Šta je novo?

Promena ADSL rutera

klarica

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2008
Poena
309
Dobio sam od provajdera ruter ali bi hteo da kupim bolji od drugog proizvodjaca i koristim njega. Da li je ovako nesto moguce? Znaci zeleo bi da kupim ruter i okacim na telefonsku liniju na kojoj imam ADSL, da li ce to raditi kao i sa ovim ili trebaju neka posebna podesavanja ili odobrenje provajdera telekom, ptt...?

Možeš da promeniš i radiće ako ga ispravno podesiš. Ali ne očekuj podršku od provajdera i znaj da je uvek moguće da Telekom promeni neki konfiguracioni parametar u tvojoj telefonskoj centrali koja će taj ruter učiniti neupotrebljivim.

Ne treba ti nikakvo odobrenje.
Treba ti username i password za tvoju adsl konekciju (pppoe) to si trebao dobiti napismeno u ugovoru, i pogledaj parametre za tu pppoe konekciju koji su podeseni na routeru koji si dobio od provajdera ( mislim da je za telekom 7/35 ... ne znam tacno napamet).

Uglavnom meni je trebalo par minuta da zamenim telekomov HUAWEI router sa TP-Link TD-8840T... inace do sada mi je ovaj telekomov radio posao... ali mi je zatrebala opcija za dyndns ,em jos TD-8840T ima i gomilu korisnih opcija.

Huawei MT882 ima opciju za dyndns ali je nema u html meniju, vec mora da se iz telneta otkucaju dve komande sa parametrima.
Meni vec dve i po godine radi dyndns sa MT882.

Koga interesuje mogu da postujem koje su komande.

Pozdrav.

Pa moze... postuj te komande za telnet.... ne bi bilo lose :)

Poslednja izmena:
Evo ti izvod iz Conexantovog uputstva za Viking i viking II chipsetove

Navedene komande su za MT882 i mogu da se koriste jedino ako se telnetujes na ruter ili ako si napravio vezu sa MT882 preko konektora koji se nalazi u njemu i koji sluzi za konekciju na COM port i tada komande kucas iz Hyperterminala.

DDNS Commands

COMMANDS PARAMETERS
create ddns hostname ifname ifname name name
create ddns intf ifname ifname srvcname tzo | dyndns username username passwd
passwd [ system dynamic | static | custom ] [ wildcard enable |
disable ] [ mailexchger mailexchger ] [ mailbackup enable |
disable ] [ offlinesupport enable | disable ]
delete ddns hostname ifname ifname name name
delete ddns intf ifname ifname name name
get ddns hostname [ ifname ifname ] [ name name ]
get ddns intf [ifname ifname ]

Evo i primer
create ddns hostname ifname ppp-0 name neko.nesto.org
create ddns intf ifname ppp-0 srvcname dyndns username neko passwd blabalabla system dynamic wildcard enable mailbackup disable offlinesupport disable

Ono sto je zadebljano u primerima su tvoji parametri. Ono sto se nalazi iza system dynamic je nepotrebno osim ako ne nameravas da dizes mail server i web server. U tim slucajevima je bitno da ti je ukljucen wildcards jer onda mozes ispred imena domena da dodas www i dyndns server ce za sve upite koji su upuceni za www.nekidomen ili 0.neki domen da prosledjuje ip adresu tvog domena koji glasi nekidomen.

Pozdrav

P.S. nadam se da sam bio jasan. Primeri su ocigledni i trebalo bi da iz par pokusaja to odradis kako treba.

Poslednja izmena:
Hvala za info :)

Mislim da cu se snaci... vec sam ranije bio odradio preko telneta ono omugucavanje admin naloga.

Ono gore vazi za MT882 (roze beli). Ne vazi za HG520 i HG510.
Na MT882 nema potrebe da omogucavas admin nalog.
Za HG520 za sada nema mogucnosti da podesis dyndns.

Ja imam taj HG510 :( OK ... bar nisam bezveze kupio novi router za firmu...

Sta od parametara treba da zapisem sa ovoga da nemam problema na US.Roboticsu:

Od parametara ti treba:

VPI / VCI za PTT je isto 8 / 35 i userneme i password za kreiranje PPPoE konekcije... to dobijes od provajdera ( meni to pise u ugovoru na zadnjoj stranici kod telekoma)

Poslednja izmena:
nece

Evo ti izvod iz Conexantovog uputstva za Viking i viking II chipsetove

Navedene komande su za MT882 i mogu da se koriste jedino ako se telnetujes na ruter ili ako si napravio vezu sa MT882 preko konektora koji se nalazi u njemu i koji sluzi za konekciju na COM port i tada komande kucas iz Hyperterminala.

DDNS Commands

COMMANDS PARAMETERS
create ddns hostname ifname ifname name name
create ddns intf ifname ifname srvcname tzo | dyndns username username passwd
passwd [ system dynamic | static | custom ] [ wildcard enable |
disable ] [ mailexchger mailexchger ] [ mailbackup enable |
disable ] [ offlinesupport enable | disable ]
delete ddns hostname ifname ifname name name
delete ddns intf ifname ifname name name
get ddns hostname [ ifname ifname ] [ name name ]
get ddns intf [ifname ifname ]

Evo i primer
create ddns hostname ifname ppp-0 name neko.nesto.org
create ddns intf ifname ppp-0 srvcname dyndns username neko passwd blabalabla system dynamic wildcard enable mailbackup disable offlinesupport disable

Ono sto je zadebljano u primerima su tvoji parametri. Ono sto se nalazi iza system dynamic je nepotrebno osim ako ne nameravas da dizes mail server i web server. U tim slucajevima je bitno da ti je ukljucen wildcards jer onda mozes ispred imena domena da dodas www i dyndns server ce za sve upite koji su upuceni za www.nekidomen ili 0.neki domen da prosledjuje ip adresu tvog domena koji glasi nekidomen.

Pozdrav

P.S. nadam se da sam bio jasan. Primeri su ocigledni i trebalo bi da iz par pokusaja to odradis kako treba.

prva komanda prolazi OK, a u drugoj prijavljuje greshku?!? Je li ispravno napisana?

Vrh Dno