Šta je novo?

program za "popunjavanje baze"

Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
630
u napred se izvinajvam ako je ovo sto budem pitao smesno ili u domenu sf filmova. zanima me da li vec postoji, ili je moguce napraviti, neki program koji bi recimo pretrazivao telefonski imenik (white ili yellow pages) i podatke koje korisnik odabere po odredjenom kriterijumu snimao u odredjenu bazu podataka. recimo, sa nasih zutih strana se zada da porogram sve radnje koje u svom nazivu imaju na primer "elektro" pronalazi i njihove podatke belezi u odredjenoj bazi. ako je tako nesto moguce napraviti, da li je to komplikovano izvesti i koliko je potrebno znanja i vremena? a, koliko bi izrada takvog programa mogla da kosta?

ako sam dobro razumeo, to je kao da hoces da iskopiras neciju bazu?

za tacno odredjen sajt to je relativno prosto. da bi end user lako mogao to da uradi na bilo kom sajtu je dosta smornije, al opet ne preterano komplikovano.

vreme i cenu ne umem da ocenim, al za 6 meseci i 5k mozes da uposlis 3-4 studenta koji ce da ti prekucaju rucno wikipediju, bez copy/paste-a! :d

ako sam dobro razumeo, to je kao da hoces da iskopiras neciju bazu?
tako nekako. samo ne celu, vec samo delove koje korisnik zada.

za tacno odredjen sajt to je relativno prosto. da bi end user lako mogao to da uradi na bilo kom sajtu je dosta smornije, al opet ne preterano komplikovano.
ne bi trebalo da bude vezano za jedan sajt. btw, koliko je to "relativno" prosto za jedan sajt i "ne preterano komplikovano" za bilo koji sajt?

vreme i cenu ne umem da ocenim, al za 6 meseci i 5k mozes da uposlis 3-4 studenta koji ce da ti prekucaju rucno wikipediju, bez copy/paste-a! :d
ma, i ja kapiram da se imenjak zezao. 🙂

relativno prosto: http konekcija + html parsing + baza
smor: da korisniku zapravo pokazes stranu (u nekom obliku), da mu das da odabere sta hoce, da provalis po cemu se to razlikuje od svega drugog + ono relativno prosto + da sve to bude ***** proof.

inace, ja prosto i "neprosto" delim po tome dal treba da smisljas neki gadan algoritam/kombinaciju algoritama koju "niko" pre tebe nije smislio ili da koristis neko opste poznato i cesto korisceno znanje koje ti je preko neta dostupno u dva klika. i naravno, da li to treba da radi u usko odredjenim uslovima ili treba da ga koristi bilo ko, bilo kako. 🙂

u tom smislu, crawling je boza. googlov trik je u necemu sasvim drugom. 😉

Nazad
Vrh Dno