Šta je novo?

Programeri i poznavaoci Turbo C-a, moze mala pomoc?

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav!
Potrebna mi je mala pomoc vezana za zadatke u obicnom Turbo C (Dos).
Problem 1:
Kako da sortiram elemente u dvodimenzionalnom nizu? Znam da se u jednodimenzionalnom nizu radi na fazon
if (a>a[j]) b=a, a=a[j], a[j]=b; sa dve petlje pre if.
Znaci (a[j]> ????) ??

Problem 2:
Kako napraviti program koji konvertuje hex brojeve u decimalne i obrnuto?

Problem 3:
Kako da sortiram unete reci u rastucem redosledu?

Hvala svima na pomoci... imam ispit za 10-ak dana, i svaka pomoc je dobrodosla.
Pozdrav!

1. Kako mislis da sortiras elemente u dvodimenzionalnom nizu? Da li mislis vrsta po vrsta, odnosno kolona po kolona ili nesto sasvim trece. Daj primer i dobices resenje.

Evo, u zadatku pise: Ulaz je dvodimenzionalna matrica. Naci srednju vrednost elemenata matrice, a zatim u svim redovima zameniti minimalni i maximalni element srednjom vrednoscu. Ja sam nasao srednju vrednost, ali kako dalje?

mi smo ovo u tesli radili josh u trecoj godini... type;

pomogao bih ti rado ali sam izgubio svesku a neshto mi se ne naprezhe mozak opet...
postavi ovo pitanje na www.elitesecurity.org i odgovorice ti u roku od odmah...

Nema potrebe da ides bilo gde drugde, dobices i ovde sva resenja.

1. Kod je u pascalu, posto sam zaboravio c, ali sve je ocigledno, tako da se lako moze primeniti i u c-u.

[code:1]
max:=a[1,1]; {pretpostavimo da je prvi element maksimalni}
p:=1;
q:=1; {p i q su indeksi maksimalnog elementa}
for i:=1 to m do
for j:=1 to n do
if a[i,j]>max then
begin
max:=a[i,j];
p:=i;
q:=j;
end;
a[p,q]:=srednjavrednost;
[/code:1]
Pretpostavili smo da je prvi element maksimalan, a cim se naidje na neki veci, onda on postaje maksimalan, i tako sve dok se ne ispita cela matrica. Ovo isto uradis i sa minimalnom vrednoscu, mozes i u ovoj petlji.

2. Ako je hex broj dat kao string (a sigurno jeste), onda prvo pozoves funkciju koja izracuna duzina stringa. Neka je tako dobijeni broj l. Potom u petlji koja ide od l down to 1 ispitujes vrednost string, u pascalu je to naredba case, mada moze i upotrebom if. Recimo
[code:1]
broj:=0;
stepen:=1;
for i:=l downto 1 do {mozda je potrebno da ide od l-1 do 0, nisam siguran, zaboravio sam kako rade stringovi}
begin
case string of
'1': broj:=broj+1*stepen;
'2': broj:=broj+2*stepen;
...
'A': broj:=broj+10*stepen;
'B': broj:=broj+11*stepen;
...
end;
stepen:=stepen*16;
end;
[/code:1]

Moguce je da sam napravio sintaksicke greske, jer nemam pri sebi kompajler, ali bitan je smisao. Nadam se da se vidi jasno kako se radi.

Za slucaj iz dec u hex i pod 3 trenutno nemam inspiraciju. Pogledacu popodne, valjda ce se neko javiti u medjuvremenu da ispravi ako sam napravio neku gresku i da da c napomene.

Za pod 2:
jedno od ideja je da prebacis broj u binarni, a zatim u decimalni.
Druga je da za upis uzmes npr %x ili %X a za ispis %i ili %d i c ce ti automatski konvertovati. To radi ali ne znam da li ce se priznati :)
Sto se tice 3:
radi se sa komandom srtcmp(string x,string y) iz biblioteke <string.h>
koja uporedjuje sve stringove u petlji. Ako ima vrednost > 0 znaci da je
prvi veci, 0 da su jednaki.Pre toga stringove slozis u jedan niz, pa samo uporedjus niz i niz[j=i+1].
Otkucacu ti zadatke kada budem off-line.

zadaci

Evo koliko sam stigao da uradim 3. na dva nacina, da ti dam ideju
za prvi i prilozim dva slicna zadatka za drugi.
Videcu ako stignem da u globalu uradim drugi posto i ja prekosutra imam ispit a i ovo ti kucam sa 04* broja.
Posle cetvrtka me mozes kontaktirati ako ti mogu nesto pomoci posto nisam mnogo komentarisao jer kao sto sam rekao trenutno nemam vremena.
Zadaci su prilozeni.

Ljudi, mnogo vam hvala na pomoci!
Sad cu da skinem bench.zip, pa da vidim sta mogu da uradim.
Inace, totalni sam antitalenat za C, samo da polozim ovaj ispit, i necu vise da vas smaram :)
Pozdrav!

Evo sta mi je jos ostalo:
1: Ulaz su dve jednodim. matrice A i B. Formirati novu matricu koja se sastoji od elemenata matrice A koji se NE nalaze u matrici 3.

2: Generisati niz slucajne duzine sa neparnim brojevima u intervalu os 10 do 30. Sortirati niz tako da bude opadajuci od sredine levo i desno.

stormbringer_bg je napisao(la):
Evo sta mi je jos ostalo:
1: Ulaz su dve jednodim. matrice A i B. Formirati novu matricu koja se sastoji od elemenata matrice A koji se NE nalaze u matrici 3.

Ako je ulaz jednodimenzionalna matrica to znaci da je ulaz niz?

Nisam te mogao ostaviti da se patis pa sam uradio i
ova dva zadacica

Nemanja, kad dodjes u Bg, ima da loces pivo na moj racun. Isto vazi i za Lazu.
Samo, Nemanja, kod prvog zadatka (generisati niz od elemenata mat. A koji se ne nalaze u mat. B), ima greska...
Unesi recimo za dim nizova 3, elemeni niza A su recimo 2,3,4, a niza B su 1,4,5. Kao resenje mi prikazuje 2,2,2. A gde je broj 3?
Pozdrav!

U pravi si , zbrzao sam. Ako te ne mrzi malo ekperomentisi
sa zagradama i do_while mesto jedne for (;;) petlje.
Ja cu sutra ponovo pogledati taj zadatak.

Nazad
Vrh Dno