Šta je novo?

programira li neko pic16f84 mikrokontrolere?

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Posto pocinjem da se bavim ovom materijom dobro bi mi dosli neki saveti i uputstva za dobar pocetak.

Ako ce ti nesto pomoci imam semu za pravljenje programatora + software za isti. Imam i neka uputsva sto na srpskom sto na engleskom, neka su dobra, neka su losa... Ako ti treba ti javi, mada gomilu stvari mozes naci preko googla za doticni mikrokontroler.
Pozdrav

Na etf-u imas simulator i gomilu literature razbacanu po diskovima u sobi 70 i tamo ce ti bez problema dozvoliti da to prebacis na CD/diskete, a shema programatora i opis interne arhitekture i mogucnosti mikrokontrolera svojevremeno su objavljeni u PC Press-u (brojevi 25-35) od strane Voje Antonica.

Hvala :wave; .Programator vec imam ,imam i literaturu sto se tice samog mikrokontrolera i programiranja doticnog u asambleru mplab.Medjutim koliko sam pregledao nacin programiranja u basic-u,cini mi se da je mnogo laksi ,razumljiviji,a i meni zgodniji jer sam vec radio u basic-u.E,sad nashao sam podatak da se programi pisani u c++ ili basic-u,sporije izvrsavaju na doticnom mikrokontroleru.A,posto su mi projekti uglavnom vezani za robotiku,izmedju ostalogbitno mi je merenje daljine,a samim tim i brzina mikrokontrolera.Ukoliko neko ima iskustva sa programiranjem pic16f84 neka pomogne :boom:

Programiranje u basicu? Mikrokontrolera? Ne znam kakav basic nameravas da koristis ali ne znam nijednu varijantu sposobnu da programira interapte, interne i i/o registre i sl. (osim mozda kao nekad na c64, sa poke, ali to je opet masinski jezik). 16f84 bas i nema puno memorije na raspolaganju (izvinjavam se ako gresim, u pitanju je max 4 kb a mozda je i nekoliko puta manje), i stvarno ne vidim kako bi ista postigao bez koriscenja cistog asemblera. Narocito ako je u pitanju kompaktnost i brzina koda.

To je tzv picbasic,koristi ga npr. program micro code studio. evo primera za sedmosegmentni displey

'****************************************************************
' Ime programa: Displej1.BAS
' Opis: Neprekidnim prikazivanjem Maske
' (PORTB=Maska) koja odgovara vrednosti u promenljivoj Cifra
' sa pauzom od 0.5 sekundi se proizvodi efekat da mikrokontroler
' prikazuje cifre od 0 do 9 neprekidno.
'****************************************************************
Cifra var byte ' Vrednost broja koji se prikazuje
Maska var byte ' Maska broja koji se prikazuje
i var byte ' pomocna promenljiva
LEDDis1 var PORTA.1 ' Tranzistor cifre jedinica
LEDDis2 var PORTA.0 ' Tranzistor cifre desetica
TRISA=%00000000 ' svi pinovi porta A su izlazni
TRISB=%00000000 ' svi pinovi porta B su izlazni
LEDDis2=0 ' Cifra na PA1 (jedinice) iskljucena
LEDDis1=1 ' Cifra na PA0 (desetice) ukljucena

Main:
for i=0 to 9
Cifra=i
Lookup Cifra,[$3F,$06,$5B,$4F,$66,$6D,$7D,$07,$7F,$6f],Maska
PORTB=Maska ' Posalji masku cifre na port B
pause 500 ' Pauza da se promena cifre vidi
next i ' Povecaj vrednost i za jedan
goto Main ' Ponovi celu petlju
end ' Kraj programa

Nabavicu uskoro knjigu i za ovo,ali me muci to sto se tice brzine.Inace programi mi nece biti suvishe veliki da zauzmu memoriju pic-a

Vrh Dno