Šta je novo?

Promena domena

chundra

Čuven
Učlanjen(a)
31.12.2003
Poena
619
Sta me ceka ukoliko krenem u posao menjanja imena domena za sledece servise:
AD
Exchange (exchange 2007 Sp1)
Isa (Isa 2006 SP1)
Sharepoint (Moss 2007 SP1)
Crm
Fileserver
Terminal server
Data Protection Manager (DPM 2007 Sp1)
SQL (Sql 2000, 2008, 2008 ...)
Hyper-V
Nod32

OS na DCovima je Win2008, Domen/Forest functional level je Win2003 :/

Ima li neko predstavu kako bi taj scenario izgledao?

Kaže MS da ne možeš baš tako lako da promeniš ime domena ako imaš Exchange 2007 ili 2010:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc738208(WS.10).aspx

Jel ti samo menjaš ime domena ili menjaš domen?
Za Exch moze samo da doda novi domen, i da stavi da je taj "novi" default, a stari ne mora da brishe. Josh ako ima neki smart SMTP host, sasvim mu je svejedno, samo mu ukaze na novi LDAP. "Preimenovanje"postojeceg domena ne dolazi u obzir niti u jednoj opciji. U svakom sluchaju, morao bi da podigne novi domen kontroler, proglasi ga za glavni i demontira stari. Malo sam uprostio, ali da naglasim da puko preimenovanje postojeceg domena nece da radi (ili ja ne znam).

Sto ne apdejtujes te servere? Mislim samo se vezujem na tvoje napisano, svi su na SP1 max. Sto jozza rece samo dodas domen u Exch, ja sam opet SharePoint i ISa server bez problema prebacio u novi domen, za ostalo ne znam, ali ima tu dosta da se prcka :). Zasto menjas ime domena?

Unutrašnja politika firme - došlo je do razdvajanja firme i svaka je dobila novo ime.
Takođe se nametnuo uslov da ne smeju da budu u istom ADu, tj da postoji rizik od neovlašćenog pristupa bilo kom segmentu od gore navedenih.

Šta ste uradili na kraju?

Zar nije logičnije da jedna firma zadrži stari domen, a druga napravi novi i sve svoje servere i radne stanice migrira u njega?

Jos uvek se radi na tome ...
Jedna firma i jeste zadrzala stari domen, a ova druga firma je ona o kojoj pricamo :)
Zato i postoji dilema da li je lakse krenuti ispocetka i sve migrirati ili pokusati sa nekom vrstom preimenovanja.

Definitivno je bolje/sigurnije da se napravi novi domen,zasucu rukavi i sve postavi kako valja,i na dalje samo odrzavanje...
Sam M$ kaze da domen moze da se preimenuje,a M$ manual za to je oko 80 stranica citanja dok su oko 30 stranica upozorenja :)

Ajde javi sta je bilo :wave:

Sto ne apdejtujes te servere? Mislim samo se vezujem na tvoje napisano, svi su na SP1 max. Sto jozza rece samo dodas domen u Exch, ja sam opet SharePoint i ISa server bez problema prebacio u novi domen, za ostalo ne znam, ali ima tu dosta da se prcka :). Zasto menjas ime domena?

Kako je islo sa ISA serverom?

Inace situacija se jos uvek kuva... testiram ... ADMT je prilicno ne predvidiv.

Da proverim sa vama jos jednu stvar:
Kao sto rekoh, trenutno postoji jedan domen, dva site-a spojeni ISA tunelom medjusobno.
Oba site-a rade prilicno nezavisno (po mojoj proceni), i cini mi se da jedino dele FSMO role.
Ukoliko bih disablovao tunel nastao bi problem u ADu jer ne bi mogao da pronadje Schema Master i Domain Naming Master rolu.

Pitanje je da li seizovanje tih rola resilo problem?
Posle seizovanja vise ne bih morao da imam ISA tunel, i domen bi bio kompletno nezavisan?

Koliko sam ja upoznat mozes da oborish tunel... serveri se vishe ne vide. I onda odradish seize FSMO rola na "sekundarnom DC" i onda NIKAD vishe ne stavish ta dva servera u istu mrezu.. Oba site-a imaju tj servera imaju dignut DHCP, DNS... sta ti vec treba... ali serveri NIKAD vishe ne smeju da se vide. Bar tako kaze dokumentacija.

s' postovanjem JA,)

Vrh Dno