Šta je novo?

Promena slova na tastaturi

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Pozdrav,

imam laptop koji nema nasu fizicku tastaturu, tastatura je standarda engleska bez nasih slova. U windowsu mi je podesena naravno nasa srpska tastaura, e sad nije vise qwerty nego qwertz, z je y, i suprotno. Pa sam hteo da pitam da li mogu da podesim i ovu nasu nekako da bude qwerty umesto qwertz, samo hocu da promenim ta dva tastera y u z?

Hvala :)

Uzmes srafciger, izvadis 'z' i 'y' i zamijenis im mjesta. :)

Imaš programe koji mogu to da ti odrade. Iskreno da ti kažem ne znam kako se zovu, ali pisano je na forumu dosta puta o tome pa pokušaj da potražiš.

Neko je napravio layout koji se samo instalira u windows i dobiješ qwerty sa našim slovima.

У питању су kbdycl.dll и kbdycc.dll тј српска латиница и ћирилица и довољно је да се неким програмом "распореде" слова у њима. Ја сам некад давно (мислим још за WinNT 4.0) направио свој распоред (који није нарочито употребљив за остале јер сам наша слова наместио по тупавом yuscii распореду на тастатури) и после ова два фајла само копирао у нове NT-олике Windowsе. Пре тога сам имао сличне за win9x, мислим да су ти фајлови имали .kbd екстензију, а сви NT-олики раде са оним првим. Тада није било много програма, ја сам нашао неки руски (не могу да се сетим који) и једном направио па сам га заборавио. :) После тога су се појавили многи слични, па и многи домаћи програми. Мислим да и Microsoft има неко своје решење.

Ипак, збок околине, због стандардног распореда који срећем на свим осталим комповима, у међувремену сам се навикао на такав распоред и мислим да више не користим то што сам правио.

Igla za sivenje resava tvoj problem, sa njom raskacis svaku kapicu na tastaturi kako hoces a da pritom ne odvalis zabicu(nosac) kapice :smash:

Control panel, language and keyboard, podesi kako želiš, prosto ko pasulj, nikakvi programi a kamoli šrafcigeri....

Control panel, language and keyboard, podesi kako želiš, prosto ko pasulj, nikakvi programi a kamoli šrafcigeri....

Pazljivije citaj sta covek pita. On je vec izabrao "srpsku tastaturu" u Windowsu ali mu smeta sto je ona "qwertz" a ne "qwerty", a ti mu objasnjavas kako da izabere tastaturu.

Za ono sto zeli da uradi mu itekako treba dodatni softver. Microsoft inace ima svoje resenje za editovanje keyboard layouta.

Raspored na US tastaturi

Konkretno. Ja imam tastaturu sa laptopom (ili laptop sa tastaturom :) ) HP 8710W. Instaliraj ove paketiće koje ti dajem u prilogu i vidi da li ti odgovara raspored koji ja koristim. Naravno, potrebno je da imaš isti tip tastature.
Ujedno, kome treba neka koristi.
Prilagodio sam ćirilični i latinični raspored da tasteri odgovaraju US tastaturi, tj. onako kako i gde se nalaze.Alternativni znaci (da kažem shift znakovi) se dobijaju kombinacijom tastera ctrl+alt i ctrl+alt+shift.
Koristio sam Microsoft Keyboard Layout Creator.

Pozdrav

Prilozi

• 8710_lat_cir.7z
    456 KB · Pregleda: 178
Pazljivije citaj sta covek pita. On je vec izabrao "srpsku tastaturu" u Windowsu ali mu smeta sto je ona "qwertz" a ne "qwerty", a ti mu objasnjavas kako da izabere tastaturu.

Za ono sto zeli da uradi mu itekako treba dodatni softver. Microsoft inace ima svoje resenje za editovanje keyboard layouta.

Ja znam šta objašnjavam , nikakav problem nije da se svako slovo postavi na svoje mesto ili gde vam odgovara...i ne želim da ulazim u raspravke..bar u win 8 taj softwer postoji.

Nazad
Vrh Dno