Šta je novo?

Programiranje u asembleru

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Elem :) u 4toj godini nas muce sa asemblerom. OK meni nije tezak, kapiram ja njega i on mene:) ali bih ja to kod kuce da probam. Naravno, ono sto imam u skoli (tasm.exe i tlink.exe - prevodioci, jedan u .obj a drugi u .exe tj .com) ne radi ovde, pod 2k...interesuje me sta da nabavim za komotno programiranje tj isprobavanje asemblera?
P.S. asembler je uzasno slozen. Nakucao sam se ko konj type; dok nisam na sredini ekrana dobio uokvireno moje ime i prezime.....te ovaj te onaj registar, te ova komanda za postavljanje kursora bla bla stvarno je uzas (ne preporucujem nikome ko nema dobre zivce)

Mislim da ces morati da nabavis Win98/ME :) (ili bar sistemsku disketu).

kUdtiHaEX je napisao(la):
Elem :) u 4toj godini nas muce sa asemblerom. OK meni nije tezak, kapiram ja njega i on mene:) ali bih ja to kod kuce da probam. Naravno, ono sto imam u skoli (tasm.exe i tlink.exe - prevodioci, jedan u .obj a drugi u .exe tj .com) ne radi ovde, pod 2k...interesuje me sta da nabavim za komotno programiranje tj isprobavanje asemblera?
P.S. asembler je uzasno slozen. Nakucao sam se ko konj type; dok nisam na sredini ekrana dobio uokvireno moje ime i prezime.....te ovaj te onaj registar, te ova komanda za postavljanje kursora bla bla stvarno je uzas (ne preporucujem nikome ko nema dobre zivce)

MG? :D Vidi, prvo odluci sta zelis da radis sa asmom. Ako zelis da prckas po hardveru to je ok, ali vreme DOSa je proslo, a cak i na Win platformi asm nije vise interesantan za low-level stvari (drajveri za NT 4 za adaptecove kontrolere su pisani u najcistijiem Cu). Drugo, to sto imate u skoli je 16b asm, a 386 (prvi 32b x86 cpu) je izasao 85. Cak i Intel prelazi na 64b, o RISCovima da ne govorim, oni su na 64b vise od decenije. Dakle batali to. Uzmi MASM, imas help, tutorijale, inc fajlove za WinAPI. To je 32b asm koji je daleko cistiji laksi i brzi od 16b parnjaka. Samo da napomenem da nema zezanja sa segmentima i slicnim glupostima. Imas jedan segment od 4GB (pod Winom za tvoj program ostaje 2GB) i u njemu radis sve. Takodje, razmisli o Delphi/Bilder/VC kombinaciji sa asmom jer te to oslobadja brige oko dosadnih stvari, startup koda i slicnih gluposti. Dovoljno je nesto poput asm ili __asm {} i uzivaj u asmu. Posle mozes da naucis i FPU, MMX i ostale nove instrukcije (mene licno najvise interesuje FPU). To sto si ti opisao nije asm, to su interapti i zezanje sa njima, a isto to mozes da radis iz pascala (direktan pristup registrima i pozivanje interapta). Pod Winom ti interapti nece trebati. Imas njegove funkcije koje iovako koriste svi programi. Ako si video sto sam slao program za testiranje brzine CPU/FPUa u forum za overklokovanje, e vidis taj program je delimicno pisan u asmu.

Ako hoces da se zamlacujes asmom bolje batali. Ako hoces da ga naucis i da umes da ga iskoristis za nesto (a ne da se hvalis :D pred ribama u skoli :D :D :D) onda nauci 32b. Uzmi NT4/Win2K/XPpro, skini odnekud MASM i pocni da cepas. Ili pisi pascal/c/c++ kod sa tu-i-tamo nekom asm rutinom, jer se asm danas uglavnom i koristi samo za kriticne delove programa (petlje, njihovo razmotavanje i slicno). Kao sto rekoh cak ni drajveri nisu mesto gde je asm neophodan, jedino ako ne zelis da se vratis 10ak godina unazad. :p

btw, tlink je linker, dakle nista ne prevodi vec poveze obj fajlove u izvrsni fajl i doda sta treba (zaglavlje, resursi..)

Blah, preci cu na c++...

Re: Re: Programiranje u asembleru

MadTexel je napisao(la):
Ako hoces da se zamlacujes asmom bolje batali. Ako hoces da ga naucis i da umes da ga iskoristis za nesto (a ne da se hvalis :D pred ribama u skoli :D :D :D)

Zar si zaboravio da u MGu nema riba :D

Nego, sto ti rece, masm je zakon, ali jos jednostavnije je staviti asm zaglavlje u Cu ili pascalu... ili da jednostavno napravi sistemsku disketu sa dosom.

Zoki bre, ne preteruj sa vijagrom... :) Taj assembler na Informatici se u milion detalja razlikuje od onog za x86...

Koliko ja znam, u MG, asembler se radi u trećoj godini, a u četvrtoj furaju SQL...

No dobro... Čujem neko mi ogovara interapte.... Zaista bez razloga... (na interaptima svet opstaje...type;)

Aleksa je napisao(la):
No dobro... Čujem neko mi ogovara interapte.... Zaista bez razloga... (na interaptima svet opstaje...type;)

Ma interapti su nuzno zlo, mlogo su spori, ali nekako imaju smeka :)

U MGu se u trecoj rade C i asm, a u cetvrtoj sql i prolog (koji je inace smooor, ali, kao treba nam, da pravimo vestacku inteligenciju :D). Bar je tako bilo kad sam ja isao... a jel Biba i dalje predaje prolog? :D

ZA ONE KOJE PSUJU ASEMBLER
Assembler je zakon. Nema boljeg programskoj jezika za viruse. kompaktan program 5kB i radi posao isto kao i 50kB u C-u napisan.

ZA ONE KOJI VREDJAJU MG
Nije tachno da u MG nema riba, moja generacija imala je od 100 ucenika pa negde oko 30 devojaka od kojih su normalne bile 9,10 [i lepo izgledale]. DA ne pricham tek o generaciji 1980!!!! A i to nije lose s obzirom da su tih 9,10 makar nesto pametne i najcesce su u ql fazonu [btw u MG se mnogo manje sedi za knjigom nego u bilo kojoj gimn] a ne neke tamo slatke u nekoj dvocifrenoj gimnaziji koje ni inch mozga nemaju a jos dodatno su seljanke totalno isfolirane[jos gore ako imaju onaj ogavan stav "Ja sam riba"].
ZA GEEK_MASTER-a
Ko Ti je biba? Meni je predavao Dragan Urosevic. A sta fali prlogu. NIkad bolje nisam nauchio rekurzije. Tad sam ih definitivno i shvatio i poceo da koristim.
STO SE SQL_A TICHE
U cetvrtoj se uchi SQL i do moje generacije ih je predavao najveca faca [strucnjak] u tome, BLEKI [vladimir Blagojevic, mislim da se jos uvek moze naci u Veroni sa Komnenic-em [tada je bio pomocnik direktora]]
A ti thread-eru
Zar vugdelija nije napravio program za testiranje znanja. MOja generacija[prva generacija koja je "testirala" taj njegov test] je vec te prve godine provalila u pitanja i sve se vrtelo oko tih pitanja[Na istu foru , posto i iz biologije su bili testovi, sam imao 5 iz Biologije:)]

sta ti je u tome minus? Ipak to je osnovni programski jezik i u njemu mozes apsolutno sve.

Che_Guevara je napisao(la):
sta ti je u tome minus? Ipak to je osnovni programski jezik i u njemu mozes apsolutno sve.

hm......recimo kao crack-ovanje.....:)

Anti Patriota je napisao(la):
asembler je bre najjednostavniji jezik...zato je i najkomplikovaniji

heh.......ako je neko fanatik i hoce da nauci bar malo assebler onda je to za svaku pohvalu.......

Voleo bih i ja malo da se sa njim bakcem ali sada nemam prilike.....

Zato kad dodje faks niko nece da me pita dal' ocu il' necu.....ima da radim assembler pa sve da puca. :D

Pa niko ovde ni ne pricha o uchenju asemblera u slobodno vreme. To ce te kad tad snaci na fax-u. najbolje je u slobodno vreme uchiti neke stvari koje se ne predaju na fax-u.

Che_Guevara je napisao(la):
Pa niko ovde ni ne pricha o uchenju asemblera u slobodno vreme. To ce te kad tad snaci na fax-u. najbolje je u slobodno vreme uchiti neke stvari koje se ne predaju na fax-u.
to je tacno ... ucite neka microsoftova ludila ili nesto korisno al da nije mainstream

Probaj da nadjes knjigu "Art of assembly language" ima cca. 1500 str. i najbolja je knjiga za programiranje u assemberu, barem za DOS. . Knjiga ide od najbanalnijih stvari kao sta je OR,AND, itd. da na kraju zavrsis sa pattern matching, automatima i igricama !! Mozes je naci na www.planetpdf.com

A koja je poenta sada uciti Assembler ???

Meni je bio jako drag u gimnaziji (MG, 1980. generacija, nije bilo toliko super riba kao sto neko rece, mada su Ivana i Ana bile ... uh.., ali na 70 muskaraca, 30 devojaka je malo...)

Cinjenica je da sada koristim Delphi i C++ a Assembler sam zadnji put koristio za maturski ( Grafika u Assembleru, moze da se nadje u biblioteci, OK rad, ali nisam imao kad da ga ocistim od gresaka..., nije bilo bas previse struje tih dana :) )

Uzmi lepo C++ Builder i uzivaj !

Lemilica je napisao(la):
Cinjenica je da sada koristim Delphi i C++ a Assembler sam zadnji put koristio za maturski ( Grafika u Assembleru, moze da se nadje u biblioteci, OK rad, ali nisam imao kad da ga ocistim od gresaka..., nije bilo bas previse struje tih dana :) )

Kolega, i ja sam radio isti taj rad, godinu dana posle tebe. Nadam se da si i ti koristio pc-gpe :)

A za poentu ucenja asm-a pitajte silverglidera :)

Poenta ucenja asemblera je shvatanje kako
racunar radi, shvatanje njegove arhitekture . Narocito je dobro znati isti ako zelis da razbijas programe i slicne zezancije. Slazem se da mu je danas upotreba vrednost dosta manja ali postoje situacije kada je asm nezamenljiv. Kod koji se u asm-u napise (ako se dobro napise) tesko da moze bilo koji compiler da ga nadmasi. Jos jedna dobra stvar je recimo kombinovanje C i asm recimo u C-u pises program a u ASMu uradis neki kritican kod koji se puno puta izvrsava.

Ma kad ne citate ceo thread; asm danas uci samo onaj ko mora - a zacetnik threada je i pitao zato sto mu treba za skolovanje, tj. kao deo nekog predmeta; sumnjam da bi mu profa prihvatio ponudu da zameni to CppBuilderom ...

Silver ima poentu...

ja sam koristio NASM (Netwide Assembler) jer sam ga skinuo zajedno sa uputstvima (prilicno detaljnim).

Jos mu samo treba onaj Intelov dokument sa opisima asm instrukcija odredjenog procesora (386 ce biti dovoljno, ima i FPU, samo u drugom fajlu, ja sam to koristio za maturski)

Angel1 je napisao(la):
Probaj da nadjes knjigu "Art of assembly language" ima cca. 1500 str. i najbolja je knjiga za programiranje u assemberu, barem za DOS. . Knjiga ide od najbanalnijih stvari kao sta je OR,AND, itd. da na kraju zavrsis sa pattern matching, automatima i igricama !! Mozes je naci na www.planetpdf.com

Ili mozda sa Drenikovog FTPa, blize je...

ja sam 2000-godine maturirao i radio Grafiku u asembleru (VESA standard - doduse).. Skola naravno MG ..

koga interesuje ima na :
http://home.drenik.net/pjsoft/info.htm

Sto se tice asemblera, meni kao studentu ETF-a je to veoma vazan i zanimljiv prog. jezik.. Pogotovo treba imati u vidu da je odnos asembler : masinski kod =skoro 1 : 1 (1-1 funkcija) i da je to najbolji nacin da se shvati arhitektura racunara ... (rekoh samo arhitektura - ne i ogranizacija :) )

i taj jezik uopste nije u konkurenciji sa C-om i Pascalom.
Asembler pises jedanput, ako treba nesto ekstremno brzo, i posle se to poziva .. Nazalost, danas zbog zasticenih rezima i ne moze da se pristupi velikom broju Int servisa i memoriji uopste, ali zato imate druge nacine preko windows mem. managera i Ce-a koji koristi te DLL-ove.

Na kraju krajeva, kada se prevede u EXE dobije se masinski kod, koji je opet po nekom zakonu, skoro ekvivalntan asembleru.. Pa zasto ne znati i sta se stvarno tamo desava :)

pozdrav

Koliko se secam iz nekih knjiga masinske komande koje razume procesor su u asembleru zamenjene tekstualnim radi lakseg pamcenja i razumevanja, tako da MASM i slicni programi prevode naredbe u masinski kod. Masinski kod su samo hex. brojevi. U davna pradavna vremena se i tako programiralo, ali to je sad ravno sa sado-mazohizmom :hump: :whip :D

Vrh Dno