Šta je novo?

Progress bar pre Welcome prozora u Windows XP-u

Raka

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
Kod burazera mi se od nedavno pojavilo da kadastartuje racunar, i kada bios zavrsi prepoznavanje komponenti (tabela) i kada prodje data pool a neposredno pre Welcome poruke u Windows XP-u, pojavi mu se skroz crn ekran a u dnu se pojavi neki progress bar sive boje.

Tada HDD pocne da krlja (otprilike ovako: kr kr...(mala pauza)....kr kr......kr kr.... itd.) a progress bar se jako jako sporo puni. Otprilike treba mu 5 - 10 minuta da se sve startuje. Posle toga racunar radi ok. HDD se vise ne cuje. Sve radi OK, dok se racunar ne ugasi ili restartuje kada se opet to pojavljuje.

Ovo se pocelo desevati kada je navodno riknuo Windows, pa je vracen iz ghosta (norton ghost), ali mi samo nije najjasnije da li se to pocelo desavati i pre ghosta pa ga ghost nije popravio, ili se nesto drugo zeznulo pa je ghost popravio tu grsku ali se onda pojavla gore opisana greska.

U svakom slucaju burazer ima.

WD 20 GB, tri particije c - Windows, D - Work, E - Ghost particija.
Windows XP Pro sa svim updateovima (SP1a i sve novije)

*neznam koju plocu ima ali na njoj ima dva kontrolera jedan je ATA33 a drugi ATA66. Uredjaji su mu spojeni na ATA66. Znam samo da je covek koji je instalirao Windows pre toga morao da instalira neke dodatne stvari tj. da podigne neke drajvere pri Windows XP instalaciji za taj ATA66 kontroler.

Ima Celerona na 700 (mislim ali nisam siguran. Mozda na vise ali sigurno ne na manje)

265 MB memorije

GF2 MX 400 sa 64 MB rama sa 41.09 ili 44.03 drajverima (nisam siguran kojim)

Ima instaliran Norton System Works (ima i norton ghost koji izgleda non stop radi)

Na Windowsu nije nista budzeno. Nista nije podesavano i nikakvi veci tweakovi nisu podesavani.

Proban je da se ponovo vrati ghost ali nije pomoglo.

Menjani su i drajveri za graficku.

Menjan je DirectX i stavljen 9.0b

Probano je da se startuje u SAFE Modu ali se isto desava.

Probane su jos neke stvari, koje nisam ja radio pa nisam siguran sta je radjeno ali je u principu ovo gore navedeno najvece.

Zna li neko zasto se ovo pojavljuje i na koji nacin da se to popravi?

P.S. Jadini nacin da se to izbegne je da se racunar gasi (stavi) u hibernaciju. Kada se upali i vrati iz hibernacije, logicno i ocekivano, problem nije tu.

Na koji nacin se moze otkriti sta je ovo prouzrokovalo i da li neko zna kako se ovoga resiti. Sta treba uraditi da bi se racunar ponovo normalno startovao. Da li je moguce da to Windows XP pro zaza ili je mozda crkla neka komponenta (HDD ili nesto drugo). Da li ce pomoci kompletna reinstalacija Windows XP-a ili ima neki drugi nacin.

Hvala unapred.

ajde mogao bih to da mu predlozim, ali mi je malo cudno da je samo zbog toga.

Instaliran Norton System Works, a ?

Mozda vrsi neku diagnostiku ili skenira nesto, mozda se Disc Doktor ili neki drugi utility kojih NSW ima na pretek pokrece pri boot-ovanju, sto je jedna od opcija iako nije default...

Ja bih prvo sklonio Nortona pa onda mozga dalje ako to ne pomogne.

Ukloni Norton-a pa onda probaj (ako uspesh da ga uklonish)...

Defragmentacija

rakabencmark je napisao(la):
ajde mogao bih to da mu predlozim, ali mi je malo cudno da je samo zbog toga.
Recimo da je neki sektor HDD-a teže čitljiv i da mu se u njega upisao fajl koji win čita pri dizanju. Tada bi defragmentacija trebala (ako fajl nije nepomerljiv) da ga izmesti u (nadajmo se) lakše čitljiv deo, a što znači da je HDD loš, odnosno nebi bilo zgoreg i pretresti ga u potrazi za lošim sektorima. No sve je to teorija.

Probacu da ga defragmentiram sa Fix It-om.

Ukljucio sam /sos swich da vidim gde stane pri ucitavanju.

Pocne sporije da radi kada ucitava fajl drvmain.sdb i nastavi da cita sporije sve drajvere. kada prodje sekciju drajvera, onda sve nastavi da radi OK.

Evo novosti:

Naime burazer stvarno ima Norton System Works i sve mu je instalirano od tih programa.

Kada poteram chkdsk on mi kaze da ne moze da proveri volume C: jer ga neko ili nesto koristi. Predlozi mi da ukljucim opciju chkdsk /F, sto i uradim. Onda mi ponudi da se startuje pri sledecem startu racunara. Ja mu dozvolim i restartujem WinXP. On opet pocne da cvaka, on nesto prodrlja i Windows se startuje. Ako se opet restartuje, racunar pri podizanju opet cvaka.

Dok popravka radi pise ovo:

Correcting errors in Volume Bitmap.
Windows found problems with the file system. Run chkdsk with the /F (Fix) option to correct this.

Probao sam disk fixer FixIt utilities programa, Nortonov Speed Doctor i WinXP-ov Check disk i nijedan program ne moze da popravi problem jer nesto koristi disk.

Ja kontam da to norton pravi sranj*. Ono sto me interesuje jeste na koji nacin ja mogu da iskljucim kompletan nortin i da popravim problem. Takodje me interesuje da li postoji siguran nacin da se norton skine (deinstalira) ili moram da brisem ceo disk i da ponovo instaliram XP.

Ja kontam da to norton pravi sranj*. Ono sto me interesuje jeste na koji nacin ja mogu da iskljucim kompletan nortin i da popravim problem. Takodje me interesuje da li postoji siguran nacin da se norton skine (deinstalira) ili moram da brisem ceo disk i da ponovo instaliram XP.

Josh jedan je na dobrom putu da shvati... ctp;

Norton je kao virus, najbolje da se uradi LOW LEVEL FORMAT! O:)

Ma nisam ja na dobrom putu da shvatim.

Prica ide ovako. Burazer ima druga koji je programer i bavi se racunarima jako dugo. On je bratovoj bivsoj devojci a sada zeni u proslosti namestao i sklapao dva racunara. Inace na oba racunara je otisao HDD s tim da je na zadnjem HDD promenjen ali je i novi poceo da pokazuje BAD sektore. Taj momak inace svima instalira Norton System Works i pravi Ghost systema tako sto HDD podeli u 3 particije pa mu je jedna C:, D: i Z: na kojoj je Ghost. Sada je brati isto slkopio neku masinu, ne bas najboljeg kvaliteta i instalirao na nju XP. Naravno podela diska je ostala kao malopre pomenuta. Kada sam ga pitao sto to radi, lepo me je istopio pogledom i pitao me sta ako nesto crkne. A ja njemu a sta ako ne crkne. A on meni , pa uvek nesto crkne. Ja ga pitam sto onda sklapas racunar na kome ima sanse da nesto crkne..... itd. Ja sam se batalio toga jer nema vajde.

Sve je railo ko na staklenim nogama. Prvo je monitor zezao. Racunar je non stop izbacivao osigurac ali je to bilo do osiguraca. Sonda za temperaturu na ploci se otkacila pa je taj strucnjak lepio selotejpom. Coveku koji se ne razume u racunare (mom bratu) je prodao plocu sa dva kontrolera i instalirao neke drajvere..... Vrlo neki komplikovan posao i zahvat sa celom instalacijom systema. I onda da zlo bude vece, desio se kompletan krah racunara. Tip je dosao i vrato Ghost i od tada se desava ono sto sam pitao u prvom postu.

Sada kada sam se uhvatio igrati sa tim, vidim da nesto pravi problem. Windows bi verovatno sam to sredio, ali mu nesto od pocetka nije dozvoljavalo da to sredi. Ja kontam da je Norton i pokusao sam sve da mu iskljucim, ali ne ide pa ne ide.

Eto to bi bila ta prica.

Nadam se da si se salio kada si rekao da treba da se uradi LOW LEVEL, ali s obzirom da je ovaj majstor bratu stavio GOMILU stvari sto ovaj verovatno u zivotu nece koristiti mozda ideja i nije tako losa.

Inace i na bratovom HDD-u su se pojavili neki BAD sektori. Ja licno mislim da nijh nema vec da je norton to nesto zeznuo. Inace je zanimljivo da je na svim masinama koje je taj strucnjak sklapao a za koje ja znam crkao HDD ili su se pojavili BAT sektori.

Recite jel moze Norton System Works odnosno neki njegov deo da pokvari HDD ili da ga tako sredi pa da se na njemu pojave BAD sektori. Da li su ti bad sektori fizicki stvarno BAD ili je to neko nortonovo sranj*.

Da li postoji neki bezopasan i bezbolan nacin da se skine Norton System Works. Da li ima neki program koji to moze da uradi a da ne moram ceo Win da instaliram.

Sta bi trebalo da se iskljuci pa da mogu da popravim HDD jer je to ionak glavni problem.

Coveku koji se ne razume u racunare (mom bratu) je prodao plocu sa dva kontrolera i instalirao neke drajvere..... Vrlo neki komplikovan posao i zahvat sa celom instalacijom systema. I onda da zlo bude vece, desio se kompletan krah racunara. Tip je dosao i vrato Ghost i od tada se desava ono sto sam pitao u prvom postu.

Ako sam ja dobro razumeo... Napravljen je image sistema sa jednom pločom, onda je ploča zamenjena i instaliran je ponovo XP, pa je posle vraćen stari image (sa drajverima za staru ploču)? Ako je ovo slučaj, to ima veoma male šanse da radi kako treba.... Instaliraj sistem ponovo.

Recite jel moze Norton System Works odnosno neki njegov deo da pokvari HDD ili da ga tako sredi pa da se na njemu pojave BAD sektori. Da li su ti bad sektori fizicki stvarno BAD ili je to neko nortonovo sranj*.

Ne može... Jeste da je Norton System Works glomazan paket koji svakom novom verzijom gubi na upotrebljivosti, ali ne oštećuje diskove i ne pravi bad sectore.

Nije on zamenio plocu, vec je na istoj konfiguraciji vratio Ghost. Inace glavna promedba je bila da je Majstor prodao svoj stari racunar mom bratu. Naravno da je taj majstor mnogo iskusniji kad je rec o racunarima. Moj brat se ne razume u sve to pa prodavati nekome nesto komplikovano i nije neki posao. Pogotovo ako mu jos instaliras sve i svasta a on racunar koristi samo za neke stvari i od svih programa nece koristiti ni 30 %. Trebao je da mu nabavi neku jednostavnu plocu, instalira sistem i da ga pita sta hoce da mi se instalira. U tom slucaju ako dodje do nekog problema, ne bi bilo tesko proveriti sta je uzrok.

Inace na toj ploci ima DVA kontrolera Jedan je UDA33 a drugi 66. Bilo je i problema pri prikljucivanju CDRW uredjaja jer izgleda da nesto nije uredu ili sa kablom ili sa samim prikljuckom na ploci. Sto se toga tice Majstor je zeznuo mog brata. Inace ostalo je vise manje standardno i dovoljno za bratove potrebe.

Sto se nortona tice, i mislio sam tj. da kazem da sam bio ubedjen da ne moze program da pravi BAD sektore. Interesovalo me vise da li su ti sektori mozda OK, ali ih je neko ili nesto zeznulo toliko da svi programi misle da su BAD.

Kada sam rekao jednostavnu plocu mislio sam na standardnu plocu na kojoj sve funkcionise. Na ovoj, kao sto napisah ili zeza kabel za disk (mada sumnjam) ili konektor na ploci, sama ploca tj. kontroler. Takodje bi bilo lepo da je prodao bratu plocu na kojoj sonda za temperaturu nije otkacena i posle (na moje insistiranje) prilepljena selotejpom (inace kreacija tog MAjstora) i postavljena ispod procesora gde joj je valjda i mesto.

Ma da se pokidas od smeha, ili da places od muke sta sve rade ljudi.

Ali na stranu sve to.

Ima li neki nacin da ja iskljucim sve sto se tice nortona ?

Sta je to sto sprecava Windows CheckDisk i ostale programe da poprave gresku i kako to iskljuciti.

Da li ce ako odem u Safe Mode opet biti zauzet disk C: koji hocu da popravim ili moram nesto drugo da uradim.

Treba mi sto vise informacija da kad odem kod brata odmah probam par stvari.

Hvala unapred za svu pomoc.

Ali na stranu sve to.

Ima li neki nacin da ja iskljucim sve sto se tice nortona ?

Sta je to sto sprecava Windows CheckDisk i ostale programe da poprave gresku i kako to iskljuciti.

Da li ce ako odem u Safe Mode opet biti zauzet disk C: koji hocu da popravim ili moram nesto drugo da uradim.

Treba mi sto vise informacija da kad odem kod brata odmah probam par stvari.

Hvala unapred za svu pomoc.

Care koj FS je na disku, ako je NTFS onda ti predlazem da preinstaliras ceo sistem peske, znaci bez Ghosta. Ako je FAT32 u pitanju nadji negde boot disketu 98-ice i butuj pod DOS-om pa onda pokreni proveru diska (imas na samoj boot disketi CHKDSK), tada ti C patricija sigurno nije zauzeta.

Za Safe Mode nisam siguran ali svakako probaj.

AKo proveru diska pod XP-om startujes iz WinCommander-a ili slicnog programa normalno je da ti javlja da C koristi vec neki drugi program i da ce proveriti posle restarta.

Sto se tice Nortona, on je zivo....da se ne izrazavam. Zavuce se i gde treba i gde ne treba, stvarno se treba potruditi da ga izbacis iz Os-a.

Hvala na pomoci.

Nisam siguran koji je FS u pitanju. Ima li neka fora da se sa dos diskete podigne i ntfs particija ako se ispostavi da mu je disk ntfs.

Na tom racunaru nema Ni WinComander ni Total Comandre ni bilo koji drugi file manager sem Windowe Explorer-a. Probao sam da poteram fix iz WE i iz Run... i iz Dos prozora i uvek isto.

Vrh Dno