Šta je novo?

program za SQL, koji?

• Začetnik teme Začetnik teme Swiper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
785
Treba mi za Ekonomski fakultet neki program za SQL. Na trecoj godini imaju predmet Poslovna Informatika i rade SQL. E sada, da se ne bi to vezbalo na fakultetu nego kuci, sta je potrebno od software-a?! I da li negde na netu ima neka baza podataka dovoljna za to?!

Moje dobro delo za danas:
skines mysql (varijantu essential, koja je najmanja)
i mysql query builder i na konju si...
query builder ima puno lepih opcija za isprobavanje i ucenje query buildera i dosta zgodan help...

Active Query Builder Free Edition 1.0

Active Query builder is a component suite for Borland Delphi and C++ Builder which gives your end-users the ability to create SQL queries containing unions and sub-queries via an intuitive visual interface. Free Edition supports only the ANSI dialect
Jel to to?

Da si na nekom IT fakultetu to ne bi bilo to, ali za tebe je gore pomenuta kombinacija "majka Janja". 🙂

Pozz

Swiper, odgovor je ne... www.mysql.com nemoj me terati da ti dajem tacne dl linkove

NikName, posto sam ja zavrsio IT fakultet, a vrlo sam zadovoljan gorenavedenim, bas me zanimaju tvoje osnove za ovakvo misljenje?

Na BPŠ smo radili na SQL Serveru 2000...

Znači i Server i Jezik možeš da radiš na njemu... nisi precizirao šta ti treba, ali pretpostavljam da ti treba server da bi napisao...

Najozbiljniji alat za baze je sigurno Oracle. Medjutim kako je on predvidjen za stvari koje obicnom smrtniku nisu potrebne (postoji par kompanija u nasoj zemlji kojoj je on zaista potreban), izbor pada na SQL Server kao drugi po ozbiljnosti. SQL Server 2005 je odlican alat, ali sumnjam da na ekonomskom fakultetu njemu treba tako nesto, pa sam se iz tog razloga slozio da mu MySQL (essential) zavrsava posao. Videh da postoji i SQL Server 2005 Express koji je FREE, tako da, ne skodi da pogleda o cemu je rec.

Pozz

Imam jedno pitanje.. Na tom faxu imaju uglavnom zadatke da nesto odrade u SQL-u i onda da to sto su uradili iskopiraju u neki *.doc fajl u Wordu. Kako se to radi?!

P.S:Ovo mi treba za ujutro do 9h 🙂

Poslednja izmena:
kakvo pitanje...
pa kad uradis upit u sql, onda ga lepo copy& paste u word... a eventualno isto uradis i za rezultat upita...

posto ocigledno da nisi ni pogledao ono sto sam ti preporucio, imam bolju preporuku
http://sqlitebrowser.sourceforge.net, sve zajedno 1.5mb

za ucenje sql-a, dusu dalo... sve je maskimalno jednostavno, nema instalacije!! nemas nikakve napredne mogucnosti, samo napravis bazu, tabele (mozes i da ih napunis) i kuckas sql... sql koji se koristi je prilicno standardan, manjkaju mu neke naredbe, koje ni kod mene na faxu (pmf informatika) nismo ni culi za njih, tako da nece ni tebi faliti...

Mislim da je ovde potrebna preporuka u vidu "ajde uradi umesto mene"...
:\

@danijel predpostavljam da si mislio na "query browser"...

Poslednja izmena:
i meni se cini da je takva situacija... da sam manje upadljiv, mozda bih mogao i da polazem ispit umesto swipera, ovako tesko |>>>

mislio sam na query browser (tamo jos u prvoj poruci), ali kao sto vidis niko dosad nije primetio, niti se zalio |>, pa defintiivno moze da se zakljuci stepen zaintresovanosti doticnog...

Mi smo na faksu koristili i TextPad:

"...Za programere
Unos i uređivanje programskog kôda olakšano je bojanjem sintakse, alatima poput traženja parova zagrada, automatskim ispravljanjem grešaka, formatiranjem paragrafa i drugim poznatim alatima za formatiranje i uređivanje (undo, spelling, keystroke macros itd.).
Napredno pretraživanje moguće je obavljati u jednoj ili više datoteka, bilo tekstualno bilo heksadecimalno. Ako se pretražuje u više datoteka, rezultati se prikazuju u posebnom prozoru i klik na svaki rezultat otvara datoteku i stavlja kursor na mjesto gdje je željeni sadržaj pronađen. U tekstu je moguće postavljati oznake (bookmark) za lakše snalaženje, što je naročito korisno za analizu programskog kôda. Bogatstvo izbornika Search je samo za sebe dovoljan je razlog za isprobavanje TextPada. Iskusni korisnici koji na pamet znaju tipkovničke kratice za potrebne naredbe cijenit će rad u full screen režimu u kojemu ništa na ekranu ne ometa rad, pa ostaje više prostora za sam sadržaj..."

Iz jedne recenzije...

a da pre skidanja svega probas da to radis u accessu?

Textpad mi se ne svidja (i offtopic je!!),a u accessu je vrlo tesko uciti sql... ako se trazi editor meni je notepad2 neprevazidjen, a malecki...
najbolja resenja, za navedene potrebe, su ona dva koja sam ja ponudio...

a sto je tesko uciti sql u accessu?

Filo je napisao(la):
...probas da to radis u accessu?
U potpunosti se slažem sa ovim. Pri kreiranju novog query-a, moguće je odmah, bez dodavanja i jedne tabele, odabrati "SQL view" (desni klik) i tu kucati upit koji se, malo zatim, snimi i najnormalnije izvršava. Ako nešto neće pa neće, može se iskoristiti wizard da bi se shvatilo gde je bila greška. Drugo, uz Access već stiže ona "Northwind" baza (ma šta bre baza, bazetina 😀 ) tako da početnik ne mora da se smara unosom. A i kopiranje radi 😉 .
Probao sam SQLite Database Browser i nije loš za početak. Ako iz bilo kog razloga nije moguće iskoristiti Access, solidna alternativa.

Poslednja izmena:
Ovako neki razlog koji meni pada na pamet je da je ovo sto sam ja ponudio sve besplatno, a da ja access deo office proffessionala, koji kosta koliko kosta |> i da ja licno ne bih nikad nikom preporucio komercijalni program za nesto za sta besplatni bolje radi...

evo MENI licno je komplikovano da iskopam u accessu gde se unosi sql, plus sql u accessu nije bas sasvim po standardu (bar zadnji koji sam gledao, negde 97...)

pazi
garatnujem da access ima 99,9% ljudi koji ga instaliraju uz office eto onako.
a sad se postavlja pitanje sta znaci po standardu jer otprilike za svaku bazu ce morati da uce neke specificne sql forice koje na ostalim eto slucajno ne rade

Nazad
Vrh Dno