Šta je novo?

Programiranje EPROM-a

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Da li neko moze da objasni kako se programira eprom, na sta treba obratiti paznju kod kupovine programatora, preporuka, i sl....

e sad ti to malo poblize obrazlozi tj eprom za konkretno koji uredjaj.

znaci to je bar open source i mozes da nadjes svuda na netu ... google.com>eprom i dobices 1000000000 rezultata... imas dosta sajtova i na srpskom gde mozes da skines sheme za programatore kao i software pa sam da radis preko kompa....

Google-ovao sam ja, ali kad krenu sa adapterima tipa xxxxxxx, odmah mi se zavrti u glavi. :) Interesuje me konkretno, na primer, kako se programira eprom na laptopu (recimo IBM thinkpad Txx), da li je potrebno da se eprom skine sa ploce, ili je programiranje moguce izvrsiti preko serijskog, LPT1, USB i sl, zatim kako znati koji adapter ti je potreban za koji eprom i sl. I kako uopste znati da li moj programator moze posluziti za programiranje odredjenog eprom-a?

Interesuje me takodje, posto si spomenuo sheme za programatore, da li to otprilike znaci da ja mogu da napravim 'bazu' koja ce biti progamator, pa mi posle treba x adaptera ili postoji shema za programator koji ce recimo biti jedinstven za sve (ili dobru vecinu) eproma?

Pazi ti npr imas nesto sto hoces da ubacis u EPROM. Kada bi mi rekao namenu mozda bi bilo lakse da ti kazem reshenje..... u sustini sve se svodi na to da ti te podatke moras da prebacis u .hex i najobichnijim programatorom za EPROM koji se najcesce kaci na serijski port to iskopiras.

Recimo da je crk'o bios, i sad hocu da ga reprogramiram... podaci za reprogramiranje su (valjda) isti oni koji se koriste pri update-u bios-a, koji se lako mogu skinutu sa neta. Eto, ako si voljan da objasnis kako reprogramirati bios na laptop racunaru koji prijavljuje crc1 gresku i blokira pri POST-u.

Ima u jednoj firmi programator koji bih mogao da koristim, tako da ne moram da ga kupim (bar ne za pocetak). Jedno pitanje: da li eprom mora da se skine sa ploce pa da se ubode u programator, ili to moze da se obavi preko nekog I/O interfejsa?

ma jok samo ga skines sa ploce i nabodes na programator... nema vise tu sta da se skida....mada svaka ti cast ako to uspes!!!

A kako ja da znam da li je x eprom moguce isprogramirati pomocu y programatora?

I jos nesto: koliko sam se ja www-uputio ovijeh dana, BOIS je snimljen na EEPROM-u, tako da je moje pitanje trebalo da bude vezano za EEPROM, a ne EPROM. :) Da li EEPROM moze da se programira preko nekog porta, da se ne razlemljuje sa ploce (po definiciji EPROM-a bi trebalo da moze)?

Joy je napisao(la):
I jos nesto: koliko sam se ja www-uputio ovijeh dana, BOIS je snimljen na EEPROM-u, tako da je moje pitanje trebalo da bude vezano za EEPROM, a ne EPROM. :) Da li EEPROM moze da se programira preko nekog porta, da se ne razlemljuje sa ploce (po definiciji EPROM-a bi trebalo da moze)?
Za EPROM će ti trebati i UV lampa za brisanje sadržaja, dok se EE briše programski, t.j. logikom. Bez razlemljivanja može, teorijski da se programira SMD bios, sa posebnim kontra-adapterom, programatorom, i da mu se prekine linija napajanja sa ploče, obično pin 32...

bios ti je definitivno snimljen na EEPROM-u jer se sadrzaj memorije dokazano moze menjati.... ali neces imati nesto puno uspeha da napravis nov bios!

skrati si muke odnesi ga kod chika pere

Imas puno programatora ali od jeftinijih i gde je moguca samogradnja pogledaj willem i ezo flash a pre toga proveri da li imaju podrsku za eeprom koji te interesuje. Chip ces morati da skines sa ploce a najverovatnije je u tsop pakovanju i zalemljen pa ti treba odgovarajuci adapter i alat. Osim toga biosi na laptopovima imaju zastitu sdrzaja i upisivanja cuvaju setings i bez baterije a na sajtu proizvodjaca obicno neces naci binarni fajl vec neki exe koji je i program za flash i u sebi sadrzi bin pa ako to ne odvojis jedno od drugog nije upotrebljivo na programatoru.
Sve u svemu ako ne nameravas da posvetis deo zivota tom poslu bolje plati negde da se to uradi.

ikap je napisao(la):
Za EPROM će ti trebati i UV lampa za brisanje sadržaja, dok se EE briše programski, t.j. logikom. Bez razlemljivanja može, teorijski da se programira SMD bios, sa posebnim kontra-adapterom, programatorom, i da mu se prekine linija napajanja sa ploče, obično pin 32...

Teorijski..... u praksi to niko nije izveo? Zar nije lakse da se nesto ne skida sa ploce, ako ne mora? Nabavio sam stipaljke (ako si pod njima podrazumevao kontra-adapter), tako da cu probati uskoro na nekoj starijoj ploci... A reci mi kako si mislio da prekinem vezu sa 32-im pinom? Ne vidim kako bih to mogao da izvedem, a da ne prepravljam stampu na ploci. Zar nije dovoljno da se napajanje iskljuci sa ploce?

Po tvojim pitanjima i lako cemo stavu vidim da ces tesko sta uraditi. U svakom slucaju nek ti je sa srecom. Mi ti tesko mozemo pomoci, nisi rekao ni kiji je eprom u pitanju ni koji programator tako da jedino mogu da te uputim na strane forume i datasheet-ove proizvodjaca eproma.

Nisam naveo tip programatora i tip eeproma zato sto sam zeleo da odgovor bude uopsten a ne specifican za odredjeni model. Ja sam u sustini zeleo da saznam da li postoij alternativni metod za programiranje eeprom-a, osim klasicnog metoda: skini eeprom, ubodi na programator i programiraj. Mene je interesovalo da li postoji metod u kome nije potrebno skidati eeprom sa ploce... Na primer, stavim stipaljku na eeprom, drugi kraj ubodem u Galeb 4 i onda direktno programiram eeprom na ploci, itd Ako postoje i neki drugi metodi, zeleo sam da znam koji su to metodi. Ako sa sigurnoscu ne postoje, onda neko ko je siguran u to neka kaze da ne postoje. Ukoliko je moguce samo sa odredjenim tipovima eeeprom-a, onda sa kojim modelima je to moguce i od cega zavisi da za neke moze a za neke ne... Da li je, i zbog cega bitno da eeprom bude van kola? Nije mi potrebno objasnjenje kako da koristim programator i od kog pina da ubodem eeprom na programatoru - tu mogu i sam da se snadjem :)
Znaci, meni treba objasnjenje od nekoga ko je radio programiranje eeproma direktno na ploci ili ukoliko zna neki sajt gde je to objasnjeno da me uputi na isti. Klasican metod sam vec isprobao na novim eepromima i to nije problem.

Ne vidim ni jedan razlog zasto bi neko programirao eeprom na ploci??? Cak i da je zalemljen na plocu 100 puta ga je lakse odlemiti duvaljkom, isprogramirati i vratiti nazad nego zajbavati se sa piggyback resenjima...A kad se prica o BIOS-u laptop-a..ne cuva se u njemu password nego u serijskom eepromu ;)

Vrh Dno