Šta je novo?

Programiranje na Linux na platformi

CamBieL

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Koja je vasa preporuka za rad sa bazama i pravljenje programa na Linux platformi?!?

Samo najbolji i najnapredniji programi mi trebaju.
Recimo kylix, mysql, ili nesto slicno (moyda neka java -> kao netbeans-acces pod win)...

Recimo da mi treba za knjigovodstvo i slicno.

Koju verziju, tj. koji Linux mi preporucujete?!?
Obavezno mora sve biti besplatno...
...

stvarno nemam nikakva iskustva sa Linuxom...

...

pozdrav i hvala :banana:

mole se moderatori da ime thread-a preprave u "Programiranje na Linux platformi", posto me je sramota ,)
Hvala

Linux: preporucujem KUbuntu - besplatan naravno i podrzava gomilu harvera.
Programiranje: sta zelis? koji jezik? Java, naravno, nije problem, imas Eclipse kao IDE. Mozes i pod c++, python, php, perl...
Baza: mysql, naravno. moze i hypersonic za pocetak...

Nemoj samo da me pitas da ti to sve sazvacem i uradim umesto tebe, jer to jako ne volEm. Prodji internetom, informisi se, nauci sam, pitaj kad ti nije jasno. ;)

Naravno, samo sam zeleo da se informisem koja je vasa preporuka...

Ubuntu treba da mi stigne, posto sam ga narucio odavno... obradovao sam se ko kuce kad je postar zvonio pre neki dan, kad ono od lakija dobio neki promo paket, kao verna musterija ,)

Znaci, eclipse... dobro... hvala velika...
Ako neko ima jos neki predlog nek ga izruci, jer moram da se odlucim do februara i da pocnem da radim...

P.S. ako neko zna NAJBOLJEG predavaca po pitanju ovih programa neka mi preporuci na private, posto cemo ici u grupi nas petoro-sestoro...
Da se razumemo, ne treba mi sertifikat, vec zelim ovo stvarno da naucim...

pozdrav...

Ako moze neki link za neke Linux tutorial-e, da ne gledam gluposti ,)

:wave:

Verovatno znas ovo, ali...

Nije ti bas preporuka, jer ga nisam ni ja koristio, ali postoji port .NET-a framework-a za Linux (posto mi se ucinilo da si mozda dosad radio na necemu drugom sto nije java, dakle verovatno na c#-u ili vb-u?!? ili gresim u pretpostavci?!?)...

Koliko dobro (pa cak i kako) sve to uopste sljaka ne znam ni ja sam... Video sam pokretanje neke demo aplikacije na Fedori, ali ne i sam proces pravljenja te aplikacije...

Pa radio sam sa bazom u Access-u, i potom sam je povezivao sa NetBeans-om, tj. takoreci javom...

Recimo, napravim odredjenje formulare cijim se popunjavanjem ispisani podaci prepisuju u tabelu u access-u...

Ali, uskoro ce mi trebati nesto vise, i to pod linux-om...

Tako da mi ovaj port za linux dosta radi posao...
ali, receno mi je da je Delphi mnogo bolji za ono sto meni treba, a da je njegov pandan pod Linux-om Kylix... jel to tako?!?

Malo sam radio i u C# od OO jezika...

Poslednja izmena:
java je java i na linuxu i na windowsu... i eclipse skoro isto izgleda... jedino sto se mysql malo komplikovanije instalira na linuxu nego na win, sve ostalo je isto...

prelazak na delphi ili kylix zaista ne preporucujem... silom prilika sam posle par godina jave, c# i php-a presao na delphi i osecam se ko da mi je neko jednu ruku odsekao...
c# volim, ali iz visual studia... ja licno ne bih pokusavao da se igram sa njime na linuxu... tako da ti ostaje java..

no ja imam jos jednu preporuku... posto ne vidim uopste kakve veze linux ima sa bazom i popunjavanjem iste, tj ne vidim zasto toliko naglasavas da treba da bude linux?!
razmisli o PHP-u + mysql, za ovo sto si otprilike naveo idealno resenje, plus ce ti se aplikacija izvrsavati iz web browsera |)
naravno ako ce to biti aplikacija koja treba nesto drugo da radi u odnsou na cisto baratanje sa bazom, onda php mozda i nije idealan, ali za ovo sto si naveo jeste...

shto se tiche NAJBOLJE FREEWARE baze.... Postgre SQL je mnogo bolji od mySQL-a!

Ako ti treba mala baza iza koje stoji velika firma, pogledaj ORACLE express, ona je besplatna, ali ima dosta ogranichenja po pitanju velichina baze, broja procesora na kojima se vrti i sl...

Poslednja izmena:
@jox:

Hvala ti puno, sada vec imam izbor i to mi dopada. Znaci, Postgre SQL je bolji od MySQL-a... Ovo mi vec puno znaci...

Sto se tice velicine baze, sigurno je to da necu da mi puca na 50,000 hiljada slogova (kao access ,), salim se...

ALi, posto bi ovi programi koje treba da radimo bili namenjeni velikom broju firmi koje imaju razlicute delatnosti, velicina baze ne bi smela biti mala, posto ne znamo sta bi moglo da nam naleti, jel tako...

Zato bolje da odma pocnem da radim u necemu sto ce mi pokrivati veci deo posla...

CamBieL je napisao(la):
@jox:

Hvala ti puno, sada vec imam izbor i to mi dopada. Znaci, Postgre SQL je bolji od MySQL-a... Ovo mi vec puno znaci...

Naravno! Pogotovo kada je argumentacija tako opsirna!
:wall:

Sve zavisi sta hoces da radis, tj. programiras. Sa JAVA-om ces lako nauciti osnove OO programiranja, ako ih ne znas i pisati aplikacije i za desktop i za web. PHP samo web, Python je vec egzotika pomalo... za C imas kompajler i alat koji se isporucuju uz svaku distribuciju.

Ti treba da odlucis sta hoces, nemam pojma nista o tebi niti tvojim planovima da bih ti ista predlagao, pa razmisli.

Distribucija: Ubuntu i to posto si pocetnik mozda da pocnes sa starijom 5.04 verzijom za koju postoji dodatni cd tako da vecinu dodatnih programa mozes instalirati prostim pokretanjem skripte. Imas dobar help (mozda jedan od najboljih) i sigurno ces se snaci.

Programski jezik: JAVA (potrebno je skinuti i instalirati SDK a imas objasnjenje na Ubuntu Wiki kako to da uradis)

IDE: Eclipse - instalacija je stvarno prosta, samo prekopiras odredjene fajlove i to je to. Na Ubuntu Wiki imas objasnjenje kako to da uradis.

Baza: PostgreSQL - iako joj se MySql 5 priblizio po opcijama ipak je PostgreSQL bolji izbor jer je izdat pod BSD licencom a MySql pod GPL licencom. Naime na sajtu PostgreSQL bukvalno pise: "Ne zanima nas kako ce te koristi server...", dok MySql je besplatan da se koristi ako i tvoj program takodje bude pod GPL licencom (otvoren kod) a ako imas nameru da ga prodajes onda postoji i komercijalna licenca za MySQL.

Nadam se da sam bio od pomoci.

Poslednja izmena:
kako sam ja protumacio licencu od mysql , smes ti da ga koristis i u komercijalnim programima, ali ne smes da ga distribuiras uz isti... korisniku koji ima instaliran mysql smes da instaliras svoj program koji koristi mysql...

Nazad
Vrh Dno