Šta je novo?

Projektor do 400e

00101110

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2003
Poena
619
Kao sto kaze naslov interesuje me projektor do 400e za gledanje filmova i igranje igrica :)

Sta bi preporucili za ove male pare ..
Posto se ne razumem u projektore, ama bas nista ne znam sta da gledam :)

Unapred hvala na savetima.

iskreno

Za te pare bolje uzmi TV :) ( sad mozda ti ovo zvuci : ocu a sta da kubim ja : kubi b , jes glupo ali ...)

Projetkor postaje mnogo bolje resenje tek na 4-5 puta vecim iznosima(za filmove , za igre ne znam )

Ja sam to davno kupio, platio debele pare i na kraju se ispostavilo da su ga više koristili drugari i rodbina nego ja. Moja Tošiba ima 1500 ANSI lumena i to bi trebalo da je dovoljno za optimalno korišćenje, lepo se vidi u sobi samo da nema direktnih sunčevih zraka, dok je drugarovom NEC-u sa čini mi se 1000 Ansi lumena potreban totalni mrak.

Ja ne posedujem projektor svoj ... a i u svom stnau ne imalo smisla gledati ... nema toliki prostor za optimalnu daljinu niti za platno ...

ali imam preko priatelja priliku da gledam na raznim ...

i generalno pravo uzivanje u HDu imam samo kad na projektoru gledam...i dobre filmove samo tako i gledam
ove ostale i serije gledam kuci na monitoru 720

Uskoro na 8500 1080p ovaj sa avatar 200 000 : 1 kontrast 1800 luma osvetljenje ... oni koji su gledali mi kazu da necu pogledati HD na necem drugom nikad vise :D

Poslednja izmena:
>AuReUs ReCtoR< par informacija za projektor. Nekupovati nista ispod 1000 ANSI Lumens za stan je dobro sve preko 1500 sto rece >Abydon< ali koliko das za projektor treba da znas dve osnovne stvari. Zivotni vek lampe koji deklarisan je u idealnim uslovima na 3000~5000 sati rada, obicno crknu na 2500~3500, platno (jako bitno za dobru proekciju) vidjao sam resenja gde su ljudi uzimali platna za slikanje impregnirana pa ih stavljali na drvene ramove. Platna moraju biti Titan White ili Crystal White to su oznake beline platna i nalaze se samo u tehnickoj specifikaciji inace imaju drukciji komercijalni naziv. Kako ih prepoznas kad ih gledas Titan White kao da nije cisto beo (kao da ima malo hladne sive u sebi neko bi rekao plave i matirano je..a Crystal White ima perl boju "perles" slicno unutrasnjosti skoljke oni mali kristali sto se prelivaju u boji, na mom platnu doslovno pise PERL METALLIC WHITE u specifikaciji firma Draper diagonala 2.5m) Samo platno po meni je jedna od najbitnijih stavki za dobru reprodukciju ja sam svoje kupio pre par godina (za potrebe Kino projektora 16mm i Super8 eto iam nas fanatika) na njemu sam pustao video sa firminih lcd proektora (EIKI LC-X85, LC-XGC500) ovo su vec profesionalni proektori i ne mogu se meriti sa kucnim verzijama (oba >5000 Ansi) sta mi je smetalo sad neznam dali to ima kod kucnih verzija i dali je jace ili manje izrazenije. Lampa se uzasno greje tako da kad stavis ruku blizu nje osetis toplotu cak i kad dotaknes kuciste. Bucni ventilatori koji rade (ovo je periodicno jer ventilatori se s vremena na vreme zalaufaju i tad se bas cuju..inace se stalno vrte) a tako su namesteni da usisavaju svu prasinu iz sobe :)) Projektori imaju filtere za prasinu koji stite unutrasnjost istih ali nemaju cak ni ovi koji kostaju ko auto signal da ti kazu kad je isti zaprljan par puta mi se odsekle noge jer projektor nije hteo da se upali (pomislio da je crkla lampa) dok nisam ocistio filtere...Ne sme se iskluciti iz struje dok se ne upali led da je sigurno da se totalno ugasi (~20min). Moze ali se skracuje zivotni vek lampe..Predpaljenje kad ga upalis u struju cekas zeleni LED da je spreman za rad (~5min) Ponavljam ovo su profesionalni projektori i moje iskustvo u nekih meseci koliko sam se druzio s njima je jako pozitivno sto se tice kvaliteta slike probao sam sliku sa Laptopa i DVD-a (Filmovi sa DVD-a...ne igrice, DivX i BR) stvarno imas oscaj kao da ste u bioskopu a tek velicina ekrana koja vam ispuni vidno polje jos ako imate dobar stereo ili 5.1 sistem "Vau pravi uzitak". Posle ide smor..hladenje pakovanje itd (sem ako se negde ne fiksira) Sto >weasel< rece bolje je kupiti LCD TV manje imas glavobolje a i drasticno je jeftinije.

Poslednja izmena:
Na kucnim projektorima je u proseku deklarisan radni vek lampe 2000-3000 sati, s tim da je vec na 1500 zrela za menjanje. Jednostavno oslabi i pored redovnog odrzavanja (ako se ne cisti filter otice i ranije). Na to dodas i cenu nove lampe koja se krece od 200 i vise eura.
Idealan projektor je sa led osvetljenjem gde proizvodjac daje garanciju od 20.000 sati (plus se ne greje i nema potrebe za ventilatorom), ali isti jos uvek ne daju dovoljnu kolicinu "lumena" da bi bili upotrebljivi za svrhe kucnog bioskopa (mozda u buducnosti).

Vrh Dno