Cineman
Čuven
- Učlanjen(a)
- 07.01.2002
- Poena
- 735
silverglider je napisao(la):Zar stvarno mislis da si prvi kome je palo na pamet da otvori nesto za softverase ? Pazi, imali smo mi pre crnih devedesetih opasnih firmi kod nas, koje su direktno saradjivale sa firmama kao sto je DEC ili Compaq i radili su se milionski poslovi. Posle je sve puklo. Neki su probali da nastave, ali ni takvi iskusni vukovi nisu svi uspeli da se provuku; znaci, koji imaju i poslovna poznanstva i veze, veliko iskustvo u bransi i reference. Ako se i radi nesto kod nas, mozes jedno da radis male stvari; one velike zna se ko zavrsava i tu tesko da moze ko da se ugura (mala je to bara, a puno krokodila), a i ako se ugura, onda radi finansijska policija ili mito ili metak -> velike su to pare. Tako da ima vec neko ko tu chuchi i ko ce da ti lupi packe i odredi da li ces da imas "Softversku kompaniju, koja bi se bavila veoma ozbiljnim poslom." ili ne.
Jedino sto mislim da trenutno moze da prodje kod nas su manje firmice koje rade za stranog narucioca (na taj nacin ne stajes domacim krokodilima na zulj). Dakle, firma zvanicno radi "ko-zna-sta", a u pozadini ima kancelarije sa programerima koji rade inkognito nesto za inostranstvo; dakle, lov u mutnom. E, to ti je onda kao da si i otisao napolje, samo sto dobijas mnogo manje para i na to su osudjeni ljudi koji ne mogu (ili ne zele) zbog ovog ili onog razloga da zbrisu. Rad za nase trziste je za sada misaona imenica - ko ce da ti plati bilo sta ? Treba da platis tim developera svaki mesec, kao i sve ostale troskove dok traje razvoj projekta, a onda ako naplatis uopste bice dobro. Razumes, ne fali nama talentovanih ljudi i nije problem programirati niti uloziti inicijalne pare, problem je sve ostalo okolo toga, a onda ostanes i bez projekta i bez programera i bez ulozenih para i mozes da sednes i da places (dok ti se neko smeje iza ledja). Zao mi je, ali ne smes tako naivno da pogledas u sve to; zemlja nam je divlji zapad i dok se ne sredi generalno stanje (da je bilo koji posao koliko-toliko bezbedan), bice vrlo chupavo.
Probaj, nemoj da mislis da zelim da te obeshrabrim - imaj samo u vidu da pre toga treba da ispitas sve faktore oko toga (ne samo da li imas pocetnih para i radnika) i saslusas malo tudja iskustva.
U svakom slučaju, hvala ti na svemu. Znam da je kod nas veoma teško, ali ako od toga ništa ne bude, nema nam druge nego da idemo iz zemlje....
Pozdrav, Cineman