Šta je novo?

Promena veličina particija

Bishop

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
350
Pozdrav,
Treba mi preporuka za program za particionisanje. Ali malo mi je specifična situacija.

Imam HDD koji je podeljen na 3 particije. 35Gb + 30Gb + 635Gb.

C: 35Gb (Win 7)
D: 30Gb (Win XP)
E: 635Gb (podaci)

Ja bih želeo da ovu D particiju smanjim za nekih 10Gb i da tih 10 Gb pridodam particiji C. E sad pošto trenutno imam 2 sistema, Win 7 i XP, problem je u tome što sam ja particionisanje uradio iz XP-a, pa je D particija prva, a Disk Manager iz Win 7, može da smanji tu particiju D, ali ne može taj deo da pridoda particiji C, jer je ta nova particija ispred particije C. Ako sam zakomplikovao pogledajte sliku. :D

Mene zanima da li postoji neki program sa kojim to mogu bezbedno da uradim bez straha od gubitaka podataka?

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    27.2 KB · Pregleda: 101
Ne radi to nikad iz win-a. skini acronis pa sa njim odradi jer partition magic se ne pokazuje bas dobar u zadnje vreme kada se koristi win 7 ;)

Ko što reče Apple, Acronis je tata mata za te stvari
Znači, uradiš na D resize, smanjiš za 10 GB, pa posle C resize povećaš za 10 GB
Acronis će pomeriti podatke sa C particije na novi prostor, i verovatno će operacija biti uspešna
Kažem verovatno uspešna, i to najverovatnije, zato što nikad ne možeš da budeš 100% siguran
Preporučio bih još jedan način, koji ja koristim u većini slučajeva za vratolomije sa sistemskim particijama
To je da Acronisom True Imageom, ili Acronis Backup and Restoreom, napraviš image obe sistemske particije, onda vratiš Win 7 na particiju koliku želiš, zatim Win XP, isto odrediš željenu veličinu, i mislim da je to "sigurnije" od resizeovanja sistemskih particija
Jedina "zeznuta" stvar je što ćeš morati da ponovo pokreneš Win 7 instalacioni disk, i da ideš na repair, on će ustanoviti da ima problema sa boot managerom i ispraviti ga
Onda, kad imaš funkcionalan Win 7, instaliraš Easy BCD, i iz njega dodaš novu boot stavku, XP

Poslednja izmena:
Acronis ce sav tvoj posao odraditi fenomenalno.
Kao sto je receno iznad "skratis" particiju sa XPom i ides na finis(najbolje bi bilo da uzmes onoliko GB koliko ti je slobodno na D particiji gde je XP,onda se fajlovi nece pomerati)
Posle zavrsetka te operacije imaces "unpartitioned space" tako valjda pise koji ces jednostavno dodati na particiju sa win7.
Desavalo mi se da kad radim sve odjednom i kada nemam dovoljno slobodnog prostora sa particije koju zelim da skratim da mi zezne neke fajlove...mada te akronis pre svake operacije detaljno obavesti o cemu se radi i svaki deo operacije prikazuje sta se desava.Za svaku operaciju imas detaljno uputstvo u akronisu i tehnicku podrsku na sajtu itd itd

Partition Wizard Home edition isto tako dobar programcic

Ili to uradi pri sljedecem formatiranju racunara :)

zaboravih da dodam da ne mora da se formatira disk ili ponovo instalira Windows. sve moze da se uradi u okviru postojeceg sistema, samo naravno da se pazi i ostavi dovoljno prostora na C particiji (ako hocete npr. nju da smanjite).

Danas sam posle duzeg vremena koristio Acronisa.
Zasto ?
Zato sto me je korisnik koji je sam instalirao masinu zvao da mi kaze da masina uzasno sporo radi.
U pitanju je I5-660 , 1TB hardom i 4GB Rama, win XpSp3.

Odem tamo , nema virusa , spywarea i dok masina podigne sve programe proslo je tacno 3 minuta ?
Pogledam , kad ono particija C=350Gb

Uradim resize particije na C=100GB, ostatak na D particiju, masina uradi restart i posle toga, ceo boot sa dizanjem svih programa je potrajalo tacno 1min i 35sec.

@ borab
jako je interesantno to sto si ispricao. nije mi jasno sta je posredi. da li je OS ili nesto drugo ne znam. ja sam npr. kad sam kupio novi komp sa Win7 imao samo jednu jedinu particiju C od 500GB. Ja sam onda kao sto pomenuh gore probao par programa i uspesno odradio stvaranje D particije pomocu GParted-a. C particija mi je oko 60-akGB, i moram da priznam da nisam primetio razliku u butovanju kad je bila samo jedna particija od 500GB naspram 60GB.

@ borab
jako je interesantno to sto si ispricao. nije mi jasno sta je posredi. da li je OS ili nesto drugo ne znam. ja sam npr. kad sam kupio novi komp sa Win7 imao samo jednu jedinu particiju C od 500GB. Ja sam onda kao sto pomenuh gore probao par programa i uspesno odradio stvaranje D particije pomocu GParted-a. C particija mi je oko 60-akGB, i moram da priznam da nisam primetio razliku u butovanju kad je bila samo jedna particija od 500GB naspram 60GB.

Vrlo je moguce da se Xp ne snalazi bas najbolje sa velikim particijama.
Nas sam se iznenadio kada sam izmerio vreme boota na skracenoj particiji.
Mozda ima veze sa velicinom clustera,ko ce ga znati.

Sama veličina particije sigurno nema veze sa time. Ko zna šta je bilo u pitanju...

Pa i ja sam nesto posumnjao da je velicina C-particije problem. Ali kao sto se ponekad desava sa kompjuterima, jednostavno objasnjenja nema i mozda se nikad ne sazna (narocito ako se formatira disk) :D

Vrh Dno