Šta je novo?

Prohromski dimljak

Alexva

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2008
Poena
330
Potrebna mi je mala pomoć (edukacija) oko prohromskog dimljaka.Jesam nešto čitao po forumima ali nisam našao ono što mi treba.Naime, u narednih mesec dana trebalo bi da pazarim i ugradim novi prohromski dimnjak fi 200 visine 8 metara.U Valjevu sam dobio ponudu od firme "Emco" ili "Elmac" tako nešto koja se bavi proizvodnjom navedenih dimnjaka za dimnjak navedenih specifikacija sa montažom u iznosu od 150000 a ujedno od firme iz Beograda koja ima partnera u Valjevu a prodaje "Schiedel" one Easy mount komplete ponudu za isti takav dimnjak za 116000 dinara bez montaže koja bi trebalo da iznosi između 160-200 eura.To i nije toliko bitno, ono što je bitno je da se presek "Schiedel" dimnjaka sastoji od unutrašnje prohromske cevi debljine 0,6 mm, izolacije odnosno neke nove nemačke kamene vune debljine 25 mm i spoljašnje prohromske oplate debljine takođe 0.6 mm, dok se presek dimnjaka, vezano za ponudu iz Valjeva, sastoji od unutrašnje prohromske cevi debljine 1,2 mm, kamene vune debljine 50 mm i aluminijumske oplate debljine koliko sam razumeo 0,6-1 mm, s tim da može i spolja prohrom ali malo skuplje dođe.Koji od ova dva izabrati?Za sada kotao je "Viadrus" ne znam tačno koje jačine lože se drva, s tim da planiram kasnije, prelazak na pelet.Napominjem da je majstor bio, proverio sve oko grejanja i po njegovoj preporuci uzimam dimnjak sa navedenim dimenzijama.

Ne znam mnogo o dimnjacima ali ti mera debljine unutrasnje cevi po meni dovoljno govori u korist prve opcije.

Zašto ne praviš dimnjak sa šamotnim blokovima, nemaš mesta? Mnogo mi to para za dimnjak.

Postoji i opcija "Schiedel" dimnjaka sa 50 mm izolacije i 1 mm debljinom lima ali me osoba sa kojom sam pričao ubeđuje da je debljina lima od 1 mm i tolika debljina izolacije isključivo za izuzetno hladne predele i više za industrijska postrojenja.Dimljak sa šamotnim blokovima nikada više.Imam ga, sećam se kao dete kada ga je radio tada "najbolji" majstor u Valjevu a takođe se sećam kada je posle dva-tri meseca i probio negde na sredini i to se vuče do dan danas.80-te godine znaju ljudi kako je tada bilo za majstore i materijal.Da ga srušim, prezidam pa pentram na krov svakih mesec-dva ispašče skuplja dara nego mera a i ne pada mi na pamet gimnastika po krovu.Prohromski traže minimalno održavanje isključivo kako je i Bog rekao sa zemlje i bolja su i pouzdanija opcija nego zidani.Znam da je mnogo novca ali je u pitanju trajna opcija jednom daš i miran u svakom pogledu.Uzeo bih ga sledeće nedelje ali ne znam matematiku što se tiče debljine lima i izolacije šta je bolje s tim da "Schiedel" daje 15 godina garancije a u ova druga firma 10 mada to i nije toliko bitno.U principu ako ćemo da gledamo čiji je veći onda bi deblji lim i trebalo da bude bolja opcija.

Schiedel je firma za koju znam bar 20 godina i u Srbiji su isporučili gomilu dimnjaka za kotlovska postrojenja, ljudi znaju posao a ne bave se montažom i statikom. Što ih ne nazoveš i raspitaš se možda ti i naprave dobar izbor sistema na osnovu prečnika dimnjače, toplotne moći kotla i max temperature dimnog gasa, bitna je visina slemena objekta a i visina objekata u tvojoj okolini to sve izvrti programčić. Izolacija igra ulogu samo da kondezacija u dimljaku bude minimalna da se voda ne sliva u kotao.

Možda me nisi razumeo ili ja nisam dobro obrazložio čuo sam se sa osobom iz firme "Schiedel" u Beogradu par puta a i sa monterom koji radi za njih sve smo se dogovorili.Znači ono što mene isključivo zanima pre nego što finaliziramo dogovor, pošto se odžak kupuje jednom, da li uzeti sa debljim limom ili izolacijom ili može da trajno završi posao i "Schiedel"?Što se tiče kondezata "Schiedel" ima na dnu ispusni ventil tako da ne bi trebalo da ima problema a mislim da ima i ovaj drugi.

Rešena situacija "Schiedel" it is.Nije bitna toliko debljina prohromskog lima koliko kvalitet i vrsta.A ovaj ima pedigre i sve sertifikate.Može lok.

Zato sam napisao da je bitna max temperatura dimnog gasa i kad ti daju garanciju daju je za zadate parametre.

Nazad
Vrh Dno