Šta je novo?

Programche na brzinu

Prole

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
619
Postovani,
Totalni sam geak po pitanju programiranja i imam jako malo vremena da resim jedan problem. Imam ispit iz Softverskog inzenjerstva na Zrenjaninskom T.fakultetu za nedelju dana i potrebno mi je da napisem neko malo programce (npr. inf. sistem za naplatu kablovske televizije s osnovnim podatcima o klijentima, nacinu pretplate, izabranim paketima, dugovanjima i slicno). Da ne objasnjavam kako sam zapao u ovakav dead-line ali...Primeri koje imam su (za mene) dosta komlikovani i radili su ih redovni studenti a mi vanredni...U stvari, prvi put mi je zaista krivo sto neki predmet nisam slusao 2 semestra umesto jednog prepodneva i nesto stvarno naucio.Da ne tupim vise treba da uradim sledece:
organization chart,
brainstorming diagram,
dijagram toka podataka (stablo procesa (Data flow model diagram)
sintaksni prikaz skladista i tokova podataka
izvestaj case alata
fizicki model podataka (Data base model diagram)
da smuljam nekakvu bazicu u accessu ili sql-u koja ce biti vezana (ili kako se vec kaze) sa ostalim. Izvinjavam se ako sam se izlupetao, terminologija mi je skroz nepoznata.Ti dijagrami se posle prebace u word fajl a samo generisanje aplikacije i nije potrebno vec je samo bitno pokazati kako se organizuje izrada softvera.
Danas sam prvi put prosao help u PowerDesigneru 10,cisto da vidim o cemu se tu radi.Nije lose, za pocetak
Veoma bi mi znacilo bilo kakvo lagano uputstvo, neki lak primer koji ste radili, link ili dobronameran savet.
Nadam se da sam bio koliko-toliko jasan.
Hvala unapred,
Prole

Ono sto ti mogu reci, ovako na brzinu...
1) napravi tabele sa karakteristicnim poljima i kljucevima pomocu kojih ces ih povezati
tipa:
TABELA KORISNIKA KABLOVSKE
idKorisnika
ime
prezime
datum registracije
tip paketa

TABELA NAPLATNOG SISTEMA - uplatnica
idUplatnice
mesecUplate
godinaUplate
idKorisnika
iznos

Jasno ti je da tabele povezujes na osnovu idKorisnika... Mozes uraditi bazu sa nekih 10 korisnika, gde sistem racuna ko je uplatio za odredjeni mesec odredjene godine...tj proverava tabelu uplatnica i ako nadje da je u toku meseca broj uplatnica manji od broja korisnika, trazi korisnika koji nije uplatio i salje opomenu

TABELA OPOMENE
idOpomene
idKorisnika
mesecUplate
godinaUplate

2) Iscrtaj dijagrame komunikacije izmedju tabela sistema i dijagram ovog primera koji sam naveo ili neokg slicnog...

3) sve to u Word, sa puno slicica i eto necega....

Nadam se da sam pomogao...

E pazi, tako nesto sam i ja razmisljao da uradim u accessu.Medjutim, mora da se koristi Power Designer.Inace dobra je ideja.Hvala puno!

Sto bre covece ne postavis pitanje na forumu faksa?
www.tf.zr.ac.yu/forum
Tu ce naci makar neki primer u PowerDesigneru.
Javi se na pm pa cu ti poslati nesto sto ja imam.
Preporuka je nama bila da se za SSA koristi PowerDesigner 6 jer su kasnije izbacili neke stvari.

Moj kolega je vec postavio slicno pitanje pa su ga iskulirali...A benchmark je benchmark :)

Nazad
Vrh Dno