Šta je novo?

Programi koji prate S.M.A.R.T. parametre

• Začetnik teme Začetnik teme peja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
865
Zanima me kakva su iskustva sa ovim programima, da li su pouzdani, koji je najbolji? Trenutno koristim besplatni Active@ Hard Disk Monitor i pokazuje mi Health od 58%, hard je Maxtor STM382110A.

Ja za to koristim Hard Disk Sentinel. Na drugarovom WD 320gb je prijavio bad sectore i week sektore i health poor 3% i hard mu je zamenjen a na mom maxtoru prijavljuje "Problems occured during the spin up of the disk", health 86% i stvarno je tako. Kad hocu da otvorim nesto sa tog harda on prvo zazuji pa prokrklja malo pa tek onda krene da ga cita.

Poslednja izmena:
Pouzdani su koliko mogu biti 🙂. Kao sto je pisalo u SK kada je bio test tih softvera, kada resi da stane, stace 🙂 .
Pokusaj HDD Sentinel, ja njega koristim po vise preporuka, do sada nisam imao problema.

ima to i "speedfan" (inace to je koristan programcic za ventilatore i temperature)
on ti da link ka stranici koja protumaci sve tvoje brojke.

Probao sam ih vise. HD Sentinel mi za Health i Performance pokazuje 100%, SpeedFan 92% i za jedno i za drugo, a preko sajta dobijem 97%, ActiveSMART cini mi se 78%. Izgleda da na razlicite nacine racunaju te parametre. Npr, kod Active Hard Disk Monitora, za health se izgleda uzima onaj parametar koji ima najvece odstupanje od nominalnih vrednosti, a kod mene je to Raw read error rate i on iznosi 58%. Svestan sam da je sigurnost tih programa diskutabilna, ali neka stoji, ne smeta, a mozda mi nekada omoguci da ne izgubim podatke iznenada.

Nazad
Vrh Dno