Šta je novo?

Promise 376 SATA Raid i linuX

Dragan_skydsl

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2004
Poena
604
pozdrav ...
posedujem KT4ULtra (MSI) MB sa doticnim kontrolerom i maxtor sata disk e sad posto bih ja DIREKTNO na njega instalirao linux (a do sada su me iskulirali Slack 9.1, Mandrake 9, i SuSe 8.2 Prof [nijedan od njih ne vidi HDD]) zanima me dali neko zna koja distribucija PROVERENO radi ..

P.S. sata disk radi stvarno brzo ali brate cuje se....ono... u susednoj sobi 😱 'el to normalno ?

Tesko da i jedna vidi...
Cuj, podrska za kontrolere dolazi preko kernela. To znaci sledece :
1. Skines sa nekog nezavisnog kompa najnoviji kernel 2.6 sa www.kernel.org i snimis ga na neki disk ili USB drive.
2. Stavis P-ATA HDD i na njega instaliras neki od distroa. Pri tome napravi boot disketu koja je kljucni faktor. Rekompajliras kernel na instaliranom linuxu sa pomenutim 2.6, pri cemu obavezno pogledaj da li kernel podrzava Promise 376 kontroler (99% ga podrzava), (ukljucis podrsku u menuconfigu kada budes pravio config za novi kernel). U slucaju da podrzava :
a) Nakon kompajliranja kernela sredis boot loader - lilo ili grub (sta vec koristis), tako da ti linux dize novi kernel. Pri tom dizanju, videces da je nasao doticni kontroler i videces i S-ATA HDD.
b) Particionises S-ATA HDD (odredis mu particiju i posebnu swap particiju)
c) Jedna od varijanti je da nakon toga odradis prakticno 'ghostovanje', ja ne znam tacno koja naredba za to sluzi (iskopira bukvalno ceo HDD na drugi, sa sve boot sektorom itd), ali znam da postoji, verovatno ce neko posle mene odgovoriti. Druga varijanta je da kernel one boot diskete zamenis sa novim rekompajliranim, sto znaci da kad dignes linux sa nje, imas pristup HDD-u, pa pristupis ponovnoj instalaciji Linuxa na S-ATA HDD.
3. Ukoliko kernel nema podrsku za kontroler, ne gine ti da skidas driver sa www.promise.com ili sa MSI-jevog sajta, ako imaju driver.
Procedura je onda slicna prethodnoj - opet ti treba P-ATA HDD, da bi digao OS i na njega kompajlirao skinuti driver. Nakon toga, procedura pocinje od particionisanja S-ATA HDD-a i prebacivanja OS-a na njega ili ponovna instalacija kao sto sam objasnio. Pri ovome preskaces kompajliranje celog kernela, nema za tim potrebe, samo kompajliras driver.

Jako komplikovano, bar kako ja vidim. Za ovo ti je potrebno solidno znanje, jer dok neko izda distro koji ima vrlo svez kernel, moze da prodje i mesec-dva.

Opcija ti je da skines dnevnu verziju neke od distribucija, koja se bukvalno svaki dan update-uje. Moguce da je u neku od njih ubacen svez kernel sa podrskom za tog Promisea. Posto imas link kao sto se vidi iz potpisa, eto ti moguceg najlakseg resenja.

nesharm je napisao(la):
Jako komplikovano, bar kako ja vidim. Za ovo ti je potrebno solidno znanje, jer dok neko izda distro koji ima vrlo svez kernel, moze da prodje i mesec-dva.
Opcija ti je da skines dnevnu verziju neke od distribucija, koja se bukvalno svaki dan update-uje. Moguce da je u neku od njih ubacen svez kernel sa podrskom za tog Promisea. Posto imas link kao sto se vidi iz potpisa, eto ti moguceg najlakseg resenja.

eto ti na... :boom: linux je stabilan...linux ovo, linux ono ....

salim se ;P

pa dobro .... nije tako strasna situacija .... skinuo sam najnew kernel pa cu sada da sve to probam...

Obicno resavanje problema pocinje tako sto se ode na sajt proizvodjaca (u ovom slucaju Promise) i tamo izabere download sekcija, pa drajveri pa jedna od ponudjenih linux distribucija - RedHat, SuSE, itd. Skine se lepo drajver i instalira prema uputstvu u zip fajlu (gotovim skriptama).

Ako nista drugo, brze se skine 250K nego 30M.

silverglider je napisao(la):
Obicno resavanje problema pocinje tako sto se ode na sajt proizvodjaca (u ovom slucaju Promise) i tamo izabere download sekcija, pa drajveri pa jedna od ponudjenih linux distribucija - RedHat, SuSE, itd. Skine se lepo drajver i instalira prema uputstvu u zip fajlu (gotovim skriptama).

Ako nista drugo, brze se skine 250K nego 30M.

pa da ... ali ja sam pokrenuo ceo ovaj thread da pitam dali ima neka distribucija sa koje mogu da instaliram direktno na sata disk....ali ni ovo nece biti problem samo cu izgubiti malo (ili mnogo) vise vremena

Pa ako ti nije uspelo sa nekom od ovih novih aktuelnih distribucija, onda verovatno ne postoji drajver u toj generaciji kernela i mora se uzeti sa strane - u ovom slucaju na sajtu proizvodjaca chipa.

Licno bih radije probao sa 2.4.x kernelom i tim drajverom, a 2.6.x bih iskulirao jos neko krace vreme.

Lepo je SG rekao, ako nema podrske u novom kernelu, 2.4.19 i taj driver i uzivaj...
SG, covek ima jako brz dl, tako da se ne brini za 30MB 🙂.

Bogme neso vidim ja da je pocelo ozbiljno od kako si nestao sa irca 😉 Nesha Linux guru....ako ako 🙂

Haha, nisam usao u Lindzu vec par meseci, vec to iz slicnog iskustva od ranije 🙂.

nesharm je napisao(la):
Haha, nisam usao u Lindzu vec par meseci, vec to iz slicnog iskustva od ranije 🙂.

Sta, preso si na BSD? 🙂

Jok, toliko sam stalno u guzvi, da nemam vremena da poteram SuSe 🙁.

kada je vec neko pomenuo BSD...
jel probao neko QNX ???
ili njegovu besplatnu varijantu openQNX ?(zanimljivo je da je velicina verzije koja se moze instalirati na win particiju 29MB 😉 )

a evo i linkova:
www.qnx.com
www.openqnx.com

Nazad
Vrh Dno