Imao sam G2 oko godinu dana u napravio puno fotografija. Sa nekima sam i bio zadovoljan, ali tek kada sam slikao sa V1 (mada svega oko jedne sedmice) shvatio sam gde je bio problem sa G2: osim sto je to tehnoloski vec stara masina njegovo fokusiranje je bilo, u odnosu na V1, vrlo lose, a objektiv daleko od Sonnara. Osim toga brzina V1 je takodje daleko veca kao i ukupno posmatrano bolja upotrebljivost. Ono sto nije valjalo, a gde mi je G2 (kasnije malo i A80) bio vrlo mio je pokretan LCD ekran , jer sam slikao arhitekturu, razne turisticke stvari itd. i aparat cesto drzao vrlo nisko ili sasvim iznad glave. V1 to nema, a njegov LCD je za mene bio mali. No, sveukupno, to je azdaja koja je G2 gutala po svemu kao nista. Sada imam W1 i zadovoljan sam vrlo, a imao sam jedan ceo dan i V3. Sta da se kaze: sve ono sto bi hteo ima V3. To je zaista sjajan aparat koji apsolutno preporucujem. Iskustvo koje imam sa W1, a nacin kako se radi sa V3 baziran je u velikoj meri na W1 algoritmima, je izuzetno jednostavan i direktan. Na benchu je neko skoro postavio link za tipa iz Finske koji je napisao "odu" o V3, ali je on malo preterao kada je pisao poneke lose stvari o nacinu rada V3. I sam je rekao kako mu je trebalo malo vremena. Treba se samo navici na direktno upravljanje koje je razvijeno za potrebe snimanja, pa nije staticno, vec dinamicno da tako kazem. Na primer, logicno je da ce ti u odredjenom modu trebati EV kompenzacija i ona se nalazi odmah kao prva stvar koju mozes da pokrenes, ili kod nocnog snimanja white balance itd. Da ne pricamo da je LCD ekran ogroman i savrsen (osim sto se malo masti od nosa i ruku, ali se lako obrise). Malo se cudno drzi u ruci (moj W1 je bio katastrofa u pocetku), posebno V1, ali V3 ima lep grip za desnu ruku i nije tako lose (mada je tezak u ruci, odmah da se zna). Slike su fenomenalne i brzina AF neverovatna. Ono sto ne pisu, a ne znam zasto, je sto ta nova serija Sony ima multiburst od 16 slika jedna za drugom. Kad pritisnes okidac cujes jedno kratko zzz i ako si slikao mrtvu prirodu ili arhitekturu neces videti nikakvu razliku medju slikama, ali ako snimas nekog u pokretu, onda odjedamput vidis strukturu pokreta slicicu za slicicom u punom formatu. Video zapisi su na W1, V1 i narocito V3 fantasticni praceni zvukom koji se lepo moze kontrolisati. Sve u svemu, sjajna i kvalitetna tehnologija oko izuzetnog objektiva kakav je Sonnar (a naci ces ga na Haselbladu ili Contaxu).
Zao mi je, ali nemam iskustva sa G6. Ono sto pisu po pregledima mozes i sam da procitas. Ako je napravljen onoliko kvalitetno kao sto je bio moj G2, onda je to OK, ali ako nije nacinjen ogroman pomak u kvalitetu AF i samog objektiva, onda mislim da ja to ne bih mnogo uzimao u obzir. Pre bih gledao neki Panasonic sa Lecia objektivom, jer ipak sve zavisi, na kraju, od objektiva.