Šta je novo?

Projektori i platna - opste informacije?

Hattala

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2007
Poena
495
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Moze li neko,ko ima iskustva sa time, da mi kaze na sta treba obratiti paznju prilikom odabira projektora i platna ?

Vidim da ima full HD projektora,pa da li je potrebno stvarno uzimati full ili je 720p dovoljno ? Da li je sto vise lumena bolje i kako to utice na sliku. Kontrast ?

Nesto ovako : PROJEKTORI

Kako sa motorizovanim platnima . Da li tu ima nesto od karakteristika na sta treba posebno obratiti paznju ?
Da li ih treba pazariti kao 1:1 ili 16 :9 ako su namenjena za filmove i SKY recimo ?

Kao neka od ovih : PLATNA

Ako iko ima iskustva sa ovime molim za pojasnjenje i informacije koje su bitne prilikom planiranja kucnog bioskopa sa projektorom.

hvala unapred :type:

NIkad nisam kupovao ali imao sam priliku da gledam filmove na solidnom projektoru pa mogu bar u necemu malom da ti pomongme

Da li je sto vise lumena bolje - DA (gore ne moze da bude mada ne znaci uvek da ce biti bolje ako u specifikaciji pise vise)...Zavisi kako si zamislio taj home teatar. Ako ce biti u prostorji bez prozora i spoljnog osvetljenja visina lumena nije toliko bitna... Tipa u podrumu gde nema uopste spoljnog osvetljenja malo su bitni lumeni ...Ako ces u sobi gde ce biti dosta ambijentalnog svetla gledaj da broj bude preko 2000. Meni na epsonu 1600 je bilo vise nego dovoljno a posto smo gledali u poslovnom prostoru nismo bas mogli da biramo kako cemo sobu da zatamnimo...

Da li uzeti 1080p ? Da obavezno ... Ne zato sto ima neke veliek razlike u odnosu na 720p vec zato sto su cene projetora dovoljno pale da bi uopste razmisljao o 720p. 4:3 projetore nemoj da ti padaju na pamet... To je da pustis powerpoint prezentaciju i gledas mucke i nista vise ( ali buvkalno)

KOntrast- bitniji od lumena al ne zanositi se brojevima ...Neko je reko da je tv bolji od projetora za filmove jer projetori nemaju dovoljan kontarast....mozd anekad ne znam danas nije takva situacija ... Ovaj epson ima 200 000 :1 u specifikaciji ... volim ga ja i sve ali kakvih crnih 200 000:1 .... Citam testove i vode i po netu i cudim se sto je svima najbitnije da navedu specifikacije i brojeve...Znaj da sve brojeve sto vidis po sepcifikacijama pogotovu trajanje lampe kontrast ... su vise amrketinski nego realno odredjeni...
Najbolje je zato da vidis koji ces odprilike koji cenovni rang pa da nadjes iz licnog iskustva ljudi po netu kakav je.

Za platna stvaro ne nemam mnogo iskustva ali jedno znam - ni u ludilu nemoj na zidu da gledas i da se zanosis da nema razlike u odnosu na platno ;) Nema razlike ako gledas na nekom sd projetoru tekmu uz pivo ;) Ali hd filmovi su druga prica

Poslednja izmena:
Odlicno lasice :eyebrows::eyebrows::D

Dobro je sto ove godine nisam zavrsio planirane radove na kuci ,pa imam lufta za nove ideje.Tako uleteo i projektor.

Na zidu ide verovatno neki Samsung >C7790 63" a u spustenom plafonu ( neke frcokle,nekih 20-tak cm ispred TV-a ) motorizovano platno bar preko 200 cm . Soba je 40 kvm a dnevno svetlo moze da se steluje roletnama :banana:

Moram samo da se dobro raspitam za poziciju projektora nazad , zbog rigips radova i planiranog mesta za njega . Pokusacu da odem do stare dobre EU da posedim u par showroom-a :sceptic:

Uglavnom znaci da fundametalno obratim paznju na lumene,kontrast i obavezno HD :guitar:...al im vise od 2500 NE dajem pa taman da je i 3D .

Dobro je samo sto se nisam zaleteo za BOSE ..sad mogu da napravim nesto ljudski :smackbum:

A C7790 ce da bleji za teletext da mozes pratis rezultate dok gledas film ? :D

Pa TV za klinca /wife da bleje po minimaxu/sherezadi :p
Projektor za tekme,1080p ...tv program ionako ne gledam ....planiram da ugradim i neki transducer u namestaj,ali u tom potom . Postovacu temu sa slikama kad zavrsim .

Javi kad zavrsis sa tim pa nam javi utiske i postavi nene slike. I ja sam planirao da uzmem nesto slicne sledece godine tako da me jako interesuje kako ce ti sve ispasti a i sam dozivljaj.

[/QUOTE]Moram samo da se dobro raspitam za poziciju projektora nazad , zbog rigips radova i planiranog mesta za njega . Pokusacu da odem do stare dobre EU da posedim u par showroom-a :sceptic:

Uglavnom znaci da fundametalno obratim paznju na lumene,kontrast i obavezno HD :guitar:...al im vise od 2500 NE dajem pa taman da je i 3D .

Dobro je samo sto se nisam zaleteo za BOSE ..sad mogu da napravim nesto ljudski :smackbum:[/QUOTE]

Mozda ovaj sajt pomogne:http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

Cholak hvala za sajt.

Jos neko pitanje oko platna . Kako se napajaju ova motorizovana platna ?
Da li da ostavim strujni kabal u plafonu ? I da li su bolja crna ili bela .
Negde vidim hvale jedna,negde druga ?

thanks

Poslednja izmena:
sve zavisi...
Ja nisam geldao na crnom (ustvari nije crno nego sivo :D ) platnu tako da nemam licna isksuta ali znam
Crna su napravljena da bi upijala ambijentalno svetlo ,manje primaju brhitines ali kao imaju bolji kontrast..seljacko sto mrzim da kazem : crna je crna

Uglavnom ako ce ti prostorija biti dobro zatamljena i nemas svetelecih i mnogo svetlih boja u sobi onda je bela bolja...
U idealnim uslovima ko moze sebi da ih priredi odnsono da je soba skroz zatamljena - bela platna su bolji izbor...

Poslednja izmena:
Napajaju se normalno kao i svaki drugi el. uredjaj,ima viljusku na kraju.
Pa sad da ce projektor nesto da prikaze na crnom platnu, i nece.Crna boja se koristi samo za oivicenje ekrana radi dobijanja boljeg kontrasta.
Postoje "gray"(bledo siva) platna koja doprinose boljoj crnoj boji ali znaju da pokvare ostale boje.Naravno tu su i mat bela platna,neutralna ili sa "gain"-om,sve zavisi sa koje ces razdaljine projektovati sliku,kakve su boje zidovi,plafon,imas li mogucnost potpunog zamracivanja sobe :zgran: .
Na kraju,ili pocetku,trebas izabrati kojoj ces se tehnologiji projektora prikloniti:LCD,DLP,SXRD,DILA,svaki sa svojim prednostima i manama.
Imaj na umu da kreces u opasno skup sport u kojem su limiti samo tvoj novcanik :)

E u p....ersun :smackbum:

Mislio sam sada da ugradim kvalitetno motor platno i da ostavim instalaciju pozadi za projektor a da njega kupim malo lejter,obzirom da se pojavljuju i 3D projektori u consumer cenovnom rangu. Sad vidim oko 4000 eura vec ima solidnih/dobrih ....

Znaci duplo golo : moram da odlucim koji cu da pazarim i uz to uzeti "upareno" platno . :whip::whip:

Inace nije problem ni totalno zamraciti sobu , ali sam mislio da moze i uz neko dnevno svetlo ( ne udara direkt sa prozora na platno) da radi ok .
Mada sam ostavio instalacije i za ovo :
roletne-galerija-2.jpg

Pa ne moram da ustajem cesto :-D
Ovo za crno platno sam pokupio sa par vecih nemackih foruma/shopova ...ali vidim da dominira mat bela ...

http://www.youtube.com/watch?v=2V2_nQO81_4&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=vGswo2ts-bc&feature=player_embedded#!

Poslednja izmena:
pa izgleda sa tolikim blejstavim svetlom crna bolja naravno :).3d
No ako ces lepo zatamniti sobu bela je bolja videces i sam ;)

A za 3d :
khm obeco si :p

Heh :d sto sam vise citao o ovim novim 3D modelima to mi se vise cini da "obecanje ludom radovanje" i nije samo prazan izraz..... :smackbum::smackbum:
:sceptic:

Znaci, belo :eyebrows: A da li je bolje kad ima visi Gain ? Verovatno da,pitam da potvrdim samo.
I da li je mat belo bolje od samo belog ? Takodje postoje neki tipovi .Evo ovde mat belo typ D . Sta oznacavaju ta slova ?
http://www.beamer-discount.de/elektrik/medium_heimkino_tabtension-c-7_8_1040.html

dok je ovde high contrast :
http://www.beamer-discount.de/leinwand/projecta/cinema-electrol-weiss-p-30763.html?cPath=7_8_1023

Koje je bolje,pitanje je sad :wave:

Nazad
Vrh Dno