Šta je novo?

Promena imena XP kompa i oblik cookie-ja ?

Emmy

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2004
Poena
304
kada vam stigne cookie on izgleda nesto kao ime_vaseg_kompa@ime_sajta_kome_pristupate. Ja sam ranije imala W98 i ime racunara sam menjala, zatim pomocu Nortona obrisem cash internet i sve cookie i sajt me vise ne prepoznaje. To je bilo veoma lako. Medjutim, kod XP-a stvari stoje drugacije. Ime racunara se ne vezuje za cookie vec nesto kao vas register name. Da li se moze isto ovo primeniti da se registered name promeni u XP, posto kada promenim ime racunara to na cookie nema efekta ?

Emmy je napisao(la):
kada vam stigne cookie on izgleda nesto kao ime_vaseg_kompa@ime_sajta_kome_pristupate. Ja sam ranije imala W98 i ime racunara sam menjala, zatim pomocu Nortona obrisem cash internet i sve cookie i sajt me vise ne prepoznaje. To je bilo veoma lako. Medjutim, kod XP-a stvari stoje drugacije. Ime racunara se ne vezuje za cookie vec nesto kao vas register name. Da li se moze isto ovo primeniti da se registered name promeni u XP, posto kada promenim ime racunara to na cookie nema efekta ?

Nije mi baš najjasnije šta bi tačno htela da postigeš ali ako hoćeš da menjaš registered name tj. registered owner to se radi Registry bazi pod:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

pa promeniš ime pod ključem "RegisteredOwner" (desni klik u RegisteredOwner, pa Edit, pa izmeniš ime koje se nalazi u sekciji "Value")

Zaboravih da dodam: da bi to imalo efekta moraš restartovati računar.

Poslednja izmena:
Visente, sta da kazem, svaka cast ! To mi je trebalo, cudno da je moje pitanje tako konfuzno, a bas sam se trudila da budem sto jasnija i preciznija pa mozda malo i preopsirna. Jednostavno, hocu da promenem cookie-je tako da me sajt vise ne poznaje, a to je kod XP bio malo tezi zahvat nego na XP.

P.s.: kako si samo pronasao to i da li da "diram" po registrima, cula sam da to moze da bude da kazem "opasno" po zdravlje XP-a ?

tnx !

ako sam skapirao, ti zapravo zelis da obrises cookie sa nekog sajta, da te kada ponovo pristupis tom sajtu, sam sajt ne prepozna ? Ako sam upravu evo ti jednostavnije resenje, a definitivno i bezbolnije. Udjes u direktorijum "Documents and Settings" onda udjes u direktorijum koji se zove po imenu usera koji je trenutno aktivan, odnosno onao usera za koga zelis da obrises cookie (nemora user da bude aktivan), i u tom direktorijumu ces naci direktorijum cookies gde se nalaze cookie.I tu ces naci cookie stime sto se u XP-u oni obelezavaju ime_usera@ime_sajta_kome_pristupate.txt.I naravno samo ga obrises isto ko i u 98-ici...

Emmy je napisao(la):
Visente, sta da kazem, svaka cast ! To mi je trebalo, cudno da je moje pitanje tako konfuzno, a bas sam se trudila da budem sto jasnija i preciznija pa mozda malo i preopsirna. Jednostavno, hocu da promenem cookie-je tako da me sajt vise ne poznaje, a to je kod XP bio malo tezi zahvat nego na XP.

P.s.: kako si samo pronasao to i da li da "diram" po registrima, cula sam da to moze da bude da kazem "opasno" po zdravlje XP-a ?

tnx !

Ponekad se šuma ne vidi od drveća :D Menjanje registrija može biti "nezdravo" za XP ako ne znaš šta i zašto radiš u registriju. U principu uvek je dobro napraviti backup kad nešto čačkaš po registriju (bilo celog registrija, bilo (što je jednostavnije, ali kod paranoičnih i neiskusnih izaziva osećaj teskobe "a šta ako...!" :D ) samo ključeva tj selektovane grane u kojoj nešto menjaš (što postižeš sa desnim klikom na datu granu /onaj niz što je u levom delu prozora "Registry editora"/ pa iz padajućeg menija izabereš "Export" a u novootvorenom prozoru izabereš gde i pod kojim imenom ćeš da exportuješ tu granu registrija pre nego nešto menjaš u njoj. Tako da možeš na taj exportovani fajl sa extenzijom "*.reg" ako nešto krene kako nevalja, da samo dvoklikneš i to će vratiti stara setovanja u dotičnu granu registrija.

Eh, sad,... svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju... :D hoću da kažem obrati pažnju na ovo što ti je napisao "kjgkreek" Jer ako ti je cilj samo (kao što rekoh nije mi baš bilo najjasnije šta bi tačno htela da postigeš, al sad si pojasnila) da te sajtovi koje si već posećivala više ne prepoznaju - potrebno je i dovoljno je da samo pobrišeš svoje "kukije" a kako -to je već opisao "kjgkreek". Dakle ne menjaš kukije već ih samo pobrišeš. Uz upozorenje da to znači da i sajtovi za koje bi možda htela da te prepoznaju (na pr. ovaj forum - da te automatski uloguje bez da ukucavaš ponovo user name i password...) - takođe neće "poznati" Dakle, nema potrebe da menjaš bilo šta po registriju da bi postigla da te već posećivane internet stranice ne prepoznaju - samo pobriši svoje kukije (uzgred imaju za upotrebu vrlo jednostavni programi koji brišu sve tragove (ne samo kukije) boravka na internetu - jedan klik i sva istorija tvog boravka na internetu je pobrisana...

ako mozes da mi das link za program bilo bi dobro.

Ipak to sto kazes ti i kjgkreek nisam bas 100% sigurna. Pre mi se cini da cookie dobija ime na osnovu registered name kompa, a ne trenutno aktivnog usera, mislim na XP, dok je kod w98 to jedno te isto s obzirom da ima samo jedan user.

Evo sta se meni desilo. Registered name je bio recimo "paris" i ime administratora isto. Normalno i cookie su bili paris@bla_bla. Onda promenim ime administratora u recimo "rim", ali cookie-i i dalje ostaju isti ! Zasto ? Pa zato sto je registered name isto. I onda sam kopala po kompu sve dok evo nisam cula za registry tj. da se tamo menja.

Dodatno pitanje: izgleda da sajt uzme cookie sa naseg kompa i vidi da li smo vec bili logovani. Medjutim kad se cookie obrise, a ime ne promeni on uopste vise ne vrsi neka poredjenja npr. da je to ime vec bilo. Naravno, neki administrator bi mogao da proveri da neko pokusava da izigra sistem. Ipak ima smisla ovo, npr. sta ako dva kompa negde imaju isto ime. Ipak je cookie mnogo vise od imena...

Emmy je napisao(la):

mislim da ce ti najzgodnije biti da skines (~3mb), instaliras i koristis cesto pominjani MyIE2.
To je inace dodatak za IE, ali takav koji bitno povecava kvalitet i udobnost serfovanja, i to na taj nacin da mogucnosti serfovanja sa "golim" IE izgledaju vrlo inferiorno u odnosu na ono sto se moze uraditi sa myie2

Sto se tvojih potreba tice, u svojim opcijama myie2, izmedju ostalog, poseduje funkcije Clean Adresses, Clean Cache, Clean Cookies, Clean History, Clean Forma Data, Clean Search Bar History, Clean All - a koje mozes jednokratno, po zelji da upotrebis, ili npr. da ukljucis svaku od navedenih (ili njihovu kombinaciju po zelji) da bude izvrsena svaki put kad npr. zatvoris MyIE2, odnosno prestanes sa serfom.

link za dl:
http://download.com.com/3000-2356-10136776.html?part=112589&subj=dlpage&tag=button

Poslednja izmena:
Emmy je napisao(la):

Ipak to sto kazes ti i kjgkreek nisam bas 100% sigurna. Pre mi se cini da cookie dobija ime na osnovu registered name kompa, a ne trenutno aktivnog usera, mislim na XP, dok je kod w98 to jedno te isto s obzirom da ima samo jedan user.

...

Nebitno je na osnovu čega kuki dobija ime - sve dok ti možeš taj kuki da izbrišeš ;) - ako je kuki izbrisan (bez obzira sa kojim je imenom bio) stranice koje posećuješ a čiji su kukiji obrisani, neće "znati" da si predhodno bila na njima. Ono što stranici "govori" da si ti već bila na njoj je sadržaj kukija koji je ona postavila na tvoj comp. Zvanično, stranice ne bi smele da sakupljaju privatne informacije usera koje su sadržane na kompjuteru izvan kukija , koje je user sam dao, (po meni ne bi trebalo ni ove koje zapisuju u kukije, al ajde, to je već zaživeo i radi se). Tako da stranica nema veze neposredno sa imenom bilo compa bilo usera, već samo posredno, preko kukija.

Uzgred, kukiji na XP-ju dobijaju ime po logon ID-u, ako nema više usera već samo jedan, onda su kukiji imenovani po njemu. Ako samo promeniš "user account name" kukiji se neće promeniti ostaće pod starim account-om - moraš se ulogovati bukvalno na drugi user account (ne samo user name), jer ako je istom accountu samo promenjeno "account name" to je isti account sa svim istim setovanjima osim što će ti se kad pritisneš start na task-baru pojaviti novo ime u zaglavlju! ali sva setovanja u folderu "Documents and Settings" će ostati na staro ime budući nije promenjen ili kreiran sam account već samo njegovo interno imenovanje - to baš nije sasvim logično ali je tako.

Da ne bi komplikovali (je'l već je dovoljno iskomplikovano :d ) Ako ti je baš stalo da menjaš user name "Registered Owner name" i "Registered Organization" a strah te da čačkaš po registriju koristi programčić "xpchgownorg" (ili pod drugim imenom a zapravo isto "changeownerorg") možeš ga skinuti sa:

http://www.dougknox.com/xp/utils/XP_ChangeOwnerOrg.zip

u dva koraka će ti promenuti "Registered Owner name" i "Registered Organization"

što se tiče brisanja istorije boravka na internetu možeš da, za brisanje kukija, koristiš od "DS9" spomenuti MYIE2 (mnogo je dobar) međutim budući da je samo shell za Internet Explorer (ane neki security program) on ne može da pobriše sadržaj index.dat fajlova. Za brisanje cele internet istorije (ima sila programa na internetu) ja koristim mali besplatni "System Security Suite", on briše i sadržaj index.dat fajlova, možeš ga skinuti sa:

http://www.igorshpak.net/

:wave:

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
mislim da ce ti najzgodnije biti da skines (~3mb), instaliras i koristis cesto pominjani MyIE2.

link za dl:
http://download.com.com/3000-2356-10136776.html?part=112589&subj=dlpage&tag=button

MyIE sa download.com ??? Cemu li sluzi Zoni-ev sajt, pitam se ? :d Dakle http://myie2.zoniweb.cjb.net/ sve sa "domacim" plugin-ovima i srpskom lokalizacijom.

Inace nije mi bas jasno cemu ovolika buka oko cookies-a, ja bih se recimo ubio BEZ njih, kakva bi to katastrofa bila da svaki put moram ponovo da unosim user/pass na sajtove ili vrsim njihovu custom-izaciju svaki sledeci put kada ih posetim...no, necu da ulazim u razloge ali ako bas neko ne zeli cookies-e, najprostiji nacin je valjda da se zabrani njihova upotreba u samim opcijama browsera i gotova prica - a to moze i u IE i u Operi, verovatno i u Mozilli/Firebirdu.

drapin je napisao(la):
Inace nije mi bas jasno cemu ovolika buka oko cookies-a, ja bih se recimo ubio BEZ njih, kakva bi to katastrofa bila da svaki put moram ponovo da unosim user/pass na sajtove ili vrsim njihovu custom-izaciju svaki sledeci put kada ih posetim...no, necu da ulazim u razloge ali ako bas neko ne zeli cookies-e, najprostiji nacin je valjda da se zabrani njihova upotreba u samim opcijama browsera i gotova prica - a to moze i u IE i u Operi, verovatno i u Mozilli/Firebirdu.

Da ali onda ne možeš da pristupiš nekim sajtovima, jer ne prihvataju posetioce koji nisu omogućili kukije.

hvala svima na korisnim linkovima i uputstvima. Ja instaliram XP ali za jednog usera. Medjutim, prebacivala sam ja usere i restart, a komp je opet terao po svome. Jednostavno on, valda ako ima jednog usera vezuje ime kukija za registered name. Ne znam kako drukcije da ovo objasnim...

ima sajtova koji citaju i IP pored kukija pa ti nece biti dovoljno da obrises kuki. U svakom slucaju najbolje da se registrujes na tom sajtu :)

shtaps je napisao(la):
ima sajtova koji citaju i IP pored kukija pa ti nece biti dovoljno da obrises kuki. U svakom slucaju najbolje da se registrujes na tom sajtu :)

A ima i programa koji lažiraju IP preko proksija.

a ima i proxy i socks cleanera ;)

-------------------------------------
Loopia | Hosting -> http://loopia.co.yu
-------------------------------------

Nazad
Vrh Dno