Šta je novo?

Promeble sa temperaturom CPU-a

Mikica86

Cenjen
Učlanjen(a)
23.12.2009
Poena
160
Pozdrav svima, imam jedan jako cudan problem, koji je poceo da se manifestuje kad sam zadnji put skinuo cooler CPU-a da ga ocistim ...
Tada sam sa maticne skinuo i procesor, i posle vracanja svega na svoje mesto, krecu problemi ... Temperatura CPU-a je oko 46 stepeni u leru ... Cooler jeste stock ali ranije je imao dosta nize temperature ( oko 35-36 ), a i broj obrtaja coolera je isao dosta nize ...
Jedna cudna stvar se desila odmah pri ukljucivanju, naime, maticna nije registrovala da je cpu cooler prikljucen, iako sam ga vratio na stari prikljucak, iako sam se odmah uverio da se on vrti ... Registrovala ga je tek kad sam ga stavio na drugi prikljucak ... Pokusao sma da stavim drugu pastu, ali nije pomoglo ... Sad kontrolisem broj obrtaja cpu-a preko speed fan-a ...
I da, u samom speed fanu se vidi da je cpu temp od 46 pa navise, ali jezgra su na oko 30 stepeni ... I da, pojacavanje broja obrtaja cpu coolera nema neke velike koristi... drugim recima nece ispod 46 ... I da CPU je 960T, a maticna Asus M5A97

Bicu zahvalan za bilo koji savet ... I izvinjavam se zbog ovolikog posta ...:wave:

Skini ponovo kuler,nije dobro nalegao.
Namesti ga dobro,i vrati prikljucak na staro mesto.
Zatim odradi reset biosa.

Skini ponovo kuler,nije dobro nalegao.
Namesti ga dobro,i vrati prikljucak na staro mesto.
Zatim odradi reset biosa.
Hvala na odgovoru, skinuo sam ga, namestio dobro, samo prikljucak jos ne diram dok ne uradim reset BIOS-a ... Samo, problem je sto ne znam kako da resetujem BIOS, potrazicu, pa javljam sta sam uradio ... BTW, Ja sam poslusao savet prijatelja i updetovao BIOS pre nego sto sam video odgovor... Nadam se da nisam zakomplikovao previse sa tim ... :p

Vratio sve na svoje mesto, ovog puta je sigurno dobro nalegao, nova pasta (just in case), resetovao BIOS, ali opet isti problem ... Temperatura jako brzo dodje do 46-47 stepeni, a nju prati i cooler sa sve vecim brzinama ... Zaustavi se na otprilike 47 stepeni i 2800 obrtaja ... Sad vec pretpostavljam da me CPU napusta ... :(
Uglavnom Vuk40, puno ti hvala ... Sad sam barem naucio da resetujem BIOS ... Jedva nadjoh taj mali jumper ... Ako iko ima jos kakav savet, bio bi zahvalan ...

Kako i koju pastu stavljas?

Kako i koju pastu stavljas?

Pa sad je stavljena Cooler Master V1, stavim otprilike malo vece zrno graska, i onda ga ravnomerno rasporedim malom lopaticom ( koja dolazi u kompletu sa pastom ) po povrsini procesora ...
Pokusao sam i samo da stavim pastu na sredinu, i da je cooler sam rasporedi, ali nije bilo nikakve razlike ...

Probao da li mogu da se dotegnu sarafi, koji drze plasticne nosace kulera? Pisano je vec vise puta, da hoce da se otpuste [malko], i onda kuler ne naleze kako treba...
Kakav je "otisak" na njemu i procesoru, kad ih razdvojis?
pozz

Reče da si updejtovao BIOS, znači sve se vratilo na default. Šta je sa voltažom procesora ? da nije na Auto možda previsoka, to bi moglo da obasni grejanje.

@ Zelko.d, probao sam , ne mogu vise da ih pritegnem, a kad razdvojim cooler i cpu, pa dobijem tanak sloj paste u obliku kvadrata na cooleru ... I tanak sloj ostaje i na procesoru ...
@ CountMike, evo i screenshotova Bios-a ...BIOS.jpg, BIOS 1.jpg, BIOS 2.jpg, BIOS 4.jpg
PS. Nisam znao sta sve da slikam, pa sam okacio malo vise screenshotova ... I da, na njima se da primetiti kako temperatura skace ...

Poslednja izmena:
I cisto da dodam, evo screenshot-a u normalnim radnim uslovima (pokrenut je bio chrome, sa jednim tab-om) : Speed fan 1.jpg
Nije mi jasno zasto se Temp1- temperatura procesora, i Core temp toliko razlikuju ?
I btw2, tek sad vidim kako sam napisao naziv teme ... :p

Prilozi

• Speed fan.jpg
    Speed fan.jpg
    301.5 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Greje li se kuler procesora,ako na dodir nije vreo onda
kuler ne naleze dobro.

Greje li se kuler procesora,ako na dodir nije vreo onda
kuler ne naleze dobro.
Greje se, tacnije, vruc je ... Da barem znam da je sam CPU ok, pa bi mu onda do leta kupio novi cooler, ali ovako ... :trust:

Poslednja izmena:
Vidim da si vadio procesor iz socketa,moguce da si pokrivio neke pinove.
Upala prasina u socket,probaj da izduvas nekako.
Pazi nesto je tu krenulo lose,umesto da dobijes manje temperature ono...

Poslednja izmena:
Pazi ovo taj thuban ima dva zakljucana jezgra,da nisi nekako aktivirao core unlocker
otkljucao dva dodatna jezgra,pogledaj koliko jezgara ti win vidi.

Pazi ovo taj thuban ima dva zakljucana jezgra,da nisi nekako aktivirao core unlocker
otkljucao dva dodatna jezgra,pogledaj koliko jezgara ti win vidi.
Ne, nisam, i vidi samo 4 jezgra ... Kad sam kupio CPU, odmah sam proverio da li mogu da se otkljucaju, ali kod mene se ni ne vide ta dva jezgra, sto znaci da su nazalost falicna ...
Ali CPU je radio bez i najmanjeg problema vise od 2 god ... Tj. do pre oko mesec dana ...

I da dodam CPU nije bio overclocked... Ako to ista znaci ... :/

Poslednja izmena:
Procesor ti radi na 1.440v to je povecana voltaza za njega.
U biosu smanji voltazu na 1.300v,pa da vidimo temperature.
Iskljuci amd cool and quiet i slobodno stavi i 1.225v za procesor.

Poslednja izmena:
Mozes i postepeno da spustas prvo na 1.400,pa 1.350,1.300...

Mozes i postepeno da spustas prvo na 1.400,pa 1.350,1.300...
Pa upravo pokusavam, evo i screenshotova : 140121030123.jpg , i 140121030158.jpg, samo, kao sto vidis, ne spusta na vrednost koju sam uneo...
I ako ostavim Load Line Cpu, i ovo drugo na auto, ili enabled, onda Vcore bude veci ... Ili sam ja plav, i ne kontam da treba nizu vrednost ? :p
BTW, puno ti hvala sto mi pomazes... Ja cu se igrati jos sa naponom veceras i sutra, pa cu javiti da li sam uspeo ...

Poslednja izmena:
Ovde gde ti pise sistem perfomance prebaci na performance.

Vidis stoji ti upaljen quiet,na poziciji u sredini pod stavkom normal.

Vidis stoji ti upaljen quiet,na poziciji u sredini pod stavkom normal.

OMG... Prebacio sma na performance, i namestio napon ... Prva stvar koju sam primetio kad se resetovao je da na naponu od 1,25 konacno pada temperatura, a sa njom i broj obrtaja cooler-a ...
Mislim, ranije je rasla dok je u BIOS-u ... Evo i slicica : 140121033731.jpg, 140121034056.jpg ...
Mada, opet je visoko, ali videcemo kako ce se ponasati kad se ohladi ... Ako imas jos koji savet, slusam ... :p

Poslednja izmena:
To je to.:)

Nemas pojma koliko sam ti zahvalan ... Ako ikad navratis u Novi Sad, imas od mene pivo ... :wave:
Stvarno svaka cast, i svaka ti dala ... :D

Hvala za pivo,nije problem da se pomogne. :)

Nazad
Vrh Dno