Šta je novo?

Promena Firmware-a kod TEAC CD-RW 540E.Pomoc!

Alexajlo

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2002
Poena
630
Da li se promenom Firmware-a kod TEAC CD-RW 540E (1.0F) na novi 1.0K primecuju "neka" poboljsanja zbog kojih bi vredelo isti menjati?

Mnogi moji prijatelji Firmware Update-uju odmah po kupovini CD ili DVD uredjaja, postoji li opravdanost za ovakav postupak ?

Ako je odgovor potvrdan, koje se radnje moraju izvrsiti pre Update-inga Firmware-a... npr. da li je potrebno iskljuciti Auto Insert Notification.... prebaciti uredjaj u PIO Mod.... iskljuciti drugi CD uredjaj koji je prikljucen kao Slave tokom Update-inga ili slicno ?
HVALA.

Nista posebno nemoras da uradis....imam isti pisac i stavio sam 1.0k firmware........sve sto treba je da ga download-ujes,izvadis cd iz drajva (ako je neki unutra),startujes firmware,i on ce sve sam odraditi (a dok on radi nediraj komp. dok ne zavrsi).......posle toga samo restart.....
Poboljsanja nisam video,posto sam promenio firmware odmah kada sam ga dobio.....ali nece ti skoditi da ga stavis........

Firmware je rom samog uredjaja (svaki deo hardware-a ima rom u sebi),i u sebi sadrzi instrukcije za rad.....konkretno update-ovanjem firmware-a neces nista ubrzati vec samo popraviti greske pri radu uredjaja koje su ustanovljene posle njegove proizvidnje... ... ...

da li je potrebno iskljuciti Auto Insert Notification.... prebaciti uredjaj u PIO Mod.... iskljuciti drugi CD uredjaj koji je prikljucen kao Slave tokom Update-inga ili slicno ?

nista od toga netreba.....

Hvala ti. Nikada do sada nisam radio slicnu "stvar" pa mi je tvoj savet dobrodosao.

Twix je napisao(la):
Poboljsanja nisam video,posto sam promenio firmware odmah kada sam ga dobio.....ali nece ti skoditi da ga stavis........

Firmware je rom samog uredjaja (svaki deo hardware-a ima rom u sebi),i u sebi sadrzi instrukcije za rad.....konkretno update-ovanjem firmware-a neces nista ubrzati vec samo popraviti greske pri radu uredjaja koje su ustanovljene posle njegove proizvidnje... ... ...

Na mom Teac 524 RW se vidno povecala brzina ekstrakcije audio diskova pri update-u sa najnovijim firmware-om.

Sto ce reci, za preporuku je ako se njime dobijaju neke bolje performanse.

Alexajlo je napisao(la):
Hvala ti. Nikada do sada nisam radio slicnu "stvar" pa mi je tvoj savet dobrodosao.
Generalno sa novijim firmverom postize se bolji rad sa novoizaslim medijima.

Da li neko ima problem sa W540 da nece da prepozna CD ako je ostavljen posle restarta ? Pa mora da se uradi Eject/Insert ?

Alexajlo je napisao(la):
Ako je odgovor potvrdan, koje se radnje moraju izvrsiti pre Update-inga Firmware-a... npr. da li je potrebno iskljuciti Auto Insert Notification.... prebaciti uredjaj u PIO Mod.... iskljuciti drugi CD uredjaj koji je prikljucen kao Slave tokom Update-inga ili slicno ?
HVALA.

Hmmm...ako flesujes iz dosa - apsolutno ne. Ako flesujes iz windowsa onda ovo moze da zavisi od uredjaja posto ima par nekih kod kojih je u uputsvu naglaseno da treba da se obavi neka od naznacenih operacija. U svakom slucaju ukoliko je neophodno navesce ti se u samom uputstvu.

P.S. flesovati iz dosa :) Kako ovo lepo moze da se primeni i na politiku u ovoj zemlji. Svi politicari flesovase iz dosa :beat:

U konkretnom slucaju, za teacov 40x rezac (w540e) mislim da se flashuje iskljucivo iz win-a, tako su napravili updater, pa npr. ako se to radi pod w2k ili wxp onda je potrebno imati i admin. privilegije. Dakle, dole je info iz uputstva za flashovanje w540e

3. Precautions in executing this program
3-1. Remove any discs from the CD-W540E before executing this program.
3-2. Do not try to access the drive while update is in process.
3-3. The firmware update may not work properly while certain packet
writing software is installed. In this case, you must first
disable the packet writing software before starting this program.
3-4. UpdaterW540E.exe requires administrator privileges
to run on Windows 2000 and Windows XP.

4. Operating procedure
4-1. Make sure that W540E_10.BIN is in the same Folder
as the UpdaterW540E.exe file.
4-2. Execute UpdaterW540E.exe.Read the Licensing Agreement carefully.
If you agree with it, press the Accept button. If you do not
agree, press the Exit button to exit the program.
4-3. The target drive will be indicated in the Target Drive list box.
Read carefully the precautions on the screen. When you press the
Update button, program will ask for your confirmation.
Press Yes to start the firmware update process.

Warning:
Exit Windows Explorer and all the active applications beforehand.

NEVER turn off the power of your PC or drive, shut Down the system,
Or go into Standby mode while executing this program.
Do not force termination of the Operating system, terminate a task
while executing the program.

4-4. When the firmware update has been completed, you will be prompted
to restart the system. Press OK to restart your PC. You must
restart the system for the CD-W540E to work correctly.

If you continue operation without restart,the system may become
unstable or hang.

Dakle, kako pise u uputstvu za instaliranje ovog rezaca, prvo, uredjaj treba da bude master, zatim, pri flashovanju treba iskljuciti packet writing programe (tipa INCD, DirectCD; nisam siguran za ugradjenu winxp recording podrsku - ja je odma iskljucim cim se instalira win), zatvoriti sve aktivne aplikacije, izvaditi zaostali cd iz uredjaja, pokrenuti updater, ne gasiti racunar, nakon zavrsetka restartovati masinu sto ce biti ponudjeno. Nakon ovoga moguce je da ce pri sledecem restartu win ponovo prepoznati (kao nov) rezac (sto nema bitnih posledica), i to je to.

@milanbb
Mislim da je par ljudi ovde imalo taj problem (da mora da se uradi eject da bi se prepoznao cd) kada su prelazili na noviji firmware kod w540e (pa su se vratili na stari). Ja sam imao problem da mi nakon rezanja u nero (i nakon njegovog zatvaranja) win ne prepoznaje VolumeID cd-a iako tacno prepoznaje sadrzaj, al` je to otklonjeno kada sam deinstalirao InCD. Btw, drzim winXP i iskljucenu recording podrsku. Da nije do ovog poslednjeg.

.

DS9,
odradio sam sve kao sto si napisao i prijavio mi je da je uspesno odradio i resetovao je racunar, po dizanju racunara prijavio mi je novi uredjaj i to je sve Ok, ali sada nece da mi nareze nijedan disk, RW diskove mi prijavljuje di nisu RW,a CD-R nece da reze prijavljuje mi power callibration error i to za vise vrsta diskova od plasmona, verbatima itd...
o cemu se zapravo radi verzija fw-a je 1.0k

Ajd ovako.
Da ne bude nikakve zabune, nadam se da govorimo o CD-W540E (40x rezac)
Na teacovom sajtu stoji ovo
You should install the firmware only if you have a problem or you want to have feature which is included in the latest firmware. If your drive does not correctly work, after Firmwareupdate, please make a update of ASPI-Layer and Recordingsoftware.

Dakle, deinstaliraj programe za przenje, i preporucujem ti da nadjes program aspi4all ( aspi 4.60) i da to instaliras. A zatim ponovo instaliras programe za rezanje.
Pogledaj da ti kojim slucajem uredjaj ne radi u pio modu, jer w540e treba da radi u ultra dma 2 (u tom slucaju deinstaliraj sekundarnu granu i pusti win da je ponovo nadje, pa proveri).
Ako koristis nero, nakon sto ga deinstalira i ponovo instaliras, a ne bude htelo opet pokreni nero info tool i gledaj dal npr. ASPI nije dobro instaliran. Eventualno se moze desiti da u biosu neki parametri nisu namesteni korektno. Neke ploce odnosno njihovi biosi imaju stavku 32bit access, pa ako je tako kod tebe probaj da to ukljucis. Inace stavi za taj rezac n AUTO pa nek ga sama ploca prepozna. Teoretski to ne bi trebalo da ima veze s obzirom da je rezac bio prepoznat, al ipak proveri.
Pa javi sta se desava.

PS. ako koristis npr. plocu sa via chipsetom vrlo je preporucljivo da instaliras via4in1 drajvere

Inace verzija 1.0k resava sledece
It supporeted to read Ultra Speed CD-RW disk. (Not supported to
write.)
It supported to read/write 12x High Speed CD-RW media made by
NANYA and LEAD DATA.

Version 1.0 K Size 385 KB

.

DS9,
rezac jeste Teac CD-W540E i ukljucen je ultra dma mod, ASPI drajveri su 4all 4.60, a sto se ploce tice ona je Abit NF7-S bios v19 (probano i sa novijim 20, 21 i 22) ali negde na forumu sam procitao da verzija 19 najbolje radi (mozda grasim), za 32bit access iz biosa neznam i nisam jos pogledao dali uopste ima toga, ali pogledacu i planiram kompletnu instalaciju windowsa tako da cu tek onda videti dali radi, pa javljam rezultat.
Pozdrav i hvala

Ako si O/C mozda ti to pravi problem tj. PCI stavi na 33MHz odnosno FSB 133,166,200 mada bi na nForce to trbalo da je vec tako, Ortak je kad se pojavio teac imao P2 na 400 @448 tj fsb 112 i nikako nije mogao da nareze CD, tek na FSB 100

a gde se pali ultra dma u win xp-u?
i jel probao iko ovaj tuning tool za dotichni rezach?

odes u control panel> system> pa nadjes IDE granu na kojoj je rezac> desni klik na nju, pa biras properties>advanced ,i setuj na DMA if avilable.

Za teacov (w540e) tuning tool, jel` mislis na speed_w540e.exe - ja to koristim da mu smanjim maksimalnu brzinu citanja sa 48 na 40x. Jednom to uradis i vise ti nije potreban, osim ako hoces da ponovo vratis na default.

Poslednja izmena:
e hvala ti za ovo ja sam se uvek cudio kako nema to podeshavanje ... mada kad sam otvorio stoji na dma if available ... jer na starim win0ovima je to podeshavanje bio na propertis-u od hdd-a ...

Nazad
Vrh Dno