Šta je novo?

Programator - Bios - NS - Hitno

pnjaf

Slavan
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5800X3D
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
2x16GB 3200MHz DDR4
GPU
MSI RTX 4070 Ventus 3X OC
Storage
Samsung 970 Evo Plus 500GB, Kingston A400 500GB, WD Black 1TB
Zvuk
Tišine
PSU
Fractal Design 750W
Kućište
Lian Li PC-P80N Full Tower
Monitor
Asus TUF 27" 2K 165Hz
Jel' ima neko u ns ko moze da fleshne bios programatorom, zaglupio mi se jedan biostar, bios nije zalemljen moze da se izvadi. Ne salje mi se za bg ako ne moram, pa ako znate nekog u ns postujte ovde, pozz !

Poslednja izmena:
ako chip nije zalemljen vec u podnozju, sto ne odradis hot flash biosa na istoj takvoj ploci, sigurno ces naci bar jos jednu takvu u novom sadu

+1 za pixel

Ne mogu da nadjem jos jednu, hvala za info za pixel !!!

ako chip nije zalemljen vec u podnozju, sto ne odradis hot flash biosa na istoj takvoj ploci, sigurno ces naci bar jos jednu takvu u novom sadu

Jel' moze ukratko objasnjenje kako se radi hot flash? Inace u pitanju je bios sa podnozjem. :)

Možda je bolje da nosiš prvo u Telix pošto oni rade Biostar. I meni su prošli put preporučili Pixel pa tamo serviser nije ništa uspeo da uradi, a u Telixu mi čovek odradio bez problema ;)

Ma nema potrebe da nosim meni je sve u redu sa plocom, nego eto cisto radoznao sam pa bih voleo da znam kako se to radi.

Ma nema potrebe da nosim meni je sve u redu sa plocom, nego eto cisto radoznao sam pa bih voleo da znam kako se to radi.

ja sam u stvari odgorio pnjafu pošto je on pitao za flešovanje :). A inače dobro da je tebi ok sve sa pločom :p

Jel' moze ukratko objasnjenje kako se radi hot flash? Inace u pitanju je bios sa podnozjem. :)

Treba da imash dve iste ploche. Pre nego shto onu ispravnu upalish izvadish bios chip i nekako ispod njega zavuchesh konac ili tanki kanap ( pazish da kad vratish chip svi pontakti imaju normalan spoj ) i onda vratish chip tako da oba kraja konca vire iz njega ( jedan kraj na jednom kraju chipa drugi na drugom ) i da mozesh da izvadish BIOS chip kad uhvatish konac.

Onda upalish plochu, sa ispravnim chipom naravno i kad PC udje u win povuchesh taj konac shto si pre stavio i chip bi trebao da ispadne. Kad je PC u winu on vishe nekoristi BIOS tako da nebi trebalo da bude problema ali sve settings-e u BIOS-u bi trebao da postavish na default ( isto kao kad flashujesh bios ).

Sad samo ubodesh crashovan BIOS chip i flashujesh nekim programom iz win-a i trebalo bi da radi.

To je ukratko to. Valjda si razumeo.

Ustvari mozda i nemoraju da budu iste ploche samo nek je isiti chip i isti napon na kom BIOS radi.

:wave:

Poslednja izmena:
Treba da imash dve iste ploche. Pre nego shto onu ispravnu upalish izvadish bios chip i nekako ispod njega zavuchesh konac ili tanki kanap ( pazish da kad vratish chip svi pontakti imaju normalan spoj ) i onda vratish chip tako da oba kraja konca vire iz njega ( jedan kraj na jednom kraju chipa drugi na drugom ) i da mozesh da izvadish BIOS chip kad uhvatish konac.

Onda upalish plochu, sa ispravnim chipom naravno i kad PC udje u win povuchesh taj konac shto si pre stavio i chip bi trebao da ispadne. Kad je PC u winu on vishe nekoristi BIOS tako da nebi trebalo da bude problema ali sve settings-e u BIOS-u bi trebao da postavish na default ( isto kao kad flashujesh bios ).

Sad samo ubodesh crashovan BIOS chip i flashujesh nekim programom iz win-a i trebalo bi da radi.

To je ukratko to. Valjda si razumeo.

Ustvari mozda i nemoraju da budu iste ploche samo nek je isiti chip i isti napon na kom BIOS radi.

:wave:

Ok. Hvala ti na ovom detaljnom i jednostavnom objasnjenju.

dopuna za hot flash

na usb fleski snimis bios koga skidas sa sajta proizvodjaca ploce (novibios.bin)
prilikom post sekvence na ok ploci odmah udjes u bios (nema potrebe za win-om)
vratis sve na default pa u biosu udjes u flash utility (Flasher)
dok stoji flasher screen izvadis ok bios chip i stavis drugi chip sa neisparavnim biosom
flashujes taj chip biosom sa fleske i posle restarta kad sve prodje do win-a ugasis racunar
polse gasenja vratis originalni chip na plocu a flashovani bios chip na drugu plocu i to je to

Poslednja izmena:
dopuna za hot flash

na usb fleski snimis bios koga skidas sa sajta proizvodjaca ploce (novibios.bin)
prilikom post sekvence na ok ploci odmah udjes u bios (nema potrebe za win-om)
vratis sve na default pa u biosu udjes u flash utility (Flasher)
dok stoji flasher screen izvadis ok bios chip i stavis drugi chip sa neisparavnim biosom
flashujes taj chip biosom sa fleske i posle restarta kad sve prodje do win-a ugasis racunar
polse gasenja vratis originalni chip na plocu a flashovani bios chip na drugu plocu i to je to

E vidis ni to nije losa ideja .... ne moram da cekm da udjem u win :d. Hvala! :)

ovo 100% radi, probao sam na ASUS plocama iz P5Q serije
a i nekako sigurnije deluje iz biosa, pomocu ez flash-a kod ASUSa tj. flasher utility-ja kod BIOSTARa
cak mogu da se flesnu biosi sa slicnih ploca kao naprimer P5Q-E i P5Q Deluxe (16MB BIOS)
probao sam sa podignutim biosom P5Q Deluxe da stavim bios chip od P5Q-E i iz EZ-Flasha uspesno preflesujem u bios od Deluxe koji je radio na Deluxe ploci bez problema, a posle preflesovani chip opet vratim sa biosom od P5Q-E (konkretno kod ovih ASUSovih ploca postoje dva bios chipa glavni i backup pa je to bilo lako uraditi)

ne mora da budu iste ploce vec samo isti bios cip

Vrh Dno