Tesko da i jedna vidi...
Cuj, podrska za kontrolere dolazi preko kernela. To znaci sledece :
1. Skines sa nekog nezavisnog kompa najnoviji kernel 2.6 sa www.kernel.org i snimis ga na neki disk ili USB drive.
2. Stavis P-ATA HDD i na njega instaliras neki od distroa. Pri tome napravi boot disketu koja je kljucni faktor. Rekompajliras kernel na instaliranom linuxu sa pomenutim 2.6, pri cemu obavezno pogledaj da li kernel podrzava Promise 376 kontroler (99% ga podrzava), (ukljucis podrsku u menuconfigu kada budes pravio config za novi kernel). U slucaju da podrzava :
a) Nakon kompajliranja kernela sredis boot loader - lilo ili grub (sta vec koristis), tako da ti linux dize novi kernel. Pri tom dizanju, videces da je nasao doticni kontroler i videces i S-ATA HDD.
b) Particionises S-ATA HDD (odredis mu particiju i posebnu swap particiju)
c) Jedna od varijanti je da nakon toga odradis prakticno 'ghostovanje', ja ne znam tacno koja naredba za to sluzi (iskopira bukvalno ceo HDD na drugi, sa sve boot sektorom itd), ali znam da postoji, verovatno ce neko posle mene odgovoriti. Druga varijanta je da kernel one boot diskete zamenis sa novim rekompajliranim, sto znaci da kad dignes linux sa nje, imas pristup HDD-u, pa pristupis ponovnoj instalaciji Linuxa na S-ATA HDD.
3. Ukoliko kernel nema podrsku za kontroler, ne gine ti da skidas driver sa www.promise.com ili sa MSI-jevog sajta, ako imaju driver.
Procedura je onda slicna prethodnoj - opet ti treba P-ATA HDD, da bi digao OS i na njega kompajlirao skinuti driver. Nakon toga, procedura pocinje od particionisanja S-ATA HDD-a i prebacivanja OS-a na njega ili ponovna instalacija kao sto sam objasnio. Pri ovome preskaces kompajliranje celog kernela, nema za tim potrebe, samo kompajliras driver.
Jako komplikovano, bar kako ja vidim. Za ovo ti je potrebno solidno znanje, jer dok neko izda distro koji ima vrlo svez kernel, moze da prodje i mesec-dva.
Opcija ti je da skines dnevnu verziju neke od distribucija, koja se bukvalno svaki dan update-uje. Moguce da je u neku od njih ubacen svez kernel sa podrskom za tog Promisea. Posto imas link kao sto se vidi iz potpisa, eto ti moguceg najlakseg resenja.