30 zadrzao visok nivo detalja, nisu ga razmazali. Rekao bih da S9500 ima realnu prednost od oko jednog koraka blende. Ne zaboravi da na duzem delu (300mm) FZ30 ima prednost oko blende u objektivu.
Poslednja serija Panasonic kamera svih kategorija je dobila dosta grdnje za puno suma. To je jer manje ciste sum, verovatno jer su prethodno bili grdjeni za prejako ciscenje. Naci ce najbolju formulu vremenom, ali se ja nadam da ce to ipak biti blize manjem NR, makar u visoj klasi.

Aleksandre, u pravu si u svemu osim u jednom.

Pominjes RAW kao neku opciju koju ce obican korisnik moci da iskoristi a cinjenica je da 90% ljudi o tome ne zeli ni da razmislja.

Tako na kraju real-life JPG price, imao Fuji najbolji NR sistem ili ne, Panasonic ima jezivo puno suma i na ISO100.

Da ne kvotujem sad drivera i DeepBlue, odgovor upućujem njima. Pre neki dan sam proveo dosta vremena pored kompa jureći (i čekajući da se svuku) fotke S9500, Pro1, S3 IS, nekog panasonica (verovatno neki od navedenih, nisam upamtio) i R1. S9500 je na visokim ISO imao mnogo šuma, i za moj ukus, praktično potpuno neupotrebljive fotografije. Bile su bolje od Pro1 i S3, dok ih je R1 sve počistio za dobar dan, tj. na ISO1600 mislim da ima manje šuma nego 9500 na ISO400, ili čak ISO200. Lepi sample-ovi stoje na steve digicams, odlični su za poređenje.

Moj zaključak na osnovu samplova slikanih sa S9500 jeste da me ovaj uopšte nije impresionirao snagom svog senzora - što se i da očekivati za aparate te klase, iako se pomalo izdvaja od navedenih. Za loše svetlosne uslove podrazumevam neophodnost bar ISO400, ako ne i ISO800. Povećanjem optičkog zuma neophodnost višeg ISO je sve izraženija, čime dolazi gotovo svaki ultrazoom aparat sam sa sobom u kontradiktornost - čemu toliki zum, ako može samo sa stativa ili kad sunce cepa 100 na sat?

Skupljam pare za R1, dotle sve ovo drugo me ne vodi mnogo dalje od mog A510. Imam baš lep stalak za njega. ;)

R1 je definitivno klasa za sebe.

Koliko sam ja skontao ljudi uglavnom poseduju prosumere u dva slucaja:
-kao aparat koji ce koristiti do nabavke SLR-a
-kada posle koriscenja SLR-a shvate da im je cela ta prica nepotrebna i da jedan zaokruzen aparat zadovoljava njihove potrebe
U oba slucaja pominje se posedovanje SLR sistema :d
Dobro de, zanemario sam ogoroman deo koji nema pojma sta kupuje pa pazari nekog prosumera...
Od gore navedenih, prema mojim potrebama, u obzir dolazi samo R1.

Aleksandar je napisao(la):
Da sahrani R1? Da bi se R1 "sahranio" sto se tice rezultata potreban je bar Canon 5D,

Kako je ovo moguce fizichki ? Znachi Sonijev manji senzor je bolji od FF cmosa na 5D i nekim poshtenim objektivom ? Malo mi je neverovatno da poverujem u to :) Pogotovo shto je Canonov CMOS ispred svih ostalih APS-C/FF senzora.

Druga je pricha ako se govori o prosumerima sa manjim senzorima, onda objektiv ne mora da bude mnogo skup, ali R1 koji ima APS-C, mora da ima i odgovarajuci objektiv uporediv sa onima iz dSLR sveta, i on naravno jeste jeftiniji kada "je zalepljen" za aparat, ali sigurno ne moze da bude 3-4-5x jeftiniji.

Recimo, kombinacija 300D+sigma 17-70 koshta manje od R1, a sigurno ima bar iste fotke, ili kombinacija sa 17-85L IS USM je skuplja za ~200e, a pere R1 u kvalitetu kako ocesh...

Poslednja izmena:
Nije bas tako. 17-85 IS jako varira i to je ono sto navodi na zakljucak da je los. Dobri primerci su ostri i kontrastni.

Uh....sad ste bas otisli u neku pricu u kojoj ja tesko mogu da ucestvujem jer bih se petljao u nesto sto ne poznajem....ali vrlo rado cu pratiti sta kazete...

Cek da sad sumiramo sta je otprilike sve receno:

- Kao prva opcija za nekoga ko hoce da uci...treba uzeti u obzir S5600 ili FZ7...s obzirom da je 5600, koliko ja znam, prilicno star model...nisam siguran koliko ga se isplati uzimati. FZ7 mislim da nije mnogo skuplji od njega, ali je prilicno noviji...za kvalitet fotografija ne znam...gledao sam fotografije sa 5600 i one koje sam video su bile odlicne, ali prilicno naknadno obradjivane sto meni nikad ne daje neku pravu sliku

- dalje dolazimo do 9500 i FZ30 koji su tu negde, s tim sto ovde izgleda prevladava misljenje da je 9500 za truncicu upotrebljiviji zbog svog dobrog rada u slabijim svetlosnim uslovima, gde se FZ30 ne snalazi bas najbolje jer ima problem sa sumom i na niskim ISO vrednostima. Samsung cemo tu da odbacimo jer je cini mi se tek usao u to polje aparata pa nije realno ocekivati da postigne tako kvalitetne rezultate. Optika bi valjda kod Panasonica trebalo da je bolji adut u odnosu na Fuji-ja cisto zbog Leica oznake

- I onda dolazimo do R1 vs dSLR gde je na jednoj strani jedan (izgleda) blizu savrsen all round aparat koji nema mogucnost menjanja stakla, ali vrlo dobro radi 95 % real life situacija sa onim staklom koje ima. Ima veci senzor od svih gore navedenih, ali izgleda ne moze da se meri sa senzorima na dSLR makinama. Prednostu mu je, u odnosu na dSLR sto ne trazi dodatna ulaganja u staklo, a mana to isto, jer se razlicitim namenskim staklima postizu bolji rezultati.

Prema tome....nekome ko ima potrebe slicne mojima, bi trenutno najbolje odgovarao 9500 jer je cenovno povoljan, pruza prilicno za taj novac i daje priliku za dalje napredovanje....ovo sve naravno vredi dok cena ne padne za R1 sto nije izvesno da ce da se desi. Mislim da je od svega ovoga R1 dobra, extra kupovina, jer na prvom mestu ne mora da se vuklja mnogo opreme, a sasvim lepo odradjuje sve sto mu se zada, ali naravno ako bi mu maaaalo pala cena...ipak 700 evrica nisam jos spreman da dam na aparat...jos....:trust:

Pominjes RAW kao neku opciju koju ce obican korisnik moci da iskoristi a cinjenica je da 90% ljudi o tome ne zeli ni da razmislja.
Tako na kraju real-life JPG price, imao Fuji najbolji NR sistem ili ne, Panasonic ima jezivo puno suma i na ISO100.
Ja ne ocekujem da S9500 i FZ30 kupuju bas "obicni korisnici". Njima je obicno bolje da uzmu H5, S3 ili FZ7. NE mora da se petlja sa RAW-om, ali od kupca tih aparata ocekujem da makar nauce da koriste spoljne NR programe. Toliko sam prica cuo o tome da je E-1 "sumeca tableta", a ono kad se skine sum sa ISO 800 JPG-a izgleda bolje nego 10D slika. Isto je vazilo i za starog 1D, jednostavno nikakav NR nije radjen u aparatu i divno se cistilo u SW. No, usporava obradu, slazem se, i Panasonic treba da poradi jos na tome. Ali nije show-stopper za mene sigurno.

Nazad
Vrh Dno