Šta je novo?

Prokleti refresh rate u Mandrakeu 9.0

Roger

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2002
Poena
609
Ajte ljudi molim vas da mi neko pomogne kako da promenim refresh rate u Mandrake-u 9.0 (treba da bude 90 hz). Bio sam na raznim forumima (SerbianCafe, EliteSecurity,...) i nikako da mi neko precizno odgovori. Bukvalno ne mogu da gledam u monitor, jer mi oci suze pri toj frekvenciji. Menjao sam tamo neki fajl x86 (u etc direktorijumu), il kako se vec zove, ali dzaba.

Pokusaj ovo kod mene (RH 7.2) radi i mislim da bi trebao da radi na svim distribucijama.Kucaj u konzoli ''xvidtune'' ovako kako sam ti napisao znaci bez razmaka (jedna rec) i bez navodnika.Dobices prozor i igraj se malo sa vrednostima videces u uglu koliko si uspeo da naguras

Dzoni_m hvala ti, radi ta komanda koju si mi dao, ali jednostavno ne mogu da postignem fabricku vrednost osvezavanja (mogu neke druge, ali se bojim da ne ostetim monitor). ThanX jos jednom.

Na mandrake.co.yu Linux Mandrake 9 kosta 360 din. Dolazi na 3CD-a.
A da. Na 360 dodaj ptt "usluge" !!!

Imam RedHat 8 i nikako da namestim Refresh rate pod njim. Da detaljnije obrazlozim.. imam Radeon 9000pro i Acer AcerView 76ie; API424C; 30.0-69.0; 50.0-110.0 monitor. E sad probao sam sve predlozeno ali ne pomaze.. Ubacim modeline-ove u section Monitor i kada pokusham da posle toga predjem sa xvidtune-om na sledeci mod on se vrti izmedju tri moda : neka rezolucija koju mi monitor ne prepoznaje (naravno slika se ne vidi i osvezavanjeje 60 HZ) zatim 640x400 (60Hz i tu mi slika bude razmrljana) i 1024x768 (60Hz).
A modelinove sam stavio za 640x480 i 800x600 i 1024x768? Skinuo sam nove drajvere za ATi-ja ali nishta ista stvar..
Prochitao sam sva ziva uputstva koja sam mogao da nadjem.. Jel moze neko da mi pomogne i da mi malko pojasni onako konkretno kako da ovo reshim.

xvidtune mi prikazuje sledecu stvar
Vendor: Monitor Vendor, Model: Acer Pictor
Num hsync: 1, Num vsync: 1
hsync range 0: 31.00 - 110.00
vsync range 0: 50.00 - 160.00
Floating point exception

Ne znam zashto prijavljuje greshku.. Eh da nece da mi ochita Edid monitora kako treba. Ima li neko ideju?

Imate kod ovog lika za 300 sa ptt troskovima.

064/127-08-30

mozete i katalog da trazite ima dosta distribucija u ponudi.

a cena prava sitnica

Da li moze Mandrake da cita(i pise po njima) FAT32 ili NTFS particije?????

MUSTANG je napisao(la):
Da li moze Mandrake da cita(i pise po njima) FAT32 ili NTFS particije?????

Mandrake moze da radi sa particijama isto sta i svaki drugi linux distro -> svi koriste jedan te isti kernel. Da, mogu da citaju FAT12/16/32 i NTFS particije i jos gomile drugih, kao sto su mekove HFS, OS/2-ove HPFS, xy razlicitih verzija unixa, pa cak i particije formatirane pod amigom ili atarijem. Sve u svemu najimpresivnija lista kompatibilnosti sa particijama koja se nudi na nivou operativnog sistema.

Pisanje po NTFS particijama je, na zalost, jos uvek u experimentalnom stanju. Znaci, mozes da probas, ali sa srecom :) Citanje sa NTFS-a radi besprekorno.

zilet je napisao(la):
... imam Radeon 9000pro i Acer AcerView 76ie; API424C; 30.0-69.0; 50.0-110.0 monitor.
...
xvidtune mi prikazuje sledecu stvar
Vendor: Monitor Vendor, Model: Acer Pictor
Num hsync: 1, Num vsync: 1
hsync range 0: 31.00 - 110.00
vsync range 0: 50.00 - 160.00
Floating point exception

Ocigledno da to nisu iste vrednosti koje poseduje tvoj monitor.

Mozda je ipak najbolje da ostavis default vrednosti:
[code:1]
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Acer"
ModelName "76ie"
HorizSync 30.0-69.0
VertRefresh 50.0-110.0
Option "dpms"
EndSection
[/code:1]

Koji drajver uostalom koristis za tog Atija 9000 ?

Silvere probao sam sve shto sam sve vrednosti..generisao modelineove sa ovog sajta i nishta.. xvidtune mi prebacuje u te tri ne znam gde zapisane rezolucije. A i koliko znam xvidtune bi trebalo da se startuje kao prozorche i u samomo njmu mozesh da podeshavash rez i osvezavanje..
Nego jel bi mogao neko da mi prosledi taj deo iz njegovog XF86Configa?

A drajvere sam skinuo odavde

Provalio sam da mi drajveri nisu ni bili aktivni.. Sada sam ih instalirao i xwindows se ubio zato shto kaze da nije mogao da nadje display. Meni u Xf86Configu i Xf86Config-4 (ovaj prave drajveri) sve deluje ok.
Jooooj:)

RH8, ako se ne varam, nema XF86Config-4 fajl, nego samo XF86Config (bez ovoga "-4"). To je zato sto se po defaultu i ne instalira XFree86 V3.xx, pa ne treba praviti uopste razliku izmedju verzija 3 i 4. Proveri da to nije problem - da si sve lepo namestio u -4 fajlu, a X server ga ni ne koristi.

X server ume da pukne kod dizanja ako primeti da bilo sta u vezi Screen definicije (pogledaj sekciju Screen) nije u redu. Dakle, ako ne valjda definicija misa, X ce odbiti da se podigne, jer mu je potreban CorePointer.

Zato je najbolje da pogledas /var/log/XFreee... log fajl i pogledas tacko kod kog modula je X pukao i koja je zadnja poruka javljena - ne bas zadnja, koja je skoro uvek "no screen 0 found" :D

Nazad
Vrh Dno